Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 23:01 2 448 46

Докога ще се държим за пешовете на Чичо Сам?

  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • доналд тръмп

Колкото и да се надъхваме, че американската помощ за НАТО като цяло и за Украйна в частност е жизненоважна, трябва да признаем, че тя е жизненоважна за нас, но не е толкова жизненоважно за САЩ да ни я предоставят

Докога ще се държим за пешовете на Чичо Сам?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не, не бих те защитил. Всъщност, бих ги насърчил (руснаците - бел. авт.) да правят каквото си поискат, по дяволите. Трябва да плащаш. Трябва да си платиш сметките."

Доналд Тръмп твърди, че е казал тези думи на президента на "голяма държава", очевидно член на НАТО, докато е бил държавен глава на САЩ. Засега непотвърдено, но не това е най-важното. Далеч по-същественото е, че 45-ият президент на Съединените щати и кандидат за нов мандат "ритна кошера" по начин, какъвто не бяхме виждали скоро.

Реакциите - и в САЩ, и сред лидерите на държави от НАТО - не са изненадващи. От Белия дом Тръмп получи обвинения едва ли не в безрасъдство, а Брюксел му се сопна не особено учтиво. Имаше също европейски лидери, които обърнаха внимание и на недостатъчните инвестиции в отбрана.

Диспропорцията във финансирането на НАТО е стар проблем, а Доналд Тръмп неведнъж е поставял въпроса - дори е заплашвал, че ще извади страната си от Алианса. Редно е обаче да се запитаме защо този "фойерверк" - предполагаемият диалог с президент на съюзническа държава - избухна точно сега.

Излиянието на Тръмп се случва няколко дни след интервюто на американския журналист Тъкър Карлсън с президента на Руската федерация Владимир Путин. Интервю, което прилича повече на ПР акция, тъй като за два часа Карлсън по никакъв начин не се опита да извади руския лидер от неговата медийна "зона на комфорт". По всичко личи, че между двете събития има някаква връзка - първо се излъсква имиджа на човека от Кремъл, за да изглежда, че "дяволът не е толкова черен"; после Тръмп "завърта старата плоча" за вноските в бюджета на НАТО. Така фаворитът на републиканците: 1. Угажда на онези свои сънародници, които не са уверени в необходимостта страната им да се грижи за сигурността на някакви държави някъде другаде. 2. "Омекотява" руската заплаха (естествено, за сметка на китайската).

Това откровение идва и на фона на постоянния скептицизъм на Тръмп относно необходимостта от американска военна помощ за Киев.

Относно последното, да беше само Тръмп - с мед да го намажеш. Друг кандидат на Републиканската партия - Вивек Рамасвами, също обясняваше как изобщо няма нужда САЩ да помагат на Украйна. А сред американското общество като цяло (ако въобще можем да говорим за хомогенно американско общество, а не за конгломерат от общества на отделните щати) изолационистката външнополитическа линия си е жива. Просто е под повърхността на официозния правителствено-медиен наратив.

Един от основните разломи в днешната американска политика е по оста "глобализъм - локализъм". Администрацията на Байдън гледа на света така, сякаш Студената война не е приключила - просто мястото на разпадналия се Съветски съюз е заето от Русия, Китай, Иран и някои други диктаторски или не съвсем демократични режими с претенции към глобалната хегемония на Вашингтон. Докато републиканците повече или по-малко насочват погледите си към вътрешните проблеми на САЩ. И са готови на това страната им да отстъпи позиции на международната сцена. А остатъчните рефлекси от епохата на Рейгън и Буш (баща и син), доколкото ги има, са в малцинство.

Американските демократи са в ролята на империалистите - опитват се да отстояват интереса на метрополията "във всяка точка на планетата" (какъвто беше стандартът по време на Студената война). Републиканците пък са в ролята на националистите - готови да "жертват" империята, за да съхранят нацията. А за да я съхранят - в епохата на глобално противопоставяне и особено на "културна война" с голяма част от останалия свят - е необходимо да се отдръпнат и да поставят ясни граници докъде се простира националният интерес. Логично, в тяхната (а и не само) представа стената по границата с Мексико е далеч по-важна от фронтовата линия в Украйна.

И тук идва нашата, европейската драма. Ние свикнахме Съединените щати да се грижат за сигурността ни. В съзнателния живот на днешния европеец "Чичо Сам" или винаги се е навъртал наоколо, или най-малкото е присъствал в мечтите на по-възрастните поколения от бившия соцлагер.

Но историята сочи, че това не винаги е било така. САЩ са глобален играч едва от края на Втората световна война насам. Ангажиментът им към Европа датира от съвсем малко по-рано - с "морската помощ" за Великобритания и приютените от нея европейски емигрантски правителства и "ленд лийза" за СССР. А до нападението над Пърл Харбър, мнозина американци са убедени, че "това не е наша война".

Различните държави от НАТО са в различна степен загрижени относно изхода от конфликта в Украйна. По правило, колкото по-далеч географски се намира страната от Русия, толкова по-малко я засяга. И толкова по-малко се ангажира спрямо възможностите си (БВП, военен бюджет). Най-притеснени са от "източния фланг" - балтийските държави, Полша, Румъния, Финландия... (В това положение е и България, но опасността, ако и да се взема предвид поне от сегашните управляващи, то обществеността, кой знае защо, продължава да я неглижира.) В западната половина на Европа, общо взето, с едно изключение в лицето на Великобритания, не си дават много зор на фона на това, което биха могли. Докато Съединените щати може да предоставят огромна, непропорционална помощ, но подкрепата за тази помощ става все по-несигурна - защото изглежда, че американският интерес твърде малко се влияе от ситуацията в Украйна.

Колкото и да се надъхваме, че американската помощ (за НАТО като цяло и за Украйна в частност) е жизненоважна, трябва да признаем, че тя е жизненоважна за нас, но не е толкова жизненоважно за САЩ да ни я предоставят. От камбанарията на Вашингтон, тяхното прокси (Украйна) трябва да отблъсне китайското прокси (Русия). Ако успее - добре, но и да не успее, не е фатално.

При тази перспектива на Европа спешно ѝ е нужно отрезвяване. И, със своята словесна "изцепка", Доналд Тръмп дава възможност за такова - макар основната му цел със сигурност да е била друга.

Думите на Тръмп трябва да бъдат сигнал за събуждане, както каза премиерът на Естония Кая Калас. Да спрем да се държим за пешовете на Чичо Сам и да си поемем отговорностите. На първо време, да започнем да инвестираме поне по 2% от БВП за отбрана. А като следващата стъпка, и да стартираме създаването на европейска армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    14 61 Отговор
    НАТО ни пази , ЕС ни храни-така стоят нещата в момента , и СЛАВА БОГУ

    Коментиран от #6, #8

  • 3 12343211

    29 5 Отговор
    Бля,бля...
  • 4 Тонката

    55 10 Отговор
    Рано или късно, украинците ще осъзнаят, че са били прелъстени изоставени, както много други преди тях.
  • 5 инфо

    27 12 Отговор
    Поредното празнословие от поредния "анализатор". Благодарим ви Факти.
  • 6 инфо

    32 9 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Много посредствено бе юнак! Ама от тебе и такива като тебе - толкова.

    Коментиран от #33

  • 7 ДБил

    28 5 Отговор
    Без натю как ще ни рекетират?
  • 8 Демокрацията е лъжа!

    47 12 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    НАТО ни гази, ЕС ни мрази!
  • 9 горски

    33 5 Отговор
    Бай Дони е бизнесмен.Ще уплаши европейците и ще започнат да си плащат тройно....особенно ако са цветни шматароци...
    На времето е имало народи които са се занимавали с охрана на други народи...Да не мислите че тоягата и моркова са измислени вчера.....
  • 10 Възмутен

    36 10 Отговор
    И какво, трябва ли човечеството да работи само за военните, за да се задоволи безразсъдният апетит на атлантическите ястреби да решават проблемите на световното си господство с разпалване на нестихващи войни. Еднополярният Световен Ред на Колониален Глобализъм разпали многобройни военни конфликти с явна тенденция всичко това да приключи с Нова Световна Война. Не на Световните Хегемони! Не на Световната Милитаризация! Не на войната!
  • 11 Прав е Тръмп!

    9 23 Отговор
    От къв зор баба Изперкел даде на путин трилиони евро за тази война?
  • 12 Ти си първият

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    в нашият списък!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 УМЕН

    21 9 Отговор
    СИГУРЕН СЪМ ЧЕ СКОРО АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ НИ ПОДАРЯТ НА РУСНАЦИТЕ И БЕЗ ТОВА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СМЕ РУСОФИЛИ
  • 17 Артилерист

    34 8 Отговор
    Докато сме колония на американците ние нямаме избор. Спряха ни за Южен поток, АЕЦ Белене, отказаха ни от всичко руско, вземат ни милиардите за старите им оръжия и дори не ни ги дават, и прочие, но пропагандата им по платените колониални медии ни залива с манна небесна, че от туй по-хубаво не сме виждали...
  • 18 Към коментар # 9 горски

    12 1 Отговор
    На времето имало народи, които са се занимавали с охраната на други народи. Много интересно съждение. Явно днес колонизаторите ги наричат охранители. Въпрос на формолировка, съдържанието остава непроменено.
  • 19 Колко да е дълъг?

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В една композиция конски вагони ще се събере всичката гнус!

    Коментиран от #21

  • 20 Хохо Бохо

    14 3 Отговор
    "Докога ще се държим за пешовете на Чичо Сам?"

    МНОГО РЕЗОНЕН ВЪПРОС!

    Европа е по-силна от САЩ
    Европа е с 500 милиона население, САЩ с 350...
    Европа е древна, САЩ - съставена е наскоро от бежанци...
    има и още аргументи...

    Коментиран от #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аман

    9 3 Отговор
    Време е дЕдо Трамп да си взима препечените войници и да си оДи у дома. Ние ще се оправим и без него.
  • 23 ...

    3 7 Отговор
    Тръмп иди на Х...
  • 24 ТрампЛин

    10 13 Отговор
    Да, прав е чичо Тръмп! Европа не може да чака на готово от САЩ! Всеки да заделя минимум по 3% ако иска да има някаква сигурност срещу Монголската чума!
  • 25 Боримечков

    17 4 Отговор
    Дръжте Тагаренко да не избяга, искаме го жив!
  • 26 Васил

    18 4 Отговор
    НАТО е бухалката на мутрите терористи, наричащи се евроатлантици!!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван Иванов

    7 2 Отговор
    Глупости - кой ще ти воюва - ще си зарежа работата и ще отида да мръзна в калта - заради някой от богатите квартали - да не му дойдат руснаците.

    Това не става - общество - основано на подигравка на едни членове над други (само е достатъчно да видим какви са привилегиите на богатите и как живеят бедните), не може да организира армия.

    При всички лозунги - "БКП - дружба - СССР - напред", комунизмът се разпадна за 1 ден - именно поради факта - че някои ядяха "Тоблерон", а други - "Марципан".

    Няма ли личен пример - а то няма - няма и ентусиазъм.

    Но - какво ме засяга пък мен - нито могат да ме хванат за войник - нито имам синове - нито дъщери - имам обаче спестявания от 12 лева - мога да ги дам за каузата.

    Имама и един сплескан инструмент - също ще свърши работа.
  • 29 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Пълни глупости..Сащ да се махат от България!!.1300 гид България е оцеляла ..Без сащ и Англия
  • 30 Свободен

    3 10 Отговор
    Точно така!
    Да не забравяме, че в САЩ има далеч повече нискообразовано население, което би подкрепило Тръмп, така както и в Русия и у нас най- ниската прослойка на обществото обожава Путлер!
    В Европа повечето хора са на доста по-високо интелектуално ниво и въпреки, че и там има не малко неквалифицирани "роби" жадуващи за хаос, като цяло цивилизацията се държи здраво.
    Време е да се готви за бунта на робите по целият свят!
  • 31 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Сащ са престъпници , манипулатори..Нация от бегълци престъпници..Това говори много .Путя ги преби яко..И още НЕе свършило..ЩЕ СЕ ИЗГАВРИ ДО КРАЯ.. .КЕФИ ЯКО. ОКРАЙНА ОСИРОТЯ .ДАЙ БОЖЕ И БЪЛГАРИЯ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гневен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "инфо":

    Добре, че умница, като тебе съществува
  • 34 хихи

    1 0 Отговор
    Словоблудство
  • 35 Пътя към дъното

    3 1 Отговор
    Зелената сделка, кромид цирка и санкциите, дърпат ЕС стремглаво надолу. Все "кризи", които ЕС си създава и налага сам, доброволно! Това обаче, което ще го закопае вече тотално, е безсмисленото въоръжаване, точно в периода на тези "кризи" и преминаването на ЕС икономиката на военновременен режим в мирно време! Това работи единствено и само в полза на Китай. До преди 10 години, въпреки чудовищната си евтина продукция и износ, Китай не можеше и да мечтае да е конкурент на европейската продукция, но с няколко последователни и измислени кризи, вече всичко е възможно. Та затова е този призив за въоръжаване и дрънкане с оръжие, не търсете краварски интерес тука, въпреки че го има, по-голям е интереса на Китай, това да почне да се случва
  • 36 В.В.П.

    3 2 Отговор
    РОССИЯ освободи България.. СССР,помогна икономически и индустриално на България...Сащ ограби България..И я потопи в борчове...Къде са милярдите ??.
  • 37 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Германия мечтата на туркиша инджипсито. ,вече НЕе такава ..Много работа за малко пари..Това е от многото ъкъл дето им наливат янките ..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българските турци

    3 0 Отговор
    Проследихте внимателно процеса за приемането на Швеция и Финландия в НАТО и се убедихте, че Турция е принципна и сериозна държава,която има свои интереси , своя независима политика , силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно , че имат срещу себе си не наплашените Швеция,Финландия или Европа , а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право !...ВЕТО то на Турция не бешe толкова важно , колкото принципното и
    категоричното поведение на един настоящ член на най сериозния военен пакт на планетата, който доказва пред целия свят, че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ !...
    Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум ?!...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота ?!... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни , но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението !...
  • 40 Българските турци

    2 0 Отговор
    За "древните сили" войните са били като ужилвания за да се усетят и да оцелеят...Никога не са целели тотално унищожение , защото са разбрали , че това е всъщност самоунищожение...Точно затова все още съществуват !
    Днешният запад и Америка не са продължение на Римската империя !....А Британия ,Китай, Русия и Турция сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се започва пак отначaло...защото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат,че "стадо с бич и камшик не се води"... Много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !
    Някои си въобразяват, че в ситуацията в който се намира в момента светът, ще имат възможност да си възвърнат уронения престиж след краха в Афганистан, но забравят, че най големия и истинския престиж на Хомо Сапиенс е неговият разум и че именно благодарение на този разум все още съществуваме на тази планета !!!..

    Коментиран от #44

  • 41 резервист

    3 0 Отговор
    Не за пеша а за х...... сме го хванали Чичо Сам. Защо отбранителната способност на България е в плачевно състояние? Това е процес, който ни доведе до абсурдното положение да нямаме един модерен и способен самолет, танк, ПВО система, локатор, кораб боеспособно поделение ...
  • 42 Не е по-силна.

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    БВП на ЕС е $17трлн., а на САЩ $25трлн.. САЩ имат военен бюджет 3,5% от БВП или около $870млрд. , а Германия под 1% или $40млрд. Заедно ЕС има 3 пъти по-малък военен бюджет от САЩ което е несправедливо, още повече, че основният враг се очертава РФ, Китай и С. Корея. САЩ искат ЕС да е самодостатъчен, а те ще изграждат нещо като второ НАТО заедно с Япония, Ю. Корея, Тайван, Австралия, Индонезия, Филипините, а вероятно и Индия, Виетнам и бившите републики от СССР.

    Коментиран от #43

  • 43 не е по-силна

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Не е по-силна.":

    сега. Но има пълният капацитет да е по-силна утре. Единствената грешка, която Тръмп допуска е, че тези 2% ще отидат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ, т. е за америка. Но те ще отидат ЗА ЕВРОПЕЙСКО ОРЪЖИЕ при така поставен въпрос, т. е. за европа ще си останат :)
  • 44 Цирка ИЗГОРЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    но циркаджиите са тук :) Поинтересувай се малко за WWI, WWII па помисли - коя всъщност е най-мъдрата нация??? Ха със здраве!

    Коментиран от #46

  • 45 Мафия на яничари

    0 0 Отговор
    Да трябва да разгърнем напълно престъпния и терористичен потенцял
  • 46 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Цирка ИЗГОРЯ":

    Арената на "цирка" е отново готова и прожекторите са насочили лъчите си върху стандартните професионални циркаджии ,които чакат момента , когато ще удари гонгът на WW ІІІ, за да започнат поредната кървава еквилибристика !...Нито една нация, която решава проблемите си със сила не е и не може да е мъдра !... Докато се лее човешка кръв с човешка ръка, никой не може да претендира за мъдрост !... Надеждата на човечеството и цивилизацията ни е в трохите от разум които ни е оставила досегашната ни ИСТОРИЯ !!!...