Last news in Fakti

30 Януари, 2024 06:00 1 153 20

Лечението на наркозависимите: как се справя България?

  • наркотици-
  • наркозависими-
  • дрога-
  • българия-
  • лечение-
  • федон калотеракис

На Балканите вече всеки има поне един близък или далечен роднина със зависимости

Лечението на наркозависимите: как се справя България? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Калотеракис, Вие познавате от години ситуацията с лечението на зависимости в България. Как бихте оценили развитието в страната?

Федон Калотеракис: Ситуацията с лечението на наркозависимите в България се подобри драстично, откакто през 1992 година бе основан Националният център за зависимости. Именно тогава започнах и съвместна работа с българските си колеги. Сега вече има много програми. Някои от тях са много добри, има и резултати. Много хора преодоляха зависимостта си и станаха социално активни членове на обществото и допринасят за неговото развитие. Обикновеният българин все повече разбира, че зависимостта може да бъде предотвратена с превенция, както и че може да бъде лекувана. Стигмата над нея намалява. Разбира се, още много може да се направи, но аз вярвам, че сме на прав път.

Как могат да се различат комерсиалните програми от тези, които работят по стандартите на добрата практика?

Федон Калотеракис: Вярно е, че не е лесно да се направи разлика между добрите програми и тези, които са създадени единствено заради парите. Министерството на труда и социалната политика осъществява контрол над повечето институции и трябва да знае добре какво се случва в тази област. Така че не е лоша идея да се иска информация от там.

Каква е ролята на общността в местата, където се намират терапевтичните програми? Добре ли е те да участват, какви са плюсовете и минусите на съвместните действия?

Федон Калотеракис: Връзката между терапевтичната програма и местната общност е от изключително значение. Според мен на Балканите вече няма човек, който да няма поне един близък или по-далечен роднина със зависимост. Идеята за лечение вече не е чужда. Стигмата не е толкова голяма в общност, която е запозната с проблема и участва в неговото решаване. Затова и ресоциализацията се осъществява по-лесно. Такъв е случаят с отношенията между терапевтичната програма и общността в Габрово в момента - това е един прекрасен пример. Там общината поддържа програмата. Резултатите са невероятни.

Психотерапевтичните програми са скъпи навсякъде, което означава, че не са достъпни за всички. Как да се лекуват хората, които нямат финансови възможности? Само в България ли те са изцяло частни?

Федон Калотеракис: По цял свят повечето от терапевтичните институции са частна собственост и се финансират. Според мен едно от задълженията на държавата е да следи и контролира качеството на услугите, предлагани от тези програми. Това е единственият начин да се защитят интересите на обществото и в частност на зависимите и техните семейства. Това е особено важно за подрастващите заради свързаните със зависимостта проблеми със закона. Ако трябва да определя кои са най-съществените липси в тази сфера в България, то това са програмите за лечение на непълнолетни, както и тези за хората, които са в местата за лишаване от свобода.

В България през 2019 година закриха Националния център по наркомании, сега в Гърция закриват програмата КЕТЕА, в чиято основа стоите и Вие и която беше образец за добра практика. Защо, според вас, политиците не искат да разберат важността на лечението на зависимости?

Федон Калотеракис: Политиците обикновено реагират на обществения натиск. Ние, професионалистите в тази сфера, семействата и доброволците трябва да защитаваме по-строго нуждата от повече доказано добри практики за превенция и терапевтични програми. Това ще донесе полза за цялото общество, като се започне, разбира се, от местните общности. Борбата е тежка, но си струва!

*Федон Калотеракис е доктор по психология и експерт към Службата на ООН по наркотици и престъпност (UNODC). Хоноруван професор е на Солунския и на Калифорнийския университет. Той е един от основателите на терапевтичната програма КЕТЕА в Гърция. От началото на 2024 година заема поста изпълнителен директор на Световна федерация на терапевтичните общности (WFTC). От 30 години допринася и за обучението на специалисти в България.

Автор: Веселина Божилова


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    5 4 Отговор
    Нарко зависимоста се Лекува Трудно но с Воля Подкрепа Става Успешно Лечението
    Има БГ Филм Пропиляни Тийн Дни Сниман в Град Шумен
    Има Песен Спасение на БТР
  • 2 Бегай !

    15 2 Отговор
    Демокрацията и Запада това докара по нашите земи, плюс пед....сията !
  • 3 плюс минус

    10 2 Отговор
    Когато бяхме малки и млади по време на соца, не знаехме много за наркотиците,
    не се интересувахме от, и за тях.
    Имахме си много други занимания - игри, книги, безплатни кръжоци и спорт, кино...
    А сега ми е странно защо така много се разпространяват сред децата и младите?
    Къде е държавата?!
    Има или няма някаква превенция?

    Коментиран от #7

  • 4 Гошко

    8 1 Отговор
    А защо преди 92г е нямало такъв център???
    Предполагам, защото тогава полицаите,прокуратура и затворите са работили за държавата...а сега пак работят, но на частно...

    Коментиран от #11

  • 5 КЛИН КЛИН ИЗБИВА

    3 3 Отговор
    Чрез здрава реклама на хазарта по телевизията.
  • 6 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    наркотиците са страшно нещо, променят личноста, пример един със зелен потник всеки ден иска и иска
  • 7 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    Полицаите,вместо да охраняват Дилърите - да ги арестуват !!!Да си чул за осъден нарко бос или Мутра в България???Да са осъдили корумпирани полицаи ??
    70 хиляди полиция и жандармерия,а дрогата е по дискотеки и училища при децата...После - превенция трябвало...
  • 8 ........

    0 0 Отговор
    Миналата година от сутринта рано рекламираха по телевизията райски газ и трева.То с това почват и после бързо минават на бело.В 8 часа сутринта бяха изтъпанчили някакъв професор да обяснява колко било готино.Създадоха макашита,а сега са се загрижили?
    Наркотиците не са като алкохола.Веднъж почнат ли се после няма отказване и ставаш безмозъчен роб.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Човек без поне две-три зависимости, освен необходимите физиологични и фармакологични познания, не може да "лекува" ама абсолютно никого! Познавах един психолог с подобно мислене (аз съм от полицейски блок, бл.65). Така че !!! Зависимите да се оправят сами, без тези кукувичета да си врат човката насекаде където има финансиране! Идете в махалата, там хората нямат здравни, нямат нищо. Това, което не могат да си купят от аптеката се замества с две групи терапевтични препарати: бяло и кафяво!! А, и хормони за травезтиди, предполагам. Там да върви въпростният Калофандакис да си направи епидемиологията и социологията! И да вземе престарелият мозък Хинков да му крепи лявото топче с чаталче!!!!
  • 11 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошко":

    Ще ти го обясня, защото не знам дали имаш ясна представа, но тогава това се разви за много кратко време. И доста дълго време на улицата беше само хероин и трева (дивачка). Кокаинът не излизаше извън борческите кръгове. Амфетамини нямаше, появиха се на улицата след момента в който разбиха цеха в Опицвет – бяха, както е известно, експортен артикул за близкия изток. Аз дори не знам какво става на улицата в момента, защото групите се капсулират. Но като излезат експерти, като в репортажа на БНТ, които просто не знаят за какво говорят и не разбират нищо, а слушат някакъв уличен нъркомански фолклор на не особено сложни индивиди, бросто се хващам за главата! Ами не се упражнявайте ако не разбирате – в крайна сметка който се бои от мечки, не ходи в гората. Щом сте си учили урочките, не сте взимали наркотици и не сте стъпвали в махалата, по увеселителните заведения в Студентски или на стадиона да речем – чий го дирите да ръсите мозък и да претендирате, че ако ви дадат финансиране ще го изхарчите по предназначение, и добре? Смърфиета, която нещо разбира и от това, и знае как стават някои неща между хората, силно се съмнява в експертността на "експрертите", и особено като слуша премъдростите на митничари, психолози и тути кванти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Като имате масово явление в световен мащаб и от такава величина, а наркоманиите са слабо познати и
    не защото не са познаваеми, а защото хората се позамислят дали да влезат в тях, не могат да пискат ако искат да вземат финансиране! С превенция трябва да се занимават хора, които добре познават проблема, вкл лично го познават! Социумът е такъв, че трябва да се търси пресечна точка между групите и закона. Ако някой държи да се трови, не трябва да го изтиквате изцяло към престъпния живот, трябва да му дадете алтернатива, да се трови легално и това е тънкостта, която мнозина не разбират. А когато проявявате неразбиране към хората и двойни аршини, целият социум се срива, като беззаконието се изражда в насилие! И нашето общество поради невежество и бростотия, се срива именно в тази посока. Когато кинтите свършат, овълченото и маргинализирано население ще покаже възможностите си за агресия и сляпа жестокост!! Защото засега има някакъв социален мир, много относителен впрочем.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошко

    0 0 Отговор
    Ти си била много "учена"...хероина започва да се разпространява към 30-те години, кокаина мисля, че 50-те години на 20в....обясни ми УЧЕНАТА,защо идват в края на 90-те години,чак двама умни и начетени като теб "плюс" са ти дали...

    Коментиран от #17

  • 16 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    най-успшно то ле чение е камък на шията и у морето
  • 17 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гошко":

    Кво си проздо същество !! Кога е имало кахфево преди един век в България?

    Коментиран от #19

  • 18 Гошо тъпото

    1 0 Отговор
    Дрогата мили мои е начин на живот на милиони,а може би и милиарди живи хора и за да ги съдиш трябва да я познаваш..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.