20 Февруари, 2024 06:00 2 602 51

Дрога в България се купува като дъвка, а къде е държавата?

 • наркотици-
 • българия-
 • дрога-
 • наркозависими-
 • превенция-
 • мвр-
 • деца

Употребата на наркотици в ранна възраст, когато мозъкът още расте и се развива, води до рисково поведение и зависимост

Дрога в България се купува като дъвка, а къде е държавата? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Наскоро 23-годишната “Мис Силикон” Катрин Йорданова беше хваната да шофира след употреба на кокаин, преди нея и попфолк певицата Денислава Сашова (Диона), а и много други, седнали дрогирани зад волана. Но полицаите не проверяват дискотеките, където се забавляват надрусани ученици и човек може да се снабди с дрога така лесно, както си купува дъвки от уличен павилион.

На пазара се предлагат всякакви наркотици, а възрастта, в която се пробват за първи път, спада. Проблемите на децата с дрогата не получават обществена видимост в България, освен ако не се стигне до насилие, побой, тежка катастрофа или друга криминална проява. Много повече медиен шум се вдига за райския газ, към който няма пристрастяване, но има тежки странични ефекти като халюцинации, объркване, загуба на съзнание и други.

Накъде с дете-наркоман

Употребата на наркотици в ранна възраст обаче, когато мозъкът още расте и се развива, води до рисково поведение и зависимост. Пристрасти ли се дете към наркотиците, Бог да е на помощ на семейството, защото българската държава не предлага адекватна помощ. (А обществото реагира с назидателни поучения от типа “какви са тия родители” и защо не са обърнали внимание на детето си.)

Терапевтичните програми са частни, сумите започват от 1600-1800 лева и стигат няколко хиляди, в зависимост от това колко дълго продължава терапията. За много семейства тези суми са непосилни. Прием за кратко в някоя от двете клиники по детско-юношеска психиатрия - „Св. Никола“ към УМБАЛ „Александровска“ в София, и към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, или в детско-юношеските центрове за психично здраве в Русе и Търговище, не решава проблема със зависимостта, освен да помогне за кратко - за детоксикацията.

Къде да се лекуват деца със зависимости

Лицензираните терапевтични програми за деца със зависимости са цифром и словом две за общо 37 човека. Това става ясно от отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) на запитване на Дойче Веле какви програми за деца работят. Функционират две програми за психосоциална рехабилитация на такива лица, които имат издадено съгласие за дейност от НЦОЗА по реда на Наредба № 8 от 7 септември 2011 г. на МЗ и МОН, съобщиха от МЗ.

Eдната е на сдружение “Спортен клуб Ка Спорт” - Терапевтична общност за тийнейджъри „Трамплин“ - Резидентна програма „Живот без дрога“ (за лица под 18 години), която се намира в София и нейният капацитет е 12 места. В момента чрез платформата “ХелпКарма”, която продължава да работи въпреки скандала с дарения, разкрит от bTV през 2020 г., “Живот без дрога” набират средства за един от участниците - 16-годишният Денис. Другата програма е на сдружение „Отвори очи“ - Дневен център за рехабилитация и терапия „Св. Стилиян“ - Варна (нерезидентна програма за лица под 18 г.), с капацитет от 25 места.

Наред с двете лицензирани, съществуват и куп терапевтични общности, които работят нерегламентирано - т.е. без лиценз, но дори и някой да констатира липсата му, не е известно да са наложени санкции. Стига да не се стигне до смърт като преди 20 години, когато в наркокомуна на Белмекен на фондация “Право на свободен избор” беше пребит до смърт един от настанените там младежи. Но и тогава беше потърсена наказателна отговорност само от биячите на момчето. Броят на терапевтичните общности в България расте, а преди войната в Украйна много такива се нароиха по Черноморието, насочени главно към руски граждани и на огромни цени.

Колко голям е проблемът в България

Според данните от последния доклад на ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), публикуван през 2020 г., 19% от учениците в България са опитали наркотик поне веднъж в живота си - при 17% средно за Европа. 17 на сто от българските ученици са употребили канабис поне веднъж при средно 16% за Европа, 2.6% екстази - при средно 2.3% за Европа, 3.1% амфетамини - при 1.7% за Европа, 2.2% метаамфетамини, докато средното ниво за Европа е два пъти по-ниско.

Средно за страната 13.3% от учениците в 9-12 клас са употребявали дрога поне веднъж през последните 30 дни, като най-висок е този дял в София (20.6%), следвана от Русе (17%), Габрово (15.9%) и Варна (15.7%). Доклад на българския Национален център по обществено здраве и анализи за 2022 г. показва, че според проучвания на ученици от 5-7 клас в градовете Велико Търново, Разград и Хасково между 1.5-2.5% от децата на тази възраст вече са пробвали дрога и в много случаи за първи път на 10-годишна възраст. Най-честите причини, които децата посочват, са скука, поради любопитство и за разнообразие, заради приятели в компанията.

Превенцията - има ли я?

Какво казват учителите на родителски срещи, когато става въпрос за дрога? “Разпространяват се наркотици в училище, следете си децата”. Какво прави полицията за превенцията? Отчита дейност, обяснявайки в някой учебен час за опасността от употреба на наркотични вещества. Този тип беседи, както и за трафика на хора, са записани в Националната програма на МВР “Предпазване на младите хора от престъпления”. Не е ясно как МВР измерва ефективността от беседите сред младежи, които често имат повече информация за новите дизайнерски дроги от беседващите с тях.

Държавата финансира и превантивно-информационните центрове (ПИЦ) по наркомании в 27-те областни градове, а от МЗ обясниха как действат т.нар. програми за универсална превенция, разработени в рамките на Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024. През учебната година за учениците от пети, шести и седми клас са предвидени две родителски срещи и общо 5 занятия в часа на класния ръководител, на които децата се информират за видовете и последиците от рисковото поведение, не само от употребата на наркотици. За учениците от горните класове - осми, девети, десети и единадесети, занятията отново са пет, този път с експерти от ПИЦ и обучени за целта ученици. Колко ефективна е тази превенция лесно може да се проследи по данните за растящата употреба на наркотици сред учениците.

Къде е 1% от акциза върху цигарите и алкохола

Дали може да се направи повече? Ето какво отговориха от здравното и финансовото министерство на запитване на Дойче Веле за какви проекти за превенция са били предназначени средствата, получени от 1% от акциза върху тютюневите изделия и алкохола за 2023 г. (Съгласно чл.53, ал. 3 от Закона за здравето 1% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол, недопускане употребата на наркотични вещества, както и недопускане употребата на диазотен оксид (райски газ) от лица под 18 години.)

Оказа се, че за миналата година МЗ е разпределило по национални програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества скромните 326 500 лева - в България, която вече заема първо място по тютюнопушене. За сравнение само за януари 2023 г. приходите от акцизи от тютюн и тютюневи изделия са били 250.5 млн. лева, а от алкохол и алкохолни напитки - 26.5 милиона лева. Тоест, само за този месец един процент би бил 2.77 милиона лева. За цялата 2023 г. сумата е около 30 милиона лева. От Министерството на финансите (МФ) обясниха за ДВ, че формулировката на законовата разпоредба не изисква 1% от постъпленията на акциз да се превеждат по бюджета на здравното министерство, а само определя в какъв размер да се извършват разходи за описаните цели. Тя не следва да се разглежда като правило за директно преразпределяне на приходите за финансиране на тези разходи, отговарят от МФ.

Така се оказва, че държавата хем осигурява някакви средства за превенция, хем те покриват други разходи, тъй като не е задължително, нито пък има санкции, ако не се харчат за програми срещу тютюнопушенето, дрогата и алкохола. Както казаха в отговора си и от МЗ, тези средства “не се посочват в Закона за държавния бюджет и постановленията за изпълнението на държавния бюджет на самостоятелен ред”. Така че парите влизат в общия бюджет и се разходват по преценка на управляващите. А все повече деца от бездруго малкото български тийнейджъри посягат към модерните дроги.

Резултатите

Неправителствени организации от години настояват държавата да се включи с финансиране в терапевтичните общности. Лечението от зависимост на практика трае цял живот, тъй като е свързано и с реинтеграцията на зависимия човек в обществото, включително професионална реализация, връзка и т.н. Така че наученото в терапевтичната общност е полезно за отделния човек - и за обществото, ако се приложи и в живота.

“Това е дълъг процес, който не приключва с детоксикацията, която някои рекламират като излекуване”, обяснява за Дойче Веле Юлия Георгиева, председател на УС на Център за хуманни политики. Целево финансиране от държавата и жесток мониторинг от външни експерти върху ефективността на терапевтичните общности и практиките им предлага Георгиева, която е и управител на Розовата къща - дневен център за хора с опиоидна зависимост.

Проучване на Център за хуманни политики за финансирането на борбата с наркотиците в периода 2014-2019 г. показва, че българската държава подкрепя основно преследването им, като сериозно неглижира превенцията, лечението и психосоциалната рехабилитация, намаляването на вредите от употребата на наркотици. За 6 години в страната са похарчени над половин милиард лева (538 784 091 лева) за борба с наркотиците, като само 44.5 милиона от тях са разходвани за намаляване на търсенето, което включва превенция, лечение и рехабилитация, социална грижа, намаляване на вредите от използването на наркотици. Останалата сума е отишла за репресия и контрол, борба с трафика и разпространението.

А зависимите и техните семейства да се оправят, както могат…


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Кирил

  16 38 Отговор
  След 1944, България престава да бъде държава

  Коментиран от #30

 • 2 Бонев

  40 2 Отговор
  Помислих че дв се загрижили за децата,а то се оказа поръчкова статия за повече пари от бюджета за НПО тата.
 • 3 Ле-ле!

  43 4 Отговор
  Значи дрогата пречи когато мозъка расте ? А после вече не пречи ли бе атлантиците ?!

  Коментиран от #45

 • 4 защо питате

  44 5 Отговор
  Държава няма откак почна "демокрацията"!

  Коментиран от #7

 • 5 Акула

  36 2 Отговор
  Хващат дребните Риби големите Акули са Недосегаеми плащат си
 • 6 а бе козленцата

  28 4 Отговор
  Кой не скача е червен ! А сега ? Който скача е дрогиран .
 • 7 Акула

  7 1 Отговор

  До коментар #4 от "защо питате":

  Точно и е Факт
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Буревестник

  17 1 Отговор
  Някой от държавата взима процент.
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Акула

  19 2 Отговор
  Дрогата не Прощава Никому
 • 12 Акула

  5 4 Отговор
  има Песни Спасение на БТР и Сама Оставаш на Коцето Калки и Филм
  Пропиляни Тийн Дни Сниман в Град Шумен
 • 13 истината

  35 4 Отговор
  По времето на соца бяхме чавдарчета, пионерчета, комсомолчета.
  Не знаехме що е това дрога.
  Пиехме боза, лимонада и Алтай.
  Поне два пъти седмично ходехме на кино за по 10 Ст. билета.
  Абе соц му живот.

  Коментиран от #21, #27

 • 14 България

  43 2 Отговор
  Ако държавата иска може за дни да спре наркотрафика .Значи държавата не иска и е съучастник в тровенето на децата .И решението авторке не е да се наливат пари в беседи обяснения и после лечения .Решението е в пълното изкореняване на наркотрафика .В Сингапур една от най развитите държави с най умните деца според ПИЗА няма наркомани Защо ?Защото има закон който пази децата и хората Преди месеци тук във факти имаше новина -жена хваната с дрога в Сингапур е екзекутирана .Екзекуция за дилърите трябва и тук и получавате здрави и умни деца това е решението .Или избирате екзекуция на броени изроди или екзекуция на хиляди деца .За това аз обвинявам всички в тази скапана държава в геноцид над децата защото участват в престъпление наречено наркоразпостранение .Бог да ги съди убийци такива

  Коментиран от #16

 • 15 Тино

  0 14 Отговор
  Браво така трябва. Хората трябва да имат отдушници.
 • 16 Акула

  18 2 Отговор

  До коментар #14 от "България":

  Много Точен Вие коментара
  България
 • 17 Мутроландия

  22 2 Отговор
  Трафикът на наркотици през бг се контрлираше от ДС преди преврата, но поне не се продаваше тук. В момента, във всички канали участват държавни служители от митниците, ДАНС и ГДБОП.

  Коментиран от #46

 • 18 Тоталитарна била

  25 3 Отговор
  Социалистическата държава, контрол налагала… Махнаха ви контрола и се превърнахте в свине! Разбрахте ли сега, че контролът служеше на вас, а не на държавата?
 • 19 Акула

  11 3 Отговор
  Дрогата бавно умираш спасение няма
 • 20 Искам

  2 13 Отговор
  От къде мога да си купя?

  Коментиран от #37

 • 21 Истината е,

  6 18 Отговор

  До коментар #13 от "истината":

  е имаше дрога колко щеш, но беше за избрани, а другите ги прибираха и не се виждаха, не че ги нямаше. А сега, ако искаш има също кино, има и множество филми по телевизията, не само на вдеки километър, да не говорим за замунда и т.н. Така че с тия елементарни опорки си за никъде, крепостниче...

  Коментиран от #31

 • 22 Дрогата е евроатлантическа ценност,

  14 1 Отговор
  това ни подари Запада, нали това искахте, защо сега роптаете? Преди 89-та нямаше дрога, а сега -"Белгия и Нидерландия - вратата на кокаина към Европа. През 2023 количеството кокаин, открито в белгийския пристанищен град Антверпен, е достигнал нов връх: открити и конфискувани са били 116 тона кокаин, ..." Това е новата "демокрация", последна мода, хак да ви е!
 • 23 Акула

  12 0 Отговор
  От 34 Години Държава Няма
 • 24 омуртак

  7 0 Отговор
  търговище има таксиметрова конпания която разнася всякаква дрога
 • 25 Настолен указател за напреднали

  10 3 Отговор
  Тоталитарна била социалистическата държава, контрол налагала !!! Махнаха ви контрола и се превърнахте в свине! Разбрахте ли сега, че контролът служеше на вас, а не на държавата?!! А, вие искате евроатлантически ценности, ето ви, това ви подари запада, нали го искахте, защо сега роптаете и се чудите ???!!! Ми така е, КОЙТО СКАЧА Е ЧЕРВЕН, а пък другия е наркоман и обикновен КРЕТЕН !!!
  !!!
 • 26 Знайко

  11 0 Отговор
  Публична тайна е , че всяка гимназия си има по двама трима дилъри. Спокойно могат да се видят междучасията.
 • 27 Смешно, но не беше демократично

  11 3 Отговор

  До коментар #13 от "истината":

  По времето на соца бяхме чавдарчета, пионерчета, комсомолчета. Не знаехме що е това дрога, мизерията беше пълна !!! Пиехме боза от 20 ст. за литър, лимонада и истинска кола. Поне два пъти седмично ходехме на кино за по 12 ст. билета, е имаше и по 35 ст. !!! Плодовото мляко от 200 мл. беше по 4 ст., тулумбите също !!! Хлябът- типов 1 кг. – 15 ст., а белият 26 ст. !!! Абе на това живот ли му викаш !!!

  Коментиран от #39, #41

 • 28 ШОК 😀😯🤩

  5 0 Отговор
  Зя Бога братя не купувайте
 • 29 Въпрос

  3 2 Отговор
  А има ли държава?
 • 30 ТИР

  8 2 Отговор

  До коментар #1 от "Кирил":

  Годината е 1989..иначе вярно написано...
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 който иска да вярва !!!

  6 1 Отговор
  като човек израстнал по улиците на по-голям град ще ви кажа как стоят нещата от улицата … преди да дойде толупа на всласт дилърите бяха много малко и се намираше доста по-трудно дрога след идването на власт на силаджийския шофьор нещата рязко се промениха всеки втори стана дилър и навсякъде можеше да си купуш наркотици трева почти неможеше да се купи всичко беше залято от дрога миа се време има няма 20 години почти и ето че кервана си върви и всичко е ок продължава тенденцията да има дилъри на всеки ъгъл само дето започнаха да бият по потребителите от конкуренцията защото немогат да бутнат дилърите на вслатта !!! та така с наркотиците искате ли да спрат спрете СИК и тяхното лице в парламента кръгло ингрозновато излъчващо коефициент на интелигентност с отрицателен знак но пък послушен пред мафитя в българия и е европейския съюз
 • 35 майка

  7 0 Отговор
  В България има стратегия за борба с наркотиците -добре написана и до там. Запитахате ли се защо никой не работи по нея-защото далаверата е голяма. Защото богатите ,които забогатяха от наркотици до неузнаваеми нива на гърба на децата ни и на наш гръб вече имат достатъчно пари за да си платят да бъдат оневинени ,да създадат закони ,които хвърлят прах в очите ни и конфискуват имущества , да влязат в съдебната система и парламента и да създадат онова нещо наречено „мафия“
  Защото полицията е стигнала до там,че нейни служители разпространяват наркотици , а на учителите или поне на някои от тях не им дреме за децата ни -за тях учителството не е призвание ,а начин за забогатяване с частни уроци.
  Не ни е виновна демокрацията -виновно е нашето робско търпение.
 • 36 Държавата

  7 0 Отговор
  участва чрез силовите структури и прибира поне 20 % печалба от всичко...
 • 37 ами отивай

  5 0 Отговор

  До коментар #20 от "Искам":

  до някое учулище и започни да се оглеждаш на оградата ако не видиш кой е дилъра до 20-30 мин значи не виждаш добре! ако беше в германия даже щяха да дойдат при теб да те питат!!! знам го от личен опит!
 • 38 Дойче окулеле

  3 1 Отговор
  В Германия се продава в пъти повече и всякакъв вид. Къде е държавата?
 • 39 И във Венецуела

  1 1 Отговор

  До коментар #27 от "Смешно, но не беше демократично":

  Бозата е още 6 стотинки.
 • 40 демоникарция

  4 0 Отговор
  Къде е държавата? Държавата я ликвидираха преди повече от 30 години! За да я направят владение на мафия! Мафията на Красьо-Черния, Трактора, Петьо-Еврото, братя Галеви, Пеевски и Боко!
 • 41 небрежнев

  1 3 Отговор

  До коментар #27 от "Смешно, но не беше демократично":

  В Северна Корея, Еритрея, Куба, Венецуела още е така. Сега е демокрация и може веднага да отидеш там и ще живееш като в България по времето на социализма.

  Коментиран от #49

 • 42 Eдин

  2 1 Отговор
  Какво ви пука бе пичове? НАЛИ ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ !
 • 43 Ван дер Любе

  3 0 Отговор
  Държавата контролира процеса. Затова има нужда от контрол от нотариуси, пепита и други кукли на конци.
 • 44 Поправка

  2 0 Отговор
  Дрога в евроатлантическа България се купува като дъвка, а къде е държавата?
 • 45 После няма мозък

  1 0 Отговор

  До коментар #3 от "Ле-ле!":

  Просто е.
 • 46 Точно така

  6 0 Отговор

  До коментар #17 от "Мутроландия":

  Тодор Живков им е казал. Минавайте, плащайте си такса транспорт тука във валута, но ако е останал и един грам в България ще ви спра прекия път и се оправяйте както можете. Дали е бил глупав?
 • 47 Атмаджа

  5 0 Отговор
  Записвайте си децата на спорт,научете ги да се събират в отбрани групи,обръщайте им достатъчно внимание и печелете тяхното доверие от най-ранна възраст,за да споделят с вас всичко.На дилърите им въздайте заслуженото,без никой да ви види.
 • 48 Объркана Работа

  3 0 Отговор
  Дрога в България се купува като дъвка, а къде е държавата? - Коя държава ? Човекът ясно каза- Ако си плащате ще ви защитаваме . Така ни защитават едни с дебели вратове от 1989 г. Други 240 защитават тях в т.н. народно събрания. Мафията си има държава наречена България. А едни други, дошли от хиляди километри и се настанили тук, за да защитават целият свят.
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 флипп

  1 0 Отговор
  Като се има предвид, че Тиквата от 20 години контролира един от най-големите и печеливши наркокартели в Европа, да се пишат подобни глупости е просто обидно.