Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 19:01 2 049 73

Кремъл се отказа от играта на демокрация

  • русия-
  • кремъл-
  • володимир зеленски-
  • борис надеждин

За тези, които се противопоставят на Владимир Путин и войната в Украйна, псевдоизборите вече приключиха

Кремъл се отказа от играта на демокрация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В специалната операция по преизбирането на Путин за президент на Русия в Кремъл решиха да минат без участие на антивоенния кандидат. А уплашените от репресивната власт руснаци едва ли ще тръгнат да изразяват възмущение.

В бюлетината на президентските избори през март в Русия ще има само четирима кандидати, съобщиха от Централната избирателна комисия в страната. Борис Надеждин няма да е сред кандидатите. Причината - “открити” били около 10 хиляди недостоверни подписа в събраните в подкрепа на кандидатурата му. С това той беше заличен не само от бюлетината, но и от новините.

Фалшиви надежди за Надеждин

За тези, които се противопоставят на Владимир Путин и войната в Украйна, псевдоизборите вече приключиха. По-правилно би било да се каже, че те дори не са започнали, защото в условията на война не може да става дума за никаква истинска битка за президентския пост (а нима имаше въобще такава през 2018 или 2012 година?). Администрацията на Кремъл, разбира се, се включи в играта, за да "оживи" скучния процес на преназначаване на действащия президент, но не си позволи да загуби контрол.

Играта на имитация на демокрация приключи, когато стана ясно, че дори за Борис Надеждин, по принцип доста системен човек, стотици хиляди руснаци са готови да дойдат и да се подпишат като "кандидат на надеждата", частично споделящ антивоенния наратив. Но очевидно на властите им се е сторило сложно да предвидят в каква посока може да се развие всичко това по време на тридневното гласуване.

Със сигурност никой не беше очаквал победа на Надеждин по беларуския сценарий от 2020 г., който да го превърне в "руската Тихановская". Но дори едно частично пробуждане на обществото в условията на война очевидно се е сторило опасно на диктаторския режим. Въпреки това мнозина се надяваха, че Кремъл ще включи Надеждин в бюлетината, за да може след това, сочейки към малкия процент гласували за него, да обяви: "Ето го истинският потенциал на антивоенното движение в Русия”. Тези надежди не се оправдаха и много експерти предсказваха това от момента, в който се заговори за възможността антивоенен кандидат да участва в тези псевдоизбори.

Путин иска да настигне и изпревари Алиев?

След началото на пълномащабната война срещу Украйна през февруари 2022 г. руската политическа система се промени. От електорална автокрация тя бързо започна да се превръща в конвенционален тоталитарен режим, който претендира да контролира всички сфери на обществото, включително и онова, което пишат, говорят и мислят хората.

В тези условия беше логично да спечели онази част от обкръжението на Владимир Путин, която, макар и да не подкрепя поредното му коронясване, иска да покаже на света и на руснаците, че руският диктатор има абсолютната подкрепа на населението. Защо Илхам Алиев, който току-що проведе същите псевдоизбори в Азербайджан, да може да получи нормалните за диктатора 92,05%, докато руският му колега срамежливо да се задоволява с, да речем, 75%?

Само за да убедим международната общност, че Русия все още има демократични заложби, че е възможна мирна трансформация на този диктаторски режим обратно към електорален авторитаризъм? Путин вече няма нужда от това. Той настоява за провеждане на избори на териториите на Украйна, окупирани от руската армия, макар и ясно да съзнава, че в резултат от това Западът вече няма да го признава за президент на Русия. Кремъл обаче е готов да поеме този риск.

В същото време той явно не вярва, че Западът, който е непоследователен, неособено решителен в политиката си и съвсем не “колективен”, ще може да обяви в един глас, че от 2024 г. Путин вече не е президент на Русия и не може да води никакви преговори или да сключва споразумения от името на Русия. Редица изявления на западни политици и предположения на анализатори и статии във водещи медии коментират възможността за преговори между Русия и Украйна, тоест между Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Но за какви преговори може да става дума, ако Путин не е президент? За никакви. Така че онези, които искат да преговарят, ще трябва да признаят резултатите от гласуването през март. Използвайки илюзията за този шанс за мир, руският диктатор и неговото обкръжение се надяват да легитимират още едни псевдоизбори, а с тях и окупацията на украински територии.

Каква ще е съдбата на Надеждин

Що се отнася до единствения антивоенен кандидат, той едва ли може да очаква светло бъдеще в Русия. Никита Белих, председателят на полуфиктивната Либерална партия, който се опита да играе подобна игра с Кремъл, все още е зад решетките и го очаква нова 12-годишна присъда.

Такъв риск съществува и за Борис Надеждин. Няма значение дали той е бил първоначално договорен от Кремъл подставен кандидат, независим борец срещу режима, който внезапно се е събудил заради войната, или марионетка, която е решила да се измъкне от обвързването. Важен е ореолът на опозиционер, който може да се окаже достатъчен за силите за сигурност, когато им се наложи да сплашат още повече руското общество.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    35 44 Отговор
    У Ротшилдската демокрация се публкува редовно антируската пропаганда.

    Коментиран от #8

  • 2 Каша от раша

    47 30 Отговор
    На местните крепостни им харесва да ги яздят от векове, имат си вековни традиции в крепостничеството. и после политиците си наемат малко капеки в чужбина да обясняват колко са велики в Блаточа и всички доволни

    Коментиран от #51

  • 3 ТаУмВзе

    23 23 Отговор
    След Интервюто на Карслън със Путин, Праведната Пропаганда влючи на още бесен Джихад у Смешките.
  • 4 Гост

    42 30 Отговор
    В тази страна не вирее Демокрация...те си я карат някак по руски...Както в Ирак и Либия...при племената и старейшините не вирее Демокрация...същото е и при промитото руско племе...
  • 5 2024

    31 24 Отговор
    връщаме им гАлоша на парчета и каквото останало от моча на асвабадителите

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    21 35 Отговор
    НАТО и ЕС се борят за демокрация.
    Русия се бори за справедливост.

    Коментиран от #9

  • 8 Руснаков

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Пеницилин..за теб и твоите събратя тук със същото изкривено мислене, само остен...ама аз да държа остена...
  • 9 Герги

    19 14 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    като убива братя и сестри....действа по руски...промито...
  • 10 Рашка Феодалия

    23 13 Отговор

    До коментар #6 от "Вальо Шпионина":

    Ясно е че не ти харесва, кога Zаминаваш към рф?
  • 11 Айде де

    23 22 Отговор
    Д Веле да ни учи на демокрация..??? А демократично ли е да избиеш над 1 мил иракчани...а либийците...а сирийците...а суданците..и т.н.... Айде стига вече с това арогантно лицемерие...

    Коментиран от #20

  • 12 Хм....?

    25 20 Отговор
    А в България нашите копейки искат референдуми да има?!?!?!Блокират държавната граница и правят протести?!?!?!Я вижте вашия вожд какво прави, няма референдуми,няма протести,няма избори!Който не е съгласен - за Сибир!

    Коментиран от #15

  • 13 Адолф

    22 13 Отговор

    До коментар #5 от "2024":

    Предлагам да почнем да събираме капачки за да можем да платим на Еконт или Спиди доставката на тия железа наречени от някой паметници до мацква.
  • 14 реру

    32 15 Отговор
    "Кремъл се отказа от играта на демокрация"


    Така е... Това беше демонстрирано, но в по-мек вариат още през 2008 год...

  • 15 Хименно

    15 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хм....?":

    Само от този парадокс блокират червенушките
  • 16 Хм Хм

    21 10 Отговор

    До коментар #6 от "Вальо Шпионина":

    "Трябва здрава ръка, иначе народа изпЕдЕристява......справка - БГ"

    Тебе ако насила те държат на десния тротоар не е така при всички. В Русия е пълно с разноцветни, просто ги репресират. Дали е по-добре?
  • 17 Хохо Бохо

    21 15 Отговор
    Как може да наричат това нещо избори след като руснаците нямат избор?

    Коментиран от #25, #35

  • 18 айдеее

    19 16 Отговор
    Пак разлаяхте копейките.
  • 19 Име

    17 22 Отговор
    Важното е, че в укропия цъфти гейска демокрация
  • 20 Хохо Бохо

    16 14 Отговор

    До коментар #11 от "Айде де":

    Ако не одобравяш избиването на "иракчаните...а либийците...а сирийците...а суданците..и т.н" да го разбирам ли, че не одобряваш и избиването на украинците от Путлер?

    Кажи "Слава на Украйна", приятелю!
    Ти си честен човек.

    Коментиран от #70

  • 21 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    11 14 Отговор
    Обора трябва да внимават за изборите в САЩ. Другите държави ги оставете.

    Коментиран от #34

  • 22 ХаХа

    5 7 Отговор
    Той май бинденко иска да минебез бай Дончо, ма нема да стане
  • 23 Руска душевност

    12 8 Отговор
    99 процента обичат Путен..обаче практическа проверка на числата въобще не е необходима или препоръчителна
  • 24 Аз съм веган

    17 10 Отговор
    Айде копейките обяснете че в мордор има демокрация и че путлер не нисък

    Коментиран от #30, #71

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Скука

    9 10 Отговор
    Сами си четете съчиненията на купената "демократична" цензура
  • 27 нннн

    14 11 Отговор
    В ,,демократична" Украйна съвсем забраниха изборите за президент... Пък, ако ще е като нашата ,демокрация", мани-мани... Хич не им трябва на руснаците, и на никого, де.
  • 28 РЕАЛИСТ

    13 10 Отговор
    И от кога САЩ имат правото да казват, кое е криво и кое право ??? САЩ да си гледат техния сенилен президент.
  • 29 хмм

    15 12 Отговор
    Руснаците до такава степен са свикнали да бъдат мачкани през вековете, че вече им е станало част то природата. За тях свободата е нещо чуждо. Царете ги мачкаха. Болшевиките ги мачкаха. Сега кгбейско-олигархичната мафия ги мачка. И търпят. Не хора, а стадо.

    Коментиран от #69

  • 30 Тисипедал

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "Аз съм веган":

    Няма нужда да обясняват на невменяеми. Сам ще усетиш царевицата. Но преди това ще поджвакаш и месото.

    Коментиран от #58

  • 31 БАНко

    8 4 Отговор
    ЖАЛЪК ПИСАТЕЛЮ !!!
  • 32 Читател

    9 5 Отговор
    "За тези, които се противопоставят на Владимир Путин и войната в Украйна, псевдоизборите вече приключиха"

    За тези които се противопоставят на войната в Украйна и на бай Дън (ВПК на САЩ), псевдоизборите приключиха преди 4 години. Та САЩ се превърнаха в "тоталитарен режим, който претендира да контролира всички сфери на обществото, включително и онова, което пишат, говорят и мислят хората" - такава цензура и пропаганда е нямало и при социализма. "Що се отнася до единствения антивоенен кандидат, той едва ли може да очаква светло бъдеще в" САЩ - Тръмп също го грози затвор - иначе само в Русия отстраняват политическите опоненти а пък на запад е "демокрация".

    Поредния пасквил на зелето които се мъчат да прехвърлят собствените си грехове на Русия.
  • 33 Сандо

    10 11 Отговор
    Колко хора по света познават Надеждин?А сега погледнете в Х колко хора гледаха интервюто на Путин.И продължавате да ни натрапвате тъпотията,че някакъв дребен общинар от дребен подмосковски градец ще може да спечели избора в Русия?ДВ,какво има на рамената ви?

    Коментиран от #40, #45, #48

  • 34 ХА ХА

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОЗЯТА ПЪТЕКА":

    Нема кво да внимават, те си имат осуадси. Трап треба да внимава.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Северозапад

    7 2 Отговор
    При демокрацията (истинската) се прилага силата на правото. А при нашата "демокрация" се прилага правото на силата. Някой желае ли да ме обори? Ще се радвам, ако успее...ха дано, ама надали...

    Коментиран от #47

  • 37 Помнещ

    8 5 Отговор
    В "най-голямата демокрация на света" убиват неудобните президенти а се закъхарили за опонентите на Путин.

    Иначе политическото преследване на Тръмп е много демократично ще знаете и недопускането му до избори в някои щати също е върхът на демокрацията - даже и нашите козячета знаят че сегашното деменция не управлява а управлява "дълбоката държава" - това също е върхът на демокрацията - няколко еврейски фамилии неизбрани от никого да се мъчат да управляват света.

    Коментиран от #46

  • 38 ЕВРОНЮЗ

    3 5 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, козтелив орех са тия Рашки ей. Не искат да си сложат едни машини за гласуване поне. Заседнали са ви като рибя кост на гърлото обаче газта е се плаща и в рубли.

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХА ХА

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    Кво да му гледаме на интервюто. Режисиран кремълски преразказ, 5 дена правят дубъли и пую па не си беше научил текста, и спече пет шест пъти. И за 4 минути разказа "вековната руцка история" със запазени права за прекрояване на света.
  • 41 Реалност

    4 5 Отговор
    На кремъл вече никой не вярва.
    Каквото и да каже, каквото и да направи, в следващите 50 г. ще е като прокажена за целия свят. Всички ще я отбягват и всички ще я клеймят.
  • 42 Да обобщим

    5 4 Отговор
    Загубен народ.
  • 43 Кажи ми

    2 5 Отговор
    кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си. Приятели на Русия - Северна Корея, Иран, толкоз.
  • 44 Гьобелс ТАСС

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "ЕВРОНЮЗ":

    Там е - в Кремъл.
  • 45 Пропагандата не е "другата гледна точка"

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    Хайде сега погледни гледанията на един друг комик - Джеймс Кордън .
    Слаба бира е пусин
  • 46 История с документи

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Помнещ":

    Когато Ленин умрял с мозък, направен на пихтия от сифилиса, се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание,
    където по-късно му сцепили главата с пикел.
    Скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.
    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков не се подвоумил и го застрелял.
    Скоро Хрушчов разбрал, че и Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.
    Оказало, че и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея и разгонили всички партийци начело с Хрушчов.
    Станало ясно, че Хрушчов също е враг на народа. Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев пък станало ясно, че и той е вредител и виновника за застоя. Имало още двама вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил.
    Дошъл Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа.
    В този момент обаче СССР се разпаднал и веднага се установило, че Горбачов е предателя и врага на народа!

    За Путин не се очакват никакви изненади.
    От болшевишката революция до днес, Русия се управлява единствено от предатели и врагове на народа.

    Коментиран от #52, #55, #68

  • 47 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Северозапад":

    А коя е истинската демокрация?
  • 48 реру

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    "Колко хора по света познават Надеждин?..."


    Интересен въпрос... Има обаче и други подобни... Колко ли хора по света са познавали в края на 90-те години човекът, който е карал в началото на 90-те години като такси личната "Волга" докарана от бившата ГДР...

    Коментиран от #67

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Перо

    8 7 Отговор
    Там, където не минават ционистките, джендърски номера, няма демокрация и народа е тъп!
  • 51 8-1

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Каша от раша":

    Като сте такива защитници на "демокрацията", колко пъти сте протестирали пред американското или друго посолство срещу подкрепата им за отявлени, но удобни недемократични режими?
    Няма нужда да се изброяват...
  • 52 ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "История с документи":

    Браво, ама трябваше да почнеш от 1721година.
    Лошото е че мужиците и подложките им няма да те разберат щото те са на всеки километър.
  • 53 Цензура

    5 5 Отговор
    Абе, палячовци, западните политолози казват, че Путин има над 80% подкрепа... наистина ли си мислите, че някакъв анонимник ще го бие на изборите?

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Това е безспорен

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "История с документи":

    Факт.
  • 56 Деменнцио,

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Артилерист":

    Голяма каша ти е в главата.Смени Гинкото с нещо по-силно силно

    Коментиран от #60, #73

  • 57 Джоузеф Висарионович Джугашвили

    3 7 Отговор
    Какви избори, ако това дребно изпражнение се издъни при Авдеевка или Пиздеевка, директно ляга при Владимир Илич, и цялата му фекална трупа, Медведев, Песков, Герасимов, Маша и коня ги зачислявам на щат при Лаврентий Павлович.
  • 58 ХА ХА

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Тисипедал":

    И царевицата и месото се консумират от мужиците от векове. ФАКТ явно им харесва.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ХА ХА

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Деменнцио,":

    Ти добре ли си, копейките не се лекуват, тряба райд.
  • 61 тома

    6 6 Отговор
    А пък зеления направо отмени изборите понеже е демократ и евроатлантик
  • 62 Марда

    5 2 Отговор
    Това "демокрация" какво е !? Пепи Евронката или Марто с трите егенета!? Губим си времето, а то ни е оскъдно и скъпо с тази "демокрация"!

    Коментиран от #64

  • 63 Да обобщим

    1 2 Отговор
    От много работи ще се откаже.Сори, таварищи.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Биби Кинк

    1 1 Отговор
    Нема се мине много време и у изборите на Пиенгуриа че се допуштат само двойниците на Пусин!
  • 66 Тонката

    1 2 Отговор
    "По-правилно би било да се каже, че те дори не са започнали, защото в условията на война не може да става дума за никаква истинска битка за президентския пост (а нима имаше въобще такава през 2018 или 2012 година?)."

    Същото като при нас...Тук и без война, победителят в състезанието е предварително известен.....Визирам парламентарните избори, а не за президент....Каква е разликата?🤣
    Нали уж се водим "демокрация"? Разни там Трактори и тем подобни решават кой с кого да се коалира, за да има някакво правителство....Щото има едни пари, които трябва да бъдат откраднати.....🤣
    Смешни сте!
  • 67 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "реру":

    Или пък Кирето от Харвард.Те и състудентите му не знаят,че е съществувал.
  • 68 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "История с документи":

    Чисто и подредено,изненади няма и няма да има.Сглобките за България по прилягат.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Слава на Украйна,в състава на Русия.
  • 71 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аз съм веган":

    Зеленски ли пита за височината на Путин?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Артилерист

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Деменнцио,":

    Ти трябва да си смениш касетката, защото е запецнала и повтаряш едно и също.