Last news in Fakti

13 Септември, 2023 10:40 6 301 48

Война може да избухне всеки момент - и то заради Виетнам

  • виетнам-
  • ханой-
  • азия-
  • сащ-
  • война-
  • русия-
  • китай

Опасността от китайска нападателна война е съвсем реалистична

Война може да избухне всеки момент - и то заради Виетнам - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Виетнамтрябва да стане следващия сегмент от една коалиция срещу все по-агресивния и склонен към войни Китай – коалиция, оглавявана от САЩ. Ханой и без това се страхува заради претенциите на Пекин към Южнокитайско море. Там Китай създава изкуствени острови, които бързо милитаризира, а успоредно с това военните му разходи достигнаха рекордни висини. Война може да избухне всеки момент – нека не забравяме и факта, че китайски паравоенни групировки вече от години контролират малките острови Спартли, които спадат към Филипините.

Посещението на президента на САЩ Джо Байдън във Виетнам има за цел да повдигне на ново равнище отношенията между двете държави, които в миналото водиха война една срещу друга. Защото единствено категоричният ангажимент на Вашингтон в Азия може да възпре агресивното настъпление на държавата под ръководството на Си Дзинпин. До момента външната политика на Ханой се стараеше да спазва поне някакъв неутралитет. В конфликта между Китай и Русия Виетнам не пожела да заеме позиция и трайно се опитва да стои надалеч от въоръжени стълкновения.

Търпението на САЩ е поставено на изпитание

В същото време „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че Виетнам възнамерява да закупи руски оръжейни системи, за да бъде подготвен за евентуален военен конфликт с Китай. Но за да осъществи тази покупка, Ханой трябва някак да заобиколи санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници на Русия заради започнатата от нея окупационна война срещу Украйна. Цитираният вестник твърди, че заобикалянето на санкциите щяло да стане чрез проекта за един тръбопровод в Сибир.

Ако Ханой не се откаже от плановете си, които вече добиха публичност, автократичното ръководство на страната рискува да разклати току-що укрепеното доверие със САЩ. Същевременно плановете за закупуване на руски оръжейни системи говорят и за още нещо: че Ханой е готов да се откаже от неутралитета си по отношение на Русия и Китай. А това със сигурност ще разгневи Китай – независимо дали Виетнам в крайна сметка ще купи или няма да купи руското оръжие.

Гневът на Си Дзинпин ще се стовари обаче не само върху Виетнам, но и върху Русия. Си примами Путин с едно, да го наречем така, „мъжко приятелство между диктатори“ и дори укрепи връзката помежду им при последното си посещение в Москва през март. Китайският лидер смята, че вече е дошло време двете държави заедно са скроят някакъв нов световен ред, доминиран именно от Китай и Русия, а не от САЩ, които да бъдат избутани от сцената.

От тази нова дружба Китай очакваше да получи достъп и до нови военни технологии, които руснаците досега пазеха в тайна от комунистическия режим в Пекин. Сега обаче Русия продава такива оръжия на една друга държава, която Китай иска да постави под своя доминация – и то тъкмо в момент, когато Ханой демонстрира голямо сближаване със САЩ. За Си Дзинпин всичко е ясно като бял ден: Путин е изневерил на дружбата помежду им.

Виетнам търси сближаване със САЩ

В момента всички азиатски страни активно търсят сближаване със САЩ в областта на политиката за сигурност и на отбраната. След като дори Виетнам търси сближаване със САЩ, независимо от раните, които остави войната помежду им, става очевидно, че опасността от китайска нападателна война в региона е съвсем реалистична. Конфликтни точки, където такава война е възможна, има колкото щеш: от Хималаите, където напрежението между Индия и Китай продължава да клокочи, та чак до островната република Тайван, която Пекин иска да анексира.

Вашингтон не може да допусне Виетнам да купува оръжие от Русия. Макар и по други причини, Китай също не може да го допусне. Това сложно преплитане на интереси води към опасението, че вече е възможен конфликт между трите големи сили САЩ, Китай и Русия – и то именно около и заради Виетнам.

За автора: Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    98 14 Отговор
    Бай Дъно отиде там и веднага взеха да гласят Виетнам за война.Светът удари дъното.

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    63 8 Отговор
    Нека плюенето по Китай започне сега.
  • 4 Боруна Лом

    69 12 Отговор
    ВИЕТНАМ НЕ Е ЯПОНИЯ ДА ПРАВИ ЧУДЕСА НА КРАВАРИТЕ! ВИЕТНАМ ПОМНИ ОРАНЖЕВИЯТ АГЕНТ И НАПАЛМА И ДЕФОРМАЦИИТЕ НА БЕБЕТАТА
  • 5 Виетнамците

    74 11 Отговор
    Мразят сащ. Няма да стане тая партенка
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 5 Отговор
    Нещо за "Слипи Джо"
    🤔🤔🤔🤔
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
  • 7 Помнещ

    16 54 Отговор
    КИтайчетата още им държи влага от шамарите, дето им биха виетнамчетата..дъниха ги като маче у дирек, докато рекоха- Стига толкова...а сега и Индия им е вдигнала мерника, Ако да са в БРИКС.. заради това Си не отиде в ЮАР за срещата на БРИКС... ..то па и тоя БРИКС една пародия ма...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гошо

    31 5 Отговор
    Той, Джо Байдън много добре се представи във Виетнам Та няма проблем виетнамците да се съобразят с него и американската политика и да им кажат да си лягат и да спят спокойно ,защото виетнамците вече станали американци
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    48 4 Отговор
    Трудно във Виетнам ще се случи политиката на “разделяй и владей”, след като един път гризнаха дръвцето! Освен това там няма джендърско разложение на обществото и са единни в отстояването на интересите си!
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 0 Отговор
    А защо не отразиха пресконференцията на американския президент
    🤔😉
    Беше толкова съдържателна
    😉😉
  • 13 Цитат

    43 2 Отговор
    От пасквила по горе
    "Вашингтон не може да допусне Виетнам да купува оръжие от Русия."

    Коментиран от #15

  • 14 Алексей

    12 18 Отговор
    Виетнамците да не се ослушват, ами да покажат обичта си и благодарността си към русия и путин, като изпратят 2-3 милиона виетнамци на фронта в Украйна.
  • 15 притрябвало му на някого руско оръжие

    7 29 Отговор

    До коментар #13 от "Цитат":

    Ти вярваш ли си? Руски оръжия, които русия няма дори за собствената си армия.

    Коментиран от #44, #46

  • 16 Некой си

    43 4 Отговор
    Видяхме как байдън каза, че отива да си ляга.
    След това пуснаха джаз.
    Джаз на пресконференция на сенилния дъртак, драги сънародници, ДЖАЗ!!!
    Толкова за щатската подкрепа за Виетнам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 САЩ са заплаха за света

    43 6 Отговор
    Агресорът Фащ - НАТО причиниха вс войни след ВСВ! И все на чужди територии с милиони жертви... Няма нищо отбранително в съюза на варварите освен кражби, напалм, обеднен уран... Сега обаче Големият кравар се самопростреля, идва нов свят - честен и справедлив!
  • 19 Виетнам днес

    10 13 Отговор
    е България през 1980та.
  • 20 Псевдоним

    28 3 Отговор
    Точно с виетнамците няма да се получи, статията е кликбайт.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Умен по цялата глава

    7 28 Отговор
    В Южнокитайско море Виетнам добиват по 10 милиона барела Нефт на година ,с руски съоръжения и половината Русия им го взема като Братски Народ и заради Вечната Дружба...Виетнам има огромни залежи на висококачествени въглища и всякакви редки земни метали и не случайно Руския Окупатор им нацепи Комунизъм на Виетнам....Обаче сега Виетнам ,въпреки Комунизма,бламират Плановата икономика и се ориентират към Пазарна с бързи темпове ...

    Коментиран от #26, #33, #45

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 5 Отговор
    Нейчо Неев : „Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер“.

    🇺🇲🇺🇲🇺🇲 " Егати държавата , щом аз съм президент!"
  • 24 Ердослав

    1 19 Отговор
    Путлерана я шъткам ама само за зелено, юаните са частично конвертируеми и не ми вършат работа.
  • 25 Ех Карнеги .

    13 0 Отговор
    Знаем те , Карнеги ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кин Куанг Воу

    29 2 Отговор
    Точно с Америка никога,казвам го като Виетнамец живеещ вече 40 години в България!

    Коментиран от #41

  • 28 мдаа

    18 1 Отговор
    "Ще ви кажа нещо... Не знам за вас... обаче аз отивам да си лягам." Това каза Байдън на журналистите, които се опитваха да му задават въпроси. Всички разбираме, че след тези думи виетнамците силно са се мотивирали да влязат в съюз със САЩ срещу Китай. Просто няма как това да не се е случило. Най-малкото защото Дойчо Велев никога не лъже.
  • 29 Виетнам са същите продажници,

    8 8 Отговор
    каквито са нашите краварски подлоги! САЩ ги трепаха като мухи, гориха ги с напалм, и сега тези идиоти пак се слагат на краварите. Сами си търсят белята!
  • 30 Нещата се

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    променят, Япония също забрави двете атомни бомби, а Китай нападна Виетнам 1978г. когато виетнамската армия беше в Камбоджа. Виетнамското опълчение се справи с наглите китайци. Тогава се говореше, че Китай ще закъса за войници защото на един убит виетнамец имаше 30 убити китайци, а Виетнам е 20 по-малка по население.
  • 31 Мухаа,хаа!

    17 2 Отговор
    Виетнам пое пътя на Дракона отдавна.Един мини модел на Китайския Държавен социализъм.Идеално работеща сплав от частен бизнес и държавен такъв.Този оборски номер няма шанс да пробие.Държава в региона,която вече е един от икономическите тигри на Азия,няма да се подхлъзне с тези елементарни трикове на обора...Този ,срещу онзи- а двамата- срещу третия,който ми е основен конкурент, дори враг!
  • 32 Пропаганда

    19 0 Отговор
    Не знам какъв специалист е автора, но статията напомня на нискобюджетен пропаганден филм, пълен с лъжи и догадки. Нищо повече!

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Лош

    13 2 Отговор
    Не знам как ще се развият нещата, но искрено се надявам на мир. Но има нещо което много силно ме съмнява и без покой а то е, че където отидат краварите винаги след това стават най-малкото размирици или война. Сега отново се заговори за война и то в район в който има мир.
    Страшно е. Поредното доказателство, че ФАЩ са терористи. Дано да бъдат заличени от лицето на Земята.
  • 35 Вельо Дойчев

    10 0 Отговор
    Верваме, на всичкото Веле верваме...
    Квото кажете, това ще бъде! ПРОРОЦИ... от КАРНЕГИ...
  • 36 Лош

    14 2 Отговор
    Войната няма да избухне заради Виетнам, а заради краварите. ФАЩ правят войните за да си продават оръжията и за да могат да откраднат богатствата на другите държави.
  • 37 1944

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    айде да идва и у нас. да воювате срещу господарите си от масковските блата. запазили сме ви места на концерта. на кобзон де , знаете си.
  • 38 Няма по-нагъл народ от Американският!

    15 3 Отговор
    Изпепелиха Хирошима и Нагазаки с атомни бомби-сега им се пишат приятели!
    Изгориха беден Виетнам с напалм и бомби- и тук им се пушат приятели...!

    Коментиран от #39

  • 39 Поправка

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Няма по-нагъл народ от Американският!":

    За заядливите буквоядци-
    ,,Пишат"
  • 40 Дори и...

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пропаганда":

    ..индийските филми са по-стойностни от този пасквил...!
  • 41 Умен по цялата глава

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Кин Куанг Воу":

    Нещата се променят.."
    Само през последните няколко години с големи проекти са привлечени инвеститори като Samsung, Intel, LG и Foxconn, които буквално трансформират страната. Само инвестицията на южнокорейския гигант вече доближава 3 млрд. долара и 100 хиляди работни места .Износа за Америка е 365 милиарда долара..Виетнамски автомобили за Американския пазар са 264 хиляди миналата година...Виетнам си гледа Интереса...
  • 42 Констатираща

    7 2 Отговор
    Само можем да съчувстваме на Виетнам! Поставена е между "чук и наковалня". Отвратителна е политиката на САЩ, които постоянно търсят "горещи" точки по света, за да създават конфликти, да разделят и владеят и да контролират. Това злепоставяне на Виетнам е възмутително! Отдавна прави впечатление, че всички държави, които са си патили от САЩ, са уж много приятелски настроени към тях, както и Япония, но това не е любов, а страх и подчинение, и не трябва да се допуска тези страни да бъдат манипулирани от тази хегемонистична държава! Нейната интригантска политика трябва да бъде прекъсната, за да настъпи мир и разбирателство по света!

    Коментиран от #47

  • 43 Хо Ши Мин

    7 1 Отговор
    Ще им се на краварите да завъртя поредната интрига, ама все по-трудно става.
    Плоски са им номерата.
  • 44 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "притрябвало му на някого руско оръжие":

    "БЛАЖЕНИ СТЕ ВЯРВАЩИТЕ!"
  • 45 Лош

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Умен по цялата глава":

    Прав си само че Виетнам е богата държава и най-вече на редки метали. Затова е била войната през 70 те години . Затова САЩ Я НАПАДА, а не СССР.
  • 46 дядо Мраз

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "притрябвало му на някого руско оръжие":

    САЩ и еврозападняците 80 години принуждават Русия да се въоръжава , и тя го правеше защото знаеше че сама трябва да се справя с половината свят ! И ето на дойде момента , не слушай разни западняшки всезнайковци , Русия все още не е изкарала нови оръжия , изчиства си складовете от старите , Има приготвени за всичките си врагове
  • 47 Абв

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Констатираща":

    Много си права, но страхът лесно може да се превъзмогне. В света се очертава нов кръг и е достатъчно да се за въртят държавите /който искат да са независими/ около него. А вече кръгът се завартя. Да видим кой не си е купил имение... Ако ме разбираш.
  • 48 Феникс

    1 0 Отговор
    РОТШИЛД изкуствено ввдигнаха до небесата Китай със паричните си потоци, но червения дракон излезе по-хитър от тях и развали техните пъклени планове.
    РУСИЯ МНОГО ОТДАВНА ИМ Е ДАЛА.... СВОБОДНООО....!
    В мпмента те гледат да придърпат, колкото могат от останалия свят, за да се опитат да изравнят силите във военно, геополитическо и териториално ниво с цел понататъшни манипулции и спекулации - ЧЕРТА ИЗЦЯЛО ПРИЛЕЖАЩА НА ГЪРБОНОСИЯ ИМ ЕТНОС С ПОДМОЛНА ДУША.
    .... ДАНО РУСИЯ ГИ ИЗКЪРТИ......!