Last news in Fakti

28 Януари, 2024 10:01 3 001 89

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

  • виетнам-
  • азия-
  • възход-
  • сащ-
  • китай

Вашингтон е изключително важен партньор от гледна точка на сигурността

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само през миналата година двама от най-влиятелните политици в света бяха на посещение в Ханой - президентите на САЩ и Китай. Интересно е да наблюдаваме как Виетнам бива ухажван от най-големите, пише германската обществена медия ARD в обширна публикация за 100-милионната държава, изживяваща в момента истински подем.

Със САЩ Виетнам поддържа т.нар. обхватно стратегическо партньорство, което е най-високото ниво на дипломатически отношения. А с Китай има подписано споразумение за изграждане на "общо бъдеще". Освен това кове съюзи и с други важни партньори, например с Япония, посочва още германското издание.

"Бамбуковата дипломация" на Виетнам

"Виетнам не иска да се поставя в ситуация да избира между отделните сили, а се стреми да бъде приятел с всички, като използва съперничеството между тях в своя полза", казва Хуон Ле Ту от неправителствената организация "International Crisis Group". Неслучайно външната политика на Ханой е наричана "бамбукова дипломация": гъвкава е във всички посоки, но, подобно на бамбукова пръчка, не се чупи лесно.

През последните години политическите наблюдатели забелязват осезаемо активизиране от страна на Виетнам: страната залага на многопосочна външна политика, която се състои в изграждането на мрежа от различни партньори, за да бъде държан в шах Китай.

От една страна Китай и Виетнам следват обща идеология: и двете държави са комунистически режими, авторитарно управлявани еднопартийни системи. От друга обаче - отношенията между тях са напрегнати заради териториалните претенции в Южнокитайско море и все по-агресивното поведение на Китай в региона, припомня ARD. Затова Вашингтон е изключително важен партньор от гледна точка на сигурността. Така САЩ, които само преди няколко десетилетия бяха във война с Виетнам, днес са сред важните му приятели.

Социалистическата народна република представлява дълга ивица земя по западното крайбрежие на Южнокитайско море. На север се намира столицата Ханой, а на юг - икономическата метрополия Хошимин, бивш Сайгон.

Във Виетнам живеят около 100 милиона души. Населението е предимно младо, като най-голямата група съставляват хората на възраст между 30 и 34 години. Виетнамците са начетени и трудолюбиви, а напоследък държавата им се развива с бързи темпове. Миналата година Виетнам постигна 5% ръст и е смятан за една от най-динамичните икономики в Югоизточна Азия - още една причина да бъде ухажван от всички, включително от Европа. Преди три години Виетнам сключи с ЕС споразумение за свободна търговия, налице са и редица двустранни търговски споразумения с други държави.

В момента страната печели и от стратегията на западните компании, насочена към диверсификация. "Китай плюс едно" се нарича тази стратегия за намаляване на зависимостта от производството в Китай. Тази нова политика работи в полза на Виетнам, където много западни компании инвестират в изграждането на производствени бази за износ.

Наред с това Виетнам разполага с огромни залежи на редки метали, които се използват например за производството на микрочипове. Богатството на суровини прави страната интересна и за международните инвеститори, които се стремят да намалят зависимостта на своите вериги за доставки от Китай.

Обратната страна на медала

Нарастващото геополитическо значение на Виетнам в борбата за надмощие между Китай и САЩ има обаче и своите отрицателни страни. "Западните партньори вече оказват по-малко натиск за подобряване на положението с човешките права във Виетнам", казва Нгуен Джанг, експерт за Виетнам в сингапурския изследователски център ISEAS.

Един пример: твърдите действия на властите срещу активисти и природозащитници. В доклад на "Амнести интернешънъл" се говори за "тормоз, наблюдение, произволни задържания и политическо мотивирано наказателно преследване" на активисти, както и за "тревожни случаи на изтезания и други форми на малтретиране".

Автор: Кристиане Юстус (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тайната на успеха

    9 29 Отговор
    е да жулиш кучешки пържоли.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Виетнамската

    34 6 Отговор
    нация е сред най-интелигентните в света.
    Навремето в политехниката в Харков имахме десетки виетнамци и тия сметаха тройни интеграли и диференциални уравнения наум без лист и химикалка...

    Коментиран от #17

  • 3 да де

    40 4 Отговор
    В Азия и Виетнам няма мошета, а и да има не вървят
  • 4 ХО ШИ МИН

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тайната на успеха":

    ТО СИ Е АГНЕ НО ГОВОРИ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ---И ТЕБЕ ДА ТЕ НАРЪСЯТ С 800 000 ТОНА ХЕРБИЦИД ОРАНЖЕВ АГЕНТ И ТИ ШЪ ПРОЯДЕШ
  • 5 Хохо Бохо

    41 8 Отговор
    Тайната е, че наритаха козяците и работят за техните си интереси. Това е тайната

    Коментиран от #26

  • 6 гост

    60 10 Отговор
    Тайната на успеха е : 1. Липса на евроатлантически ценности; 2. Съчетаване на планова с пазарна икономика;
    3. Еднопартийната система излиза много по-евтина от многопартийната празнодумна "демокрация"; 4.Пословичното трудолюбие на азиатците; 5. Високото им самочувствие, че могат всичко след победата над САЩ !

    Коментиран от #8

  • 7 Хохо Бохо

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тайната на успеха":

    Иди в Горублянска кръчма и си поръчай агнешко ако ти се дояде кучешко
  • 8 Мхм

    8 24 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Съветвям те да си намериш момиче че мозъка ти е тотално изпушил

    Коментиран от #10, #11, #58

  • 9 Рускиня

    27 8 Отговор
    Всички са дисциплинирани, работещи, там няма помощи за безработни. Виетнамеца на улицата се вържи възпитана, а не крещящ, че от “западна” и богат. Прекрасни паркове с цветя и лотоси без събрани пейки с лигавещи се младежи въобще дисциплина. П.П. винаги правя (прекъсване) почивка на 22-23 часовото си пътуване в някоя азиатска държава и съм с отлични впечатления)
  • 10 аз пък те съветвам

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    да ходиш до някоя клиника да попиташ дали продават мозък наливен че имаш силна нужда от доливане…

    Коментиран от #16

  • 11 Циник

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Всичко в поста на колегата е истина, недей чети само Дойче Веле и нашите петоколонници, а виж и малко сериозни медии.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Местните русофили трябва да се

    16 21 Отговор
    запитат защо 40 години след емерикано-виетнамската война виетнамците са най-ревностните привърженици на капитализма и силно любят САЩ. Америка е възприемана като полезен съюзник на азиатската държава, показва ново изследване на института Pew.

    Около три четвърти - 76 на сто, от виетнамците са положително настроените към САЩ. Щатите са на особена почит сред по-образованите слоеве от виетнамското общество (89%). Нормално, че любовта към братска Америка е по-силна сред най-младите (89 на сто от 18-29-годишните). Интересното е, че и по-старите, онези, които са били свидетели на Виетнамската война, имат положително отношение към САЩ (60 на сто от тях).
    Въпреки че във Виетнам има еднопартийно социалистическо управление, там живеят най-големите любители на свободния пазар (95%). Подобен процент приема твърдението, че задълбочаващите се връзки между Виетнам и другите страни, е нещо положително.

    Коментиран от #18, #51

  • 15 Постулат за напреднали:

    34 3 Отговор
    „Виетнам се стреми да бъде приятел с всички, като използва съперничеството между тях в своя полза", за разлика от кретените от Булгаристан !!!
  • 16 Мхм

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "аз пък те съветвам":

    Първо пипни момиче тогава ще говорим
  • 17 Сега разбирате ли защо

    7 16 Отговор

    До коментар #2 от "Виетнамската":

    харесват САЩ , а не Китай и Русия!
  • 18 И още нещо!

    6 14 Отговор

    До коментар #14 от "Местните русофили трябва да се":

    Докато преговорите за Тихоокеанското партньорство, което включва 12 държави, вкл. САЩ и Виетнам, но изключва Китай - продължават, виетнамското общество приема Вашингтон като най-голямата икономическа сила в света (56%).

    Спрямо бъдещето Виетнам вижда САЩ като важен съюзник. На въпрос на кои страни могат да разчитат като добър съюзник най-много виетнамци избират Америка. От друга страна като най-голяма заплаха се приема Китай. Това отношение донякъде е определено от териториалните спорове, които двете държави имат в Южнокитайско море. Мнозинството от виетнамците - 84%, се тревожат, че този неразрешен въпрос може да доведе дори до военен конфликт.
  • 19 Исторически парк

    23 6 Отговор
    А нашите само се чудят кой западен ъз да излижат и колко евро да си натъпчат в офшорките...
  • 20 Така Така

    22 4 Отговор
    Виетнам води не бамбукова, а независима политика. Както и друг път съм казвал въпреки споровете с Китай те имат общо бъдеще нещо като Турция и Азърбейджан. Виетнам винаги отстоява собствените си интереси и не се навежда нито на деменцията нито на трезвия борел

    Коментиран от #21

  • 21 Който се е събрал с китайци и руснаци -

    6 18 Отговор

    До коментар #20 от "Така Така":

    хубаво не е видял !

    Коментиран от #27

  • 22 Кристиане

    21 3 Отговор
    Или нищо не си разбрала или манипулираш. Виетнам се развива главно защото за разлика от запада имя друго тесто хора - друга религия и друг тип управление, Не се краде, не се лъже, няма корупция и т.н. А тези неща ги няма щото има разстрели.
  • 23 Така Така

    13 2 Отговор
    Ааа и тия от булгаридъам оскат да внасят работници от Виетнам хахахаха Пеевски ндомислици
  • 24 Много просто

    4 9 Отговор
    Всички обичат цар Долар
  • 25 РЕАЛИСТ

    20 7 Отговор
    Абе, помня как след промените седесарите опоскаха държавата и дойде един западен икономист да дава съвети. Та той каза" Защо си съсипахте икономиката? Трябваше да изберете пътя на Китай и Виетнам и такава разруха нямаше да има"

    Коментиран от #29

  • 26 🐘🐘🐘

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Да , а после наритаха и китайците и след това и руснаците . Сега са в нормални отношения със всички въпреки миналото , имат голямо население и работна ръка , както и ресурси , партията гледа да не се меси на обикновенните хора и още по малко на бизнеса , а си се занимава с нейните си там партийни дела и всичко си върви .
  • 27 Рускиня

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "Който се е събрал с китайци и руснаци -":

    Виетнамците не са китайци! Виетнамците са Много почтени хора, а не китайски шмекери!
  • 28 DW, Карнеги, Тайван Александър, Виетнам

    1 4 Отговор
    Русия, Китай??? Разлайване на Кучетата Не се чете!!
  • 29 Работливи са

    4 11 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    Ами той Петър Младенов каза в какво състояние е несасипаната икономика на България след Живков.
    Пълна разруха и съсипия.
    Не чух за ползотворно сътрудничество на Виетнам с Русия.

    Коментиран от #45

  • 30 Цент Тавър

    10 0 Отговор
    Как ще ги стигнем... виетнамците
  • 31 Ами да!

    4 7 Отговор
    Tайната на успеха на Виетнам е казана само с половин изречение в статията: "... борбата за надмощие между Китай и САЩ" Аз бих допълнил само още едно съществено условие, изтеглянето на СССР напълно от тази част на света и ненамеса в развитието на Виетнам след приключване на войната. Иначе агонията щеше да продължи незнайно колко дълго.
  • 32 бобо

    12 0 Отговор
    Във Виетнам бизнес се прави лесно, не се изискват умопомрачително много и сложни документи, за да си открие човек собствен бизнес, държавата всячески подпомага, а не пречи на малките фирми, които плащат единствено патентен данък веднъж годишно.
  • 33 Поумнял

    6 0 Отговор
    За разлика от България , Виетнам няма загубена война! Воювали са само срещу Франция, UK , САЩ и Китай!:) Гражданската им война не я смятам!:) Тяхна си работа!:) А, Китай преди години съвсем официално заяви : Ако , Виетнам можеше да бъде победен , той щеше да бъде част от Китай!
  • 34 ТрампЛин

    3 12 Отговор
    Тайната на успеха на Виетнам се крие в трите буквички-САЩ!!! Тайната на мизерията във Венецуела се дължи на Россия!!! Погледнете на картата кои страни са днес в сферата на влияние на роосия, африкански държави с диктаторски режими дошли на власт с Преврат, точно както у нас през 1944. Какво е общото за държавите в тази сфера на руско влияние-война, престъпност и беднотия!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Корумпираните във Виетнам се съдят по

    11 0 Отговор
    Бързата процедура и Присъдите се изпълняват както в Китай!! На колене на Площада! Мафиоти не могат да стават Политици, шефове на полиция, Министри или Мин Председатели!!
  • 36 Виетнамец

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    Колко военни на САЩ загинаха във Виетнам?! Колко виетнамци избиха САЩ?! Защо САЩ загубиха войната?!

    Коментиран от #38, #41

  • 37 Калпазанин

    3 1 Отговор
    2/3 от статията на дз е добро за Виетнам а най отдолу пак засягат темата за човешките права. Демек всичко добре написано от дз за дадена държава не е на добре. Защото господарите ви не обичат да делят и там ли искате да вдигат цветна революция, няма да ви се получи. Пропагандни те ви фолмчета за великия герой говедо са ги гледали и те, обора няма да успее да си ги дресира така както си дресира джапанките
  • 38 ТрампЛин

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Виетнамец":

    САЩ, Губиш война-печелиш търговски партньор!
    Россия, печелиш война -губиш търговскИ партньорИ!
    САЩ, сфера на влияние, просперитет!
    Россия, сфера на влияние, мизерия!
  • 39 Разпад

    3 2 Отговор
    Вижда се , че лакомите празнодумци от запад не си взеха урок от Китай и сега правят същата грешка с Виетнам , Индия давайки им технологии които те самите няма как да сътворят.
  • 40 Тома

    7 3 Отговор
    При комунистическия режим крадците на народни пари са в затвора а много ги гръмнаха на стадионите

    Коментиран от #43

  • 41 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Виетнамец":

    Питай сега и за Япония и атомните бомби.

    Коментиран от #62

  • 42 факт

    6 0 Отговор
    ХОРАТА не са роби за разлика от българите
  • 43 ТрампЛин

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Тома":

    При комунистическия режим, много хора дадоха фира не заради кражба на пари, а по политически причини! У нас нито един управляващ по времето на комунизма не влезе в затвора за кражба на пари! А се крадеше и със задните бузки!
  • 44 Румен Американеца

    9 0 Отговор
    Няма никаква тайна, яки бачкане, ниска корупция, без евроджендърски ценности
  • 45 РЕАЛИСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Работливи са":

    Ти разруха ли викаш на икономиката през 1989г. Имахме тежка промишленост, развито селско стопанство, безплатно образование, здравеопазване. Нямаше бездомни, нямаше наркомани. Имахме едни 10 милиарда заем, който сега го тяглят за месец. Колкото до сътрудничеството между Русия и Виетнам, то се видя. Изгониха САЩ от Виетнам, като мръсно коте. Сега целият Запад помага на Украйна и Русия е в настъпление.

    Коментиран от #47

  • 46 Ицо

    9 0 Отговор
    Нали делегация от парламента беше на посещение във Виетнам, спомнете си думите на шефа на парламента Желязков :: прогресът на човечеството е на изток!!! Много точно и вярно,макар че съм противник на сглобката!! А малоумните дето пишат за кучета ,явно са хищници!!
  • 47 ТрампЛин

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "РЕАЛИСТ":

    Имахме и космонавти, двама дори! Тежка индустрия, произвеждахме печки Циганска любов и Тригнезден чушкопек!

    Коментиран от #48

  • 48 РЕАЛИСТ

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    Хайде да споменем, че строихме кораби, произвеждахме камиони, мотокари в София и електрокари в Пловдив. Изнасяхме торове. АЕЦ с шест реактора и никакви средновековни вятърни измишльотини. Компютри дори правехме и собствени цветни телевизори. Сега само на ишлеме работим в цехчета, щото работната ръка по-евтина. Имахме 250 бойни Самолета без да е теглен заем , като сега. Всички храни по БДС, чисти и истински. Сега и ти не знаеш, какви ядеш.

    Коментиран от #49, #50, #52, #56

  • 49 ТрампЛин

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "РЕАЛИСТ":

    За да строиш нещо, трябва да имаш традиции! Ако си имал традиции в нещо, тях никой не може да ти ги отнеме! Точно както в космонавтиката, имахме “развита” космонавтика.

    Коментиран от #65, #72

  • 50 ТрампЛин

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "РЕАЛИСТ":

    И какви точно камиони сме произвеждали?
  • 51 Наженатифил

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Местните русофили трябва да се":

    Защото във войната срещу САЩ, победиха.
  • 52 ТрампЛин

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "РЕАЛИСТ":

    Имахме 250 бойни самолета без пари??? Ти в ред ли си? Ссср имаше разположени у нас огромно количество бойна техника, за да си осигури задните части за няколко часа в случай на нападение!!! Буферна зона, пушечно месо, без което тя-любимата ти россия не може да съществува!

    Коментиран от #53

  • 53 Фъш КИА

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "ТрампЛин":

    Пак ли си дошъл да събираш храчки бе гносар, ти достойнство нямаш ли
  • 54 Некой си

    7 0 Отговор
    Виетнамците са работливи,грамотни и дисциплинирани.Това е тайната на успеха ! Ганьо е точно обратното.За това чака все некой да го оправи.
  • 55 ТрампЛин

    4 8 Отговор
    Не чух един путинофил да отговори на какво се дължи икономическото чудо на Виетнам. На Миг 19 или на ХоШиМин?

    Коментиран от #60, #71, #86

  • 56 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "РЕАЛИСТ":

    То все едно сега НАТО-вските самолети които ни пазят, да ги броим за свои! Без пари отново.
  • 57 Виетнам се развива защото там

    7 2 Отговор
    Комунистическа партия управлява. За разлика от полуколониите в Източна Европа.

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ТрампЛин

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "Виетнам се развива защото там":

    С частни инициативи? С частен бизнес? Комунистическа Партия??? То и вие управлявахте 48 години, пък вижте до къде стигнахме! Една Нация на 1300 години да се моли за спасение и помощ от една нацийка на 200 години!!!

    Коментиран от #69

  • 60 На управлението на

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "ТрампЛин":

    Виетнамската комунистическа партия. Путин не е комунист, а проамерикански агент - както Горбачов Елцин и тем подобни.
  • 61 някой

    5 1 Отговор
    Схемата е проста - Бий за да те уважават. Колкото до това , кой какъв стратегически партньор е . Достатъчно е да се провери , от къде си купува оръжието , за да се определи стратегическото му партньорство . Най лесно се напредва в гео-политическият процеп , между великите сили. Просто всеки желае да ти е партньор, не желае да се конфронтира , щото ти е ял боя . Чука на вратата , събува си обувките , и пита - може ли ? И най- важното . Във Виетнам нямаше някой като Евгени Бакърджиев - Валяка , да бутне мавзолея на Хо Ши Мин.

    Коментиран от #64

  • 62 Ама вярно…

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "ТрампЛин":

    …..що така? Явно нас малко са ни бомбили хамериканците!
  • 63 Перо

    6 0 Отговор
    Правата на човека се монополизираха от Запада и се използват като токсична доза за привеждане на независимите страни към състояние, удобно за цветните революции! Примери бол, но във Виетнам са стреляни зайци и номера с “дисидентите” не може да мине лесно! Разликата между Виетнам, Китай и бившия соц. лагер е, че от двете страни могат да пътуват и опознаят корливите ризи на “демократичните” страни, плюс огромния брой, живеещи там, така че дежурните номера за свободно пътуване и “демокрация” стават смешни и не могат да минат там! Икономическият им модел не е политизиран и обвързан геополитически и се развива изключително успешно, усвоявайки умело ползите от противоборството на големите играчи!

    Коментиран от #66

  • 64 ПаСъмАс за обувките и дома!

    0 4 Отговор

    До коментар #61 от "някой":

    Русофило фил фило

    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за Свободата наша.
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Дружбата с Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И накрая за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!

    Коментиран от #68

  • 65 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "ТрампЛин":

    Правилно! Кравария има "традиции" в космонавтиката, компютрите, електрониката, самолетостроенето и т.н. още от времето на Джордж Вашингтон... Къде ви намира такива "умници" Галя от посолствоТО!?

    Коментиран от #67

  • 66 ТрампЛин

    2 5 Отговор

    До коментар #63 от "Перо":

    Правата на човека не могат да бъдат монополизирани! Те могат да бъдат Политизирани!! У нас бяха политизирани, или с други думи, имаха ги само членовете на БКП! По нататък заключенията и последствията си ги правете!

    Коментиран от #87

  • 67 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #65 от "Хаха":

    Точно толкоз вярно, ако кажем че рооЗЗия има традиции в космонавтиката от Петър Първи!
  • 68 Хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "ПаСъмАс за обувките и дома!":

    Щом идол ти е измекяра русофоб Стамболов, който се е крил при цига.ки по врема на Априлското въстание, когато са умирали съратниците му, ясен си ми що за стока атлантическа си...

    Коментиран от #73

  • 69 Чети друже

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "ТрампЛин":

    По време на комунизма в НРБ земеделието бе частно, подпомагано от държавата с евтини трактори, комбайни и други машини, с твърди цени на продукцията. ТКЗС бе частна кооперация. В Чехословакия ги запазиха, в РБ ги унищожиха.

    Коментиран от #74

  • 70 Владимир

    4 3 Отговор
    Тайната на успеха е,че отидаха във Вашингтон, целунаха всичко, което им подадоха и се споразумяха по всички търговски и военни въпроси. Това направи Виетнам интензивно развиваща се държава, като Малайзия, Корея и Сингапур.
  • 71 полковник Гроб

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "ТрампЛин":

    И на двете . Към тях може да се добави , проходимостта на руският камион през джунглата , наречен " Виетнамка", макар там да е имало и много ЗИЛ-ове . Велосипеда основно транспортно средство . Виетнамците правят чудеса с велосипеда . Ползват го за всякакъв транспорт , кара дори сандъци с патрони. Сляпата вяра в комунистическите идеи , изиграли своята тогавашна роля , за пълното обединение на нацията срещу външните сили . Помощта на Русия и Китай , без която нямаше да се справят . Срастване с тежките условия на джунглата , където се чувстват като у дома си . Добрата работа на Калашника в условията на тропическата джунгла , срещу не до там добрата на американският М-16.
  • 72 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "ТрампЛин":

    "Ако си имал традиции в нещо, тях никой не може да ти ги отнеме! Точно както в космонавтиката, имахме “развита” космонавтика."
    Това са твои "бисери", селски! Няма как да имаш "традиции" в нещо, което не е още измислено или сега се създава! Факт е, че имахме вече атомна централа, двама космонавти, произвеждахме оборудване за МКС, произвеждахме компютри, оборудване за атомни централи и други неща, които все още не бяха навлезли в масово прозводство и експлоатация в много страни по света!

    Коментиран от #75

  • 73 Не си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Хаха":

    Стамболов е действал - за турските служби. Въстанията, където е бил организиратор, са завършили с предателство, а Стамболов е изчезвал с парите. Същият е предложил като министър- председател на султан Абдул Хамид да окупира княжество България, като той да бъде бейлер бей.
  • 74 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Чети друже":

    Сериозно ли ги приказваш тези глупости?
  • 75 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хаха":

    Камионите не са били открити? Затова не сме имали традиции? Корабите също? В космонавтиката макар да нямахме традиции по обективни причини, си беше силно развита🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #77

  • 76 Наско

    2 1 Отговор
    Във Виетнам средният нетен доход, коригиран с покупателната способност, е над 2 пъти по-нисък от този в България. На тези ли се въхищавате сега? Копейките нямате мозък за 2 стотинки. Кога ще се научите, че колко добра е една дърава се определя от това, колко добре живеят хората в нея? На кой му пука колко народ са Виетнам и какви ресурси имат, щом като виетнамците нито имат нашите въможности, нито свободата ни?
  • 77 Хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #75 от "ТрампЛин":

    Какво да обястявам на тевежа в "взет ум"! Камиони произвеждахме в "Мадара" Шумен по лиценз на Шкода! След 89-та "умните" демократи всичко закриха и остатъците от завода пустеят в момента, може да се разходиш до там да ги видиш! По същия начин в Ботевград произвеждахме в автобуси Икаруси с марка Балкан! За корабостроенето - винаги сме имали морско във Варна и речно в Русе! Ама отново "умни" деократични приватизатори и "реформатори" ги закриха! Благодари за това и на посолствоТО!

    Коментиран от #78

  • 78 ТрампЛин

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Хаха":

    Произвеждахме чушки и чушкопеци за тях! За камиони произвеждахме задни мостове в Мадара, и разни други компоненти! Автобуси Чавдар сглобявахме! Това ако го наричаш Традиции🤣🤣🤣 и не забравяй, традициите включват и маркетинг и пазари! Все неща непонятни за чугунените ви Сърповидни глави!

    Коментиран от #79

  • 79 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "ТрампЛин":

    И какво - като сглобяваме "само" части, да ги "закрием" ли бе, пъпеш!? Щото е по-лесно, а и нямаме "традиции", значи е атлантически и демократично! А на тяхно място - казина, бетове, заложни къщи, бързи кредити, за които също нямахме традиции, но гисъздадохме, нали... Пръщиш от "акъл", няма що!

    Коментиран от #80, #82

  • 80 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Хаха":

    Не! Не трябваше да ги закриваме! Трябваше държавата да дотира производството им, да им изкупува продукцията и да я складира! Така икономиката ни сега щеше да е на едно от челните места в ……Африка!

    Коментиран от #81

  • 81 Хаха

    1 3 Отговор

    До коментар #80 от "ТрампЛин":

    Така е! Шкоди, камиони и автобуси "никой" по света не купува! Оборудване за атомни централи, кораби и компютри са "отживелици"! Естествено, че "нищо" не трябваше да направи държавата за продължаване на договорите, преструктуриране, запазване на работни места, препродажба! Мнооого по-лесно е да унищожиш и закриеш нещо по нареждане на посолствоТО и да припечелиш няколко милиона само от скрап! Браво -"умен" пъпеш си!

    Коментиран от #83

  • 82 ТрампЛин

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Хаха":

    Хахо Хахо, гол и бос си! Бягай да си погасиш борча в Мъни, защото акъла ти не стига да си направих сметка на парите! ТКЗС било частна компания?! Били сме лидери в тежкото машиностроене!? Имали сме най-големия металургичен завод в Европа без да имаме желязна руда…..компютри, компоти, конфитюр!!!

    Коментиран от #84

  • 83 ТрампЛин

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Хаха":

    Можехме направо да закупим компанията Шкода и да си произвеждаме камиони и леки коли. Чехите щом не могат ние можем!!
  • 84 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "ТрампЛин":

    Ти заминавай да заложиш в "модерно" казино, бет, мет и нам още кво си, "модерни" атлантико!? Ако не ти достигат кинтите, бъди спокоен - до всяко едно има заложни къщи и бързи кредити! Бъди "горд" родител 1 или 2, плюскай треви и скакалци, вей гордо знамето с дъгата на прайда и не коментирай неща, от които пъпешовидната ти глЪвЪ не отбира...
  • 85 Каквото

    2 0 Отговор
    и да говорят англосакцонците, успехът им се дължи на това, че банките, инфраструктурата, образование, здравеопазване, енергетика и природни ресурси са държавни. Всичко друго е частно.
    В западната криминална финансилизирана икономика- целта е да обсебят всичко по горе и да лапат ренти, лихви и дивиденти.
  • 86 КОНЦЕСИИ И СМЕСЕНИ ФИРМИ

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ТрампЛин":

    ЗАЕДНО С ЧУЖДЕНЦИ СЕ ПРАВЯР САААААААААААААААМО ПРИ УСЛОВИЕ 51 ПРОЦЕНТА ДЯЛ ЗА ДЪРЖАВАТА И 49 ЗА ЧУЖДЕНЕЦА ИНВЕСТИТОР. КОМПРОМИСИ НЯМА ЩОТ ТЯХНИТЕ ВИЕТНАМСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ НЕ СА КАТО КОСТОВ ДОГАН БОКО СТАНИШЕВ НИНОВА РАДЕВА......
  • 87 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "ТрампЛин":

    В БГ е имало над 1 млн. членове на БКП и каква привилегия са имали, че не си спомням? Излиза, че всеки осми е бил привилегирован! Членовете на БЗНС също! Като включим и тях излиза, че страшно много хора са били богопомазани, само дето не знаем, без теб! Да не би да са били държавни милионери или са имали привилегии в приватизации, заменки, концесии, обществени поръчки и т.н.

    Коментиран от #88

  • 88 ТрампЛин

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Перо":

    Перко, не всеки член беше Член! Малките членчета бяха доносничета и се надяваха да пораснат до голям Член. БЗНС викаш имаше? Опозиция на БКП? Нали така твърдеше? Заедно с ОФ🤣🤣🤣🤣🤣 И путин е американски шпионин като Горби и Елцин? Ти ли го каза това? Вие сте психично болни.
  • 89 Eлементарно

    0 0 Отговор
    Не са в ЕС, не са в НАТО ... няма кой да им "помага" ... развиват си държавата виетнамците!