Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 06:00 5 514 32

Защо Борисов не иска Денков за външен министър

  • бойко борисов-
  • външен министър-
  • мвнр-
  • герб-
  • пп-дб-
  • мария габриел-
  • магнитски-
  • денков-
  • николай денков

Може да изпитва ревност към един човек и политик, който го превъзхожда по много показатели

Защо Борисов не иска Денков за външен министър - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Британският външен министър Дейвид Камерън, премиерът Николай Денков и външната министърка Мария Габриел дават съвместна пресконферения. Темата на пресконференцията най-общо казано е "Действията на НАТО за сигурността на Източна Европа и помощта за Украйна". Един журналист задава въпрос за опасността от дестабилизация на Балканите. Въпросът има своето значение, но в случая е неуместен, доколкото посещението на Камерън и пресконференцията са по съвсем друг повод. А това презизвиква естествения отговор на българския премиер: "Не мисля, че е подходящ въпрос в този контекст".

Тук обаче с отговор се намесва и уважаемата госпожа Мария Габриел. Този отговор обхваща най-вече онези изтъркани и омръзнали на всички приказки, които могат да бъдат и отговор на всеки възможен въпрос: "Не мисля, че някой от нас подценява ситуацията. Следим я изключително внимателно, винаги сме казвали, че ние сме "за" европейската интеграция на Западните Балкани, но с основа за принципа на собствените заслуги..."и т.н.

Разбира се, в такъв отговор няма нищо лошо. Една от тънкостите на дипломацията е да мълчиш с много думи или да кажеш нищо пак с много думи. Но към този отговор Габриел прибави и намек, който вече не е без значение: "Мисля, че тук България ще остане вярна на ролята си да е член на ЕС, който подхожда внимателно заради ясните теми за нас, каквито са защитата на българските общности в този район и начинът, по който се формира политиката в европейски план."

Намекът е за неразбирателствата между България и Северна Македония. А това няма нищо общо с действията на НАТО и помощта за Украйна. Въпрос, който най-вероятно е предизвикал у британския външен министър скрита досада. В най-добрия случай. Или пък някоя мисъл от рода на: "Тези от Балканите пак използват случая да натрапват на света дрязгите си".

Защо Борисов иска Габриел

Но точно тази случка беше използвана от Бойко Борисов, за да обяви, че Мария Габриел, за разлика от Николай Денков, разбирала от външна политика и била най-подходяща за външен министър след ротацията (освен че ще бъде и министър-председател според договорките).

Образно казано това означава бай Ганьо да започне да изблъсква с лакти Алеко Константинов. Една съпоставка, която, колкото и да изглежда пресилена, в основата си е вярна. Защото от едната страна имаме един недостатъчно образован човек, със съмнителна почтеност и неприкрити стремежи към власт и влияние, а от другата - един възпитан, образован, умен и несъмнено порядъчен човек, с точен, премерен, а понякога дори вдъхновяващ изказ.

Вдъхновяваща беше например речта на академик Денков пред Европейския парламент. Рядко (а може би дори никога) български държавник е изнасял толкова смислена, съдържателна и въздействаща реч. Как обаче беше отразена тя в България? Ами никак. Никой не се впечатли - нито политици, нито анализатори, нито журналисти. А тази реч сама по себе си представлява едно неопровержимо доказателство, че академик Денков би бил чудесен външен министър.

Защо обаче подобна възможност се посреща с такава съпротива от Бойко Борисов? Обясненията могат да бъдат най-различни: за да не бъде засегнат в бъдеще от закона "Магнитски", за да покаже на избирателите си, че все още има има достатъчно власт, а пък може да изпитва и ревност към един човек и политик, който го превъзхожда по много показатели.

Има обаче и една друга странична причина за настроенията срещу Денков (не само тези на Борисов). Причина, която може да обхване по-дълбоки измерения на явлението. Академик Денков попадна случайно в политиката, зае поста министър-председател по стечение на обстоятелствата. Той не се е явявал на избори и ако се беше явил, вероятно би събрал гласовете на доста тънка прослойка образовани умни и почтени хора.

Защото българският политически живот с неговите уловки, хитрости и тарикатлъци е изключително подходящ за политици като Бойко Борисов. С равнище, което отговаря на предпочитанията на мнозинството избиратели - нещо, което се видя и на изборите.

Ще ни изненада ли Мария Габриел?

А иначе най-новата хитрост на Борисов е изявлението му, че Николай Денков и Мария Габриел трябва да се разберат за поста външен министър, пък депутатите на ГЕРБ, които не били пешки, щели да приемат, или да отхвърлят решението им. И това, след като се знае, че депутатите на ГЕРБ следват безпрекословно указанията на вожда си.

В този смисъл би било доста приятна изненада, ако Мария Габриел, която досега действаше съвсем смислено като вицепремиер и външен министър, не се съобрази с тези указания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    60 35 Отговор
    Не се карайте, щом никой не го иска Денков аз ще го взема за чистач вкъщи, идеален е! Поне знае как се прави сапун.

    Коментиран от #25

  • 2 Фен

    64 23 Отговор
    Е споко де, знаем, че Академик Д е любимецът на соросоията. Не се напъвайте толкоз, че взехте да се изсипвате.
  • 3 Здрасти

    42 7 Отговор
    И от картела Банкя обичат да пътуват. Не само амбулантния сапун.

    Коментиран от #26

  • 4 Котис

    60 19 Отговор
    Иво Беров пише глупости!
    Речта на Денков пред европ.парламент беше в празна зала

    Коментиран от #32

  • 5 Невъзможно е

    57 18 Отговор
    Денков да превъзхожда когото и да е по добродетели!!! Виж в безличността, продажността и угодничеството няма равен!
  • 6 Тдэг

    39 19 Отговор
    Тоя плъх жена му не го иска та тиквата
  • 7 Това правят

    22 5 Отговор
    Пране на пари и износ на капитали чрез Външно и Отряд 28
  • 8 Перо

    23 12 Отговор
    Защо никой не поставя въпроса, кой от обкръжението на Радев, лично предложи за служебното правителство, сегашния боклук от ПП?

    Коментиран от #11

  • 9 АМ ЧИ

    30 6 Отговор
    ЩОТО Е БОКЛУК КАТО ТЕБЕ БЕ ИВЧО
    КВО ГО УСУКВАШ
    АЙДЕ ОТИВАЙ ДА ПРОТЕСТИРАШ
  • 10 И КВО СЕГА

    17 10 Отговор
    ДЕНКОВ НЕ ГО ЩАТ
    И КО ШИ ПРАЙ
    ААААА СЕТИХ СЕ
    НА САПУН
  • 11 АЗ ЗНАМ

    15 11 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    КИРЧО И КОКОРЧО
    ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО НА РАДЕВ
  • 12 Авиоотряд 28

    15 5 Отговор
    Изнасят капитали чрез ДАО, затова и е Външно Министерство!
  • 13 Берофф

    21 12 Отговор
    Берофф, кажи си колко ти платиха за тая Ода за денков, ама честно !
  • 14 горски

    12 4 Отговор
    Ако с една реч може да добиеш възможности и професионализъм,да управляваш външната политика на една държава,то шоумените трябваше да са начело на държавата....не че, не са де....
  • 15 Мисля

    15 7 Отговор
    Беров,много сапун бе!Голям сапунджия стана и ти.

    Коментиран от #27

  • 16 Истината

    15 9 Отговор
    Защо Борисов не иска Денков за външен министър? За да може утре да се хвали, че министър от Герб е вкарал България в еврозоната и Шенген. Проста завист и злоба на прост човек.
  • 17 От село

    11 6 Отговор
    Човекът е видимо неподходящ. Когато е на пресконференция, която не е режисирана във фейсбук, трябва да очаква въпроси от всякакво естество, та дори какво е закусвал, трябва да умее да "флиртува" с отсрешната сттрана. А този дори се стряска от подготвени въпроси.
  • 18 гост

    15 6 Отговор
    Борисов се тресе от страх!Този страхливец така зверски се е закопал, че от 360 градуса го грози опасност!
  • 19 Пич

    11 12 Отговор
    Нормално е мутрите и рашистите да мразят Денков. В крайна сметка човекът не се занимава с далавери и интриги, на които е цар Бойко Банкята, а мутрите и рашистите най-обичат далаверите и интригите.

    Коментиран от #21

  • 20 О Небеса!

    5 2 Отговор
    Това хвалебствено слово ми прилича на хвалебствията които правеха в БКП когато трябваше да издигнат някой посредствено дете на абпфк. ПП са едни посредствени изродчета на които са им писали домашните за да имат образование което не би минало в Харвард както се опитва да ни манипулира Румен Радев. Видяхме как се наместиха във властта с колажите на шкафчета и окуражавани от резидента слуга на Решетников.
  • 21 кой знае

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пич":

    Той може да не се е научил още как да забърсва пачки както прави Асен, но самото му председателстване на бандата вагабонти от Харвардската Групировка е достатъмно показателно.
  • 22 Весела

    6 2 Отговор
    Кой иска безполов съсел плъх!То това не е мъж това не е лидер това е гризач!И ни трябва пушка за грозен дивеч!
    Мекотело,кастрат !
  • 23 Дръндрън

    6 2 Отговор
    Вдъхновяваща беше например речта на академик Денков пред Европейския парламент. Рядко (а може би дори никога) български държавник е изнасял толкова смислена, съдържателна и въздействаща реч.
    Толкова вдъхновяваща бе, че ОГРОМНОТО болшинство се изнесе (засрамено?);-);-) И беше отразена, показа опразнената зала!
  • 24 бай село

    5 0 Отговор
    Денков е химик ,АКАДЕМИК, сега е момента да направи България велика. Ще извлече СЕРОВОДОРОДА от Черно море ще ги раздели на сяра и водород ,сярата за боеприпаси ,сега много се търсят и водород най евтиното гориво .Така България ще стане най богатата държава в света.
  • 25 Лошото стана

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    Че учителите и пре съюза са готови на стачка Ако Денков се върни в простветното министерство Сапуни ли ще продаваме навън А шедьовара на Денков «България може да губи / от санкции те /важното е Русия да не печели
  • 26 Добър ден

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Здрасти":

    Ами Радев тои прибрали се в България две години

    Коментиран от #29

  • 27 Беров

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мисля":

    Кажи в световната практика и политика кои за 5-6 месеца е станал известен политикКазваш за Камерън ами тои колко години беше мин председател А тук от академик -сапуни външен министърАми Защо го стравняваш с Борисов наи дълго управляват България стравниго с Киро Петков Анфия 6 мес този за сега 8 мес
  • 28 Илиев

    4 2 Отговор
    Мара Габриел по скоро ми прилича на начална учителка,а не на фактор представляващ държавата ни пред външния свят.Тя е чужда за българите, както българите са чужди за нея.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ....

    1 0 Отговор
    Защото с Мария ще спечели Цяла България. Шефкет агата има кинти.
  • 32 имаше

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Котис":

    и снимки, как някои откровенно си спяха.