Last news in Fakti

8 Януари, 2024 06:00, обновена 8 Януари, 2024 15:02 3 576 70

Доган, "руслямът" и пропутиновата пропаганда в България

  • дпс-
  • русия-
  • българия-
  • ахмед доган-
  • георги лозанов-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • делян пеевски

Това изказване на Доган по функцията си е като предишните му за обръча от приближени фирми

Доган, "руслямът" и пропутиновата пропаганда в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

ДПС винаги се е заявявало и е гласувало като евроатлантическа партия, но заедно с това не си спомням да са заставали на критични позиции спрямо режима на Путин. Ахмед Доган още през 2016 година вижда в Русия „Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“. Подобни реверанси на Изток поддържат хипотезата, че ДПС (с най-много сътрудници на ДС) е една от партиите-балансьори, в чието създаване навремето участва КГБ, за да си запази възможността за руска намеса във вътрешната политика на чужди държави. Да искаш да си добре и с едните, и с другите у нас не само не е укоримо, а напротив – за голям политик се счита не принципният, а гъвкавият. И именно Ахмед Доган има славата на най-големия политик на прехода, а Движението му – на незаобиколим политически фактор.

Доган показа кой разпределя порциите

От такава гледна точка изглеждаше странно безалтернативното втурване на Делян Пеевски в евроатлантизма. До степен Зеленски поименно да му благодари за подкрепата, а той самият да се заеме лично със свалянето на Митрофанова от ефира на БНР. Дали така се опитва да оправи „магнетичната“ си репутация навън или да разшири властта си вътре в страната, или и двете, или нещо трето - не е от значение. Ясно беше, особено след като се превърна напоследък в „естествен лидер“ на ДПС, че почетният председател ще влезе в дадената му роля на балансьор и ще сложи ред.

С изявление в присъщия му витиеват стил той първо отне на Пеевски „половината царство“. И второ – далеч по-важно, кимна с разбиране към Москва. Направи го така, че да не личи веднага, но и да не оставя място за колебание: „На прага сме на дългосрочно противопоставяне на глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи“ едва с преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили“.

Казаното от Доган съвпадна с твърденията на Путин

Това изказване на Доган по функцията си е като предишните му за обръча от приближени фирми или дето той разпределял порциите. Той отново представя за политически реализъм приемането на една дълбоко неприемлива ситуация, която в случая, извън риторическата си обвивка, се свежда до отстъплението на демокрациите пред диктаторските режими. И Русия съответно да си върне старото съветско влияние.

Ненапразно нейните проксита веднага осъзнаха, че казаното от Доган съвпада с твърденията на Путин, който от години се бори тъкмо за „преобразуването на политическия ни свят в легитимно многополюсен“. Многополюсен е евфемизъм за загуба на „колективния Запад“ в хибридната война срещу него, която вече има и горещи фронтове в Украйна или Газа, както и тлеещи в Африка или на Балканите.

Война между диктатурите и демокрацията

От другата страна в тази война, започнала като терористична със събарянето на двете кули в Ню Йорк и последвалите атентати из Европа, Русия е заедно с ислямските фундаменталисти. Митрополит Антоний – „външният министър“ на РПЦ, превърнала се в нещо като полк с расо на руската армия, признава, че намират „повече разбирателство с мюсюлманите в страните от Изтока, отколкото с християните от Запада“. Това „разбирателство“ доби политически израз в тъй наречения руслям – задочен, религиозно маскиран алианс на диктатури, повели необявена война с демокрацията.

Водещата роля в него безспорно е на Русия с мерака ѝ, след като не успя да стане част от демократичния свят, да си върне позициите от времето на СССР, чието разпадане Путин определя като „най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век“. И мечтата му е, подобно на Сталин, да седне със „салфетка в ръка“ да преговаря с „колективния Запад“ като равен с равен. Нищо, че това ще са преговори между диктатура и демокрация. И нищо, че за разлика от преговорите след Втората световна война, когато, макар и по историческа случайност, сталинска Русия е била съюзник със Запада, сега го е обявила за враг №1.

Опорките на пропутиновата пропаганда в България

След падането на комунизма Русия видя единствения си шанс в това да откъсне територии на влияние от демокрацията чрез връщането към студено-гореща война с нея, която не може да спечели, но може да твърди, че е спечелила. Актуалната опорка в руската пропаганда в момента, маркирана и от изявлението на Доган, е, че това е неизбежно и дори вече се е случило. Така че на колективния Запад не му оставало нищо друго, освен сам да се предаде в Украйна и Газа, после в Прибалтийските републики, на Балканите и прочие, с което да се постигне „контролиран баланс“, както предрича Доган.

Това е чисто виртуална победа, която би могла да се извоюва само в обратна медийна перспектива: ако пропагандата убеди избирателите в демокрациите (и специално в САЩ), че са загубили войната с Русия (и русляма), така че те да гласуват за политици (например, Тръмп), готови на компромис с победилите диктатури, в което именно ще се състои победата им.

С други думи, най-силното оръжие за защита на демокрациите е естественият интелект на гражданите им.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    30 5 Отговор
    N 1 e, то се знаеше, деца им са от дс кгбкп
  • 2 Пълни глупости

    56 19 Отговор
    Защо тогава посолствоТО работи с ДПС, махна "Магнитски" и ги включи в сглобката ??

    Ако ДПС водеше пропутиновата политика и пропаганда, да са ги отсвирили отдавна.

    Коментиран от #22

  • 3 Папионков, върви там където

    46 11 Отговор
    ако го напиша ще ме изтрият.
  • 4 гост

    52 9 Отговор
    Гого, интИлигентната ти физиономия и водопада от думи, който лееш показва ЕСТЕСТВЕНИЯ ТИ ИДИОТИЗЪМ! Дерзай парите не миришат за разлика от тебе!
  • 5 Малко мющерии

    47 8 Отговор
    Проблемът на папионковата мека китка е ,че нормалните хора по света виждат в глобализма ъпгрейтвани най-одиозните черти и на нацизма ,и болшевизма ,и на ционизма... А освен бандеровците няма други масови мющерии да стават мърша в калта на Украйна.
  • 6 Верно ли

    37 8 Отговор
    Ехааааа, след лешояда Янакиев имаме честа да четем мозъчните напъни и на недоразумението с папионката! Брех, какъв прекрасен делничен ден :))))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българин

    23 26 Отговор
    само ПУТИН може да спаси българите

    Коментиран от #61

  • 9 Пич

    25 11 Отговор
    Сега поизбистри ли ви се , какво ви казах в предишната статия ?! Доган и ДПС стоят зад българските национални интереси , и вече са неудобни за наведените !!! Боят срещу тях традиционно започват помиярите !!!
  • 10 Бг история

    14 28 Отговор
    Много руски роби в БГ

    Коментиран от #13, #17

  • 11 БЕНОВСКА

    18 9 Отговор
    гого я кажи кой тъпче сгодната ти женка
  • 12 кой е тоя лозанов ?

    17 8 Отговор
    ше го шиабаам до откат

    Коментиран от #14

  • 13 МИУИ ВАНИУИ

    20 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бг история":

    кирпич само можеш да им го жабуркаш на руснаците
  • 14 джаба

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "кой е тоя лозанов ?":

    споко ,този тава без кандърма
  • 15 честен ционист

    5 11 Отговор
    Най-убедителният аргумент в полза на Русия е Гладомора. Ако днес ви изглежда невероятно прибалтийските другари, ляхите, власите и балканците да загърбат състиятелните си евродружки, то само почакайте дните на Ваймарската република част 2.
  • 16 ЕВРОНЮЗ

    17 2 Отговор
    Най ми хареса краят... ОСТАВА ИНТЕЛЕКТА НА ГРАЖДАНИТЕ.. 😂 😂 😂 😂 😂.. Е остава да се разровим какво се пише по светът и да си сверим интелекта...
  • 17 ГейЛюсак

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бг история":

    Не обичам блондинки.
  • 18 Историк

    8 18 Отговор
    ДПС и ГЕРБ в момента действат така, защото искат да прикрият, че реално продължават да слугуват на руснаците, но се налага малко да "скъсат опашката" която им тежи от ДЕСЕТИЛЕТИЯ действия в тяхна полза. Същото се отнася и до ПП. Всички се преструват на "европейци", но то е само за да се играе играта да се излъже българския народ, че "сега вече настъпи промяната". "По-голямото зло" го играят откровените проруски партии - колкото по-кресливи и радикални са те, толкова по-приемлива става "алтернативата" представена от намагнитените и борчетата, подаряващи кученца а Путин.

    Това не е "промяна", а "подмяна".

    Държавна сигурност се опитва пак да ви метне с поредното "пребоядисване".
  • 19 Адрес 4000

    15 19 Отговор
    Факти защо изобщо препечатвате този материал
    Множеството от списващи тук орди виртуални никнеймове няма да вдянат и думичка
    Казвам виртуални никнеймове защото видяхме колко им е вътъка в реалният живот
    При походите за "Мир" и Неутралитет
    И защитата на Моча
    Нищожно малко са.....
    Но иначе умеят да създават шум....

    Коментиран от #25, #32, #57

  • 20 ТрампЛин

    5 16 Отговор
    Доган ще бъде изучаван в училищата за Политически науки. Живота не е само мед и масло, или черно и бяло. Колкото до Пеевски, повече от ясно се усеща ефекта от закона Магнитски, както и при Борисов. Приказките за “многополюсен свят” ми звучат толкоз фалшиво и утопично, колкото и за комунзЪма! Света по-скоро ще стане еднополюсен, отколкото многополюсен!
  • 21 Някой

    27 4 Отговор
    Поредната помия от "българин" - в случая Георги Лозанов, разпространена от рупора на американската пропаганда - DW.
    Иначе, г-н Лозанов е безопасен луд, на който се дава незаслужено медийно време. Но нищо, на умните хора това не пречи...
  • 22 Доган беше 30години човека на Путин

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "Пълни глупости":

    у нас. И Бойко беше кученцд на каишка. Обаче усетиха граденият с години пъклен путлеров план и напуснаха кораба. Сега се мъчат да си изкупят греховете.

    Коментиран от #30, #36

  • 23 Гост

    21 2 Отговор
    Мислех че само Цифровата Мара използва такива шаблони и кухи фрази като евроатлантизъм.
  • 24 3.14К

    26 4 Отговор
    Не замърсявайте информационната среда с DW и Лозанов. Пропагандата им е като киевската канализация, която потече по улиците без бомбардировка.
  • 25 7те козякливи джуджета:

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Адрес 4000":

    Изтрий 40цата и си точно ти!

    Коментиран от #28

  • 26 Потрошенко

    13 2 Отговор
    eeee само този меринос липсваше тези дни, да се хванат с другата офтса цонева и вкупом към обора да забягнат
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Какъвго и да е

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "7те козякливи джуджета:":

    заби директно Bull Eye
  • 29 граф Монте Кристо

    11 2 Отговор
    Охоо,изкараха и Лозанов пропагандистката тежка артилерия!Напоследък все се опитват да омаловажат казаното от доган,защото ,видите ли ,било в съзвучие с казаното от Путин.Не е точно така и това трябва детайлно да се разнищи.Доган ли е путинист или прави проруска пропаганда,от страх пред идващите геополитически промени.Да не беше го пускал пеевски на първа писта,та сега да се чуди как да го озаптява.И с корпоративното дпс какво ще прави,ще го трансформира в казионно ли,ще се борят да изместят герб от водещата роля в държавната политика?Той е способен на всякакви салто-морталета и го хвалят колко е гъвкав,флексабилен и приспособим,прилага своевременна мимикрия,преструва се на умряла лисица.

    Коментиран от #37

  • 30 Това е безспорен

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Доган беше 30години човека на Путин":

    Факт.
  • 31 Няма що!

    16 3 Отговор
    Папионковия още от Тошовото време е научен да мисли двуполюсно - смениха едновремешната двойка капитализъм-социализъм със демокрация-диктатура. Само чеее... от 1947 г. САЩ са опитали и/или свалили чрез насилие над 80 правителства по света. Срещу геноцида на Израел срещу палестинците ,САЩ гласува против резолюция на Общото събрание на ООН за прекратяване на огъня в Газа. Резолюцията е подкрепена от 153 държави с 89 % от световното население, а срещу нея се обявиха само САЩ и 9 малки държави с по-малко от 1 % от световното население. Гооооума дУмбалумбакрация са САЩ, няма що!
  • 32 флипп

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Адрес 4000":

    Ами нормалните хора работят, само грантажийчетата могат да си позволят да крякат по площадите, все пак за това им плащат

    Коментиран от #38, #56

  • 33 DW - Пропаганден машинен

    15 4 Отговор
    Дойче Зеле, "транслямът" и джендъpовата пропаганда в България!
  • 34 Пенчо

    12 1 Отговор
    Толкова добре е написано, че те отказва да го четиш след първите пет реда!
  • 35 Гост

    15 3 Отговор
    Пудела Лозанов още не е разбрал че Русия победи Украйна,въпреки помощта на САЩ и Европа.
  • 36 Информираният запознат человек

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Доган беше 30години човека на Путин":

    Само лека поправка
    Опитват се да изкупят греха си
    Но Доброзорно и докато го правят бутафорно изпод дамоклевия меч
    Винаги гледат да сготвят по някоя интрижка или да подложат крак дори и на малкото позитивни промени които се опитват да прокарат ппдб

    Коментиран от #68

  • 37 Палачинката се обръща

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "граф Монте Кристо":

    Мани го Доган,той от едно време балансира. Много ми е смешен обаче Чехлю как тия дни започва да обръща палачинката! Боко също почна да прави витиевати и флексибилни коментари относно Украйна. Явно тия мушмороци вече са наясно ,че нещата в Украйна отиват към изуй гащи. Лошото е, че нямаме шанс да се вредим в тълпата колаборанти ,която ще посрещне руснаците на Орлов мост.

    Коментиран от #42, #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тома

    3 1 Отговор
    Знаем само че дпс твърдо седят отзад на всяка партия в България
  • 40 Бесен-_ Язовец

    16 4 Отговор
    Лозанов е алкохолизирана гн.ида
  • 41 Българин 🇧🇬

    15 4 Отговор
    Георги Лозанов - папийонката , главатар на краваро-турското цензура от СЕМ да ни напише статия ! Каква чест и ...простотия !

    Коментиран от #70

  • 42 Смех в блатото

    6 11 Отговор

    До коментар #37 от "Палачинката се обръща":

    "че нещата в Украйна отиват към изуй гащи."

    Това по липсата на ток и вода и опашките за яйца на минусови температури в руските градове ли го разбра, или по това как руското ПВО и ВКС започнаха да порят руските населени места? :)
  • 43 ха ха

    5 2 Отговор
    злобни безродници на които тиранията на народа им е Първо удоволствие
  • 44 ГОГО ПАПИОНКАТА

    15 3 Отговор
    е велик мислител. Тръгнал е на борба с исляма и русляма. Бат Гого, що не изчакаш да видиш първо към кого са ни разпределили управниците на света? Че май, като се завърти колелото, пак там ще се окажем, където винаги сме били. И ти пак ще се обърнеш натам, където трябва като слънчоглед. Затова не те мислим. Пак ще бъдеш на хранилка, независимо от коя дупка ти подават сеното. Като на кравите в краварника.
  • 45 Байрактар"70

    2 2 Отговор
    ?????....! Кой, и за какво ви плаща? А, вие плащате ли си данъците, така, както трябва? Какви сте --- демократи, националисти, републиканци или ....!?
  • 46 Право казва човека

    3 8 Отговор
    Във всички тия нови полюси напрактика няма върховенство на закона..гражданите са със суспендирани човешки права и на практика собственост на държавата
    И не на последно място се управляват от диктатори и елити не подлежащи на контрол и с огромна корупция по веригата на държавните служители..такива държави ако са лишени от евтин финансов ресурс какъвто е петрола са обречени на глад както е в Северна Корея
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Квиик

    4 6 Отговор
    Зандана който строят в Русия няма бъдеще по една проста причина

    Интернет ще им види сметката така както навремето ги приключиха Холивуд и кока кола
  • 49 Дани

    4 0 Отговор
    Пляскат като на Ким ...? смях.
  • 50 ТрампЛин

    2 0 Отговор
    Многополюсен не знам дали ще бъде света, но Многопластов със сигурност! Всеки сам трябва да потърси мястото си в него!

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 В кой пласт са?

    3 7 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Какво ядат Путин и олигарсите му, и какво Сергей от Омск?

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само внимавай

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    Само внимавай щото в първата редица все ще са наследници ,изтърсаци и изклесавци на цървената номенклатура.Вчера Пасито надписваше персонална плочка да синчето си Орлов мост.
  • 55 В кой пласт са?

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Не познавам ровещи по кофите, а спящия с пистолет подаряваше кученца на Путин, тъй че най-вероятно са в един и същи пласт.

    Не разбрах, Путин и олигарсите му и Сергей от Омск в кои пластове от описаните от теб са?

    Коментиран от #59

  • 56 Адрес 4000

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "флипп":

    Айде айде тези обяснения си ги запази за пред двуполовото от ПосолЯ като и се обясняваш за поредният провал, колега Трол
  • 57 555555

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Адрес 4000":

    Абсолютно неоспорим факт.
  • 58 !!!?

    5 0 Отговор
    От Изток се вдъхновява, на Запад гледа ! Що е то ?; не се чете: икстингаМ !!!?

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 В кой пласт са?

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    А познаваш ли някого в реалния живот, който яде черен хайвер?

    Коментиран от #62

  • 61 не думай

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Както досега ви спасяваше ли?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бамбука

    3 1 Отговор
    Не е важно какъв е Лозанов, а какво казва. Би могъл да бъде и много по-конкретен по отношение на "гъвкавия" почетен председател. Но Лозанов също е философ, като Доган. Не съм електричар, но не съм срещал в практиката "гъвкав" бушон. Бушона е затова да изпълнява, това за което е поставен, иначе изгаря и го сменят.
  • 64 Анджо

    1 2 Отговор
    Такива не ясни глупости отдавна не бях чел. Сялата статия е абсолютно без мислена и се чудя защо я прочетох цялата.
    А ние знаем кой е ердоган и как бсп си направи партия още една за да има повече мафията влияние в България.
  • 65 Аюериканският

    2 0 Отговор
    посланик и Доган са престъпници.
  • 66 Батето

    1 1 Отговор
    Грого Л.,май не си се наспал.Отрано с айн0мета.Поздрав с руската песничка "Гавнаво3".Ти си точно ей таквоз.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Киркор

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Българин 🇧🇬":

    Казано от тебе,наистина звучи като простотия...