Last news in Fakti

20 Януари, 2024 07:55 4 616 175

Гурко не е Толбухин

  • паметници-
  • генерал гурко-
  • маршал толбухин-
  • ссср-
  • русия

Общото е само, че и двамата преминават Дунав

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И двамата преминават Дунава, но първият, за да освободи България от робство, а вторият, за да изпълни споразумението между Сталин и Чърчил, страната ни да стане част от съветската зона на влияние. Докато армиите на Гурко и на Столетов заплашват Цариград, тази на Толбухин стига до Берлин.

Българските комунисти се възползваха от присъствието на Червената армия, както и на българската признателност към Русия, за да овладеят властта за 45 години. В началото еднопартийната система по пример на Болшевишката революция наложи насилствена колективизация и национализация на средствата за производство чрез терор.

Никой не забеляза, че държавата Русия изобщо повече не съществува, за сметка на Съюза на съветските социалистически републики. Вкарано в един нов свят, българското общество трябваше да вярва в неговата непобедимост и предимство над Запада. Формулата съществуваше вече по инициатива на Ленин и приложена от Сталин. Без всякаква конкуренция. Името ѝ бе „Социалистически реализъм“. Той се изразяваше във всички области на културата и изкуството. Най-вече в монументални скулптори на политически вождове, именни и безименни ударници, стахановци, жетвари и жетварки. Свободното творчество бе заклеймено като упадъчно.

Изворът на социалистическия реализъм не беше в София, а в Москва. Поради това, Българската комунистическа партия подтичваше след съветските другари. Те строяха мавзолеи - и ние строяхме. Те балсамираха първи секретари - и ние балсамирахме. Те ги вадеха - и ние ги вадехме. Започнаха да чупят статуи, но ние не.

Социалистическият реализъм умря първо в Русия и то завинаги. Без демонстрации и съпротива. Той си беше изиграл ролята. Общата бройка жертви, които Сталин и Хитлер бяха причинили на руския народ, надхвърля 40 милиона убити. Тази цифра представлява една четвърт от цялото руско население. Тя обяснява защо в Русия промените стават без излишен шум. Там ценности като човешки живот например, нямат същото значение както при европейците.

Превратът зад стените на Кремъл стана неизбежен. Системата зацикли икономически и Хрушчов плати сметката на провала.

В България Тодор Живков с Добри Джуров в джоба се правеше, че не вижда и не чува. Той елиминираше систематично всякаква конкуренция и стискаше властта със зъби и с нокти. При Горбачов дори се провъзгласи за "перестройчик". Продължи да целува в устата съветските ръководители, правеше пленуми и отчиташе преизпълнени петилетки.

Цензурата и страхът от репресии не позволяваха българското общество да научи, че има писатели, музиканти и художници, които не приемат да творят под команда и отказват „социалистическия реализъм“. Какъвто и списък да се публикува, той няма да е пълен – Владимир Димитров-Майстора, Илия Бешков, Кирил Цонев, Никола Танев, Златю Бояджиев, Александър Жендов, Иван Ненов, Райко Алексиев, Радой Ралин и пловдивският мъченик Сашо „Сладура“.

Хората на изкуството, заобиколили партийните величия, ръкопляскаха и ползваха специални карти за творчески почивни станции. Днес никой не търси техните творби, за разлика от картините на Бешков, Майстора и Златю Бояджиев.

Въпреки всичко не може да се изтрие от паметта споменът от поклонението на младоженците, които обезателно се снимаха пред „Альоша“ и паметника на Съветската армия. Днес децата на някогашните „младоженци“ си правят реклама с рушенето им! Няма лоша реклама, по дяволите произхода!

Незнанието е продукт. То също се продава. Щом като от „мръсния въздух“ се печели, значи и незнанието може да е от полза за някои. Как иначе да си обясним, че България, която е бомбардирана от Съединените щати, издигна паметник на американски президент? Не стъпвал никога у нас и който с нищо не ни е помагал? Все по-често се питам - нагаждачество, липса на достойнство и търсене на келепир, от "комунизма" ли са или още от Алеко нищо не се е променило?

Историята е огледало. Колкото и да го заобикаляме, рано или късно се спираме пред него. Повечето от нас се гордеят, че са българи. Огледалото обаче показва, че раболепието на нашия народ към чужденците, в повечето случай, е преобладаващо. Не е било лесно да се живее под турско владичество, това е ясно, но под гръцко? Добре, че един брадат монах от „Света гора“ ни е стреснал и ни е спасил от претопяване.

По- близко до нас, към „претопяване“ ни е водил дори най-големият български политик на миналия век - Тодор Живков. Той е направил предложение на Хрушчов да станем съветска република, точно преди Олимпийските игри в Мелбърн. В мача България – СССР нашият отбор повежда с 1:0. През почивката в съблекалнята нахлуват членове на делегацията и дават наставления на играчите, които излизат на терена омърлушени и неузнаваеми. Руснаците вкарват два гола и печелят мача. Доволен, Живков приветства доброто представяне на нашите футболисти.

Наскоро бяха обнародвани секретни документи, показващи усилията му да се превърнем в 16-та република на Съветския съюз. Някои тълкуват тези опити като отличен икономически усет и политическа гъвкавост. Наистина не може да се отрече подема на българската икономика през шейсетте години. Тя е най-внушителна на Балканите. Какво обаче се крие зад цифрите? Тежка индустрия, която се нуждае от суровини, с които България не разполага. Необходимост от енергийни източници, които нямаме. Цялата българска икономика е предназначена за износ, но не отговаря на нуждите на население. Всички тези несъответствия поставят страната на прага на фалита. Ние изцяло зависим от Москва по всички икономически показатели – суровини, енергия и пазар.

В тази сложна геополитическа обстановка, една случайност играе положителна роля. Ако съветите бяха приели офертата на Живков, днес щяхме да сме „Украйна“ на Балканите.

P.S. Може ли някой да обясни, защо българите се разкъсват за статуи, които не са български?! "Альоша" е някакъв "жичкаджия", който не е изстрелял един куршум за България. Паметникът на Съветската армия, строен през 1957 година, няма нищо общо с победата над хитлеристка Германия. Строен е за да се угодничи на Тодор Живков и неговите съветски гости.

В заключение - никой не обясни на обществото, че "социалистическият реализъм" е мъртъв, бе да търси дивиденти от неговата смърт!


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флагман.бг

    15 8 Отговор
    Внимание! Рецидивистът Дженков е на свобода, за 24 ч. преби и ограби трима
  • 2 факт

    61 28 Отговор
    фашизоидни глупости

    Коментиран от #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урюрвкос

    59 34 Отговор
    Альоша" е някакъв "жичкаджия" по тази логика Мадарския конник е фермер а не воин. Съборете Дунав мост той е правен с пари на съветите това е пъпната връв с Русия. Германия отряза пъпната връв (потоците) ние не можем защото оръжията за Украйна по него минават.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 плюс минус

    62 5 Отговор
    Уви!
    И след Руско-турската война, и след ПСВ, и след ВСВ,
    силните държави решават какво да правят с България -
    репарации, граници, строй, икономика, ...та досега.
    А можехме, а трябваше, да си бъдем една независима държава...

    Коментиран от #10

  • 6 Бай Хой с Магарето

    78 22 Отговор
    Само да питам автора. Защо в Германия няма съборен нито един съветски паметник. А там са над 1200. Такива, като Чеков, първи комунисти по времето на бай Тошо сега се мъчат да се изкарат най-големите демократи, а всъшност са обикновени продажници, каквито са били и по онова време.
  • 7 ОМБРЕ

    23 14 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    И КОЗЛОДУИ ДА ГРЪМНЕМ ГАДНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СИМВОЛИ НЕ ИСКАМЕ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 BBБОС

    23 8 Отговор
    Мнение на фейсбук историк
  • 10 Нури

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    Точно и Логично
  • 11 Урюрвкос

    36 16 Отговор
    16-та република на Съветския съюз е трябвало да стане Афганистан и въпросите са били решени почти на 100%. България няма обща граница със СССРето и дори намеци е нямало за физическо присъединяване. Икономически и културно сме били интегрирани на ниво съюзна държава, което е повече от връзките по СИВ.

    Коментиран от #118, #125

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нннн

    30 7 Отговор
    Чукча писатель! Вместо да си го каже ,,Разрушете Альоша", изписал тон мастило. Язък за мастилото.
  • 14 Пешо

    45 4 Отговор
    Още в първия абзац имаме дебела опашата лъжа. Целта е била да се подсигурят Дарданелите и да не разрешат на Чърчил да "захапе" цяла Беломорска Тракия в територията на Гърция. Какво точно е написал този "писател"?
  • 15 ИСТОРИК

    50 2 Отговор
    Чърчил и Рузвелт са предали България и тогава.
  • 16 Урюрвкос

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    не знам кой взриви потоците

    Коментиран от #29

  • 17 Курд Околянов

    41 17 Отговор
    И все пак, сега щяхте да пишете на книжовен турски език със столица Анкара, ако не е била Русия.

    Коментиран от #21, #27

  • 18 чичо Тончо

    21 2 Отговор
    Гурко навремето е забранил на два отряда да минат през проходите на Осоговската планина и да освободят поробените братя-славяни и в днешна РС Макекедония! Има го в архивите! Чеков е от македонски род - да не вярва на този коментар и да провери!
  • 19 Чеков, пропускаш един от Тройката!!

    39 2 Отговор
    Споразумението е между Рузвелт, Сталин и Чърчил!! След всяка световна, война има подобни споразъмения,!!! Победителите имат това неписано Право!! Богдан Филов на кой беше обявил война??
  • 20 007

    20 19 Отговор
    Общото е и че и двамата смятат България за задунайская губерния и грам не ги е еня за нас!!! Имперските им интереси ги движат!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 21 007

    13 40 Отговор

    До коментар #17 от "Курд Околянов":

    Това е пълна измислица!!! До 10 години щяхме да се освободим и то в истинската си родина в границите на Екзархията!!! Всичките ни възрожденски герои са били против чужда помощ защото са знаели какво всъщност ще стане от тая"помощ"!!! То трябва малко да се почете дрогарьо🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #25, #28

  • 22 Орел

    23 6 Отговор
    И всички паметници да бутнат, нито ще станем по-умни, нито по-богати.
    Една къща като я бутнеш и я няма, все едно е с какви тухли е строена, с "капиталистически" или със "социалистически".

    Коментиран от #26, #123

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Курд Околянов

    35 5 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    По въпроса за самоосвобождението виж кюрдите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ти ми посочи една

    8 13 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    Балканска държава останала под Турско.

    Коментиран от #39, #42

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Урюрвкос":

    Тогава защо пишеш :
    "Германия отряза пъпната връв (потоците) ..." ‼️
  • 30 мдаа..

    14 13 Отговор
    ..първият да освободял България?
    Винаги се питам в своята история Руската империя по това време на ,кой народ е донесла свобода и си е тръгнала?На кого?
    За Босфора и Дарданелите пътят е от тук.
  • 31 И Град си

    8 20 Отговор
    Имахме. Кръстен на Окупатора

    Толбухин .

    Коментиран от #95

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 В.В.П.

    28 9 Отговор
    Сега Нашти зад океански партньори са много загрижени за нас ..Дърпат златото ,и има чужди войници на бг територията ..Това е признак на колониализъм..Тогава България ,загуби война ,обаче преди 33 год ,не загуби нищо...Тия янки пуснеш ли ги в двора си ,после няма отърване .ще те ограбят и ликвидират ...като много други..

    Коментиран от #41

  • 34 На теб

    5 18 Отговор

    До коментар #12 от "Отвратен":

    И да ти обясняват , си оставаш

    Червен Отпадък
  • 35 Булпсихопатъ

    13 6 Отговор
    Смърди на пропаганда.
  • 36 Марк Твен

    14 0 Отговор
    За добро или зло ние продължаваме да поучаваме света. Никой не ни е избирал за тази длъжност, просто си я присвоихме.
  • 37 Кратко

    19 6 Отговор
    Коментар на безродник и извратен мозък!
  • 38 Алъоша Галоша

    13 20 Отговор
    Седи над Левски за да знае кой е господарят .

    А има ли някъде Паметник на Левски в Русия

    , като Алъоша Галоша
  • 39 Курд Околянов

    33 10 Отговор

    До коментар #28 от "Ти ми посочи една":

    Щеше да е област Булгаристан, ако не е била Русия. Другите велики сили никога не са искали държава България.
  • 40 В.В.П.

    28 6 Отговор
    Сега България е колония ,нещо като в турското присъствие..Каквото и сведат от Брюксел ,това трябва да се изпълни..Подменя се един бит и история .Бедна и и в много дългове .Нещо от рода ,Богати шопи ,бедна провинция ..т.е.България ...
  • 41 Марк Твен

    22 6 Отговор

    До коментар #33 от "В.В.П.":

    Ние принадлежим към англосаксонската раса, а когато на англосаксонеца нещо му е потребно, той просто отива и си го взима. Преведена на прост английски, тази декларация звучи така - ние, англичаните и американците, сме крадци, разбойници и пирати, с което се и гордеем.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Историк

    15 27 Отговор
    Гурко не е "освободил" България, а е дошъл да й сложи руския имперски ботуш на врата.

    Това е исторически факт, който е добре документиран.

    Коментиран от #54, #55

  • 44 Смех в блатото

    10 19 Отговор

    До коментар #41 от "Марк Твен":

    Затова ли в Русия е пълна мизерия? :)))

    Заради Байдън и Сунак? :)))
  • 45 Сандо

    27 8 Отговор
    Чеков пак се изхожда политкоректно,без да знае историческите факти в цялост.И е по-добре да ни осведомява за процесите във Франция,защото не можем да разчитаме на обективността на нашите медии.Нека да му съобщим,и на него,и на невежите козячета,че ако съветската армия под командването на Толбухин не беше влязла в България,границата с Гърция щеше да е до Пловдив,а турската армия щеше да се е настанила в Бургас.И това не е всичко,което щяхме да загубим и като територии,и като икономика.И е крайно време да се разбере от всички,че ако не беше обявената ни от СССР война и превземането на България от армията й,то България щеше да изпадне в поредната национална катастрофа.
  • 46 Този е от тях

    14 3 Отговор
    Франкофоните и франкофонщината са едни от най-вредните течения, които са засегнали България. Достатъчно е да погледнем на север, Румъния някога част от българската общност, сега съвсем чужда и неразбираема.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    5 0 Отговор
    „ЖИЧКАДЖИЯТА” В...ТРАФОПОСТА🔌ИЗКЛ.
  • 49 Курд Околянов

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "007":

    Като при кюрдите.
  • 50 681

    4 0 Отговор
    Вашингтон не е Байдън
  • 51 Коментар

    15 10 Отговор
    Руснаците като идват насам и пресичат Дунава с изненада откриват,че българите имат думички като тях ,заражда се дружба и затова помагат за Освобождението.Били са се рамо до рамо с османците като братя.Преди това не са имали планове,затова не са помогнали на Левски,а и не са имали право да се бъркат в делата на Османската империя.Просто чак след като идват тук си сменят мнението.Уважили са жаждата ни за свобода и са ни помогнали да си имаме държава иначе щяхме да сме като кюрдите все още.
    То тези,които едно време са искали да ставаме 16-та република на СССР са същите,които сега са против българското знаме в Рожен,паметниците и националния празник.Просто са си сменили господаря и се наричат евромарсианци.

    Коментиран от #63

  • 52 Мандо

    9 10 Отговор
    началото еднопартийната система по пример на Болшевишката революция наложи насилствена колективизация и национализация на средствата за производство чрез терор.
    Пълни глупости, балгодсрение на комунистите сега имате тръбопроводи за питейна вода , ток и канализация вие гражданите след войната Бълагария става от 6 на 9 милиона развива се селското стопанство и индустрията. Сега едни жици не могат да подменят след смешен снеговалеж и хората седят на тъмно и студено ..като по царско време

    Коментиран от #56

  • 53 Не минава и ден

    12 7 Отговор
    В който поредния грантаджия да не плюе и насажда омраза срещу всичко руско и Русия.На всички е ясно,че милионите които хвърли САЩ за борба с проруските настроения у нас са отишли при този и подобни нему, но Ужас около 70 % от народа ни не им вярва и не се поддава на опашатите им лъжи и инсинуации.

    Коментиран от #61

  • 54 Пешо

    9 6 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Нищо подобно няма документирано и вие сте историк, колкото аз балетмайстор. Руснаците обявяват война на България и навлизат на територията и с цел да си осигурят Дарданелите, като по между другото ние запазваме целостта и даже увеличаваме територията си. Между другото ни чакат цели три дни да се обявим против Германия преди да го направят. Това са историческите факти и има документи по часове за тези дни и който желае може да се запознае.

    Коментиран от #59, #66

  • 55 россиян..

    9 3 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Ами тиквуните що не са почакали леге.позитано.валдхард да ги освободят от османлиите,а сега реват що имперята ги е освободила няколко пъти..

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Абе смех

    9 15 Отговор

    До коментар #52 от "Мандо":

    Ти знаеш ли нещо за златния лев.Знаеш ли при кой цар сме били на 6 място по икономика в Европа.Ей смешник.Специално за такива неграмоти като теб.си припимних историята на Видин скед 1920 г се построяват и дострояват 6 големи промишлени предприятия.1922 г се електрифицира и т.н и т.н.Не ми разказвай за тъпия си социализъ. И Бай Тошо
    Ако тук не беше стъпил руския ботуш и не бе довел на власт простите цървули цяхме да сме нормална европейска държава.

    Коментиран от #64, #76

  • 57 И така де

    4 7 Отговор

    До коментар #55 от "россиян..":

    Ама тук да водили война пък са освободили много други страни.Виж на Берлински конгрес кои държави са освободени и коя е половин.С руски губернатори за управители на Заддунсйская губерния и руска еоиска на издръжка.Що тая воиска седеше тук на бълг.издръжка ,а не в Сърбия Черна гора Босна.

    Коментиран от #62

  • 58 малко веселба

    0 0 Отговор
    гурко не е толбухин гурко е добрич…
  • 59 Историк

    0 4 Отговор

    До коментар #54 от "Пешо":

    Дори не си прочел какево съм написал.
  • 60 Историк

    6 12 Отговор

    До коментар #55 от "россиян..":

    Да повторим за направилите се на неразбрали - руснаците НЕ са "осовбождавали" българите, освен от имотите, идентичността, суверенитета и богатството им.

    Коментиран от #71, #80

  • 61 Ти не правиш

    5 7 Отговор

    До коментар #53 от "Не минава и ден":

    Разлика между руско и съветско.И там ти е проблема.1878 г е имало резултат макар ,че минават доста години докато България се освободи напълно .А 1944 си е окупация,мойто момче .И ти бъркаш боя със ситоацията

    Коментиран от #65

  • 62 Историк

    5 8 Отговор

    До коментар #57 от "И така де":

    Дори по бутафорния Сан Стефански договор, България е ЕДИНСТВЕНАТА страна спомената в него, която НЕ Е освободена/станала независима.

    Затова казах, че намеренията на руснаците да ни поставят под ботуша си са добре документирани.

    Такива документални свидетелства за намеренията им - колкото искаш.
  • 63 Абе ти да не си

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Коментар":

    Третокласник .Ръсиш някакви лаишки теории.Личи си ,че си чикиярче и си далеч от истините.
  • 64 Мандо

    10 5 Отговор

    До коментар #56 от "Абе смех":

    При кой бе галошанко като сельо е орал с волове и вечер си е светил със свещ. И сме били с един километър асфалт , чети малко преди да джавкаш за златния ти лев и пътища от калдъръм
  • 65 Историк

    6 7 Отговор

    До коментар #61 от "Ти не правиш":

    Всъщност НЯМА разлика между руско и съветско по отношение на намеренията на москалите: единствената разлика е в това "в името на кого" трябва да сме под ботуша им.

    При имперска Русия, това е в името на императора, при СССР това е в името на "българо-съветската" дружба, което не е нищо повече от не особено завоалирано "ние сме по-силните, ще правите каквото ви кажем".

    Коментиран от #84

  • 66 россиян..

    8 4 Отговор

    До коментар #54 от "Пешо":

    Да това е така..бг не само запазва като съюзник на германия,територята си но е единствената държава след ВСВ,която увеличава границите си..благодарение на вячислав молотов,на него трябва да сме признателни когато е водил преговорите в париж-46 г. защото византииците,подкрепяни от ингелизите искаха филипополис заедно с родопите..

    Коментиран от #79

  • 67 Историк+

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Ако България не беше преминала в сферата на влияние на СССР, границата ни с Гърция сега ще ше да преминава близо до София.

    Коментиран от #73, #75

  • 68 чекинята

    0 0 Отговор
    обърнала плочата 🤡

    Коментиран от #70

  • 69 А последните

    8 3 Отговор
    33 години преход и демокрация бяха просто прелест! Да не говорим как се демократизирахме и какви достойни управници ни налазиха, дето не излизат от посолствоТО, та чак взе да ни мъчи носталгия по социализЪма.

    Коментиран от #72

  • 70 Историк

    4 8 Отговор

    До коментар #68 от "чекинята":

    Нищо не е обърнала.

    От Москва разбраха, че вече не могат да продължават лъжата със съветските "асвабадители" и решиха да спасят поне лъжата за уж руските такива.

    Една руска наколенка ВИНАГИ лъже. Единствения въпрос на който човек трябва да са отговори е "защо" и веднага ще разбере каква е лъжата.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #69 от "А последните":

    "дето не излизат от посолствоТО"

    Вярно е - Копейката, Малинов, Нинова и Радев НЕ ИЗЛИЗАТ от руското посолство или консулство.
  • 73 Миле

    13 4 Отговор

    До коментар #67 от "Историк+":

    Няма смисъл да им обясняваш..тези индивиди вече 80 г не могат да разберът , че България е губеща страна във ВСВ и са щели да я разпарчетосат, ако не е бил Сталин и Г.Димитров

    Коментиран от #77, #82

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Смех в блатото

    6 3 Отговор

    До коментар #67 от "Историк+":

    Ако България остане без газ от Газпром, ще стои на студено и икономиката й ще фалира :)))

    Коментиран от #166

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Историк

    1 7 Отговор

    До коментар #73 от "Миле":

    Точно както стопанина не "разпарчатосва" гудето през юни, така и СССР не е "разпарчетосал" България.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Алооо а знаеш

    5 4 Отговор

    До коментар #66 от "россиян..":

    Заради кой си взимаме Сев.Добруджа.Хитлер колкото и да не ти се иска е той.

    Коментиран от #146

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ?????

    7 0 Отговор
    А кой е този Чоков? От кои дисаги е изпаднал?

    Коментиран от #137

  • 82 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #73 от "Миле":

    Лично Г.Димитров организира откъсването на Македония от България и харизването й на Титова Югославия. Естествено, по нареждане на Сталин.

    Коментиран от #85

  • 83 Ех калъф

    5 6 Отговор

    До коментар #76 от "нищо такова":

    Дадох ти примери от преди 1944 г.За икономиката.А ти твойте безпочвени теърдения си ги сложи от.ад.Знаел ли колко фабрики за самолети е имало в България преди да дойдат комундрелите на власт.А познай потърси за да научиш нещо.
  • 84 россиян..

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    И с какво си по силен..че бутате паметници които твойте родители са ги издигнали..ама те са си ваши,правете с тях каквото искате,това е нормално за тиквуните-копат гьол за два млрд.$,и не знаят какво да правят с него,а само миналия месец за 11 дни,сглобкаджиите похарчиха над 11 млрд.лв..да знаеш за какво.
  • 85 Миле

    0 2 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    Да. А ако не са тези територии, какво губим ? По първоначален план ? Май малкоооо повечко а ?

    Коментиран от #92

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Аз съм веган

    6 3 Отговор
    Жалко че нито една копейка няма да се трогне от написаното. Там само дрънкат петолъчки в празните глави
  • 89 Айде,бе

    9 5 Отговор
    Ние държим на тези паметници,защото без 9 и червената армия България щеше да загуби земи до Стара Планина. Цяла западна Украйна е о такива земи взети след всв от Унгария, Румъния и Полша. Червената армия влизайки тук се насочва неслучайно към турската граница и това го казаха всички водещи историци от вузовете ни студиото на БНТ преди няма 3г в предаването История. Бг.Още повече,че и ние пращаме войска почти до Берлин и имената на тези наши герои носят и сега много улици и заради тях също България запазва земите си.Да не говорим, че Червената армия спасява и евреите и затова 2018 Нетаняху крачеше до Путин в Москва на безсмъртния полк,а 2013 г пак в Москва на 9 май маршируваха и САЩ,Франция, Англия, Украйна заедно с руснаците, има го в нета ,който не вярва:)Тези паметници този исторически момент отразяват ,а не режимът престъпен ли е или не.Едва ли евреите им е било важно комунисти ли ги спасяват или демократи :)
  • 90 Историк+

    11 1 Отговор

    До коментар #74 от "Бг тъпунгер":

    Много си зле. Руско-Турската Освободителна война (1977-1979) е резултат от Априлското въстание в България (1976). Това и светът го знае. Разрешението на Великите Сили към Русия да деиства е при условие, че не се създава нова голяма държава на Балканите - това е договорът с Австро-Унгария = голямата добре известна тайна, която Тагаренко наскоро е научил.

    Коментиран от #93, #106

  • 91 иметонаВИМЕТО

    10 0 Отговор
    Защо ругаят само Сталин , като и Чърчил , и Рузвелт са участвали в разделянето на света. Сякаш света е техен. Единият е демонизиран , а другите - светци ли са ?

    Коментиран от #104

  • 92 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "Миле":

    Как "да" бе другаре, нали твърдите, че уж били "запазили"?

    Между другото, какво е станало със Западните покрайнини населени също ИЗЦЯЛО с българско население?

    Коментиран от #101

  • 93 Историк

    3 10 Отговор

    До коментар #90 от "Историк+":

    Руско-турската война от 1878ма не е "освободителна", а завоевателна. Това са фактите и във всички документи от тогава ги пише.

    Коментиран от #99

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 фАНТОМасс

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "И Град си":

    А сега Монтана ! На кого е кръстена !? На новия ГОСПОДАР ли ?

    Коментиран от #100

  • 96 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #94 от "Абе":

    Я си посочи източника на информация за РЕШЕНИЕ "половин Блгария да бъде раздадена на съседите си".

    Къде си го прочел това и кой е източника?

    Коментиран от #105

  • 97 Ако бай Тошо беше успял с 16 република

    2 1 Отговор
    СССР щеше да се сгромоляса много по рано!
    Така ще стане и с ЕСССР - Европейският СССР!
  • 98 Историк+

    6 0 Отговор

    До коментар #86 от "Сбъркан русофил":

    За сведение на необразованите, след всяка Руско-Турска война "за проливите", една православна държава получава автономия или независимост. Хайде да ги изброим: Молдова, Влашко, Гърция, Сърбия, Черна Гора, България, Грузия, Армения. Добре свършена работа, а? е, жалко е наистина, че Русия не е превзела проливите, но и Турция на Ердоган сега спира корабите на войнолюбците
  • 99 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "Историк":

    Година преди нея е цариградската конференция ,след която на Русия великите сили даватбкартбланш на Русия. Цариградската конференция е за източния въпрос, както наричат нашето освобождение.

    Коментиран от #103

  • 100 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #95 от "фАНТОМасс":

    Какъв "нов господар" те гони?

    Къде са американските знамена, къде са "американските" ОЛИГАРСИ, къде е "американското" ДАНС, къде е "американския" президент избран от американските служби?

    Коментиран от #108

  • 101 Миле

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Историк":

    Ко да запазиш, като ти повтарям че си губеща страна бе . Са щяхме да сме на половина.
    Унгария да не губи по-малко ?

    Коментиран от #107

  • 102 дебеЛ Лебед

    2 1 Отговор
    То е Борисов не е Левски , ама се гласи за НОВИЯ ни НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ ! А всъщност е новия бай Ганьо - ПРОСТАК и ЛИЦЕМЕР от класа ! За него защо все още няма мавзолей или поне 1 паметник ?
  • 103 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #99 от "Абе":

    Не виждам да пишеш нищо, което да противоречи на това, което съм написал. Следователно си съгласен с мен.
  • 104 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #91 от "иметонаВИМЕТО":

    Защото толкова си могат. Това им е написано, това лаят. Естествено, всеки път игнорират и факта, че сме били официално на страната на Германия, демек на страната на губещите.... Игнорират и факта, че въпреки, че хората по очевадни причини са били на страната на руснаците, това не променя нищо, не ни променят статута, докато при Италия го правят, хем те определено са били много напълно активни съюзници на Хитлер. Очевадно е, че въобще не са имали положително намерение към нас. Мнението на Чърчил за България е всеизвестно, но трябва да се поддържа наратива ....
  • 105 Абе

    3 1 Отговор

    До коментар #96 от "Историк":

    Това са претенциите на Гърция, Югославия и Турция и те са обсъждани ,в нета ще откриеш.Има документи на наш дипломат за мисията му в Кайро по този въпрос и тала нататък.Но като ти чета откровение глупости ,които пишеш, едва ли ще се заинтересува,по лесно е да си помислиш защо цяла западна Украйна е от земи взети от Румъния, Унгария и Полша:)И кое спасява България от такива загуби:)
  • 106 Бг сбъркана логика

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Историк+":

    1837г. руснаците имат пълна победа над османците и преминават като на парад през България. Тогава гърците и сърбите получават независимост. А ние защо НЕ ? Я кажи като си толкова голям "историк" ?

    Коментиран от #113

  • 107 Историк

    5 4 Отговор

    До коментар #101 от "Миле":

    "Ко да запазиш, като ти повтарям че си губеща страна бе ."

    Факта, че СССР ни обявява война без да сме воювали срещу тях, и след това разпарчатосва България, харизвайки части от нея на исконните ни исторически врагове - Сърбите, показва с какви намерения СССР е влязъл в страната.

    Това, че от лъжата "те са спасили България от разпарчатосване", премина към наглостта "могат да ни разпарчатосват както и колкото преценят" свидетелства какви "родолюбци" са т.нар. русофили (които не са никакви русофили, ами са чисти руски зомбита натренирани да бранят властта в Кремъл).

    Коментиран от #116

  • 108 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "Историк":

    Или се правиш на глупав, или си. Базите на днешно време са достатъчни, а всичко наоколо плюс Африка и Близкия Изток се дирижира и изпълнява от тази в Германия. Официално. Името е еднакво с една музикална група....

    Коментиран от #109

  • 109 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #108 от "Бачо Киро":

    Защо отклоняваш въпросите ми?
  • 110 Просто справка

    6 3 Отговор
    Още първото изречение е манипулация. Просто трябва да се направи справка къде отиват съветските войски когато навлизат в България. Отиват в Югоизточна България да пресечат мераците на Турция да се включи във вовойната като съюзник на Съюзниците. Турция многократно е канена за съюзник но 4-5 години се офлянква и обръща пълъчинката чак след Курск 1943г. Тогава обачееее Сталин и Рузвелт не я искат,а Чълчил упорито я лансира тя да открие Втория фронт на Балканите. Съветската армия идва в София доста по-късно - първо прикрива границата с Турция и чак месец по-късно започва операции срещу немците в Сърбия.

    Коментиран от #112

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Историк

    7 5 Отговор

    До коментар #110 от "Просто справка":

    Пълно невежество и липса на елементарни познания.

    Впрочем, Хитлер и Сталин са съюзници, които започват ВСВ срещу Запада.

    Коментиран от #119, #169

  • 113 Историк+

    4 1 Отговор

    До коментар #106 от "Бг сбъркана логика":

    Няма руско-турска война от 1838 година. Чети Хронология на Руско-Турските войни и после коментирай неща с които не си запознат
  • 114 ТрампЛин

    5 6 Отговор
    Има ли още балъци да вярват във Второто Асвабаждение? И по всички закони на логиката, щом се говори за трето подобно Асвабаждение, заключението е, че и Първото Асвабаждение е било опит за поробване! Вън Помешчиците от България! Крепостничеството не е начин на живот, освен за крепостните ватенки!

    Коментиран от #131

  • 115 !!!?

    10 3 Отговор
    Украйна е нагледен пример защо кремълските варвари са ни "освобождавали" два пъти...!!!?
  • 116 Миле

    4 2 Отговор

    До коментар #107 от "Историк":

    Явно не проумяваш. Аде обясни , руснаците ..по скоро украинците ,минават от тук и спират в Берлин
    И да влезем в научната фантастика , оставаме под западно влияние , ти ми казваш ,че сме щели да запазим територията и Запада , ще ни помогне да се развием ...така ли . Аец Козлодуй не направен за 5 години , само да ти припомня от лошите комунисти

    Коментиран от #117, #122

  • 117 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #116 от "Миле":

    ВСИЧКИ, повтарям, ВСИЧКИ страни, попаднали под Западно влияние и НЕКОНТРОЛИРАНИ от съветския фашистки режим, не само, че запазват териториите си, но и икономически са на светлинни години пред останалата в съветския "рай" България.

    С други думи, товите фантасмагории са точно това. Точно както щяхме да "замръзваме" без руски газ. Това е специалитет на руската пропаганда - да се впуска в "сценарий" и в случай на нужда, да "заплашва", за да изглеждат престъпленията на руснаците по-приемливи.

    Коментиран от #126, #130

  • 118 Иван4о

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Реално Б-я бе република на СССР, официално беше пример за дружба, за разлика от Унгария, Чехословакия и др.
  • 119 !!!?

    7 6 Отговор

    До коментар #112 от "Историк":

    Напълно вярно. Във ВСВ Европа става терен и заложник на двамата диктатори за поделянето й между тях, а САЩ е принуден да помага на най-малкото зло, от тяхна гледна точка тогава ! Днес САЩ са принудени отново да поправят грешката си и да застанат на страната на Украйна срещу варварския фашистки режим на възкръсналия Хитлер в Кремъл !!!?
  • 120 ТрампЛин

    1 5 Отговор
    Разбира се че Гурко не е Толбухин! Гурко е окупирал само няколко улици, докато Толбухин и Сталин бяха окупирали два български града! Окупатори Сър!
  • 121 Ти си

    5 2 Отговор
    Чеков , човек на години си и не ти прилича да въвеждат в заблуждение младите и неграмотните родени през "прехода" (който още не е свършил) , че в България 45 години е имало еднопартийна система ! Може само про форма но имаше още две партии (от които нищо не зависеше) това бяха БЗНС и ОФ ......

    Коментиран от #124

  • 122 ТрампЛин

    4 6 Отговор

    До коментар #116 от "Миле":

    Да си взимат АЕЦ-а и да си го носят при Северен пАток! Когато купуваш нещо-то е твое! Когато ти “подаряват” нещо-то е Тяхно! Същото се отнася и за подарената ни “свобода”!!! България едва днес получава своята Свобода!!!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Ти си":

    Ахахахахахйй………ти сериозно ли, или с чувство за хумор? Защото на мен ми стана смешно.

    Коментиран от #127

  • 125 !!!?

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Кьонигсберг (Калининград) също няма физически граници с Россия, но е присъединен та оттатък ! Присъединяването на България е било неизгодно за СССР тогава, защото като най-вереният сателит на Кремъл е вършел по-добре работа - един "независим" глас в ООН...винаги със сесесере. Днес Путин ще ни глътне с все паметниците на съветската армия, Копейкин и Шенген !!!?
  • 126 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "Историк":

    Колега , газ има и не измръзнахме , ресурси има и на други места в света от които да се копуват но въпроса е на каква цена и от там какъв е ефекта от всичко това върху портфейла ти и респективно благосъстояниянието ти.

    Коментиран от #128, #136

  • 127 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "ТрампЛин":

    Ти явно не разбра написаното от мен нали ?
    Типично за преходчиците (родените през прехода) - четат , не разбират , коментират нещо си и безпричинно се смеят ....

    Коментиран от #129

  • 128 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    Въпроса не е в цената! Въпроса е НА каква Цена купуваш нещо?? Какво даваш??

    Коментиран от #133

  • 129 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "Ти си":

    Ами не съм преходник! Съвременник съм на онази система! Коя партия викаш беше опозиция на БКП?

    Коментиран от #132

  • 130 Миле

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "Историк":

    Я пак .... за Германия и Италия ли говориш.Австрия е друга бира .
    Италянците минават бързичко на вярната страна. А Германия знаем до кога има америнанско и съветско военно присъствие , в момента е само американско. При това тези държави са западно европейски , няма как България да попадне в тази бройка
  • 131 Евро Пейка

    1 3 Отговор

    До коментар #114 от "ТрампЛин":

    Ей овньо влез в час по история и виж че помешчиците за избити от ЧК и на тяхно място са поставени комисари . И незабравими да прочетеш какво означава думата помешчик
  • 132 Ти си

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "ТрампЛин":

    Чудно ми е че след като не си преходник не можеш да разбереш написаното ? Не искам да те обиждам но да не би да си ходил в някакво специално училище в което преминаването от клас в по-горен клас трае 3 години ......

    Коментиран от #148

  • 133 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #128 от "ТрампЛин":

    В тоя случай Европа даде измито и подмазано дупе на САЩ
  • 134 Ха ха ха ха

    6 3 Отговор
    Писателят чеков, при бай Тодор други ги разтегляше, папкаше щастливо под крилото му и се напивахте в клуба на писателите на ул. "Ангел Кънчев". Кога му се проясни ума на тоз световно неизвестен писач? Сигурно е получил индулгенция и вече е непоклатим гевроатлантик. Трябва да са го заблудили на времето. Само дето услужливо забрави, че благодарение на същия, този Сталин, България не бе разпокъсана и разпределена между съседите й. И същия този окупатор Спря бомбардировките на англоамюрканците, инак ни чакаше съдбата на Дрезден и др. градове. За другото няма да пиша. Нека насмогнат умнокрасивите жълтопаветковци.
  • 135 Да бе,да

    2 0 Отговор
    Този умее да се чекне в правилната посока в правилното време.
  • 136 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #126 от "Историк":

    "Колега , газ има и не измръзнахме , ресурси има и на други места в света от които да се копуват но въпроса е на каква цена"

    Цената на газа в момента на международните пазари е по-ниска от когато ни го продаваха "евтино" руските "доставчици" и не "замръзнахме", както ни обещавахте и както им обещаваха на европейците. Вместо това сега руснаците замръзват (без кавички).
  • 137 божидар чЕков

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "?????":

    Незнанието е продукт. То също се продава. Щом като от „мръсния въздух“ се печели, значи и незнанието може да е от полза за някои.

  • 138 Аплодисмент

    4 5 Отговор
    Браво, мосю Чеков за превъзходно точния анализ!
  • 139 интересно

    5 0 Отговор
    какво се очаква да се случи с капитулирала държава, каквато е била българия? В крайна сметка, защо някой очаква цветя и рози, когато сме били част от загубилите?
    Още по-странното е, че не сме претърпяли териториални загуби, което си е форма на освобождение с оглед на традицията загубилия да плаща с територия. И да не би на бомбадиралите ни американци и британци да дължим тази чест?
    Вероятно, само умник като автора на този памфлет, би казал, че това отново е руска пропаганда. Така правят онези които употребяват историята, но фактите не могат да бъдат ничия пропаганда.
    Германия още си е като окупирана държава, да не коментираме и териториалните загуби, че хич не са малко. Япония губи част от островите си. Италия губи територията с градовете Брига и Тенда, както и много други по западната си граница с Франция. Финландия, като съюзник на Германия между 1941 и 1944 г., губи придобитите по време на войната територии, та и малко отгоре. Унгария се прощава с три общини, които днес са в границите на Словакия, както с Северна Трансилвания, отиваща към Румъния. Самата Румъни също губи земи, отиващи към СССР.
    Общо взето, като изключим Финландия всички, попаднали в сферата на влияние на Запада - губят от изначалната си територия. Тези в сферата на СССР, губят, но и биват компенсирани с такива, така че може да се каже излизат що-годе сухи от водата.

    Коментиран от #147, #150

  • 140 Автора

    2 2 Отговор
    какво се е опитал да каже?

    ако си мисли, че някой ще се напъва да следи мисълта му - жестоко се лъже.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 нещо се бъркаш

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Алооо а знаеш":

    България, Финландия и Италия губят всички придобити по време на войната територии. Италия губи и от изначалните си граници, докато нас и финландците ни връщат в състоянието преди войната. Жеста към България и Финландия е заради участието ни след това в борбата срещу фашизма, но това е като официална версия, а истината е в интереса на Русия да контролира по-голяма територия в Европа.
    Винаги интереса клати феса. Досега имахме късмет с руския интерес, но не може да очакваме птичето да каца на рамото всеки път.
    Историята тръгна да с еповтаря, така че да се огледаме какво ще ни вземат, че може да не е практично да имаш имот там.

    Коментиран от #149

  • 147 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "интересно":

    Значи така: "Дружбата със СССР е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество." А да знаеш защо през 1949 г. министър председателякт на България, Георги Димитров е отровен, а пък зам. министър председателят, Трайчо Костов е обесен???
  • 148 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #132 от "Ти си":

    Пак питам, коя партия беше в опозиция на БКП до 1989?? Да не се окаже че сме били съученици в “онова” училище, ама ти си го закъсал някъде в първи клас?

    Коментиран от #151

  • 149 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #146 от "нещо се бъркаш":

    ‘бах тоз късмет!
  • 150 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #139 от "интересно":

    Единствените държави, които "търпят значителна загуба на територии след ВСВ" са тези оставени непосредствено на "милостта" на съветските Фашисти.

    България губи Македония и Западните покрайнини, благодарение на решенията на Сталин да облагодетества исконните ни врагове - сърбите.

    Странно, че руските наколенки стават "реалисти" и нямат нщо против анти-българските актове на СССР срещу България, но за фантасмагориите си, винаги СССР много ни "подкрепя".

    Коментиран от #154, #173

  • 151 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #148 от "ТрампЛин":

    До 1989 в България нямаше "опозиция", тъй че въпроса ти е компрометиран.

    Коментиран от #153, #157

  • 152 Ани

    0 1 Отговор
    Статията е фактологично вярна, но и нихилистична. Достатъчно е да гледаме който и да е Холивудски филм. Там винаги присъства персонаж на предателя. Казвам това, защото руската пропаганда в България се базира на посочване предателите в българската история и премълчаване на героите. И в много случаи на създаване на погрешен герой.
  • 153 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #151 от "Историк":

    Нямаше опозиция!!! При трипартийна система??? Ахахахах….Време е да започнеш от детската градина образованието си! Три партии и всички бяха на едно мнение?!? Каква идилия, какво чудо???
  • 154 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #150 от "Историк":

    Ти не схващаш какво ти казва радио маЦква. До сега сме имали късмет с руското присъствие и дружба!!! Следващия път няма да сме толкоз късметлии!!

    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за Свободата наша.
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Дружбата с Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И накрая за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!


    Ето, тук е описана жизнено важната Българо-Съветска дружба.

    Коментиран от #161

  • 155 1234

    4 2 Отговор
    Никой не се притеснява, че написано е пълно с лъжи. Даже най-дребното: "Паметникът на Съветската армия, строен през 1957 година, няма нищо общо с победата над хитлеристка Германия. Строен е за да се угодничи на Тодор Живков и неговите съветски гости." - фактите : БКП печели мнозинство на изборите за VI Велико народно събрание и през ноември Георги Димитров е избран за министър-председател. Така на 17 януари 1947 г. той внася доклад до Министерски съвет, в който предлага: "Да се построи на подходящо място в Столицата на народната република величествен паметник на Червената армия - Освободителка на народите в знак на всенародна почит и признателност към нашата освободителка - героичната и непобедима Червена армия". На 4 октомври 1949 г. доминираният от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов приема решение за изработване на паметник на Съветската армия. Първата копка на бъдещия монумент е направена на 5 юли 1952 г. Завършен е при управлението на Вълко Червенков през 1954 година.
  • 156 1234

    5 4 Отговор
    Кратка хронология от българската история, която предполагам е напълно непозната на всички българи-русофоби и почитатели на евроатлантизма :
    - От 6 юни 1466 г. Рилският манастир е под покровителството на Московските князе. Така се осигурява неговото оцеляване като православен и книжовен център по време на робството;
    - Между 16-ти и 19-ти век всички български богослужебни книги, библии, евангелия и требници са печатани и доставяни безплатно от Русия във всички български църкви и манастири. Така се спасява българската национална и верска идентичност;
    - 1877-1878 г. - Русия освобождава България от турско робство с цената на десетки хиляди убити руски войници и офицери;
    - 1878-1885 г. -Русия възстановява българската държавност, администрация, съдилища и армия;
    - 1885 г. След Съединението на България, Русия се отказва от своите парични вземания от Османската империя, срещу отказ от финансови претенции от страна на султана към България;
    - 1908 г. След обявяването на независимостта на България, Русия плаща от името на България 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато като компенсация на Османската империя. България трябва да върне тези пари чрез дългосрочен заем за 75 години. Не плащаме нито стотинка!
    - 1922 г. Председателят на Съвета на народните комисари на Русия Владимир Илич Ленин подписва Декрет, с който анулира заема , който България дължи на Русия;
    - 1944 г. по настояване на Йосиф Сталин - лидер на СССР, бомбардировките на англо-ам

    Коментиран от #158

  • 157 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #151 от "Историк":

    Което доказва че е нямало други партии освен любимата ви БКП!

    Коментиран от #159

  • 158 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #156 от "1234":

    Е, и??? Какво сме длъжни да правим срещу тези “услуги”?75 години не изминаха ли?
  • 159 1234

    1 1 Отговор

    До коментар #157 от "ТрампЛин":

    не знам по каква логика доказва , най-малкото като партия имаше БЗНС. Каквото и да означава това че е имало и други партии. И в Северна Корея има много партии: От последните избори през 2019 г. три партии (WPK, Корейската социалдемократическа партия и Чондоистката партия Чонгу) и една организация (Chongryon) са представени във Върховното народно събрание, еднокамарния парламент на страната.

    Коментиран от #160

  • 160 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #159 от "1234":

    Бягай, бягай!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 ДеКа

    1 0 Отговор
    В няколко Български града има улица ДРАМА но никой не знае защо се нарича така с изключение на децата на тракийските бежанци.
  • 163 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор
    Пропаганда за осмокласници.

    Не разбрах, защо от окупаторските символи трябва да махаме само определени - комунистически/съветски ?
    Джамиите отговарят на същите критерии, че и по-лоши. Те защо не се махат?
    и
    За 16 република на Съветският съюз -дали са искали да станем, може би, но не станахме - ФАКТ. Станахме 27 република в Европейският съюз, без да питат хората. И с подписването на Лисабонският договор 2009 загубихме суверенитета си тотално - превърнахме се в географска територия на този съюз - наместени в конюнктурата; - република на бюрократичния и същевременно корпоративен мастодонт Европейски Съюз. Без суверенитет, без уважение, без бъдеще...

    Коментиран от #171, #175

  • 164 Професор

    5 2 Отговор
    Виж сега, Чеков, не ги разбираш в дълбочина нещата. Ти нямаш висше образование, забогатял си малко във Франция от печатане и разнасяне на вестници и списания, обаче много се надценяваш, пишейки на исторически теми. Чеков, маршал Толбухин е руски императорски офицер. Служи в съветската армия, но е брилянтен тактик и е автор, ръководител и изпълнител на Яш-Кишеневската операция, в резултат на която руснаците се оказаха на Дунава. Сега разгледай наградната система на СССР. В нея има медали за превземането (или освобождението, ако държавата е била окупирана от германците) на Белград, на Будапеща, на Варшава, на Прага, на Виена...Не и на Букурещ и на София. Защо, според теб? Именно заради смяната на властта в Букурещ и в София. Ролята на маршал Толбухин в Румъния и България е много позитивна. Именно той предпазва Трети украински фронт от военни действия в тези страни, понеже НЕ разоръжава техните армии и НЕ води никакви военни действия срещу тях, а изчаква смяната на властта. За това е и произведен маршал. Не мисля, че беше умно и редно да се прекръсти Добрич на негово име, но не е лошо да се помни неговата роля в България. Той можеше просто да заповяда да се води война, след като е била обявена, но не го е направил.

    Коментиран от #165

  • 165 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #164 от "Професор":

    Чеков, ще продължа. България беше обявила война на Англия и Америка на 13-и декември 1941 г., в резултат на японското нападение над Пърл Харбър. Конгресът на САЩ изчаква до юни 1942 г. преди да обяви война на България, защо така, според теб? Ами очаква нашите умници да се откажат, ама не би... Ти искаш да не те бомбардират, нали така? Ами не обявявай войни, Чеков. Или, хайде, обявил си, Ами дали са ти 6 месеца да размислиш. Ама ти -- не, война, та война. Ами ще те бомбардират, Чеков. Ама къде били бомбардирали -- оказва се, че англо-американците задали този въпрос на руснаците, понеже именно руснаците настоявали за бомбардировките. Руснаците, със сериозна агентура в София, питали ЦК на БРП (к), та тези, последните, спуснали списък на местата -- омразните им църкви, двореца Враня, Народното събрание, Държавната печатница и центъра на София. И за следващите бомбардировки, пак ЦК дал списъците. Ти ЦК на БРП (к) нали помниш кои бяха, Чеков?

    Коментиран от #167

  • 166 Така е...

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Смех в блатото":

    ....ама нали си неостър не схващаш, че газът е рак от Габрово, но е през посредници и затова вместо да го купуваме за 20 лева на мегаватчас до максимум 40 за мегаватчас сега го купуваме на около 80 лева за мегаватчас...я когато не беше от Газпром ни го доставят американски фирми на 393 лева на мегаватчас.
  • 167 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #165 от "Професор":

    Та, да обобщя, Чеков. Вместо да се възмущаваш защо имало в София паметник на Роналд Рейгън, а не твой паметник, или такъв на любимеца ти Макарон и на неговия пък любимец Аталчо, се съсредоточи върху следното разсъждение. България е на географски и цивилизационен кръстопът. За да оцелее, ние трябва да поддържаме цивилизационни огнища и на трите цивилизации, сблъскващи се у нас -- Запада, Изтока и Исляма. Просто ТРЯБВА. Ако ЕДНА от тези цивилизации вземе връх, ние ТРЯБВА да сме готови. Това не се нарича слагачество, нито подлост, нито дпедвство, както го наричаш ти. Нарича се исторически придобита МЪДРОСТ. Учи се от нея, вместо да й се подиграваш и да се срамуваш от нея. Историята е пълна с предани и целеустремени народи, които са изчезнали. Ние не сме от тях. Може това да не ти харесва, това си е твой проблем. Не бъди българин, тогава. Нали си французин, стой си с арабюхите там и се радвай на макароно-диверсификацията и на мултикултурния ви бульон.
  • 168 Борислав Дичев

    2 4 Отговор
    Когато Съветския съюз обявява война на България на 5 септември 1944 г., няма споразумение за включването на България в съветската зона на влияние. Напротив, когато Молотов уведомява британския и американския посланици в Москва за обявената война на България, двамата дипломати изказват учудването си от това, че се обявява война на страна, която разкъсва съюза с нацистка Германия и се готви да й обяви война. Окупацията на България от СССР стана възможна благодарение на предателството на двама национални предатели - Стойчо Мошанов, който на 1 септември 1944 г. отказа да подпише примирието със САЩ и Великобритания, което запазваше сегашните граници на България, и на военния министър в правителството на Константин Муравиев - генерал Иван Маринов, който умишлено с действията си забави обявяването на война на Германия, за да може Съветския съюз да ни обяви война по-рано и да нахлуе в България.
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #163 от "Генерал 🇧🇬":

    Добре, а според тебе какво да направим? Предложи. Ето сърбите не са членове на НАТО и ЕС. Близки са с руснаците, даже много близки. Цъфнаха ли? Вързаха ли? По-богати ли станаха от нас? Или да вземем турската част на Кипър, дето пък е с Турция. Цъфнали ли са? Вързали ли са? По-добре ли са от останалата част от Кипър? За други алтернативи не се сещам, може би понеже съм тъп, но ти си умен, предложи нещо.
  • 172 Виктор

    0 0 Отговор
    Божидар, Очевидно нямаш идея какво е направил Томас Удроу Уилсън (28-ия президент на САЩ) за България по една или друга причина и защо има негов паметник в България. Напомням, че и Исак Нютон също не е ходил на Люната, но е дефинирал градитацията.
  • 173 я пак,

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Историк":

    за онези Западни покрайнини, дето сме изгубили още след ПСВ, когато пак сме били на страната на губещия ли ми говориш? Надявам се, си наясно, че благодарение на топлото отношение на Великобритания към нас, ни се налага съдбата на губещия, т.е. освен с репарации да ни вземат и територия. Или не, пак руснаците са ни виновни!
    "Успехът" да си ги върнем за краткия период от 1941 до 1944 е отменен с решението на Парижкия мирен договор, но то третира тази територия като завлядяна, т.е. връщат я на сърбите, както е било преди ВСВ. Факта е, че не вземат допълнителна територия. Каквото сме завзели докато сме били в съюз с Хитлер, сме го върнали - никой не го е броил за наша територия, щом веднъж вече е била отнета. Виж, че след ВСВ, сме се отървали без допълнителни загуби на територия, не е виновна Великобритания (тя както винаги в нашата история, отново е искала да ни се вземе територия).
  • 174 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Е щом ни е водел към претопяване, какво му е "голямото" на бай Тошо??? Значи е национален предател. Заедно с хунтата около него - разбира се!!!
  • 175 наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #163 от "Генерал 🇧🇬":

    Ако България не излезе от ЕС и НАТО ще бъде смазана и унищожена. Това е истината. Всичко останало е път към Ада. Бавно и полека този прост факт предстои да се проумява .В момента България лети по наклонената плоскост към поредната катастрофа .Бавно изчезва генофонда. Разрухата е повсеместна.