Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 17:01 3 078 35

Фермерите спечелиха. За сметка на данъкоплатците

  • фермери-
  • протести-
  • българи-
  • българия-
  • данъци-
  • пп-дб-
  • пари-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • земеделци-
  • земеделие

Кабинетът не решава проблемите на земеделците, а действа като при Бойко Борисов - потушава протестите с пари

Фермерите спечелиха. За сметка на данъкоплатците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Протестиращите земеделци спечелиха - няма да се иска информация от данъчните, държавата ще ги подпомага с парите на данъкоплатците на честна дума или срещу опростена справка за загубите им в най-големите стопанства, което е почти същото. За втори път в рамките на пет месеца управляващите отстъпват срещу протести, озвучени от трактори и закани.

За зърнопроизводителите е договорено подпомагане от 20 лева на декар за стопанства от 1000 до 3000 декара (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); 10 лева на декар за стопанства от 3000 дка до 6000 дка (5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември) и 5 лева на декар за стопанства от 6000 дка до 10 000 дка (2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември). Най-големите стопанства от над 10 000 декара ще получат за първите 10 хиляди декара по тези ставки. С други 150 милиона лева ще бъдат подпомогнати производителите на мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя.

Протести преди избори

Земеделски протести избухнаха не само в България, но и в редица европейски държави четири месеца преди изборите за европейски парламент. Миналата есен обаче българските земеделци също протестираха и начело пак бяха т.нар. “зърнари”, и компромисът бе намерен със 150 млн. лева субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна и вноса на селскостопанска продукция оттам.

Правителството отпусна от бюджета и други 63 млн. лева на Държавен фонд “Земеделие” за 2023 година. Така излиза, че за по-малко от година към земеделските производители се изливат стотици милиони левове помощи. А те се противят да представят данъчна информация дали са били на печалба или загуба за 2023 година.

В общия протестен хор сега публиката така не разбра какви са проблемите на различните производители, защо българското земеделие е в “насипно състояние и надолу с главата” - както го определи министър Кирил Вътев, и какви са най-належащите мерки. Пред микрофоните и камерите всички се надвикваха един друг, заканваха се, кълняха се, че фалират и повече няма да се занимават със земеделие. А правителството отново намери милионите.

Този път обаче лидерът на ГЕРБ не обиди земеделския министър, че е слаб, както през септември миналата година, в навечерието на местните избори. Тогава и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски беше рязък в публичните упреци към кабинета и премиера Николай Денков. Сега, месец преди ротацията, когато Денков ще бъде сменен с премиера на ГЕРБ Мария Габриел, в чийто 9-месечен мандат ще се изплащат договорените помощи, те са изненадващо притихнали по темата.

В спиралата на непазарни отношения

Потушаването на протести с раздаване на милиони намалява буферите на бюджета и способността на държавата да реагира при по-сериозна криза. Тази спирала на непазарни отношения се развива вече четвърта година. От Ковид-пандемията насам бизнесът, не само в България, привикна към политиката на държавно подпомагане, а след пандемията високите цени на енергоносителите и войната в Украйна предизвикаха и висока инфлация, а помощите, под една или друга форма, продължиха. Енергийно подпомагане, данъчни отстъпки, спиране на украинския внос за определен период от време - тези непазарни мерки не работят за конкурентоспособност в дългосрочен период.

Наскоро управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева призова правителствата да не се поддават на натиска на протестиращите фермери, а вместо това да увеличават финансовите си буфери, да затворят пробойните в данъчните системи, за да не дойде време, в което да съжаляват.

Но властите в България пренебрегнаха дори данъчния контрол, за да потушат недоволството, вместо длъжниците на фиска да бъдат лишени от подпомагане. По закон гражданите не могат да ползват данъчни облекчения, ако имат публични задължения, но се оказва, че протестиращите земеделци могат да получат безвъзмездна подкрепа, независимо дали са се издължили към бюджета. Фирми-износителки на продукция са подложени на сериозни проверки, когато поискат опростяване на ДДС, но от фермерите правителството се отказа да търси доказателства, че са на загуба през 2023 г. Така парите на данъкоплатците се раздават “на калпак”, без отчетност и финансова дисциплина.

Слаба данъчна дисциплина

Тази политика не насърчава плащането на данъци в държава, в която човек е свикнал да не получава, но и да не търси фискален бон от продавачите на пазара, от фризьори, маникюристки, стоматолози, от учителя, който преподава частни уроци на децата му, от ресторантьори, къщи за гости, хотели и куп още бизнеси.

Правителството не решава проблемите на земеделските производители, то действа по схемата, известна от управленската декада на Бойко Борисов - потушава протестите с пари. Тракторите вдигат по-силен шум от протеста на няколкостотин медицински сестри, а и собствениците им се оказват с по-здрав гръб във властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    55 8 Отговор
    Да имат за още по скъпи коли да карат

    Коментиран от #15

  • 2 Давам награда от 10 000 лева,

    46 8 Отговор
    който ми донесе 1 килограм БЪЛГАРСКИ домати!

    Коментиран от #27, #28

  • 3 Ами

    49 6 Отговор
    те така никога няма да спрат ! "Научил се поп на пържен боб , свършил се боба - отучил се попа" - стара наша народна мъдрост !
  • 4 честен ционист

    54 5 Отговор
    Фермери, ресторантьори и хотелиери до един гербаджии. Баце ги рани с народните смески като отворят чавки.
  • 5 да се оправят сами като останалите

    51 5 Отговор
    Не се наядоха тия . За 10 години милионери станаха . Няма друго нещо от което така бързо да забогатееш освен наркотиците .
  • 6 Бамбука

    43 7 Отговор
    Трактори срещу компютри, първите печелят. В кой век живеем ?

    Коментиран от #9

  • 7 Красимир Петров

    50 3 Отговор
    Сметката ще я плащаме ние
  • 8 Някой

    34 65 Отговор
    А данъкоплатеца не губи ли в пъти повече всеки месец от издръжката на едни малко по-тъмнички мигранти? Не губи ли много повече пращайки оръжия и пари на продънената кофа Украйна?
    Тези хора си изкарват прехраната с реална работа, а не виртуална като програмиране, банкиране, услуги! Хранят и вас! Тъй че, имайте малко уважение.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Овратен

    18 43 Отговор
    Всеки който плаща данъци в тая кочина е олигофрен !
  • 11 мутрофоня

    34 8 Отговор
    Тези ги команди пасоЛЯ.
  • 12 Пръц

    12 32 Отговор
    А бе Емилийче.Що не стане фермер?
  • 13 ТРОПЧО

    36 6 Отговор
    ЩОМ ИМА КОИ ДА ИМ УДИСВА НА ТЕЗ ЗЕМЕД2ЛЦИ ТАКА ЩЕ Е КОИ ДРУГ БИЗНЕС Е ПОДПОМАГАН В БЪЛГАРИЯ ОСВЕН НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ АААА ЗА ТОВА НЕ ПЛАЩАМ И ЛЕВ ДАНАЦИ НА БГ. И НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВЯ НЕЩО ЗА БГ. ТОВА Е ТЪПЪ ДЪРЖАВА
  • 14 1010

    42 17 Отговор
    Държавата най много губи от издръжката на рускоговорящите гринговци,вече са над 500 хиляди,и са заплаха за националната сигурност ,имат и анклав камчия
  • 15 Така е

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    Зърнар като си купи един Майбах в годината и печалбата му пада наполовина. Затова държавата трябва да покрие загубите!
  • 16 Пенсионер

    26 27 Отговор
    Има субсидии , има проблем. Няма субсидии , няма проблем.
  • 17 Така е ..

    31 26 Отговор
    Цял един етнос у нас живее от субсидии, че произвеждат деца, които в последствие са неграмотни и безполезни за обществото, и никой не реагира.Малолетни поемат щафетата и така.
  • 18 5569

    55 3 Отговор
    Когато беден човек подава молба за помощи, социалните работници проучват всичките му доходи- заплата/пенсия, земи, наеми, коли, други имоти, ходят по домовете на хората да боят стаите, телевизорите, хладилниците, килимите, пердетата проверяват материалното и имотното състояние на съжителстващите лица. А на фермерите раздават пари на килограм, за да станат още по- богати. Позор за управляващите!
  • 19 Идиоти вън

    6 36 Отговор
    Милчева, фермерите спечелиха в полза на България, селското стопанство ни е издигнало до 28 мяст по икономическо развитие според ООН, а такива плямпачи като тебе ни загробиха до последните места на развитие и продължавате да ни закопавате!!!
  • 20 Минувач

    14 28 Отговор
    Статията е явно манипулативна и оправдавайки некадърността и скопеността на ПП и външната ни политика в стил ДА" сър. Не, неуважаеми от ДойчеВеле, помощи за секторите в селското ни стопанство трябва да има под формата на компенсации, заради Украйна. Ама тези помощи трябва да се искат от Брюксел, защото когато ни искат да направим нещо, козируваме на секундата, но когато ние трябва да се изрепчим и защитим интересите си - пълно мълчание. А когато протестите са сериозни се вземат пари от нас. Сега когато всичко е заради външни причини с тая война, трябва да искаме пари от Брюксел. А там да се търсят солидарно от целия ЕС, не че е добре, но да му мислят марионетките там, как, какво и откъде.
  • 21 Мдааа

    12 27 Отговор
    Фермерите не спечелиха! Спечелиха големите зърнари. Тоест хората с ферарита и майбахси. Или най-точно мафията в селското стопанство. Народа пак остана в калта и беднотията. Някой жалки хорица съсипаха Родината ни за сребърници. И те ще отида в 2х1. Но земята на Левски и Ботев пак ще е поробена.
  • 22 Синя София

    7 2 Отговор
    След тиквата тия са най големите мутри...
  • 23 Ми,да

    9 2 Отговор
    Зърнаря Гошо има две бентлита- бяло и сив металик.Кръстил ги е Белчо и Сивушка...

    Коментиран от #26

  • 24 Киро Нашенски

    6 8 Отговор
    Ало драскачите не пишете глупости. Ако не е земеделието България няма да има никаква икономика знаете ли че ако земеделците спрат да се осигуряват ще го забатачите с пенсии и заплати. Министерството на земеделието е с най раздутия щат. Що не се занимавате и вие щом е толко доходно заложете под открито небе и ще видите какво е. Когато се зададе облак ще се молите да не е град!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Денчо

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Ми,да":

    Ти знаеш ли че зърнаря с бентлито работи толкова земя че ти три дена не можеш да я обиколиш със джип. Работи и ти и ако искаш и ракета карай стига с тая завист. Имаш ли гащи а?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ехе, голямо изхвърляне

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Давам награда от 10 000 лева,":

    Голи приказки
  • 29 Ми,да

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Денчо":

    Денчо,що си мислиш,че аз не работя?И аз имам бизнес.И аз имам работници,но целогодишно,а,не като вас,да ги пращам на борсата.И,аз никога не съм бил на държавна хранилка,като теб! И е нормално,като не ти върви бизнеса,да го затвориш,а не да ревеш,като вдовица за...пари.

    Коментиран от #30

  • 30 Минувач

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ми,да":

    Само дето твоето бизнесче е мижаво и с него и без него все тая. Обаче зърнопроизводството е от национален интерес и от стратегическо продоволствено значение. Нещо, като армията - не може без нея, тя не носи пари, но е нужна. Производството на важните храни е нещо такова, бизнес от стратегическо значение, той не е в една категория с останалите. Защото като нямаме друг, поне хранителен суверинитет може да имаме. Затова там фалити не трябва да се допускат, както да се защитава и интереса на стотици хилядите хора, разчитащи на рентите си. Трябва да търси и защо цените на храните растат яко, а цените на зърното се държат ниски по борсите, което е в световен мащаб. Затова и фермери от цяла Европа скачат. Някой се гуши яко, но не са зърнарите в случая.
  • 31 бай село

    3 0 Отговор
    Който иска български домати ами да си гледа.А тоя дето дава 10,000 лв. да си даде адреса лятото ще му донеса.
  • 32 Да де

    1 0 Отговор
    За онези- зърнените барони посочените 5 лв/ дка звучат нищожно.Но Денковия,и другия бизнесмен- министър, услужливо пропускат,че те са допълнителни към другата субсидия ( която към2018 беше 26лв/ дка) .Няколко фамилии държат над 3 милиона дка.Само един от " бароните- на 29 години към 2016 г,е получавал по 28 милиона годишно.Тук имат" защитници" явно мижави рентиери радващи се на трохи.От мързел и плиткоумие,вместо да се обединят в големи кооперативи по региони, да закупят техника по европейски програми,и те да печелят истински- дай на барона! Той ще ни подхвърли нещо!
  • 33 земеделец

    0 1 Отговор
    пак ви превъртяхме.
  • 34 жжжжжж

    1 0 Отговор
    ами могат и го постигат. вие като ревахте по площадите ...нали взехте властта ? за едните може -други не!?
  • 35 КЕШ

    0 0 Отговор
    Вече спокойно може да вървим но почивка на Малдивите.А вие духайте.........супата.