Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 19:01 2 828 12

Сами, но не самотни: как ще живеем на старини

  • психология-
  • самота-
  • германия-
  • здраве-
  • възрастни хора-
  • пенсионери-
  • сами

В Германия обсъждат един нов модел

Сами, но не самотни: как ще живеем на старини - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близки отношения на взаимопомощ, които обаче не са алтернатива или заместител на гражданския брак - за един от възможните модели се заговори напоследък в Германия във връзка с плановете, обсъждани от правителството. Федералният министър на правосъдието Марко Бушман представи някои ключови моменти.

Става дума за т.нар. „общности за споделена грижа и отговорност“, в рамките на които двама и повече пълнолетни си помагат, без да са в семейни отношения. Този план не е нов, коментира обществено-правната медия АРД и пояснява, че въпросният модел ще даде на самотни възрастни хора възможност за социални контакти и подкрепа във всекидневния живот.

Каква е същността на отношенията?

Моделът предвижда малки общности от двама до шестима души, които споделят съвместно жилище или по-голям имот и си помагат – например пенсионери, които са останали без роднини или партньор и не желаят да отиват в дом за възрастни хора. На практика става дума за нещо като семейство по избор, в което съществува взаимна отговорност и грижа, уредени чрез законодателна рамка за обезпечаване на отношенията.

За тази цел предстои да се приеме специален закон. Въпросната рамка явно ще може да се договаря относително гъвкаво - в зависимост от конкретния случай и с оглед на степента на поетата отговорност. Предвижда се "страните да могат да избират между различни модули“ – например дали и как точно да бъдат уредени случаите, в които трябва да се взимат решения за спешни медицински интервенции, как да се уреждат правни въпроси, дарения и т.н.

Предимствата на общността

Подобни общности, освен разширяване на социалните контакти и конкретната ежедневна помощ, имат и юридически предимства – предишните отношения на унаследяване и собственост остават незасегнати, а всякакви по-съществени промени в общностите за споделена отговорност ще се възможни по всяко време, без да се правят специални регистрации в службите по гражданското състояние.

В същото време възрастните хора ще се ползват от цялата закрила на държавата, предвидена в основния закон. Общността за споделена отговорност няма да дава отражение върху отношенията между родители и деца, няма да носи данъчни облекчения, нито ще се отразява на задълженията за издръжка.

Какъв е отзвукът?

Германският социален съюз (SoVD) похвали плановете. Условията на живот, моделите на партньорство и семеен живот междувременно претърпяха значителни промени, заяви председателката на организацията Михаела Енгелмайер. "Да се отчитат тези промени е наложително - особено във време, в което броят на самотно живеещите хора продължава да нараства, а обществото да застарява."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    21 13 Отговор
    В Германия вече има и друг нов модел - стерилизират деца!
    Да, точно това прави трансклиниката в Мюнстер - там „лекуват“ децата с пубертетни блокери, а на момичетата им отстраняват части от яйчниците.
     "Лекуват" раждане на грешен пол...
    Страничните ефекти от подобно „лечение“ (с изключение на безплодието) все още не са проучени в детайли, но съществуващите проучвания показват, че съществува риск от намален интелект, загуба на костна маса и развитие на рак.
    Авторът на метода за (ка)лечение на деца д-р Георг Ромер е толкова луд из-род, че описва всички, които се противопоставят на неговия подход, като трансфоби и убийци на невинни деца.
    И лекарите използват този жалък аргумент, за да окажат натиск върху родителите.
    И това въпреки факта, че международната експертна общност вече е произнесла присъда: подобно лечение носи много повече вреда, отколкото полза.
    -- Trans-Angebote an deutschen Kliniken immer irrer: Kleinen Mädchen werden Eierstock-Teile vor der Pubertät entfernt --
    --
    “Когато спреш да бъдеш човек, ставаш европеец” – това чака и нас.

    Коментиран от #10

  • 2 ОТ ХУМАТА

    2 2 Отговор
    Сам , но не и самотен Винаги с бракята се грижим за козлодуйския
  • 3 Да, бе

    9 3 Отговор
    Много ясно, като бай пън - ръкуване с призраци и разговори с умрелите.
  • 4 Радио Елто

    12 1 Отговор
    Не Знам Страх Ме Хваща
  • 5 Яяяяяяяя

    12 2 Отговор
    За да си делят наема тока и други разходи , есе повече хора не могат да си позволят с пенсията да живеят нормално , а старческите домове са скъпи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мдаа

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Направи го! От един Пръц какво друго може да се очаква?
  • 8 Много весело ще да е

    7 6 Отговор
    Събират се няколко деменции с различни характери и тепърва ще се адаптират едни към други.
  • 9 бягай бе

    4 3 Отговор
    Събираш ги?!,трови ги с гъби ,и имота......Това е по дойче .....Идиоти бин....
  • 10 Хасан Хаспела

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Лъжеш, като дърт русофил. Всеки ден "докладваш" за подобни "факти", които са плод единствено на лъжливата ти русофилска кратуна. В същото време за нищо на света няма да отидеш да живееш в "путинският рай".

    Коментиран от #11

  • 11 Объркано Атлантиче

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан Хаспела":

    Трудно е да се повярва, но и при нас работят - натресоха ни гей-пради.
    До какво води половата "неутралност":
    Британско училище реши да създаде общи тоалетни. Момчетата се възползват да влизат и да снимат момичетата. Заради това момичетата спрели да ходят до тоалетна. Родителите научили за тази ситуация децата си, са възмутени, че подобни промени не са съгласувани с тях.
    -- Fury over secondary schools new gender neutral loos --
    --
    В Испания малки момченца (7-8-9 години) са облечени като проститутки (по бикини, чорапи с жартиери, с перуки и силно гримирани), за да участват в LGBT парад
    Родителите на Запад култивират за себе си "достойна" смяна на същите содомити, обличайки децата си като проститутки и раздавайки им знамена с цветове на дъга.
    Основната цел на създаването на ЛГБТ движението е приемането и легализирането на педофилията.

    Не случайно, хората които ги е грижа за децата им започнаха да бягат от Запада!
    --
    Университетът в канадския Онтарио, съществуващ за сметка на държавата, публикува нови свободни работни места.
    Основните изисквания за учените и изследователите в областта на изкуствения интелект и компютърните науки не са опит и образование, а полова и расова идентичност.
    Белите хетеросексуални мъже нямат шанс.
    --
    “Когато спреш да бъдеш човек, ставаш европеец” – това чака и нас.
  • 12 Име

    1 0 Отговор
    Пак е някаква възможност човек да не е самотен.