Last news in Fakti

24 Декември, 2023 06:00 2 715 41

Оптимистично за България: как страната се променя

  • пп-дб-
  • герб-
  • инвестиции-
  • българия-
  • конституция-
  • дпс-
  • бсп-
  • моча-
  • итн-
  • иво беров

Вярно е: успехите са частични и бяха постигнати на много висока цена. Но ги има – в политиката, обществото и икономиката.

Оптимистично за България: как страната се променя - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Ако в България управляваше само една партия, както при соца, нямаше да има нито един скандал. Щеше да има само смътни слухове за вътрешни борби. Ако управлението беше двупартийно, пак нямаше да има скандали. Щеше да има препирни, караници и сблъсъци и в Народното събрание и на улицата, но те нямаше да са скандални, защото щяха да са естествено следствие на политически различия и страсти.

При едно еднопартийно в същината си управление, но в демократична опаковка, каквото беше управлението на Борисов, пак нямаше истински скандали. Имаше скандални разобличения без никакви правни последствия, които мнозинството българи посрещаха с примиренческото : "Може пък да е покрадвал малко, но пък е наш човек и строи магистрали."

Така че при други условия всички сегашни наглед скандални събития щяха да се приемат като нещо съвсем естествено. Особеното в сегашния случай е, че разправиите са между партии, съюзили се за общо управление без писмено споразумение - нещо, което се случва за пръв път в България. И е много по-важно дали подобно управление има смисъл, дали в България е настъпила, макар и частична, промяна към по-добро.

Какво се промени?

Такава промяна към по-добро наистина има, макар и незабелязана от повечето наблюдатели и тълкуватели. Пагубната и дори в някои отношения зловеща сглобка между изпълнителната власт и прокуратурата, например (като тази между Борисов и Гешев), вече е невъзможна.

Сдушването между множеството сегашни парламентарни партии и съдебната власт за разпределяне на обществени средства също е невъзможно - в това отношение скандалите, които толкова тревожат и възмущават хората, по-скоро свидетелстват за наличието на така необходимия за демокрацията ни взаимен надзор между различните власти.

Промените по отношение на съдебната система, гласувани чрез конституционно мнозинство, също са достижение на новия вид съглашение. Макар че тези промени биха били излишни, ако при досегашните правила и закони управляващата прослойка беше съумяла да избере прокурор, който да си върши съвестно работата и на когото обществото да има доверие. И не че гласуваните конституционни промени гарантират избирането на такъв прокурор, но, като следствие на много силен обществен стремеж към независима съдебна власт и правова държава, те поне създават условията за постигане на подобна цел.

Рекордно високи чуждестранни инвестиции

За доста тези промени изглеждат достатъчно отвлечени и несъществени. Но те влияят пряко върху икономиката на страната и върху едно от най-важните условия за нейното развитие - чуждестранните инвестиции. В една правова държава, например, е невъзможно присвояването на печеливши предприятия чрез политическа и съдебна разправа, каквито случаи имаше при предишните управления (и които отблъскват инвеститорите). И е малко странно, че - покрай дребнавите всъщност скандали - медиите подминаха една много добра за държавата ни новина: само през първите десет месеца на 2023 година чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили с над 1,1 милиарда лева. Ръстът им годишна база е 53,6%, cпopeд пpeдвapитeлнитe дaнни нa БНБ - нaй-виcoĸият зa пocлeднитe 15 гoдини. Което означава, че промените все пак са насърчили бизнеса и страната ни е дръпнала с напред повече от очакваното.

Затова като цяло тази година може да се оцени като сравнително успешна и в обществено и в икономическо отношение. Оказа се, че общественият натиск за промени не е бил напразен, въпреки че успехите бяха частични и бяха постигнати на много висока цена - протестите не доведоха до желаната справедливост; няма повдигнати обвинения срещу хората, които бяха в основата на дългогодишната корупция в България; а мнозинството отново избра управлявалата повече от десетилетие партия за първа политическа сила.

И ако погледнем накрая по-цялостно на събитията през последните години най-големият успех на България може би се състои в едно обстоятелство, останало незабелязано от журналисти, тълкуватели и наблюдатели. България премина сравнително сполучливо през политическите изпитания благодарение на една присъщо на развитите съвременни държави особеност - общото съгласие нещата да се случват според правилата и законите. Противозаконни, даже насочени против парламентаризма бяха единствено изпълненията на депутатите от "Възраждане" и ИТН (Има такъв народ), които временно спряха достъпа на народните представители до трибуната на Народното събрание. Те обаче не получиха обществена подкрепа, като от тях се разграничи дори Социалистическата партия (БСП), което е много добър знак.

А посред всеобщото вайкане, оплаквания и протести (съвсем естествени за една демократична държава) не е зле все пак да си дадем сметка, че България никога не е била толкова свободна и богата, колкото днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андропов

    23 15 Отговор
    Още на срещата в Малта между Буш и Горбачов за нас е определено, че остава изцяло под Русия и тука ще управлява само ДпС. И цялата промяна беше, че властта се прехвърли от БКП към ДС. Точно както при братушките КГБ измести КПСС във всички сфери на обществения живот!

    Коментиран от #24

  • 2 Налудник

    64 10 Отговор
    И тоя като Мара Кьоравата и Жамбаза живее в някаква паралелна България.

    Коментиран от #9, #16

  • 3 Клептокрация

    28 18 Отговор
    В бг управлява една партия, БКП и ДС. БСП, ДПС, СДС и ГЕРБ са просто различни фракции.
    Малкото опозиционни партии (като Атака, НФСБ, Воля и ИТН) са обект на брутална дискриминация и саморазправа. Югославски или украински сценарий са все по вероятни.

    Коментиран от #28

  • 4 На пияна

    31 7 Отговор
    глава ли си го писал?
    Пагубната и дори в някои отношения зловеща сглобка между изпълнителната власт и прокуратурата, например (като тази между Борисов и Гешев), вече е невъзможна.
  • 5 фен

    52 8 Отговор
    Под диктата на соросоията, България върви към пълна катастрофа!
  • 6 Име

    29 1 Отговор
    Бойко Борисов имаше не само диктаторски уклон, но и - съвсем истински проявления на тиранин.

    Нищо лично - то като цял живот си бил на глезене - никога няма да слезнеш до нивото на обикновения човек.

    Застой - това е характерното за тези 12 години, но - само между нас казано.

    Все пак - имаме уважението си, обаче - редно е - да си ходят старите порядки.

    Иначе е интересна идея - да сме прости - обаче е недъгаво.
  • 7 3.14К

    40 10 Отговор
    Ако човек мисли по подобие на Беров и DW, значи е идиот.
  • 8 фон

    47 7 Отговор
    Смешна статия по 2 причини:

    1. Щом тиквата и дебелиа са доволни от някаква промяна, означава, че тя е добра за мафията, а не за държавата.

    2. Никой не е давал мандат на ППДБ да управлява ЗАЕДНО С МАФИОТИ.

    Спешно ни трябват нови лидери.
  • 9 Що бе?

    34 6 Отговор

    До коментар #2 от "Налудник":

    Ами те соросоидите живот си живеят! Не работят, добре ги хрантутят наистина живеят по добре!

    Коментиран от #17

  • 10 Име

    1 0 Отговор
    Бекяр - най-вече е свързано със социална група от нисък клас.

    Но - бекяри са и младите свещеници, това са нещата.

    Как виждаш живота - дали от височина или от ъгъл.
  • 11 Българи

    34 9 Отговор
    По поръчкова статия не бях чел.Какви успехи какви пет лева бе хора.Изпраха Борисов и Пеевски Продадоха регулатори Наведоха се на Македония Продължават да създават Лентяй само и само да имат гласове на поредни избори .Докога.Осветляването на това какво се случва и какво се прави го научаваме благодарение на ИТН.От както са в политиката започна осветляването и кара другите да внимават с действията си.Това е Опозиция Истинска.
  • 12 00001

    31 4 Отговор
    В България промяна към пп-добро няма , Съдебната система не е реформирана, смана на главен прокурор и промяна на съства ан ВСС не променя корумпираната съдебна система. Корупцията се вихри ня всички нива .Рекордно високи инвестиции сравнени с кой период от време? В първите 6 месеца е било длужебно правителство значи то има поне 50% за тези инвестиции. Пишете истината а не лъжи. Може да излъжете само някой който никога не е посещавал България, но не и самите Българи а още по малко чужденците посещаваши България и персонала на Посолствата. Патетични лъжи обслужващи новото правителство с със илюзпрни успехи, които не съществуват. В България приемане на нов закон, и създаване на нова агенция не е нищо повече от имитиране на дейност за заблуда на врага. Нито новия закон или който и да е стар се налага нито новата агенция работи, освен служителите и да си прибират заплатите.Реални действия няма, има само много сладки приказки за благоденствието на народа, светлото комунистическо бъдеше- и като се събудиш, разбираш че всико е било един сладък сън продаден ти от медиите.Реалноста няма нищо общо с написаното от купените вестници.

    Коментиран от #19

  • 13 Тото

    32 7 Отговор
    Пълни фантасмагории!!!!!!! България почти е изчезнала сега очаквам американският посланик да стане президент след последните промени във конституцията!!!
  • 14 Име

    19 0 Отговор
    ГЕРБ нямаха идеи, само си кътаха за тях парите - никакво развитие. Реално не са дали и 1 лев за инвестиции.

    Само като погледна - локомотивите на БДЖ и - ти става ясно. Възможно е да са успешни - но - най-вероятно - не са успешни - детски фантазии.

    Край на илюзиите, това беше абсурд.

    Хората искат да дишат.
  • 15 ДВ разкарайте се с лъжите си празник е!

    27 3 Отговор
    ДВ вие сте долнопробни лъжци
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Налудник":

    Мани го тоа шишарко
  • 17 Ще си

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Що бе?":

    платят за това.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Депутата

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "00001":

    Що лъжеш, бре. Всичко ни е О.К. Лично аз не познавам човек със заплата под 18 000 евро. Имаме най-здравото правосъдие. Всичките ми авери печелят в съда без проблем. Икономиката цъфти. Всеки ден получавам подаръчета от крупни бизнесмени. Айде стига си лъгал.
    Ама за посланика си прав. Дето ще ходим при него да ни дава акъл кво да праим, по-добре да го назначават и за президент-премиер-главен прокурор. А аташетата - за кметове.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Немската

    11 2 Отговор
    Пералня в действие.Или вече са в сушилня?
  • 22 Мишел

    23 3 Отговор
    Снабдяването на българския пазар с банани е единствената положителна промяна в България .
    Тази промяна бе задължителна, защото една бананови република без банани е пълна безсмислица.
  • 23 00001

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Депутата":

    Ами вярно е няма депутат с по малко от 18 000 евро заплата, всекиденвни подаръци, подкупи и кражби от държавата- живота е хубав за 240 разбойника. Другите да си стагат куфар и да събират пари за билет на летище София.
  • 24 глупости Беров

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Андропов":

    Управляват няколко човека с помощ и натуск отвън.
    Партиите и техните ръководители само си налагат парцалите, гласуват, за да не гризнат дървото.
  • 25 а ааа

    5 13 Отговор
    Само Путя с високите токчета и ботокса може да ни разреши проблемите и да ни направи демократична руска република.

    Коментиран от #40

  • 26 Софиянец

    14 2 Отговор
    Поредната dw кафява дезинформация!

    Корупцията и вмешателство на краварите бележи нов връх в България! Суверенитет - нулев!!!
  • 27 И Видов ден

    10 2 Отговор
    Ще дойде, гадове...
  • 28 Ама

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Клептокрация":

    Кои са ПП тогава? Необходимите глупаци ли?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 456-654

    16 2 Отговор
    Лизача Беров, внимавай, ще ти приседне от лайняяната торта с главите от паметника. Нека в този свят ден Бог да погледне към малка България и да въздаде в скоро време справедливост. Да измете и накаже ЖЕСТОКО всички краварски слуги - сглобката, продажните мисирки и всички, които получават пари да плюят, продават и унищожават България. Амин.
  • 31 Локо Сф1956

    19 6 Отговор
    Целият коментар на Беров са глупости и неистини. По време на соца имаше стотици заводи. За всеки отрасъл имаше завод със съответното производство. Имаше риболовна флота - заводи, които ловяха риба по всички краища на света и я консервираха. Не чакахме пари от Европа. Строихме най-големите и дълги тунели и мостове за двойна и ел. жп линии, както и магистрали.Фериботна връзка Варна-Иличовск. Четири ферибота с подемност 108 бр. жп вагони я обслужваха . АЕЦ Козлодуй, ..и т.н. Да не говорим за образование и здравеопазване, както сега с недостиг на медицински кадри. Да са живи и здрави пенсионерите -учители, лекари и мед. сестри, които запълват огромните дупки . Да не говорим и за нашата национална сигурност преди и сега. Разликата е огромна . Младежите ходеха войници. Това беше и първото изпитание в живота им. То ги каляваше и ставаха мъже. Бригадирското движение. Познавате ли го. Там се работеше за благото на страната. Изграждаха се връзки и дружба между младежите от цялата страна. Разликата е огромна тогава и сега.....

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 32 яяя

    13 3 Отговор
    Беров, спри да употребяваш забранени халюцогенни вещества.
  • 33 ТрампЛин

    3 1 Отговор
    Всичко което се случва днес, се е случвало и преди 1989! Хората са същите, нравите са същите, морала е същия! Разликата идва единствено от гласност а която се дава днес на всяка нередност, всяко престъпление и всеки скандал!
  • 34 ТрампЛин

    3 3 Отговор
    И по времето на соца чужди граждани ставаха министри, събаряха се паметници че дори и църкви, крадеше се като за световно, като за кокошка се влизаше в затвора, за по едри кражби и отклонения на средства, се преместваха съответните Другари на друга длъжност, или биваха командировани в чужбина! По върховете нещата бяха ясни, там нямаше нужда да крадеш, защото всичко беше тяхно-Държавно, а Държавата бяха Те! Нарко трафика и търговията с оръжие бяха дейност на Службите и Външно Търговските Предприятия, снабдяването на Терористичните организации с оръжие и логистика също беше дейност на Службите….Къде е разликата? В Гласноста!
  • 35 Да си чувал нещо

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Локо Сф1956":

    за затворени граници, вноска за кола, вноска за апартамент, жителство, открит лист, режим на тока, задължителна казарма, липса на черна и бяла техника, стригане на коса за момчетата, меренето на широчината на крачола на чарлстона и печати по краката на момичетата носещи къси поли, Белене, ученически, студентски и войнишки бригади (ангария), забранената упадъчна западна музика, чупене на грамофонни плочи на границата...? Има и още: Ергенски данък. Ленински съботници, партийни секретари, вечни и несменяеми номенклатурни кадри, АБПКФ със големи привилегии и народни пенсии, КОРЕКОМ пред който само се облизваш и извадил долар отиваш в МВР(биещото сърце на Партията), привилегиите на чужденците пълнещи Албена, Златни пясъци, Русалка, а ти на квартира. Изучаването на история на БКП и КПСС, политикономия и научен комунизъм във ВУЗ и разпределението след завършване като възпитател в някое забутано селце. Изключването от Комсомола и от студентството като следствие. Отнемането на земите и добитъка по селата и ползването им без рента за собствениците...
  • 36 Сега средната

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Локо Сф1956":

    заплата е 2000лв, или $1100, а средната пенсия 750лв или $420. Дори да ги сметнем по официалния курс тогава 0,96лв/$ имаме 1120лв. заплата и 430лв пенсия. Аз като млад специалист вишист вземах 155лв. Да не говорим, че на черно доларът беше 3-5лв./$.

    Коментиран от #39

  • 37 Пасъмас

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Локо Сф1956":

    Беше чудесно! Жалко че свърши!

    Във Тримона аз веднъж, седнах след проливен дъжд.
    В полутъмния салон, с вид на РеСеВе вагон.
    Носеше се смрад на плесен като сутерен, в дъждовна есен.
    Тежкия тютюнев дим, стелеше се кат’ килим.
    Лепне той по плюшени завеси, от уредбата звучи протяжна песен.
    Чейнчаджии и бохеми-тарикати най-големи.
    Те отпиват джин със тоник и туристите претеглят с поглед.
    Келнери в ръце бакшиша стискат! И сервират Слънчев бряг наместо Плиска.
    А пък Меча кръв и Брезовски мискет Се пробутват за Shiraz и Cabernet.
    Тъй по-старите “патрони” Помнят тоз вертеп Тримона.
    Този колос, в стил брутален. Тъй митичен и Прехвален.
    Перла на Балкан-Турист. Храм за всеки Атеист.
    Той свидетел бе на “тайни сделки” Между Парт Геносета и кръшни “лелки”.
    Там Партийният Елит поквАрен Черпеше с уиски старо.
    Свойте Западни Ортаци И крояха Демокрация!
    Там продаваше се плът човешка, За парцалки и модерни дрешки.
    А Управителя- милиционерски кадър, Го играеше Биг Брадър.
    Той подслушваше Бохемите развеселени И донасяше в Районното по схема.
    Колко жалко днес изглежда той, Тоз увяхнал Соц. Герой.
    Даже чейнджа не върви, в тези дигитални дни.
    Няма вече кинти в кеш-Виза, Мастъркард…тотален леш!
    А от утре к’во ни чака….вътре сме и с двата крака.
    Дигиталните пари навлизат, ще го духа даже Виза.
  • 38 Лазо

    1 0 Отговор
    Именно там е същността на проблема, в цената. Постигането на нещо е безмислено, ако понесените вреди са повече от ползите. Победата във война е под въпрос доколко си е струвала, ако дадеш прекалено много жертви. Но на чужд тръб цената винаги е ниска, 100 тояги са малко.
  • 39 Поми

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Сега средната":

    Грешиш за средната заплата, тя ще е 2000 ако поне 50% от населението вземат толкова, или приблизително толкова плюс минус 20%. Да, вярно, че заплатите бяха ниски, но с парите, които не се вземаха от отделния човек като заплата, се покриваше здравеопазване, образование, МВР и армията, и държавната администрация, плюс издръжката на партия и номенклатурата. И плюс така да ги наречем инвестициите в различни сектори на икономиката, кои по-успешни, кои губещи. Обективно, държавата беше "капиталист" който събира и разпределя парите. Сега нещата са пак същите - в 2-3 % най-богати се съсредоточават парите. Да речем, че имаш заплата по щат 2000 лв., това са 1100 долара. От тях 40% са данъци и осигуровки и здравна вноска. Остават 660 долара. От тях даваш 20% за всяка стока, която купуваш, остават 530 долара или около 900 лв. От тях би следвало да заделяш нещо за образованието на децата, преди беше безплатно, но сега струва пари. От тях си доплащаш и медицинската помощ в редица случаи. Като направиш сметка тогава какво е можело да си купиш със 155 лв тогава и сега с 900 лв., не са толкова драстично различни нещата. С 900-1000 лв. днес ще си купиш най-евтиния апартамент в София от 120 000 лв. за минимум 120 месеца. Със 155 тогава е можело да си купиш апартамент тристаен в София от 10 000 лв., да около 70 месеца. Така е по отношение на заплатите, иначе имаше и тогава негативи доста, същите ги има и днес, защото човекът си остава същия, основно го движат алчността и злоб

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.