Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Февруари, 2024 10:01 2 445 43

Тръмп развърза ръцете на Путин да нападне НАТО

  • нато-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • европа-
  • сигурност

Тръмп ще "насърчи Русия да прави каквото си поиска" с членките на НАТО, които са се забавили с ангажимента си да увеличат разходите си за отбрана

Тръмп развърза ръцете на Путин да нападне НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да нападне всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения към отбранителния съюз, като Белият дом определи думите му като "ужасяващи и необмислени", съобщи Ройтерс, пише БТА.

Тръмп каза пред свои симпатизанти, събрали се в събота на предизборен митинг в Южна Каролина, че докато е бил президент, е предупредил лидерите на НАТО, че ще "насърчи [Русия] да прави каквото си поиска" с членките на алианса, които са се забавили с ангажимента си да увеличат разходите си за отбрана.

Още новини от Украйна

"Един президент на голяма държава се изправи и попита: "Е, сър, ако не плащаме и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?“, спомни си Тръмп пред своите симпатизанти. "Вие не платихте. Вие сте просрочили задълженията си“, отговорил му американският лидер. "Да, да предположим, че това се случи", продължил държавният глава, чието име не бе оповестено от Тръмп. "Не, няма да ви защитя. Всъщност бих насърчил [Русия] да прави каквото си поиска ", категоричен бил тогавашният президент на САЩ.

Изказването подсказва, че Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на Републиканската партия, може да не се съобрази с клаузата за колективна отбрана на Северноатлантическия договор, ако някоя от страните членки не е изразходвала достатъчно средства за армията си, коментира изданието "Политико".

"Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неотдавна омаловажи опасенията, че евентуалното преизбиране на Тръмп за президент на САЩ би отслабило отбранителния съюз. "Смятам, че САЩ ще продължат да бъдат непоколебим съюзник на НАТО, независимо от резултата на изборите в Съединените щати, тъй като това е в техен интерес", каза Столтенберг в интервю за Си Ен Ен на 31 януари.

От какво е недоволен Тръмп

На срещата на върха на НАТО през 2014 година, посветена на анексирането на Кримския полуостров от Русия, страните членки обещаха в рамките на предстоящите 10 години да започнат да отделят по 2% от своя БВП за отбрана. Оттогава насам прякото финансиране на алианса се увеличава макар и не с темповете, необходими за постигане на поставената през 2014 година цел, коментира американският сайт "Хъфингтън пост".

Алиансът се укрепва предимно чрез непряко финансиране, т.е. средства, които държавите членки изразходват за собствените си армии, които при необходимост могат да бъдат призовани да помогнат на други страни от Северноатлантическия пакт.

Според официални данни на НАТО към 2022 година изискването за увеличаване на БВП за отбрана с 2% се изпълнява от седем от общо 31 държави членки. За сравнение през 2014 година заложената цел бе покрита от едва три страни. Започналата през февруари 2022 година руска инвазия в Украйна насърчи много страни от НАТО да отделят допълнителни военни разходи, посочва в. "Гардиън“.

Тръмп и преди се е заканвал на пестеливите членки на алианса

Тръмп отдавна се проявява като остър критик на участието на САЩ в алианса, като често е упреквал европейските държави, че не отделят достатъчно средства за отбрана. Още по време на предизборната си кампания през 2016 година той разтревожи западните съюзници, като ги предупреди, че под негово ръководство САЩ могат да се откажат от ангажиментите си по договорите на НАТО и да се притекат на помощ само на държавите, които изпълняват изискването на алианса за отделяне на 2% от техния БВП за отбрана, припомня "Гардиън“.

Съгласно член 5 от Северноатлантическия договор, ако съюзник на НАТО бъде нападнат, другите страни от алианса считат това за "нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че … всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана… ще окаже помощ на нападнатата страна“. Докато Тръмп беше президент, високопоставени служители на неговото правителство казаха пред в. "Ню Йорк таймс“, че през 2018 година той няколко пъти е изразил желанието си Вашингтон да се оттегли от НАТО, понеже някои съюзници все още изостават с увеличаването на разходите си за отбрана. По думите на източниците на "Ню Йорк таймс“ на срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 година Тръмп е заявил пред висши американски служители по национална сигурност, че не вижда смисъл от военния съюз, който според него източва САЩ.

Миналия месец бившият еврокомисар за вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че през 2020 година, докато все още бил президент, Доналд Тръмп заявил на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че САЩ няма да помогнат на Европа, ако бъде атакувана, и че ще напуснат НАТО, припомня Ройтерс.

"Трябва да разберете, че ако Европа бъде атакувана, ние никога няма да се притечем да ви помогнем и да ви подкрепим", заявил Тръмп на среща на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 година, на която присъствал и еврокомисарят. Организацията на северноатлантическия договор "е мъртва и ние ще я напуснем, ще излезем от НАТО", казал още Тръмп според Бретон. "И между другото вие ми дължите 400 милиарда долара, защото вие не платихте, вие германците, това, което трябваше да платите за отбрана", добавил Тръмп.

"Музика" за ушите на Путин

Последното изказване Тръмп по въпроса за отношението му към НАТО бе направено в момент, в който Украйна продължава се бори срещу руската инвазия, а републиканците в Конгреса на САЩ стават все по-скептични по въпроса за предоставянето на допълнителна помощ на Киев, коментира в. "Вашингтон пост“. Няколко експерти по партньорството в НАТО определиха разбирането на Тръмп за финансовите задължения на страните членки на алианса като неточно и посочиха, че противопоставянето му на колективната сигурност като страна членка е неуместно.

"НАТО не е платена организация, както Тръмп изглежда си мисли. Това е алианс, който се занимава преди всичко с интересите на САЩ в областта на националната сигурност, за да се предотврати нова световна война в Европа", каза пред американското издание Алина Полякова, главен изпълнителен директор на Центъра за анализ на европейската политика. "Инвестициите на САЩ в НАТО си струват всеки долар - единственият път, когато клаузата за колективна отбрана по член 5 беше инициирана, беше в отговор на 11 септември. Тогава нашите съюзници ни се притекоха на помощ и би било срамно и погрешно да не направим същото", допълни тя.

"Звучи така, сякаш Тръмп окуражава Русия да атакува съюзниците ни от НАТО", написа в социалната мрежа "Екс“ Дейвид Корн, коментатор в американската телевизия Ем Ес Ен Би Си и ръководител на вашингтонската редакция на сп. "Мадър Джоунс". Политическият анализатор Алиса Фара Грифин заяви, цитирана от "Вашингтон пост“, че изказването на Тръмп от събота е "музика" за ушите на руския президент Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 28 Отговор
    Путин трепери във бункера

    Коментиран от #37

  • 2 Българин

    5 26 Отговор
    Хаяско е много страхлив
  • 3 Българин

    9 28 Отговор
    НАТО ще занули Матушка
  • 4 лопов

    31 9 Отговор
    Хааахахаха страх тресе евро ко..ината.
  • 5 да де

    32 7 Отговор
    Хаха истерията на западняците вече е пълна Путин и Тръмп ги накараха да си говорят сами.
  • 6 мммм

    29 7 Отговор
    Какво вика Тръмп: Кой не слуша ще го дам на Путин ! хахаха и тоя е изкуфел старчок като Байдън
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БРАВО

    16 3 Отговор
    На тъпия тръмп!!!
  • 9 Никакъв Българин

    20 2 Отговор
    не си ти, а най обикновен м.р.ъ.с.е.н. ц.и.г.а.н.и.н., да те занулят анадолските м.а.н.а.ф.и. дано
  • 10 Факт

    29 10 Отговор
    Пределно ясно е за всеки нормален трезвомислещ човек, че това всъщност е война между САЩ( и още над 50 страни) срещу Русия!!! А Украйна е само пушечното месо! Оставиха два славянски народи ( а всъщност един исторически погледнато народ) да се избиват... Но нещата отиват към варианта, както винаги досега се е случвало - Русия отново ще победи голяма антируска коалиция! Факт!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така ли

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ами то вчера кацаха самолети от Лондон, Дубай, Истанбул.... Не е нужно да ни информираш за разписанието! Всеки може да си го провери!

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    16 5 Отговор
    Световната ционистка мрежа ще духа супата с режима на марионетката Зеленски! Създаването на лъжлива психоза, че на измислената и пропаднала Украйна се крепи световния ред, сигурност и мир и трябва да се наливат стотици милиарди долари и евро в кацата без дъно и засекретените сметки на Зеленски, целят само запазването на удобния превратаджийски режим в Киев и нищо друго!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сократ

    16 5 Отговор
    Да бе. Русия щяла да напада НАТО. Вие сериозно ли ги плещите тези идиотщини? Май нато-то ламти за руска територия и богатства. Както винаги де.
  • 17 мдаа

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Да си жив и здрав приятелю! Снимай ги, направи видео и го пусни в нета
  • 18 Перо

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли":

    Става дума за депортирането на първия транш мигранти от Виена с чартърен полет до БГ, във връзка с приемането на договорените 9000 за БГ. Това е за въздушно-капковия Шенген на Денков и Киро!

    Коментиран от #27

  • 19 Гост

    6 3 Отговор
    Соросоидите опорки не ме интересуват.
  • 20 Анджо

    5 6 Отговор
    Тоя се опитва да извива ръцете на Европейският съюз и на цял НАТО и си мисли ,че така ще спаси икономиката на САЩ. Това е голямият проблем, но не само за тях и за китай се отнася,защо ли, защото чайна е зависима от САЩ и от Европа, защо са най голямите консуматори. Да не говорим и за технологиите. Индия мрази китайците и няма желание да правят никаква връзка с тях. Индия видя, че за нищо не стават руснаците и започнаха да ги отбягват. Всичко е една голяма игра и не всичко което се вижда , маже да кажеш, че е истина. Както на балканите, никай не иска от освобождението да има силна България. Но най голямата беля беше , че ни беше наложен тоя мракобесни режим комунизма.
  • 21 Сандо

    4 4 Отговор
    Спрете се бе!Кога Путин е нападал натоту?И кога пък Тръмп му е развързвал ръцете?По-добре щеше да ни припомните колко мръсотии сътвори Тръмпича на Русия,а пропагандата все му приписва някакви приятелства с руснаците.
  • 22 Анджо

    2 3 Отговор
    Забравих да напиша , че затова и запада и русия ни пренаписват историята. Затова се плашат от силна България.
  • 23 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    На кой терминал?
  • 24 ИНЖ1

    9 5 Отговор
    На един психопат(какъвто е Путлер) няма нужда някой да му развързва ръцете...
  • 25 емил

    7 5 Отговор
    За Еврогейо...вете никак не добре ако Тръмп спечели. Достатъчно е Путин да каже ---- няма да спрем в Украйна фашизмът трябва да бъде унищожен навсякъде и в Европа. Полoвината от тези лицемерни предатели , чакали, хиени ще умрат от страх. Тези корумпирани Брюкселски предатели при които постовете се купуват с лицемери и подкупи започнаха да мислят сериозно за съдбата си.
  • 26 споко

    6 6 Отговор
    Точно заради такива изказвания Тръмп няма да спечели.

    Коментиран от #29

  • 27 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Австриичетата само си хабат керосина, още няма да са дошли последните и тия първите ще са обратно у виена.

    Коментиран от #42

  • 28 Демократ

    5 7 Отговор
    На 24.02.2022 г. Путин обяви дълго време замисляната от него световна война на цивилизования свят. За него Русия може да съществува само с война. Неслучайно 70% от производството им е било много години военно. Хората в империята на злото и лъжата нямат никаква стойност. Тръмп стана президент с руска хибридна намеса и сега вече официално най-нагло подкрепя и насърчава военнопрестъпника терорист Путин да напада непослушните. Докато злодея не бъде спрян със сила, цял свят ще страда. Когато изчезне бащицата всички опасни терористи,които той обединява и направлява в Беларус, Северна Корея, Иран, Венецуела, също ще изчезнат. Те са като скачени съдове.
  • 29 Непокис

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "споко":

    Не се знае, и краварите са същите промити тикви като мужиците, само дето са малко по богати.
  • 30 На търкалета

    5 1 Отговор
    Глупости на търкалета. В интервюто Путин сам каза, че руснаците са 150 милиона и нямат намерение да воюват с ЕС и НАТО,които да доста пъти повече от тях. Средният американец обича да пресмята и веднага е калкулирал тази цифра . Путин не случайно спомена тази цифра.
  • 31 А да

    1 2 Отговор
    Аве факти айде по умерено с тези гръмки подвеждащи заглавия
    По добре обяснете на хората по точно какво каза Тръмп А той каза дословно следното:.
    Страна от Нато която не отделя 2% от бюджета си за отбрана.Няма да може да разчита на помощ от USA при акака от държава извън Нато...Тоест от русия .Но това говореше и 4 години като президент
    Но все пак дори и да го спази това което казва.България отделя вече 2% даже купи американски боинги и страйкър за въоръжаване И не попада в тази категория страни .А и да не забравяме че в Нато освен америка има още 28 други държави Някои от тях с атомни и най модерни оръжия А те със сигурност ще защитят заедно всяка нападната от русия държава
    Така че русофилите да не се радват на подвеждащи заглавия в бг медии Руска окупация на българия вече никога няма да има.
  • 32 Пършинг

    0 1 Отговор
    Ми да се пробва.Ама бункера му е много плитък.
  • 33 Ха ха ха

    1 4 Отговор
    Тръмп е клиничен идиот
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    0 2 Отговор
    Санитарите ме гонят.
  • 36 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    Путин няма да нападне ОДКБето и БРИКС така че мислете
  • 37 Българка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Мислиш ли Анадолчо?

    Коментиран от #43

  • 38 Истината

    3 0 Отговор
    Kak ги развързва, като позволи изказване на забраненото алтернативно мнение?
    Хората се осъзнават по този начин и могат за се съптротивляват срещу разширяване на войната
    и създаване на условия за по-голяма безопасност в Европа и света.
  • 39 С 2 думи

    0 1 Отговор
    И двамата са за Карлуково ....
  • 40 Бял мечок

    0 0 Отговор
    Абе ,тоя две години стои пред едно село с подкрепа от чеченци непалци и най различни монголи.А Поляците как го чакат.

    Коментиран от #41

  • 41 Подивял лебед

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бял мечок":

    Е къде да ходи .
    Па те си му идват на крак .
    Седи седи и минус 1.3 милиона .
    Аре ,,Радата ,, гласува по лесна мобилизация.
  • 42 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХА ХА":

    Нещо по ,,Витошка,, вилнеят .
    Скоро и в цяла София .
    Виж се изнасяй в мазето на панелката
    след 17.00ч. се заключвай , ту ко виж си станал
    ,,Булка,,
  • 43 ама внимава да не настсъпи котарака

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    хмммммм