Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2024 13:16 2 231 34

Марк Рюте: "Стига сме мрънкали заради Тръмп"

  • доналд тръмп-
  • марк рюте-
  • нидерландия-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война

Европа трябва да инвестира усилено в отбраната си и да направи повече за Украйна, каза той

Марк Рюте: "Стига сме мрънкали заради Тръмп" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европа трябва да инвестира усилено в укрепването на отбранителните си способности, да увеличи производството на оръжия и да направи повече за подкрепата на Украйна. Това заяви пред Дойче Веле премиерът на Нидерландия Марк Рюте в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. С него разговаря Роман Гончаренко.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Мюнхен, че не бива да питаме Украйна кога тази война ще приключи, а да си зададем въпроса защо руският президент Путин все още е в състояние да я продължава. Освен това по думите на Зеленски Западът проявява неразбираема сдържаност, като не дава на Украйна всичко, от което тя се нуждае. Споделяте ли мнението му?

Още новини от Украйна

Марк Рюте: Той е прав. Въпреки това според мен Западът успя да направи много през последните две години. Става дума за доставката на танкове "Леопард" и друго военно оборудване за Украйна, което беше изключително важно за бойните действия.

Наближава втората годишнина от руското нахлуване в Украйна. Въпреки че фактически войната започна преди 10 години. От 2022 насам чуваме гласовете на експерти и политици, които казват, че Западът трябва да даде на Украйна всичко, от което тя се нуждае. Това обаче не се случва. Защо?

Марк Рюте: Аз мисля, че се случва. Но, разбира се, Украйна иска повече. Вземете например Нидерландия. След известни дебати решихме да изпратим нашите изтребители F-16 на Украйна. Заедно с Дания, Великобритания и други страни. Това е голямо събитие, признават го и в Украйна.

Но, разбира се, винаги ще има спорове за следващата оръжейна система, дали тя трябва да бъде доставена на Украйна или не. Мисля, че все пак в Запада настроението е такова, че трябва да бъдем далновидни и да го направим.

Споменахте F-16. Как върви обучението на украинските пилоти? И кога изтребителите ще бъдат предадени на Украйна?

Марк Рюте: В момента всичко се случва много бързо и ние подготвяме самолетите за предаване. Но засега не мога да дам точна дата.

В Германия и в други европейски страни се водят дебати на фона на предстоящите президентски избори в САЩ. Тръмп заяви, че може да не подкрепи някои европейски държави, ако те не харчат достатъчно средства за отбрана. Сега се обсъжда въпроса за нуждата на Европа от собствени ядрени оръжия, за да не зависи тя от САЩ. Тече и спор за това, че НАТО следва да се готви за евентуална война с Русия. Формира се впечатлението, че Западът по-скоро е готов да се помири с поражението на Украйна, но не и да предостави всички оръжия, с които разполага в момента.

Марк Рюте: Преди всичко бих казал: нека да спрем да мрънкаме и да се оплакваме относно Тръмп. Защото ние не знаем кой ще бъде следващият президент на САЩ. Трябва да инвестираме в отбраната си, рязко да увеличим производството на оръжия и да направим повече за подкрепата на Украйна. И това няма нищо общо с Тръмп. Но има нещо общо със САЩ, Канада, Исландия, Норвегия, Великобритания, ЕС, страните от НАТО. Всички ние трябва да се убедим, че ще бъдем в безопасност, че ценностите ни са защитени и че отбраната ни е на достатъчно добро ниво.

По време на Студената война в Германия беше разположен значителен контингент чуждестранни войски - американски, британски, френски. Те помогнаха за поддържането на мира в Европа. Как мислите, ще могат ли войски на НАТО да бъдат разположени в Украйна, когато войната приключи? И би ли изпратила Нидерландия свои части в Украйна?

Марк Рюте: Мисля, че не бива да избързваме твърде много. Първо трябва да се убедим, че Украйна печели войната, че Русия губи. И винаги, когато се говори за преговори между Украйна и Русия, трябва да се има предвид, че единственият, който може да инициира тези преговори, е Володимир Зеленски.

Ако този момент настъпи, при всички случаи ще трябва да седнем на масата за преговори заедно със САЩ и Русия - за общи договорености за сигурност между Запада и Русия. Но се боя, че това ще се случи много по-късно. Затова и днес още не мога да разсъждавам върху това къде ще бъдат разположени нечии войски.

Но ако някои части на Украйна останат окупирани от Русия, може ли в Украйна да бъдат разположени войски на Алианса или на някоя от страните от НАТО?

Марк Рюте: Всичко, което правим днес, е насочено към това Украйна да победи в тази война. И не искам да спекулирам за какъвто и да било друг изход.

Преди няколко дни научихме за смъртта на Алексей Навални. Как реагираха на това западните лидери, с които сте общували?

Марк Рюте: Русия носи отговорност за това. Путин носи отговорност за това. Случилото се с Навални показва, че човечността, свободата, демокрацията и свободата на пресата нямат място в днешна Русия.

Мисля, че смъртта на Навални е признак за слабостта на страната, на този президент и на тази администрация. Щом президентът не позволява дори на един-единствен човек да бъде глас на надеждата за останалите в страната му.

Това е ужасна новина за всички нас. Но преди всичко за съпругата, семейството и приятелите му.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко шкафа евроатлантик номер1

    25 3 Отговор
    Тръмп или БаЙдЪнчето няма значение , важното е всеки да е евроатлантик като мен..

    Коментиран от #6

  • 2 Акушерка

    28 5 Отговор
    ЕС - еврогески цености! Много джендър и много исламисти, европата си заминава!

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    23 4 Отговор
    И тоя Пудел е клекнал! Да му се Припомни, какво се случи със един Австриец и едно Франсе у мераците за РУСИЯ! Z
  • 4 Хоризонт

    24 7 Отговор
    Рюте Рюте добре е да даваш съвети от топлия кабинет. Там умират хора благодарение на вас. Лицимери! Путин уби Навални а Вие милион невинни.
  • 5 Дълго_Име

    19 3 Отговор
    Аййде, още не си влезал в ролята на Столти, а започваш да даваш съвети. Смяна на "меки китки" в ОТАН предстои
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бау

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "Акушерка":

    Къде ще си пращаш децата да учат и кой ще ти плаща заплатата тогава умнико? Пак ли в Коми ще ходиш да копаш? Или китайски ще почваш да учиш? Всичките много знаете да зеете ама ако ЕС си замине утре ще виете на умряло че пак сте бедни и запада ви е виновен.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Няма да мрънкате

    15 2 Отговор
    При Тръмп ще мъркате, като котенца...
  • 11 нннн

    21 1 Отговор
    Рюте загуби изборите в Холандия катастрофално. Сега дава акъл и за Европа.
  • 12 Брато ако не са

    20 0 Отговор
    Краварите руснаците са ви отнесли като
    Бойко борисов чекмедже с кюлчета

    Така че си траикай и се готви да заемеш стойка Г когато тръмп стане президент

    Коментиран от #16

  • 13 БСТ

    10 1 Отговор
    Американците си водят дистанционна война , европейците да му мислят само че батериите на дистанционното взеха да свършват ... та да видим какво ще става !
  • 14 нетоу

    7 1 Отговор
    Марк Рюте е следващият шеф на НАТО! Рокадата ще стане през есента.
  • 15 Антитрол

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бау":

    "кой ще ти плаща заплатата тогава умнико?"

    Ами не всички са на заплата от посолствоТО умнико - пък България е бедна тъкмо защото е "горд" член на НАТО и ЕС - преди според твоите господари бяхме на 23-то място в света по качество на живот а сега сме някъде след Гана. И защо децата ни трябва да ходят да учат някъде по чужбина когато нивото на образованието в България беше на световно ниво и пак може да е такова. Но за някои подаянията които получават от запада са на първо място и България и българите не ги интересуват изобщо.

    Коментиран от #20

  • 16 Европеец

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Брато ако не са":

    Ако не са краварите (и марионетките им в ЕС), нито щеше да се стигне до война в Украйна нито пък Европа щеше да е на това положение и взаимоотношенията между ЕС и Русия щяха да са на друго ниво - е това щеше да е краят на кравария но това е друг въпрос.

    Те американците си го казаха - "в никакъв случай не трябва да допускаме някакво обединение между Германия и Русия".
  • 17 Макробиолог

    7 1 Отговор
    Хага горя тия дни и не я запалиха руснаци.

    Коментиран от #24

  • 18 Много добре

    7 0 Отговор
    Лекенцето Рютю се натиска за шеф на военната организация. И разбира се преиграва, но това се предполага по дефиниция. Нали НАТО в крайна сметка е създаден да унищожи Русия.
  • 19 Пропагандата не е "другата гледна точка"

    3 8 Отговор
    Една от главните опорки на слабоумните е, че САЩ си завират носа навсякъде и подклаждат всеки конфликт. Всъщност това което правят американците е да играят ролята на пазител на световния ред - не винаги успешно, но пък много лесно може да си представим какво щеше да се случи, ако ги нямаше.
    Какво щеше да се случи, ако терористичните режими в Либия и Ирак още съществуваха, ако никой не озаптяваше Сирия, Иран, Русия, Северна Корея?
    Дали щяхме да имаме същия свободен, презадоволен живот, благодарение на който мрънкаме за всичко, забравили как самите ние живеехме от другата страна на завесата и най-големия ни стремеж беше да избягаме от държавата си затвор?
    Демокрацията и свободата са най-големия дар, който аз и всички ние сме получили в живота си и е редно да проумеем, че този дар не е даденост, че на тоя свят има огромно зло, което иска да го унищожи. И че когато политиката не помогне за усмиряването на това зло единствената алтернатива са огъня и меча.
    И никой не го е казал по-добре от великия Роналд Рейгън - Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Жалки наведени копейки

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Антитрол":

    За вашата позиция има три възможни обяснения:
    1. неграмотност - пълно непознаване на фактите. Вината освен на пропагандата е и ваша, защото в днешния свят освен от проруски медии можеш да се информираш и обективно;
    2. тpoлeнe срещу жалки копейки. Т.е. продадена съвест и наглост в това да обвинявате другите хора, които не споделят лъжите ви
    3. ирационална вяра. Ако сте третия случай, вие сте нещо като шаран и да се откачите от пропагандната кукичка, ще е необходимо време. Стига да сте мислещ човек. И да желаете да бъдете такъв, а не пионка – папагал на неверни внушения.

    Коментиран от #26

  • 21 Военен

    6 1 Отговор
    Марионетка до марионетка в целия ЕС които затриват Европа за да угодят на господарите си отвъд Атлантика.

    "Европа трябва да инвестира усилено в отбраната си" - то няма лошо обаче този "инвестициите" ги вижда като наливане на пари в американския ВПК а не в инвестиции в собствена армия извън НАТО и собствени оръжия.

    ЕС като цяло е по-голям от САЩ и икономиката му е по-голяма но е в положение на васал спрямо американците заради продажни политици като този на власт.
  • 22 Дългият

    2 3 Отговор
    Стига само приказки............. направете го......
  • 23 Мурсула

    7 0 Отговор
    Ах какъв мъжествен Гей !
  • 24 Еколог

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Макробиолог":

    Не е така ! Путин прати Баширов !
  • 25 127

    5 0 Отговор
    поредната купена калинка освен за кражби за друго не стават
  • 26 Антитрол

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Жалки наведени копейки":

    "папагал на неверни внушения"

    То се вижда кой е наведен и не се мъчиш да обориш твърденията ми а използваш лични нападки - особено копейки, проруски медии и всякакви заучени фази.

    Въпроса е че вие мразите България и българите и за вас както казах по-важни са подаянията отколкото просперитета на родината. За вас всеки който мисли за България е путинофил, копейка, русофил, неграмотен, троли за копейки, папагал, шаран и какво ли още не и всичко това е защото някой не иска да е на подчинение на господарите ви - просто вие не можете да сте свободни и без господар.
  • 27 Уса

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пропагандата не е "другата гледна точка"":

    "Всъщност това което правят американците е да играят ролята на пазител на световния ред"

    И кой им е удостоил това право на американците или те са най-великите кравари и им се полага по наследство. Какво са повече господарите ти от другите държави че се правят на световен жандарм и какви са те че да казват какъв да бъде световния ред.

    Коментиран от #29

  • 28 Слуга на дявола

    5 1 Отговор
    Рюте освен да се превърнеш в убиец неможали да си намериш някоя по достойна работа или кръвта на невинно убитите де кара да се чустваш велик
  • 29 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    Ами такъв...че когато някой по голям ти хвърли здрав кьотек...някой трябва да ти помогне утре пак да не си боксова круша...САЩ го правят докато и Русия и Китай...се ослушват и после започват да плюят...не е ли така...колко терористични организации има ама щом не закачат Русия...боли ме фара за другите...това е руската логика..

    Коментиран от #32

  • 30 Мисля

    2 0 Отговор
    Какви са в случая Нидерландия та да сядат и те на масата за мирни преговори между Украйна и Русия?
  • 31 Аз разбирам другите

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пропагандата не е "другата гледна точка"":

    И теб те разбирам. "Дали щяхме да имаме същия свободен, презадоволен живот,"! Това е достатъчно. Аз го имах преди, имам го и днес. Това не зависи от САЩ или Русия. Зависи си единствено от мен. Разликата е в останалите. Те преди бяха с гарантирана заетост, с гарантирани пенсии, с гарантирани цени. Проблемите идваха от опитите на лидерите, при социалистическа система, да станат капиталисти. Е, това срина социализма. Но докара пълчища прехранващи се по контейнерите за смет. Ти, явно не си от тях. Може би, не ги и виждаш, но аз и в щатите ги видях навсякъде -и по улиците и в метростанциите и под мостовете. Но, те сами са си виновни, нали?
  • 32 Лоджик

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Да не искаш да кажеш, че САЩ винаги се хвърля, като капитан америка, да спасява слабите от силните? Ти в 1001 нощ ли живееш? Къде е мястото на финансовия интерес? Я го сложи в уравнението и виж какво се случи във всички държави, в които САЩ отиде да "спасява"? Марионетни правителства, разруха и грбежи на суровини. Туй то, демокрацирането на ФАЩ. Дали не го видиш у бг-то?
  • 33 Тити

    0 3 Отговор
    Това е е най здравомислещият човек
  • 34 Дълго_Име

    0 0 Отговор
    Олеле, Боже! Намери се кой да ни успокоява заради Тръмпчо! Меката китка Рюте вече се види като "вожд" на ОТАН-бабаитите! Този бил ли е някога с военна униформа? Или по-точно, помирисвал ли е строй в армията?
Новини по държави: