Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Февруари, 2024 12:19 12 321 180

Румъния бие тревога: Ако Русия спечели в Украйна, следват Балканите

  • нато-
  • румъния-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • молдова-
  • балкани-
  • владимир путин-
  • сигурност-
  • влад георгица

Ако Русия спечели в Украйна, следващата цел на Руската федерация ще бъдат Република Молдова и Западните Балкани, предупреди началникът на отбраната на Румъния

Румъния бие тревога: Ако Русия спечели в Украйна, следват Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Подготвена ли е Румъния за война и трябва ли да се подготвя? – Този въпрос придоби актуалност през последната седмица, след като в пространно интервю за румънската секция на радио „Свободна Европа“ новият началник на отбраната генерал Влад Георгица предупреди, че румънската армия не разполага с необходимите закони, за да подготви населението в случай на разширяване на конфликта в Украйна, пише БТА.

Генерал Георгица се присъедини към позициите на някои политически и военни лидери, като премиера на Полша Доналд Туск и началника на генералния щаб на британската армия Патрик Сандърс, според които населението на Алианса трябва да бъде подготвено за случай на война, писа румънската секция на радио „Франс ентернасионал“.

Още новини от Украйна

Ако Русия спечели в Украйна, следващата цел на Руската федерация ще бъдат Република Молдова и Западните Балкани, предупреди началникът на отбраната на Румъния в интервю миналата седмица за „Свободна Европа“.

Запитан дали цивилните в Румъния, която е съсед на Украйна, трябва да се подготвят за разширяване на конфликта, генерал Влад Георгица каза, че Руската федерация се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията и поради тази причина „населението на Румъния, както и цялото население в ЕС и в Европа, има за какво да се тревожи и трябва да предприеме съответните мерки, за да бъде подготвено“.

В този контекст генералът поиска по-бързо приемане на законите за отбраната, които са внесени в парламента. Едно от предвижданията в тези закони е въвеждане на доброволна военна служба за лица на възраст между 18 и 35 години.

Проучване на социологическия институт ИНСКОП от декември 2023 г. показа, че над 50 процента от румънците са на мнение, че Русия представлява опасност за Румъния, съобщи информационният сайт Нюз.ро. Според данните от проучването, ако Румъния бъде нападната, 50,5 процента от анкетираните са заявили, че биха се сражавали за страната, над 11 процента биха се скрили, докато войната отмине, а близо 20 процента биха емигрирали. Според 34,5 процента от анкетираните Украйна ще спечели войната, а 32,6 на сто смятат, че Русия ще излезе победител. Отговор на този въпрос не са дали 32,9 процента от анкетираните румънски граждани.

Интервюто на генерал Влад Георгица предизвика бурни реакции в Румъния и изслушване на министъра на отбраната пред специализираните комисии в парламента. Президентът и премиерът на страната излязоха с уверения още същия ден, че Румъния не е застрашена и че няма да влиза във война. Министърът на отбраната даде разяснения за военната служба, като увери, че не се дискутира връщане на задължителната военна повинност. Темата бе коментирана и от други политици и военни експерти.

След интервюто на генерала президентът на Румъния Клаус Йоханис и премиерът Марчел Чолаку заявиха, че Румъния е защитена много добре и няма риск от война.

„Румъния никога не е била толкова добре защитена, колкото сега, като част от НАТО“, каза Клаус Йоханис, цитиран от румънски медии.

„Румъния никога не е била по-сигурна от тази гледна точка, колкото е днес. Фактът, че сме част от НАТО, е нещо много важно и виждате какво разгръщане на сили и военни има на територията на Румъния от цяла Европа и най-вече от САЩ. Така че хайде да останем спокойни, Румъния няма да влезе в никаква война“, заяви премиерът Марчел Чолаку.

Председателят на Сената Николае Чука, който е генерал от резерва, бивш министър на отбраната и до неотдавна – премиер на Румъния, изглежда подкрепя изявленията на генерал Георгица, отбелязва „Свободна Европа“.

„Необходимо е да имаме законови мерки, конкретни – за всичко, което означава подготовка на територията и населението за отбрана“, каза Николае Чука, цитиран от „Свободна Европа“.

„Румъния никога не е разполагала с по-силни гаранции за сигурността си от тези, които имаме днес. Но, извън тези гаранции, е необходимо всяка страна поотделно да актуализира и да обърне внимание на всички проблеми, да анализира всички хипотези, за да бъде подготвена за всяка ситуация“, посочи Николае Чука, който предаде министър-председателския пост на социалдемократа Марчел Чолаку през юни м.г. съгласно коалиционното споразумение за ротация на поста.

Николае Чука е служил в Ирак и в Афганистан и е бил и началник на Генералния щаб на армията. Според него е необходим законов механизъм, който да позволи укрепване на капацитета за отбрана.

„Що се отнася до рисковете, ние сме страна на границата на конфликт, не можем да останем безразлични и в този контекст трябва да вземем всички мерки и ви уверявам, че са взети всички мерки (…), за да можем да се справим заедно със съюзниците с всяко предизвикателство“, увери Николае Чука.

Генералът от резерва Вирджил Бълъчану, бивш румънски представител в командването на НАТО в Брюксел, заяви в интервю за румънската секция на Радио Франс ентернасионал, че „подготовката за война се извършва в мирно време“ и че „интензивната подготовка за война в мирно време може да премахне опасността от война“.

„Военната готовност на НАТО означава повишаване на възпиращите и оперативните способности, свързани с прехода към отбрана на НАТО, включително на държавите членки на НАТО, включително Румъния. Това не означава, че войната ще избухне утре“, коментира генерал Бълъчану.

„Не знаем дали ще избухне, или не. Руската федерация продължава да бъде агресивна. Сега тя е силно съсредоточена върху Украйна, поне през тези години. Това означава 2024 г., дори 2025 г. Не знаем каква е перспективата за 2026 г.(…)“, каза бившият румънски представител в командването на НАТО в Брюксел.

Във връзка със законопроекта за въвеждане на срочна доброволна военна служба о.р. генералът предупреди, че без подобна инициатива „през следващите десет години, а може би и по-рано, румънската армия ще остане без резерв, защото резервистите, навършили 55 години, излизат от военен отчет и вече нямат военни задължения“.

В интервюто за „Свободна Европа“ началникът на отбраната генерал Влад Георгица сподели и някои цифри, без да навлиза в технически детайли. Генерал Георгица каза, че в момента в румънската армия има около 80 000 професионални военни. Според него армията на страна като Румъния би следвало да наброява около 120 000 души. Генералът обърна внимание, че броят на резервистите е останал на нивото от 2007 г., когато Румъния премахна задължителната военна служба.

„Това означава, че сега тези хора са някъде на около 48 години“, подчерта генерал Георгица и допълни, че това е твърде напреднала възраст за битка. „Представете си човек на 50 години с 80-литрова раница на гърба“, даде пример генералът.

Според военния анализатор Санду Валентин Матею, цитиран от телевизия Диджи 24, румънската армия е относителна малка, а наред с това я напускат много хора.

„От 80 000 военни миналата година си тръгнаха 6000. Искаме да имаме редовни военнослужещи от над 100 000 души“, каза военният анализатор в интервю за частната новинарска телевизия.

Интервюто на началника на отбраната предизвика реакция и сред политическите сили.

Депутатката от опозиционния Съюз за спасение на Румъния Диана Бузояну коментира пред телевизия Бе1 (B1TV), че законите за отбраната са остарели и не биха отговорили на предизвикателствата на една съвременна война.

Сенаторът от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Богдан Матей пък критикува генерал Георгица, като определи изявленията му като „опасни“ и „предизвикващи тревога“.

"Според мен не може да се правят такива изявления. Все пак става дума за върховния главнокомандващ на армията, който би трябвало да бъде много по-внимателен, много по-балансиран", заяви Богдан Матей в ефира на B1TV.

Лидерът на парламентарната група на СДП в Сената Лучиан Ромашкану пък подкрепи генерала, като заяви, че е добре да има готовност в случай на конфликт, като това действа и възпиращо.

„Искам да изпратя едно много силно послание, което излезе днес от разговорите на двете парламентарни комисии по отбрана с министъра на отбраната. Няма никаква причина за паника, че Румъния ще бъде нападната“, заяви във вторник председателката на Комисията по отбрана на Сената Николета Паулюк, цитирана от агенция Аджерпрес.

„Може би говорим за притеснения, защото имаме война на границата“, посочи Паулюк. Тя увери, че в парламента няма внесен законопроект, в който да се говори за задължителна военна служба. Председателката на комисията по отбрана в Сената уточни, че Министерството на отбраната работи по законопроект за доброволна военна служба, който тепърва трябва да получи становища от няколко институции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дедо Герчо

    81 29 Отговор
    Е А ДИ ДЕ ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #127

  • 3 Професора

    120 39 Отговор
    И Молдова ще бъде анексирана румънците да не си правят сметки.

    Коментиран от #52

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ихууууй

    120 32 Отговор
    Освободителя идва!
  • 6 !!!

    70 83 Отговор
    Да се чудиш как толкова години Русия не може да се справи с Украйна и има стотици хиляди войника загинали, а ще тръгне на война с НАТО. Че само с една Полша, Румъния и Молдова в конвенционална война няма да могат да се справят десетилетия какво остава ако всички страни на НАТО се включат. Това, че Русия ще напада подред страни е опорка на тези които правят пропагандата в подкрепа на помощите за Украйна!

    Коментиран от #37, #39, #51, #161

  • 7 Бесен-_ Язовец

    103 35 Отговор
    Румънците ако продължават да транспортират бомби в акумулатори през техната територия може да им се случи боя и на тех.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 еееееей

    56 13 Отговор
    егаси снимката.гаси рамбовците е такив ще се бият еееей кат на филмите

    Коментиран от #90

  • 10 Зико

    66 14 Отговор
    Хахаха Ква е тази фантастика бре Фактичните
  • 11 "Свободна Европа"

    64 19 Отговор
    Ще се освободи от кравите. Хахаха
  • 12 русия

    33 81 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    не освобождава. Тя поробва и налага репресивен ре.
  • 13 Е защо е

    89 14 Отговор
    Тая тревога, нали довчера ни убеждаваха, че украинците побеждават яко руснаците, а руснаците нямат ракети и се бият със сапьорски лопатки.
  • 14 Истината

    81 15 Отговор
    В последно време сме свидетели как броят на въоръжените конфликти по света нараства всяко тримесечие. В същия момент в Конгреса на САЩ бе внесен Проектозакон S804, който обявява Черно море за зона на стратегическите американски интереси. На фона на военния сблъсък РУСИЯ-НАТО на украинска земя това означава, че Черноморско-Балканският регион се превръща не просто в прифронтова зона, но в бойно поле.

    До днес се наблюдаваше процес на въвличане на нашата Родина във въоръжения конфликт в Източна Европа чрез доставки на оръжие и боеприпаси, приемане и подкрепа на бежанци, закупуване на стоки, както и някои други. Сега, когато гледаме политиката, която водят т.нар. „некоалиционно мнозинство“ в Народното събрание, правителството на „сглобката“, а също така министърът на войната Тагарев, заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия е повече от реална.

    Коментиран от #74

  • 15 За Румъния не знам

    76 14 Отговор
    Но за България са "братушки".....
  • 16 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    88 21 Отговор
    Защо ще ни напада бе, мамалигари?
    Русия няма териториални претенции нито към Румъния, нито към България...
  • 17 Изкукуригал

    67 9 Отговор
    През седмица притопляте стари статии за да плащат народа да ама народи вече им разбира манипулациите и не му пука
  • 18 Историк

    56 17 Отговор
    Мамалигата много бързо забрави как беше мачкана от руските танкове по Сталинград.Който не се учи от историята,тя го учи.
  • 19 az #СВО

    60 16 Отговор
    Ще успокоя Букурещ, че след капитулацията на Вашингтон в Украйна, САЩ ще предадат цялата източна и централна Европа без бой. Ако в Белия дом влезе Тръмп, а всичко сочи точно това, всичко ще мине точно и гладко.
  • 20 Ъхъъъъъъ мозък

    46 17 Отговор
    Румъния бие тревога. България взе Южна Добруджа сега ще вземе и Северна....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ай стига ве...!

    63 14 Отговор
    Само плашите!
    Русия няма да нападне никой друг,по простата причина,че самите вие казахте,че са и останали само едни...лопати,като оръжие...!
    А да не говорим,че и армия не и остана,пак по ваши думи!
    Как беше...-,,Груз-200"...,нали?!
  • 23 Румъния бие тревога.

    41 13 Отговор
    Руснаците ни дават част от Украйна
  • 24 Да бе

    47 13 Отговор
    Който не помни историческото минало,плаща жестоко.По същия начин мамалигите играха през ВСВ ,с онзи- мустакатия австриец.В резултат - пердах до повръщане.Номера с поглъщането на Молдова,а оттам на Приднестровието няма да мине. Дубъл трик ,на кримският вариант- да опира натювчето до оградата на мечока - също няма да мине.Това,че са натювци, изобщо не ги грее.Стигне ли се,до повтаряне на кримският вариант-- ще ги друсат жестоко.Мамалигата не е украйнският народ.Ще ги рендосат за седмица,без капка жалост.
  • 25 Българин

    19 53 Отговор
    От две години насам петата колона на Москва от национални предатели и българофоби меси погачи и бере китки да посреща Червената армия на Орлов мост. На няма да им стане играта на безродниците, ще им увяхнат цветята и ще им мухлясат питките.
  • 26 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    47 13 Отговор
    Румънците през Втората световна война опраха пешкира при Сталинград, действайки в състава на 6-та армия, командвана от фелдмаршал Паулус. Пробивът при обкръжението на армията се случи именно при румънските позиции. Така че и те като германците треперят от страх пред руската армия.

    Коментиран от #97

  • 27 бай Иван

    56 12 Отговор
    Еми скъпи румънци изненадайте руснаците и ги нападнете първи. Имате опит от втората световна война. Нали стигнахте с немците до блокадата на Сталинград?А после какво стана ?Ядохте жабета? Е може да искате пак да ги ядете за 45 години.
  • 28 Постфактум

    14 39 Отговор
    Рашката е решила да изтреби всички руско говорящи по чуждите държави. И да им унищожи домовете.
  • 29 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    25 7 Отговор
    А дано
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Интелект

    31 7 Отговор
    Започва се с подгряването!
  • 32 Атина Палада

    56 9 Отговор
    Да се чуди човек на мисловните ти процеси:😀 как така уличния бой в Украйна го приемаш за война! Ако Русия започне да воюва, няма да имаш време дори телевизора да си включиш. Това не са мои думи, а думи на един американец - евреин.
  • 33 Пропа

    26 6 Отговор
    ганда
  • 34 Спас

    29 7 Отговор
    Стига глупости.....ай да си спомним предисторията на конфликта....
  • 35 Румъния бие тревога....

    28 7 Отговор
    Къде е бие тази тревога?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аз празнувам 3ти Март

    47 12 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Разбира се, че ще воювам на фронта. Срещу НАТО.

    Коментиран от #49, #76

  • 39 БАРС

    43 12 Отговор

    До коментар #6 от "!!!":

    БИВШ АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ ОТ НАТО БЕШЕ КАЗАЛ ОЩЕ ПРЕДИ 5-6 ГОДИНИ ЧЕ ПРИЕДНА ВОЙНА С РАША ТО НАТО ЩЕ Е НАКОЛЕНИ ЗА 5 ДЕНА.ОТ ТОГАВА ВЕЧЕ 6 ГОДИНИ МИНАХА А РАША ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ СТАНА ИЗВЪНАРЕДНО МОЩНА И ТЪЛКОВА ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА.И НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ ПРИ ЕДНА ВОЙНА С НАТО ТО РАША ЩЕ БОМБАНДИРА ВСИЧКРО ПОДРЕТ НЯМА ДА ГЛЕДА МИРНО НАСИЛЕНИЕ НИТО И БАБИЧКИ КАКТО СЕГА НА УКРАИНА.ИМАТ ТАКОВА ОРЪЖИЕ КОЕТО ОЩЕ НЕ СА ГО ПОКАЗАЛИ НА ФРОНТА В УКРАИНА.ТА С ЕДНА ДУМА ЖАЛНА НИ МАЙКА .А С ТАКИВА ФАЛШИВИ НОВИНИ ДЕТО ЗАЛИВАТ ИНТЕРНЕТИТЕ И ВЕСТНИЦИТЕ ТО ТОЧНО МОЖЕ ДА СТАНЕ 3 СВЕТОВНА В ЕВРОПА.
  • 40 Хахахахаха

    24 10 Отговор
    Смешни мамалиги
  • 41 Грешка

    18 11 Отговор
    Първо Финландия и САЩ, а после по ред.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Анонимен

    24 11 Отговор
    Дано. Имаме нужда от освобождение и рестарт на всичко.
  • 44 Всич не ме интересува

    20 6 Отговор
    Бесарабска Румъния е наша
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Русия е казала че

    19 6 Отговор
    Дедеагач трябва да е български !

    Коментиран от #71

  • 48 Верно ли

    31 11 Отговор
    са такива глу.паци тия от Натуту и пуделите им?1 Отиваш пред бърлогата на мечката, докато тя спокойно си спи. Почваш да викащ крещиш, гърмиш и после,когато тя излезе... Аааа! Ама тя ме гони, ама тя ще ме ухапе, ама тя ще ме изяде!
    Ми кому кОра дириш там?!
    Извод: Уважавайте Русия и спазвайте дистанция! И всичко ще е наред!
    Ама пустите му природни богатства (западни) - все на руската земя се намират!

    Коментиран от #150

  • 49 Ами

    18 5 Отговор

    До коментар #38 от "Аз празнувам 3ти Март":

    Също,подкрепям на 100%.
  • 50 Верно ли

    42 10 Отговор
    Толкова ли го закъсахте, че пропагандата ви стана с интелект на дете? Русия не е тръгнала и Украйна да превзема, та лъжете хората за балканите, за да мразят Русия. Копаете дъното
  • 51 факуса

    20 9 Отговор

    До коментар #6 от "!!!":

    русия няма да тръгне насам,за съжаление,ама ако стане,нема да се церемонят с лопатки,ще е ала сащ в ирак
  • 52 ГЕРБЕР

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    ЗАТОВА ТАГАРЕВ ДА ПУСКА БГ АСКЕРА И ЗАЕДНО С РУМЪНЦИТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ РФ. НЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА МОМА.

    Коментиран от #159, #178

  • 53 "Триморието"

    13 3 Отговор
    Върви ли, върви ли ?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стопанисвам

    22 7 Отговор
    24 руски имота в Поморие. Хората си плащат стриктно па не знам за какви санкции става дума по медиите

    Коментиран от #73

  • 56 Гай Турий

    26 7 Отговор
    Този път тъпанарите тръбят лъжи и хибридни интриги в Румъния. Никой няма намерение да ви напада. Но при вариант, че си позволите да навлезете в днешните украински граници, тогава вие ще сте виновни, че ще ядете бой незевисимо от кой от североизточна посока.
  • 57 Гост

    17 5 Отговор
    Фейкнюз!
  • 58 Тото

    34 7 Отговор
    Пълни измислици ,недоказани обвинения и никакви факти!!!!!!! Слугите на Козяк искат да въвлекат балканите във конфликт със Русия и разбира се те ще се отдръпнат на страни и ще гледат шоуто!!!! Накрая да взимаме по една сопа и да си вземем държавата обратно!!!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Иво

    16 3 Отговор
    Всеки ден едни и същи глупости
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Румъния бие тревога....

    26 3 Отговор
    По вероятно "началникът на отбраната на Румъния" нещо да го бие в главата като Тагаренко примерно мен да питате
  • 67 Българин

    21 5 Отговор
    А дано да дойде и да ни освободи от американско робство!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 И така

    19 1 Отговор
    Ами ся?ужассс.След Украйна балканите,после западна Европа,след това Острова,после Америките, Япония и пак Русия.И като взема планетата се насочва към космоса галактиките и вселената и т.н.
  • 71 факуса

    20 4 Отговор

    До коментар #47 от "Русия е казала че":

    ама гърция отказа за ц300,а тагарев даде сичко,втората световна русия ни защити,ама сега може да стане гръцко до стара планина
  • 72 Ееее как бе

    9 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ти кат разбра,че американците не могат":

    Всичко знам аз. Нали чета Факти. Пък и един американец ми го каза. Вика братленце тука е много зле. Ще идвам при теб да са родя.
  • 73 Превеждат спокойно пари руснаците

    11 4 Отговор

    До коментар #55 от "Стопанисвам":

    Даже по сметки от Германия. Ама няма кой да пита фирмите за "фасилити мениджмънт", що така .... Плащат си руснаците и никакъв проблем не им е даже...
  • 74 Ако това за Черно море е вярно...

    5 21 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Означава че след време братушките ще ядът голям бой в черното море.
  • 75 Хахахаха

    14 15 Отговор

    До коментар #36 от "няма логика,":

    А ти мислиш, че руските ракети ще те познават че си русофил ли магаренко? Да ти обясня по-нагледно, цивилните в Украйна които загинаха, са всъщност хората които пусин "освобождава", рускоговорящите! Братята им. А ти какъв си на пусин, че тебе няма да те гръмне?
  • 76 Атина Палада

    18 8 Отговор

    До коментар #38 от "Аз празнувам 3ти Март":

    Не зная дали си спомняте, затова ще припомня... Преди няколко години на едно учение в Румъния на Натовци, мишената приличала на руски войник, и българските натовци отказали да стрелят.. Командира или там как се казва, който води учението се извинил на българските войници и сменил мишената!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Олелеее, големото

    28 11 Отговор
    шубе? Да идват! Не ми пука! По-лошо от сега, НЕМА да стане!
    Кой ли не е минавал по тези земи, ама ние сме оцелявали. И с русите нема да се кътнем! Тъкмо да оправят пак паметниците, електроцентралите, язовирите, пътищата и тока да ми стане пак 2 стотинки на Киловат, а водата 4 ст. на кубик. Парното да ми е пак 12 лева зимата... Бенизна 70 ст. Еми, кво да ме е страх от тях? Тутуренко и сглобените да му мислят, има да бегат към фащ през глава!
  • 79 Е,то бива

    13 7 Отговор
    Лъжи и измислици,ама "лъжеоракулските"способности на тоя ми идват в повече.И кво стана нали медиите ни се бореха с фейк новините или това е просто насаждане на страх!!!???
  • 80 15292894

    8 8 Отговор
    Дай боже
  • 81 Факт

    8 20 Отговор
    Путиновилчетата в разни държави. Чакат путлер.Както някога фашисчетата по разни държави са чекали хитлер
  • 82 Не си чул всичко....

    5 12 Отговор

    До коментар #65 от "Аз чух в автобуса,":

    Земното кълбо го превзеха, след това тръгнаха да превземат слънчевата система, не можаха да вземат завоя и се блъснаха в луната, Вовата разстрелян някой друг космически генерал и сега конструират нов летящ самовар с който и галактиката ще превземат само да се оправят с ония в Табаевка и глей ко става...
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Механик

    18 7 Отговор
    Мамалигите и те се взеха за фактор. И те смятат, че САЩ е зад тях. А не гледат как САЩ се измъкнаха от О-краина и на практика я хвърлиха на кучетата.
  • 87 Атина Палада

    17 8 Отговор

    До коментар #63 от "БАРС":

    Аз си спомням за един руски генерал, който в едно интервю малко след като България беше влязла вече и в ЕС каза така:-"Независимо, че България е в Нато, в ЕС и още в каквито съюзи си иска да влиза, Русия няма да позволи и педя земя да се вземе от територията на България"!
    (край на цитата)
    Русия е гарант за целостта на страната ни. Ако не е Русия, досега новите ни приятели да са ни разпарчетосали между съседните държави! И за Турция не зная, но Гърция определено ще вземе голяма територия, особено при сегашното им правителство на Мицотакис-ХарвардА!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Дайте пример ?

    8 7 Отговор
    Кога точно румънците са били адекватни в исторически план ? То впрочем и винаги в полза на България е била кретенията им
  • 90 Механик

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "еееееей":

    Снимката е очевиден монтаж. Може да е кадър от някой филм за супермените на САЩ.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Сократ

    15 6 Отговор
    Мамалигарите и те почнаха да джафкат. Вече си правят сметката, как ще си приберат Бесарабия. Добре, да я прибират, но да върнат Северна Добруджа. Дадена им е за компенсация. Но нашите политически подлоги, дори няма и звук да издадат по темата.
  • 93 Като нямаш мозък в главата и си подлога

    9 6 Отговор
    на САЩ....После ще биеш тревога естествено , ама няма да има кой да помогне....
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 През ВСВ!

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Всеизвестен факт е,че немските войски открито са се подигравали на ниските бойни качества на румънците...!
    Осмивайки ги жестоко как дават многократно повече жертви от немците,поради своята...некадърност на бойното поле...!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Мамалигата

    4 6 Отговор
    Стои стои и чушш вика, тотално изперкаха и те
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Правилно Румъния бие тревога

    5 10 Отговор
    Западните държави са най заинтересовани Русия да може да спечели в Украйна и след това отново да започне да си прибира и да контролира под своя власт всичките бивши източно европейски губернии , защото след падането на Берлинската стена с разпадането на СССР , Западните държави бяха най много потърпевши и най много пострадаха от нахлуващите орди от бедни източноевропейци на Запад, които разбиха и унищожиха спокойствието на западноевропейците и благоденствието им на живот изградено след 2 СВ, затова и сега Западните държави не са много заинтересовани да помагат на Украйна...!!!

    Коментиран от #110

  • 104 Ми отивайте

    3 5 Отговор
    Посрещайте го в Украйна, ко ждите? Спирайте го там и няма да дойде. Или сте скрили по питка и солничка да го дочекате, не ви се брани бандерландия?
  • 105 невий

    12 7 Отговор
    Да даа , цялото население на Балканите ще скочи да смени окраинците на фронта и ще брани военните бази на краварите . Има краварски бази , има проблем с Русия , няма бази , няма проблем с Русия. Иаглежда всички европейски министри на отбраната си мислят , че никой не си спомня искането на Русия , нато да си изтегли базите в границите договорени с Горбачов.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Бай Дрън

    11 7 Отговор
    Ами не е честно... Нашите природни богатства, някак са попаднали под руската земя и сега руснаците искат да им даваме пари за тях.
    Ама не може така! Ние цял свят оскубахме без пари, че сега ли да даваме!
    Искаме си нащо... Всичко!!!
  • 109 Дивергент

    13 7 Отговор
    Тактиката от времето на пандемията се повтаря.Насажда се страх,след което едни пари на данъкоплатците се изразходват за интересите на онези,които са създали същия този страх.
  • 110 Атина Палада

    8 10 Отговор

    До коментар #103 от "Правилно Румъния бие тревога":

    Че нали зора беше да се "опоска" Източна Европа.. Ресурсите й! Включително и човешките ресурси! Да се завземат и пазарите.

    Коментиран от #130

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 ГОГО

    2 11 Отговор
    Вече писва да четем само глупости=

    Коментиран от #118

  • 115 Мак лайн

    1 11 Отговор
    Не " ако" , а като спечели.
  • 116 Най много до Молдова

    6 11 Отговор
    Русия не и трябва да храни гладни мамалигари. На всичкото отгоре 70 % от румънското население са етнически роми. А който се е опрял до СИ га НИ хаир не е видял.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 ХА ХА ХА

    1 7 Отговор
    МАЛОУМНИЦИ.
  • 126 Славков Тошко

    1 10 Отговор
    Еййййй, много ме е яд!!!
    Дедо, ако беше ни направил 16 та република, сега и ний щяхме да си играем на войници с руснаците...
  • 127 Уточнение

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "дедо Герчо":

    Следва Молдова и Румъния преди всичко и мечтите за Велика Румъния угасват
  • 128 Смесица от глупости на ...

    5 8 Отговор
    ... търклета и бостански плашила, но Медведев пише: Западните политици трябва да кажат на избирателите си горчивата истина, а не да ги третират като безмозъчни идиоти. Обяснете им какво наистина ще се случи, а не да повтарят фалшивата мантра за готовност за
    "война с Русия въпреки че Русия многократно е говорила за липсата на планове за конфликт със страните от НАТО и ЕС, изключително опасните разговори по тази тема продължават. Причините са очевидни. Необходимо е да се отклони вниманието на избирателите, за да се оправдаят многомилиардните разходи за изпосталялата бандеровска "Украйна“
  • 129 А бе

    3 9 Отговор
    Мамалигарите какво са се закахърили, те не са на балканите ?!
  • 130 Факт е

    13 6 Отговор

    До коментар #110 от "Атина Палада":

    Западна Европа по време на Студената война и затворените граници до 1989г , без да използва източно европейските и руски "ресурси" и пазари си бе създала и осигурила предостатъчно висок стандарт на живот за населението си, за който можеха само да си мечтаят и да въздишат източноевропейците и руснаците с техните евтини "ресурси" и въобще нямаха никакъв "зор" да имат човешки ресурс от източноевропейци или да търгуват с тях , затова след падането на Берлинската стена, Не западноевропейците тръгнаха на Изток, а точно обратното източноевропейците хукнаха на талази и с хиляди на Запад и заляха Западна Европа за да я "опоскват" ...!!!

    Коментиран от #143, #144

  • 131 Фейк

    4 9 Отговор
    Румъния не е заявявала такова нещо!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Иван

    9 8 Отговор
    Хи, хи, хи - колко копейки хвърчат из този форум.
    Лайте, лайте, лайте жалки нищoжecтва, ама колкото и да лаете нищо не зависи от вас !

    Коментиран от #180

  • 140 ТОЙ

    5 7 Отговор
    ТРИЕЙКИ ВСЕКИ КОМЕНТАР, КОЙТО НЕ ВИ ХАРЕСВА, НЕ Е ХУБАВА ПОЛИЧБА. " ИСТИНАТА", КОЯТО ИДВА ОТ РУМЪНИЯ, ПОТВЪРЖДАВА ТЕОРИЯТА НА НЕВЕРОЯТНОСТТА ЗА ПОВТОРЕНИЕТО НА ЛЪЖАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Не е факт

    5 9 Отговор

    До коментар #130 от "Факт е":

    Западна Европа имаше висок стандарт на база вековното грабене от Африка и Азия и на база дългогодишния кейнсански модел. Така се създаде силна и богата средна класа. От 30 години насам системата им линее и стандартът пада. Ако нищо не се промени дори и Франция скоро ще е средно бедна държава.
  • 144 Анастас

    4 9 Отговор

    До коментар #130 от "Факт е":

    Така е но сега Европа е позеленяла и се бори с вятърни мелници
  • 145 Зоопарк на изиграни

    3 9 Отговор
    Историята показва красноречиво защо Румъния не обича Русия. Колко румънски военни загина в войната за да служат на Хитлер? Сега е ред да се пропагандира омраза към Русия Какво беше Румъния по времето на Социализма. Изостанали и репресирани от техния Чаушевско. Сега са демократи и лизачи на USA.
  • 146 Николов

    5 9 Отговор
    Първо това не война,второ ако реши никой не може да спре Русия. В ЕДИН ДВУБОИ ВИНАГИ ИМА ПО СИЛЕН И ПО СЛЪБ ,КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ПОБЕДИШ СЕ ПРЕДАВАШ И ВДИГАШ БЕЛИЯ ФЛАГ,
    А НЕ ДА ОБИКАЛЯШ ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА ПРОСИШ И ВСЯЧЕСКИ ДА ВКАРАШ ДРУДИ ДЪРЖАВИ В ЧУЖД ПРОБЛЕМ. МНОГО СКОРО ОТ УКРАЙНА НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО,А НИЕ ЩЕ СЕ МОЛИМ НА ТУРЦИЯ.

    Коментиран от #151

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Коко

    1 8 Отговор
    Това е само в празните глави на Денкова и Ко.3554
  • 150 Анонимно

    0 7 Отговор

    До коментар #48 от "Верно ли":

    Супер ясно и просто казано
  • 151 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #146 от "Николов":

    Първо това не само е война, а вероломна агресия на фашизоидна държава към съседна !! Второ - много пъти Русия е била спирана, както ще стане и сега ! Трето всяка нападната държава като Украйна има право на защита и да търси помощ от демократичния свят, след като агресора е по-силен !
    Четвърто - Украйна ще спечели войната, колкото и на българските русофили да не им се иска !

    п.п. писането с главни букви, не говори добре за умствения потенциал на автора.

    Коментиран от #154, #179

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 ТОЙ

    3 9 Отговор

    До коментар #142 от "Нормален човек":

    ПАК НАПИШИ ТВОЯ КОМЕНТАР, ЗА ДА МОГАТ ДА ГО ПРОЧЕТАТ ОЩЕ ХОРА. НА РУСИЯ ЗА ТРАЯСКА Й Е ВСЕ ТАЯ.РУМЪНИЯ ЗА РУСИЯ,СА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.КАТО СЕ ПРОЧЕТЕ ИСТОРИЯТА, СЕ РАЗБИРА, ЧЕ РУМЪНИЯ СА ВИНАГИ БИЛИ СЛАГАЧИ.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Путин

    2 8 Отговор

    До коментар #52 от "ГЕРБЕР":

    Какъв. Аскер. Ве. Ние. Нямаме. Войска. Ве. Чифутчия. Миризлив
  • 160 Пyтьо

    7 2 Отговор

    До коментар #154 от "Путин":

    Само малoyмeн и неграмотен пyтлераст може да сътвори такова извpaщение !
  • 161 Путин

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "!!!":

    Забравяш. Че. Русия. Е. Първа. Атомна. Сила. Слава. На. Русия. И. На. Путин
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 ТОЙ

    2 4 Отговор
    МАРЧЕЛ ЧОЛАКУ, ДАВА ПТГОВОР НА ОПАСНОСТА ОТ РУСИЯ.......НИКАКВА !!!!!!! ОСТАНОЛОТО СА ПРИКАЗКИ ОТ НАЙ- ВИДНИЯ ИНСТИТУТ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ВОЙНАТА, НА ВИКИ И РОДНИНИ ОТ ВСЯКЪДЕ....

    Коментиран от #167

  • 167 КОЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #166 от "ТОЙ":

    Нормално е Министър председател да не всява страх сред хората !
    Но дали наистина е така е друг въпрос !
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Петков

    6 2 Отговор
    Румъния си гледаше кефа при соца. Имаше граници само със соц-държави. Граничните им войски (?) бяха карикатура. Сега РФ ги плаши и има защо. Дръзнаха с НАТО да дразнят мечката без да са подготвени. И нашите "военни" също ни набутаха в този лак, а сега - какво? Ставало страшно. Защо ли??
  • 170 Сорая

    3 2 Отговор
    Ставате жалки.Но пък е хубаво ,когато продажниците се страхуват.
  • 171 ПУТИН

    1 2 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ПРОСТ АКО МИСЛИШ ЧЕ УКРАЙНА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ!!! КАКВОТО СЪМ КАЗАЛ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ДРУГ ИЗХОД ЗА УКРАЙНА НЯМА!!!

    Коментиран от #174

  • 172 Балкани

    1 2 Отговор
    Ай стига с тая тревога! Аз проблеми с руснаците нямам!
  • 173 Иван

    0 0 Отговор
    Пyтлерacията е тежко мозъчно заболяване, Прихваща се с копейки или чрез надyпване на североизток.
    Лекува се само и единствено в Сибир !
  • 174 Пyтьо

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "ПУТИН":

    Украйна не се занимава с "операции", тя ще спечели войната !

    Коментиран от #177

  • 175 Дивергент

    0 1 Отговор
    Ами вземайте поука и не се дръжте като украинците!
  • 176 дано доживеем без фашистко иго

    1 0 Отговор
    Да месим питките.
  • 177 Мутьо

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Пyтьо":

    Украйна ще спечели , но коя ?
    Тази където се е изнесла по курортите ли .
  • 178 Сержанта

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "ГЕРБЕР":

    Абе теб те няма в моя взвод .
    Кажи кой си , точно такива смелчаци ми трябват .
    Ако си 180 см. Ща та правя картечар .
    И да не опуснеш ешалона бъди там на време .
    Носи си бельо и повечко памперси , повярвай ще ти трябват . Твоят взвод е ,,Смелия аскер,,
  • 179 Калпазан

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Иван":

    Дай да видим на Ирак химическото оръжие .
    Лаборатории , уран , къде са . 20 г. Помпят нефт ,
    Това си е пиратски грабеж на суверена държава .
    Сърбия , Бел град бомби по цивилни , снаряди с обеднен уран онокологийте са пълни бе глу па .к .
  • 180 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Иван":

    Мислеха и едни други .
    После били цветът на нацията а те прости бандити .
Новини по държави: