Last news in Fakti

17 Януари, 2024 19:26 1 892 96

Паметници, международно право и държава

  • паметници-
  • история-
  • нина дюлгерова

Паметниците са историческа памет, която е ориентир за запазването на обществото и гаранция за неговото бъдеще

Паметници, международно право и държава - 1
Снимка: Уикимапия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредната провокация с българската историческа памет отново поставя на изпитание българското общество. Явно външнополитическата лабилност на големия „брат“ трябва да се компенсира с чувствителната за българите тема за паметниците, свързани с българо-руските отношения през Третата българска държава, в която живеем.

Целенасочено и услужливо пишман политиците на местно и национално ниво си затвориха очите за демонтажа на Паметника на Съветската армия в София и събарянето на паметника на граф Игнатиев във Варна. Сега по евроанталнтическоталибански начин активните младежи, общински съветници от ПП-ДБ в Пловдив, поставиха въпроса за преместването на паметника на Альоша в измисления музей на социалистическото изкуство.

Странно е, че продължава да се осъществява финансово мотивираната акция за заличаване и дискредитиране на ролята и мястото на Русия в българската история, но се премълчават разрушителните бомбардировки на англоамериканските съюзници за унищожаване на българското население и градове през 1943-1944 г. В пълна сила се прилага принципът „лъжецът вика дръжте лъжеца“. Същите корпоративни номенклатурни активисти, които преди десетина години работеха за използването на опасната шистова технология в североизточна България, сега определят защитниците на паметника на Альоша в Пловдив като антихристи.

От друга страна на днес проведения в Пловдив митинг бяха издигнати лозунги „няма място за нацисти в общинския съвет“ и „история с референдум не се пази“. Освен това в анкетата на страниците на в. Марица над 70% са гласували за запазването на паметника на Альоша. Наблюдава се странен феномен. Фактите показват, че в социалистическа България се е изграждало и надграждало във всички сфери на обществения живот. През последните над 30 години освен оспорваните магистрали всичко се руши и унищожава. Модерната дума за унищожаването на паметниците е демонтиране.

Българската политика е в сериозен дисонанс с принципите на международното право. България е международно правен субект, член на ООН и на важни глобални и регионални международни организации. Русия е държава, една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, а също така международноправен субект, с който никой друг участник в международните отношения не е прекъснал дипломатическите си отношения. Това означава, че сключените двустранни и многостранни договори са актуални. По този повод се задава въпросът какви ще са последствията за държавата България, която нарушава чл. 14 от договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, съставен на 4 август 1992 г. и публикуван на 18 май 1993 г. в Държавен вестник. Може ли нашият безроден политически управляващ елит да разчита на съмнителните като възможност обещания на господарите си, че днес и в бъдеще неговите действия ще останат безнаказани?

Проблемът е, че динамиката на процесите в международен план е много голяма и едва ли ще може да се реализират цялостно разрушителните за България планове за конфронтация с Русия, което да унищожи и двете страни. Всяка империя се опитва чрез подчинението и в бъдеще премахването на българите да гарантира своята власт. Крайният резултат е негативен за империята, а не за България.

Паметниците са историческа памет, която е ориентир за запазването на обществото и гаранция за неговото бъдеще. Както е казал Гьобелс - „Премахни историята на един народ и след едно поколение ще се превърне в тълпа, а след още едно ще може да ги управляваш като стадо“.

Конкретно щампите и етикетите нямат за цел решаването на измислен проблем, а се използват както винаги за конфронтиране на хората. В случая една от целите е да се отвлече вниманието от неблагоприятните за англосаксонското задкулисие резултати от украинския сценарий за разрушаване на Русия и Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    72 47 Отговор
    Повръща ми се от русопоклоници плюещи по родината си и готови по всяко време да я предадат на Русия!

    Коментиран от #29

  • 2 Мъка

    53 36 Отговор
    Още една четирихилядница изпълзя да плюе по България и откраднатата и история!

    Коментиран от #25

  • 3 Сила

    51 31 Отговор
    Стрино Нено, с тая текезесарска муцуна и с калните гумени галоши къде по паветата..... Ша са прИбиеш ма стрино

    Коментиран от #86

  • 4 Мда

    52 30 Отговор
    Кога вие русопоклоници ще поискате от господарите си да ни върнат откраднатите архиви. те не са ли памет!? Един смислен отговор ще има ли?
  • 5 Русофил

    52 37 Отговор
    Мочата и Альошата са паметници на съветските окупатори. Не са руски.
    По едно голямо бууум е решението за тях.
  • 6 Българин

    52 31 Отговор
    Връх на наглостта е русофилите да говорят за история, историческа памет и нейното запазване, защото самите те са разрушили десетки паметници, сред които и и първият паметник на Христо Ботев във Враца. Самите те смениха имената на морската ни столица Варна и на най-високият връх в България Мусала и пловдивското тепе Бунарджика с това на Сталин. Те бяха тези, които преименуваха Перник на Димитрово, Карнобат на Поляновград, Сопот на Вазовград, Карлово на Левскиград, Шумен на Коларовград, Горна Джумая на Благоевград, Добрич на Толбухин, Дупница на Станке Димитров, Фердинанд на Михайловград, Борисовград на Първомай, Царево на Мичурин.

    Коментиран от #37, #87

  • 7 Бамбука

    44 25 Отговор
    Поредния професорски мишмаш. То вярно, на никой не му стигат парите, както и че професорите у нас по брой са почти равни на броя на студентите, но ако една страна те обяви за неприятелска ( визирам Русия ), за какво приятелство може да се говори, за каква памет и приятелство ? На мястото на този паметник да се сложи паметника на Левски - ето това е историческа справедливост и история, която народа трябва да помни.

    Коментиран от #76

  • 8 Мъка

    44 25 Отговор
    Руските антихристи замениха Христос с Альоша, на когото вече се кланят.

    Коментиран от #14

  • 9 От тази получавам позиви

    43 18 Отговор
    За повръщане.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    44 24 Отговор
    Факти, вие кога ще разберете, че проруската пропаганда не е "различно мнение", което ще предизвика "конструктивни дебати" а руска имперска пропаганда имаща за цел да задълбочи разделението в българското общество и да противопостави русофили срещу българи. Публикуване на пропагандата на с, кества като "професорката" е много по лошо и вредно от това са разрешите свободната продажба на алкохол и наркотици на подрастващите.
  • 12 Маикоооо....

    43 14 Отговор
    Другарките хвърлиха маслото.
  • 13 Механик

    45 23 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация, подкрепата за Русия и разпалването на антиевропейски и антинатовски настроения да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.
  • 14 Ха ха ха

    42 9 Отговор

    До коментар #8 от "Мъка":

    Альоша Исуса.
  • 15 Тази е много

    43 13 Отговор
    Гнъсна.
  • 16 гост

    43 16 Отговор
    Всички "историци" като тая изкукала баба , дето не може да преживее , че при тато се е мислела за голяма работа , а после е установила , че е пълна нула , да им се даде възможност да изучават историята в местата на любимата им "история " , а именно Белене , Богданов дол , Ножарово и т.н. !! И да се назначат за надзиратели наследниците на избитите от "народния съд" и всички останали шумкари !!
  • 17 Абе оная шматка дърина григорова

    43 13 Отговор
    изгониха ха,ли я от СУ?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ....

    43 15 Отговор
    Разкарайте я тая,бе!
  • 20 Без памет няма народ

    18 42 Отговор
    Факти да не трие мнението ни,но ясно чии интереси обслужвате
  • 21 Българин

    43 12 Отговор
    Другарката е загрижена за българо-руските отношение, но доколкото знам в съветската армия са служили не само руснаци, но и гражданите на всички останали 14 бивши републики на СССР. Защо единствено руските мерзавци плашат с последствия? Защо мълчат ръководствата на Беларус, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Армения, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан, Тюркменистан, Узбекистан, Молдова? Нима само етнически руснаци ли са били в съветската армия а другите народности са помагали на нацистка Германия?
  • 22 Браво, достойно

    9 31 Отговор
    Но туй далеч от новите варвари
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Яни.

    25 19 Отговор
    Днес в Пловдив предимно селяндури и помаци преселници една шепапротестиращи срещу това решение -Альоша трябва да бъде премахнат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    25 14 Отговор
    Не бях чел никога толкова много и толкова нагли лъжи наведнъж.
  • 27 Коле Монумента

    25 10 Отговор
    Авторката на тая "страхотна" статия ми се вижда доктор на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ науки. Добре ще е да пита колега, който е наясно, каква е разликата между паметник, мемориал на загинали войници и пропагандни монументи! По нейната логика златния паметник на Туркемнбаши в Ашхабад е безценна историческа ценност.....
  • 28 Кресна

    26 14 Отговор
    Ние няма да премахнев историята а ще премахнем ФАЛШИФИЦИРАНАТА ИСТОРИЯ. Фалшифицирана с активното съдействие на русофили, безродници и национални предатели като споменатата професорка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Новите варвари идат

    11 21 Отговор
    То видно и от тролчетата в тоя сайт, но колелото на историята се върти, славянската кръв трудно шф стане друга....
  • 31 МЪРШШШШ

    21 9 Отговор
    МА!!!
  • 32 Да не ти е

    20 3 Отговор

    До коментар #29 от "А50":

    Лошичко?
  • 33 !!!?

    21 15 Отговор
    За тази проф. д. ик. н. българската държава се е споминала на 9. IX. 1944 година, когато на нейната територия стъпва ботуша на "Альоша" и от който сега българите искат да освободят Родината си !!!?

  • 34 Копейка

    4 20 Отговор

    До коментар #29 от "А50":

    Ние чакаме руснаците след един месец да дойдат да си ни приберат!Ако останем тук, еничарите ще ни турят у Белене!На прасетата.Отговорник ще ни бъде полковникът с празната тиква!
  • 35 Вижте гробището в Харкан

    14 21 Отговор
    Вижте колко български войници са оставили костите си в Южна Унгария и то на страната ба Съветската армия и пидле говорете дали и доколко ф фалшифицирана историята, ако въобще сте бясно какво е война и фашизъм

    Коментиран от #45, #47

  • 36 Хан Аспарух

    22 10 Отговор
    Има ли някъде паметник?
    Говори тая за историческа памет
  • 37 Абе, мангоджери

    14 22 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Какво лошо има в това Карлово да се нарича Левски град и Сопот Вазов град.
    Връх на наглостта е да се наричаш българин бе отпадък безроден. Сигурен съм че преди си целувал задните части на руснаците както сега целуваш задните части на американците.

    Коментиран от #39

  • 38 Българин

    24 12 Отговор
    Понеже госпожата говори за "украински сценарии" трябва да спомена, че в Украйна също има голяма руска пета колона. За нея украинците казват: "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, защото българските проруски гниди са много по противни и вредни отколкото самите руснаци!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Другарко,

    24 10 Отговор
    Лъжи от първата до последната дума.Лъжи,лъжи...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да тръгват

    24 11 Отговор
    Багерите и кангото!
  • 43 Българин

    24 11 Отговор

    До коментар #41 от "Разбира си":

    Да, винаги съм се гтусал от мръсните руски подлоги!

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 !!!?

    25 11 Отговор

    До коментар #35 от "Вижте гробището в Харкан":

    Българи са загинали на страната на Сталин защото червените превратаджии вкарват България във ВСВ...по царско време страната ни не воюва на ничия страна !!!?
  • 46 Урюрвкос

    6 21 Отговор
    онзи ден някой със ъглошлайф махнал буквите от паметника на жертвите в Дрезден на 13 и 14 фев 1945г. където черно на бяло е било написано кой е изравнил града със земята.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 За простите

    8 21 Отговор
    Сащисани промити лейки. Паметникът възпоменение на загиналите около 25 000 граждани на гр. Дрезден от американски и английкси бомби бе премахнат завчера.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Програмата за депутинизация

    24 7 Отговор
    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Артилерист

    15 25 Отговор
    Отлично казано от г-жа професорката! Особено за "финансово мотивираните" разрушители на паметта. Американците не икономисват доларите в това отношение. Атаката срещу паметниците е и да прикрие настоящото отчайващо капиталистическо състояние на страната. Държавата се крепи на заеми. По отношение подмяната на историята, към цитираното от Гьобелс ще добавя:"Колкото по-груба е една лъжа, толкова вероятността да й се повярва е по-голяма". Тези неразумни атлантически юро.ди разделиха фатално обществото. Неофашизма се активизира. Назрява революционна обстановка...

    Коментиран от #56, #67

  • 55 Още ,ли шават

    21 10 Отговор
    Червените бабички,беее?.Не свършиха,ли бе?!
  • 56 Гориил

    23 9 Отговор

    До коментар #54 от "Артилерист":

    Празници и паметници даващи повод да се веят руски знамена нямат място в България!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Делю Хайдутин

    22 8 Отговор
    Русофилите трябва по три пъти на ден да палят свещи за здравето на ЕС и западната демокрация. Защото ако тази демокрация я нямаше, същество като професорката нямаше да прави руска пропаганда. Задайте си въпроса дали руски професор можеше да прави проукраинска и прозападна пропаганда? Или отдавна щеше да гние в затвора или щеше да е паднал от някой прозорец.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Госあ

    20 3 Отговор

    До коментар #57 от "Няма как да разбереш":

    100% русофил си!
  • 61 Доротея

    23 11 Отговор
    Чета русофилските коментари и за пореден път се уверявам, че няма по големи национални предатели и българофоби от петата колона на Москва. Не знам защо руснаците са мразели толкова много България за да създадат тази пета колона от безродници и повече от 150 години да я финансират, култивират и ръководят!
  • 62 Радой Ралин

    23 11 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…
    Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.
    После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!
    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.
    После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!
    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…
    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
  • 63 Пловдивско

    5 20 Отговор
    Хунвейбинство в най-чист вид!
  • 64 Перо

    23 8 Отговор
    Ако има нещо, което руснаците да са изобретили то това е русофила. Русофила е менте българин измислен и култивиран от руските дегенерати с цел да се постави България и българския народ в подчинение и покорство спрямо руската кочина.

    Коментиран от #79

  • 65 УУУУУУУУ

    21 3 Отговор
    РУСка ПИЯ
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ксаниба

    22 9 Отговор
    Русофилчета, наближава време разделно. Ако искате да останете в България и да бъдете нормални българи а не руски подлоги, ще трябва сами да демонтирате всички останали съветски паметници. Ако не желаете, прав ви път. Кеф ви в Русия, кеф ви в Беларус, Северна Корея, Сирия, Никарагуа или Еритрея!
  • 70 Да не платим цената пак

    7 21 Отговор
    Истинският продацник е, който работи, волно или не, за Майдана и у нас, че тук интереси много, а цената ние ше плашаме
  • 71 граф Монте Кристо

    7 21 Отговор
    Чудно как се е промъкнала тая правдива статия тук,все пак е уникално да се прочете нещо адамкалЪк,щото иначе изобилствува от евроатлантски лъжи и манипулации.По-рано в руските медии стана хит победата на един техен танк --Альоша ,който разби 6 укро-броне-машини,та навярно името е свързващото звено в тази провокативна акция на пловдивските общинари.Много се излагат,като са се намърдали в общинския съвет с традиционните избирателни измами,означава ли че могат да си развяват байрака като дерибеи само за да се харесат на посланика мартен?
  • 72 дядото

    9 21 Отговор
    изчетах всичките коментари.изумен съм.как може само за няколко дни простотията да вземе връх над интелигентността и образоваността,злобата над разума,как може да се демонстрира,според мен изкуствено толкова простотия и омраза.жалко за хората,за историческата истина.никой ли не разбира,че вървим към страшно бъдеще

    Коментиран от #74, #78

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дърпай към

    21 3 Отговор

    До коментар #72 от "дядото":

    Сибирските полета!
  • 75 реру

    25 3 Отговор
    "... да се осъществява финансово мотивираната акция за заличаване и дискредитиране на ролята и мястото на Русия в българската история..."


    Каква ли финансова мотивация е необходима за да се смесват услужливо руските паметници
    със съветските монументи и да се развиват кремълоудобни теории...

  • 76 Ти си

    5 21 Отговор

    До коментар #7 от "Бамбука":

    Няма ли да е по-добре на ясното на Альоша да издигнат паметник на поп Кръстьо? Ще ви пасва на бедните душици а и началника ще е доволен та може да ви потупа по рамото ....
  • 77 Kaн Тервел

    25 7 Отговор
    Дюлгерова, стига с тази русоробия. Бъди българска патриотка. Нямаме нужда от толкова рашистки опорки.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 кьоравия орк

    21 1 Отговор
    вие от блатата 🤡
  • 82 дядото

    1 20 Отговор
    допълнение към коментар.72.и 78.в крайна сметка простотията,глупостта и злобата се убиват с мълчание и безразличие.да не се занимаваме повече с факти и платените им простовати коментатори.ще свършат парите и ще спрат.нека спорят със себе си,поне ще са на нивото си.
  • 83 Българин

    3 23 Отговор
    Браво,много точен коментар!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Асен

    4 26 Отговор
    За англоамериканските бомбардировки не се говори, защо ли? Предателски народ сме.

    Коментиран от #88

  • 86 Сила без ум

    2 25 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    За какво да ти ги връщат, безродните евроатлантици да ги унищожите като всичко до сега в България ли? Архивите на българите са унищожавани с неистова бяс от гърци и турци и други. В Русия ги съхраняват.
    Архивите са реалната история на държавата и ще се върнат когато имаме независима, собствена българска държава.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 реру

    29 4 Отговор

    До коментар #85 от "Асен":

    "За англоамериканските бомбардировки не се говори, защо ли?..."


    Тогава може да споделиш нещо за съветските бомбардировки на Русе, Стара Загора,
    Казанлък и Горна Оряховица...

    Коментиран от #91

  • 89 Радой Ралин днес

    5 23 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Джoни
    Помниш ли кога дойде със Сорос?
    Беше млад, но се държеше нежно.
    Зарази семейството ми с джендъризма…
    Взе на мама човешките права
    И дори историята ми стара.
    Помниш ли с преход соца как срази?
    Он дъ енд забърса US бази.
    После си преспал с бат Паси
    и взе всичкото БГ злато без мерси.
    А след време чухме и мълвата,
    че в Афганистан си гръмнал на тате главата!
    Длъжен съм да те обичам, Джони.
    Даже кръстих дъщеря си Джоли.
    Залъкът си давахме насила
    на САЩ – тая дива сила.
    После цели щест петилетки
    грабите злато и руди редки.
    Грабите пари за снимки на F-16…
    Зарад теб ходим голи-боси!
    Партньорството ни е „свято”, „чисто”.
    Ние всички храниме НПО-тo.
    А пък ти ни пазиш с бомби и НАТО
    и ни взе последната ГМО луканка…
    Пазеше и иракчаните, и либийците.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С US паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 90 Болярче

    25 4 Отговор
    Каква история,руснаците са най-големите крадци,терористи и убийци.Деветдесетте години окрадоха доста наши заводи.Видял съм го и съм го преживял лично.Събаряйте го за да няма спомен за тия бандити.
  • 91 Верно ли

    2 15 Отговор

    До коментар #88 от "реру":

    И колко са цивилните жертви?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 за съжаление

    1 3 Отговор
    Модерната дума за унищожаването на държавата ни е демонтиране, всъщност не - промяната.

    Не трябва да си песимист, за да видиш, че вече ни управляват като стадо. Българина отдавна се спасява поединично и е загубил всякакво усещане за общност. На територията ни няма държава, а маринетно управление. За съжаление, докара ли сме го там, че да се чудим дали въобще скоро няма да ни сменят табелката, превръщайки ни в нечий анклав.
  • 94 ИНЖ

    2 0 Отговор
    Аман от соц-бетонени глави!!! Какъв паметник, като няма боеве срещу РККА в Бг???? Това е просто пропагандна инсталация. Движим се с 35г. закъснение.
  • 95 Иван

    2 0 Отговор
    Фактите показват, че в социалистическа България се е изграждало и надграждало във всички сфери на обществения живот. Този цитат от статията явно показва липсата на умствен багаж у лелката която го дава автор
  • 96 Оф...

    0 0 Отговор
    Айде, стига вече