Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 22:58 2 880 34

Политическо земетресение в Унгария: застрашен ли е Виктор Орбан

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • каталин новак-
  • фидес

С оглед на яростта, с която Орбан определя ценностите на страната си, проявите на двоен стандарт в личното му обкръжение и в партията му изглеждат още по-смущаващи

Политическо земетресение в Унгария: застрашен ли е Виктор Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този скандал произведе политическо земетресение в Унгария: помилването на осъден за педофилия мъж хвърля светлина върху това как функционира корумпираната машина на властта на Орбан. Може ли да стане опасно и за него?

Той не пропуска възможност да провокира - в речите си унгарският премиер Виктор Орбан громи моралния упадък на обществата, а себе си представя за спасител на нацията. Така например в мигрантите той вижда потенциални терористи и изнасилвачи, в ромите - потенциални безделници, а в хомосексуалистите - потенциални насилници на деца. А Унгария под негово ръководство Орбан смята за защитен вал срещу ляволиберална Европа, която искала да унищожи традиционните ценности, християнската вяра и националната държава.

С оглед на яростта, с която Орбан определя ценностите на страната си, проявите на двоен стандарт в личното му обкръжение и в партията му изглеждат още по-смущаващи. През последните години имаше няколко такива случая. Например този с дългогодишния съратник на Орбан Йозеф Сайер, който се представя за хетеронормативен семеен мъж и е автор на християнконсервативната, хомофобска конституция от 2011 година. Докато в края на 2020 г. не беше хванат на секс парти в Брюксел и не подаде оставка от всичките си постове - и от партията на Орбан "Фидес".

Сега нов случай разтърси унгарската общественост - и разклати устоите на Орбановия ред, защото показва съмнителните методи и механизми, с които той функционира. Става дума за сексуалното насилие над непълнолетни и защитата на децата - тема, която през последните години се превърна в най-важния пропаганден мотив за Орбан и неговото правителство.

Унгарският премиер многократно споменава хомосексуалността и насилието над деца в един дъх. Той казва неща като: "Унгария е толерантна и търпелива страна, когато става въпрос за хомосексуалност. Но има червена линия: те трябва да оставят децата ни на мира". От 2021 г. в Унгария е в сила така нареченият "Закон за закрила на детето", който забранява "ЛГБТИ пропагандата" спрямо непълнолетни. В правителствените медии местни и чуждестранни критици на системата на Орбан многократно са обвинявани, че се застъпват за "легализиране на насилието над деца" или че самите те са "педофили".

Помилването, което разгневи обществото

На фона на този постоянен пропаганден шум неотдавна стана известно, че президентката Каталин Новак, безусловно лоялна на Орбан, е помилвала миналата година мъж, осъден за подпомагане и прикриване на сексуални престъпления срещу малолетни. Случаят е особено сериозен: мъжът на име Ендре К. се е опитал да разубеди децата, които са били системно сексуално малтретирани от неговия началник, управител на старчески дом, да дадат показания. Едно от малтретираните деца преди това е отнело живота си.

Помилването дотолкова възмути унгарската общественост, че президентката подаде оставка. По същото време бившата министърка на правосъдието Юдит Варга, която е подписала помилването, също обяви оттеглянето си от политиката.

Много въпроси остават без отговор

Оставките обаче не означават, че случаят е приключил. Много въпроси около аферата с помилването остават без отговор: президентката в оставка не е коментирала какво я е подтикнало да помилва Ендре К. И най-вече: бил ли е наясно самият Виктор Орбан за помилването и ако да, до каква степен?

Премиерът засега запазва мълчание. Няколко дни по-рано обаче той се изказа във Фейсбук и увери, че "няма милост за педофилите" и щял да инициира конституционна поправка, с която вече да не бъде възможно извършители на престъпления срещу непълнолетни да бъдат помилвани.

Може ли да има реформа отвътре?

През изминалия уикенд известният адвокат Петер Магяр и бивш съпруг на подалата оставка правосъдна министърка Юдит Варга коментира случая. В началото на хилядолетието той принадлежеше към поколението на по-младите консервативни активисти в партията на Орбан "Фидес". След идването на Орбан на власт през 2010 г. Магяр прави кариера на добре платени постове. Сега юристът използва настоящия скандал, за да "напусне системата", по собствените му думи, и да се оттегли от всички свои предишни постове.

Това, което той казва сега с изявленията си по темата, е, че Каталин Новак и бившата му съпруга Юдит Варга са просто пионки и трябва да отговарят за изкривяванията в системата на Орбан. Според Магяр самият той вече не иска да бъде част от тази система, в която няколко семейства използват Унгария като своя частна фирма. Адвокатът досега е избягвал да напада самия Орбан. Той обвинява влиятелния началник на кабинета му Антал Роган за тоталния контрол върху държавния апарат и проправителствените медии.

Самоизяжда ли се системата на Орбан?

Повечето от изявленията на Магяр не съдържат нищо ново или напълно непознато - новото е, че те идват от устата на вътрешен човек, който, по собствените му признания, от години критикува вътрешно ситуацията в Унгария, но сега вече не иска да мълчи. Магяр възхвалява бившата си съпруга и подалата оставка Новак като честни патриоти, които са били смазани в корумпираната машина на властта.

Малко вероятно е Орбан и неговата система да бъдат сериозно застрашени от разкритията на Петер Магяр. По всяка вероятност Орбан ще се опита да издържи на текущите дела и да направи козметични промени чрез смяна на персонала. Всичко това обаче показва едно: системата на Орбан от време на време се самоизяжда. И още: тя не може да бъде реформирана отвътре.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    18 23 Отговор
    Всички такива "традиционалисти" са пълни лицемери и лъжци, които използват популизъм за да ловт шарани и други лижемери, които да се правят, че им вярват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    28 20 Отговор
    Нищо чудно да е направено преднамерено за дискредитиране на самия Орбан!
  • 5 всичко

    7 3 Отговор
    за народа
  • 6 Напреднал

    32 13 Отговор
    Когато на Колективния Запад не му изнася управлението на една държава, то се класифицира като "корумпирано" по странни белези

    Коментиран от #8

  • 7 Изсраждане

    14 18 Отговор
    Почва отлюспването на Викторчо.
  • 8 Квото каже Колективният Запад

    4 23 Отговор

    До коментар #6 от "Напреднал":

    това ще е!Просто в Колективният Запад са парите.Съгласен, таварищч?

    Коментиран от #16

  • 9 ха ха хааа

    9 2 Отговор
    Това , че имаш голема бимбарица , не означава , че имаш и много моз@к ... 🤭😁
  • 10 Психиатър.

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.":

    Съзнаваш ли колко си болен ?
  • 11 Sкаnкhunt42

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.":

    Ами като е анти евро тоталитарист,да вади Унгария от ЕС и НАТО и да ходи на издръжка при справедливия старец,за който така или иначе подмолно работи...
    ЕС няма нужда от троянски коне!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Яяяяяя

    7 1 Отговор
    Че нашите също ги държат изкъсо с компромати
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 РЕАЛИСТ

    9 3 Отговор
    Нищо не разбрах. Някакъв началник на старчески дом обвинен за насилие над деца в него. На някакъв разбираем език го обяснете, та да вземем, за какво иде реч.
  • 16 Напреднал

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Квото каже Колективният Запад":

    Да де, ама някои държави успяха да се преборят и имат независимост и суверенитет, съглассен?
  • 17 малиии

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "В.В.П.":

    Пуснал си прекъсвача , а ?!🤭😁
  • 18 Стариа Софеанец

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Добрютро .. беше преди два дни .. Сетила се Мара , да се побара . Колко хиляди бежанци посрещна вчера ?!🤭😁

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Харесали си за гадже
  • 22 Ква

    6 3 Отговор
    Я мислехме ,ква стана .Лъже като комунист
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Артилерист

    6 3 Отговор
    В големия държавен управленски апарат винаги ще се намерят съгрешили. Едно време в Театъра на армията се играеше една пиеса, в която съгрешилият АБПФК другар, се оправдаваше пред другарския съд, че куцо и сакато си оттаковало, защо и той да не опитал! "Тогава" с такива постановки се громеше моралното падение на "отделни" другари, нали, но случаят в Унгария сега не е такъв. Унгария заради отношенията си с Русия и "опърничавия" й премиер, сега се наблюдава под лупа от англосаксонската пропаганда и разузнаване, за да се търсят и раздухват размирици и разцепление сред управляващите около Орбан. Това е рутина за глутницата, начело със САЩ...

    Коментиран от #33

  • 25 Иво

    7 7 Отговор
    Това е типично за комунизма от съветски тип. Не ме гледай какво правя ами слушай какво ти говоря. Брата на Орбан Путин също се "бори" с обратните но е най близък с Киркоров меката китка. Също така много "обича" децата да ги целува и прегръща.
  • 26 ньнф

    0 5 Отговор
    дайче зеле винаги безпристрасни
  • 27 Иванушка🇺🇲

    6 6 Отговор
    Дружбата на Орбан с Путин не му се отразява добре. Унгария все повече затъва в руското тресавище и се превръща в нацистка държава като Русия. Само народа е този който може да измете комуниста и диктатор Орбан.
  • 28 ханс

    6 1 Отговор
    Тъпанарите от гнуснозеле пак на линия
  • 29 Фостатта

    3 0 Отговор
    Да си видят двойните стандарти с който мерят евреите и др. подобни
  • 30 Педо Пилия

    3 0 Отговор
    Педофилията най вирее на пъпа на евроатлантизма. Разправят че Киро си падал по ученички, а Кокорчо по яки ученици. Но това е любов, а не педофилия.
  • 31 ежко

    1 1 Отговор
    Ехеееее...До колкото ми стана ясно, търси се под вола теле.Какво общо има Орбан,че се замесва името му?А .....тази която вършела дивотиите била от неговата партия.Е?Какво от това?Нали не е нарушила закона и в последствие си е подала оставката?Какво общо има Орбан?
  • 32 3.14К

    0 0 Отговор
    А у нас жълтопаветниците издигнаха в култ съдиите помилвали Полфрийман, че са еталон на съдебната реформа. Вместо оставки, единият е в КС, а другата била заплашвана от нотариуса, но всъщност е близка до същата мафия със своите контакти. В подобна ситуация шефката на Софийската прокуратура си подаде оставката.
  • 33 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Артилерист":

    Това е почеркът на цру ! Разпознава се от всеки обикновен турски гражданин , защото беше стилът на Фетуллах Гюлен и организацията му ФЕТО в Турция !!!
  • 34 Бял мечок

    0 0 Отговор
    Ако знаете маджарите са хуни ,това са племена от средна Азия от където са и руснаците. Те са си братя.