Last news in Fakti

5 Март, 2024 13:39 1 602 21

Рекорден брой чуждестранни лекари в Германия

  • здраве-
  • лекари-
  • германия-
  • здравеопазване-
  • доктори-
  • чужденци-
  • медицина-
  • немски език-
  • болница

Проблеми обаче създава недостатъчното владеене на езика

Рекорден брой чуждестранни лекари в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

През миналата година броят на лекарите чужденци е достигнал нов рекорд в Германия. Както става ясно от последните данни на Федералната лекарска камара, към 31 декември 2023 г. в Германия са работили общо 63 763 лекари, които нямат германски паспорт.

Това означава, че броят на чуждестранните лекари се е увеличил над два пъти от 2013 г. насам, когато в Германия са работели едва около 30 000 лекари, дошли от други държави. През последните три десетилетия техният брой е нараснал дори повече от шест пъти, тъй като през 1993 г. в Германия е имало само около 10 000 лекари с чужд паспорт.

Повечето лекари чужденци в Германия са от страни от ЕС или от други европейски държави, както и от страни от Близкия изток. Най-много са сирийците - 6120 души, следвани от румънците - 4668 души. По-нататък се нареждат лекарите от Австрия, Гърция, Русия и Турция, дошли да работят в Германия.

Езиковите умения като рисков фактор

Председателят на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш е съгласен с това, че Германия има нужда от чуждестранни лекари - особено в болниците недостигът на кадри е сериозен проблем. Сред причините за това той посочва изтичането на местни медицински специалисти към други държави, предлагащи им по-добри условия, или пък бързо растящия дял на служителите на непълно работно време. Въпреки това владеенето на немски език е от съществено значение. Добрата комуникация между лекар и пациент е в основата на успешното лечение, казва Бриш: "Затова познанията по разговорен немски език са необходимо условие. В противен случай недоразуменията са неизбежни, което може да доведе до паралелни прегледи, но и до грешки в лечението."

Ръководителят на Лекарската камара на провинция Райнланд-Пфалц Юрген Хофарт казва, че възникват все повече проблеми, свързани с лошото владеене на немски език от чуждестранни лекари. Той дава пример с понятията "болка в гърдите" и "болка в корема", които редовно се бъркат. Така лекарят може да се фокусира върху корема и да пропусне опасността от сърдечен удар.

Германия не "произвежда" достатъчно лекари

Проблемът може да се задълбочи още повече през следващите години, защото ще има все повече чуждестранни лекари – заради недостига на такива специалисти в Германия. Това е така и защото медицинските университети не могат да покрият нуждите на страната. Една голяма част от приблизително 11 000 завършващи медицина всяка година изобщо не остават в професията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    16 3 Отговор
    Германия обяви военен план за преструктуриране на медицината си на военни релси за да може да поеме многобройните нужди на съюзниците . Не бива да се забравя, че САЩ строят там най-голямата в ЕС военна болница. Изводите сами си правете !

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Хи Хи Хи

    6 19 Отговор
    Абе, а що никой не ще да иде да бачка в Русията.. всички искат Германия, Англия.. Италия в краен случай. А снимката е показателна.. в рушлямистан дори не могат да мечтаят за такова нещо. Там още вадят зъби с клещите, с които налбантите коват конете..хахахаха

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 3 поп Вечерко

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Че ти къде искаш да я правят ве, шлифер? В Русия може би, а? На всеки е известно че точно във военните заведения са най-добрите лекари..
  • 4 Ами те и

    19 3 Отговор
    пациентите не знаят немски в много от случаите, за тях ще трябват лекари занещи майчиният им език. Немците като не искат да стават лекари да хващат сметосъбирането и строителството. Няма срамна работа.
  • 5 Амуджите

    13 1 Отговор
    Е добре ще ги излекуват -- впрочем те започнаха отдавна с лекуването-още на улицата ги лекуват-операции направо с ножа-без упойка
  • 6 Сталин

    10 0 Отговор
    Значи Бог да помага на болните
  • 7 Сталин

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хи Хи Хи":

    Абе какаванин в Русия има най малко 6 милиона емигранти ,и властите започнаха да ограничават мигрантите ,а пък и там не пускат цървули
  • 8 Я па тоя

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хи Хи Хи":

    За чии са им на руснаците тези ръждиви братчеди бе??? Те да не са луди като евро политиците??? М/у другото-по данни на ООН -Русия е на трето място след САЩ и ЕС по емигранти..-ей тъй да си знаеш...

    Коментиран от #12

  • 9 123

    6 3 Отговор
    В Москве проверете колко лекари произвежда само Сеченовский в год
  • 10 Преди 25 години

    9 1 Отговор
    един наш утвърден в окръжен мащаб лекар отиде в Германия като санитар за пари естествено и не му признаха тогава лекарската диплома. При спешен случай обаче поради липса на лекар се намесва като такъв нашият "санитар" за което беше уволнен. Стигна се до съд в който се признава, че е действал напълно компетентно и, че пациентът е щял да почине без неговата навременна намеса. Присъдата обаче е за уволнение поради преувеличаване на правомощията на санитаря.
  • 11 ХА ХА ХА

    12 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , ТАКА ЩЕ БЪДЕ ! ВЪВ ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ , ИТАЛИЯ ЩЕ ИМА РЕКОРДЕН БРОЙ ЧУЗДЕСТРАННИ ЛЕКАРИ , ИНЖИНЕРИ , УЧИТЕЛИ .......А У НАС ЩЕ ИМА РЕКОРДЕН БРОЙ ЧУЖДЕСТРАННИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ХОРА ВТОРА РЪКА ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ !

    Коментиран от #13

  • 12 Тия емигранти са

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Я па тоя":

    най-вече от бившите съветски републики. Сегрегират се, стават обикновено престъпници в ОПГ, мразят руснаците повече от чеченците и създават огромни проблеми в градовете. Държат се по-лошо от латиноси, китайци, араби и негри емигранти в САЩ и ЕС. не могат да ги изгонят защото са граждани на РФ или от бившия СССР.

    Коментиран от #16

  • 13 Трябва да имаме едно

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    мислещо за народа си правителство. Като дойдат тук веднага по бързата процедура 1г. затвор за нелегално преминаване на границата, излежаване на присъдата в лагерите при ежедневна работа по очистване на Странджа от техните боклуци. През това време уреждане на документите за екстрадация в родната страна и сбогом завинаги. Вместо да плащаме по 24000€ годишно за всеки върнат дай му там 1000€(това не е задължително) и еднопосочен билет за родината.
  • 14 Нормално е

    5 2 Отговор
    да има лекари сирийци, афганистанци, сомалийци и др.такива. Как например една сомалийка ще каже на немския лекар, че това е 16-тото ѝ дете, тя не знае да брои до 10 на родния си език камо ли до 16 и повече на немски.
  • 15 УдоМача

    5 2 Отговор
    "Затова познанията по разговорен немски език са необходимо условие. В противен случай недоразуменията са неизбежни, което може да доведе до паралелни прегледи, но и до грешки в лечението." - ГЛУПОСТИ!!! Ветеринарите да не би да говорят кучешки, котешки, папагалски, рибешки и т.н.??? Кадърните обаче си лекуват животинките успешно и продуктивно. Та айде моля моля с тая езикова бариера...
  • 16 Така е...

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тия емигранти са":

    ... шовинизма няма граници!!!
  • 17 ДБил

    2 0 Отговор
    Напълниха се с коремни хирурзи....
  • 18 един от стадото

    4 1 Отговор
    Германия- 2054г. Патрулка спира водач за проверка. Гледат му документите. Единия полицай казва на другия- Али, гледай тоя какво странно име има, Гюнтер. Да бе Мехмед, верно,,
  • 19 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Меркеловите гости ли са ?
  • 20 САЙГОН

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хи Хи Хи":

    Едно уточнение само нормалните бели хора бягат към Азия Южна Корея Япония Хонг Конг Сингапур Тайланд Виетнам а към Европа бягат само ръждиви бричеди за Социална хранилка
  • 21 Тази база

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Има двойно значен ние да сдържа руснаците и германците
Новини по държави: