Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 09:56 1 990 49

Маргарет Тачър, краят на комунизма, Германия и бъдещето на Европа

  • маргарет тачър-
  • роналд рейгън-
  • хелмут кол-
  • нато-
  • берлинска стена

Падането на Берлинската стена беше формиращ политически момент за едно поколение любители на свободата

Маргарет Тачър, краят на комунизма, Германия и бъдещето на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Падането на Берлинската стена беше формиращ политически момент за едно поколение любители на свободата. Докато източните и западните германци весело си проправяха път през символа на тяхното разделение, либералната демокрация и капитализмът на свободния пазар изглеждаха напълно триумфирали над авторитарния социализъм. Както каза покойният велик П. Дж. О'Рурк, "огромна тоталитарна система с всичките ѝ оръжия, лагери ГУЛАГ и тайна полиция беше поставена на колене, защото никой не иска да носи български обувки". Имало ли е някога толкова много причини да се чувстват самодоволни. пише Уилям Аткинсън за CapX.

Но не всички избухнаха на 9 ноември 1989 г. Малцина могат да съперничат на Желязната лейди за приноса ѝ към каузата на свободата и краха на комунизма. Но за Маргарет Тачър падането на Стената и съпътстващата го перспектива за обединение на Германия беше момент на дълбоко предчувствие. Както тя каза на среща на европейските лидери месец по-късно, "Победихме германците два пъти и сега те се върнаха!". Тя се страхуваше от последиците от тевтонското обединение за останалата част от Европа.

Антипатията на Тачър към Германия беше дълбоко вкоренена. Алфред Робъртс, нейният баща, беше дълбоко против успокояването през 30-те години на миналия век. Семейството ѝ приюти австрийски еврейски бежанец, от когото научиха за реалността на нацисткото преследване. По-късно Тачър ще каже, че винаги е "искала да види края на безчестието на Хитлер, дори чрез война, ако това е било необходимо". Тя се придържаше към речите на Уинстън Чърчил, докато войната формира фона на нейните тийнейджърски години.

Дори след като военните действия са приключили, Германия е разделена на две и демократичният капитализъм е възстановен в западната половина, тя притежава естествено подозрение към германците, характерно за нейното поколение. Въпреки това, като държавник от Студената война, тя изгради отношения както с Хелмут Шмид, така и с Хелмут Кол. Тя успя да разпознае, както се изрази Андрю Робъртс, "че следвоенна Германия се е превърнала в отговорна, миролюбива демокрация". Наистина имаше много да научи Великобритания за пазарната икономика и контролирането на инфлацията. Но все още винаги беше твърде немско за нейния вкус.

Всъщност, дори преди падането на Стената, Тачър казваше на Михаил Горбачов, че Великобритания "не иска обединена Германия". Тя работи, за да овладее Министерството на външните работи от незабавното сигнализиране за подкрепата на Великобритания за обединението на 9 ноември. С Франсоа Митеран тя изрази загриженост, че обединена Германия ще стане твърде мощна сила в Европа. Тя проведе семинар на историци в Чекърс в началото на 1990 г., за да попита "Колко опасни са германците?" Естествено, дипломатите (и Кол) бяха възмутени.

Изпреварена от темпото на събитията, ентусиазма на Съединените щати и желанието на Митеран да признае обединението в замяна на това Германия да приеме единна европейска валута, Тачър не успя да предотврати обединението.

Оттогава Германия се превърна във водеща сила на Европейския съюз, считана за морален арбитър на западния свят под ръководството на Ангела Меркел и плакат за много британци, отхвърлящи Брекзит. Притесненията на Тачър бяха отписани като реакционни. И все пак днес Германия наистина е проблем за Европа - макар и почти точно обратното на страховете на Тачър.

През 1993 г. Тачър твърди, че "по своята същност Германия е по-скоро дестабилизираща, отколкото стабилизираща сила в Европа". Желязната лейди се опасяваше, че обединена Германия ще дисбалансира Европа и НАТО и ще остави вратата отворена за връщане към екстремизма.

Германия наистина е разбалансирала Европа поради самия размер на икономиката си - както видяхме твърде ясно по време на кризата в еврозоната през 2010 г. Но истинският проблем е сигурността.

Опасенията на Тачър, че обединена Германия ще напусне НАТО, погледнато назад, бяха напълно погрешни. Но въпреки че Германия остана член на алианса, тя далеч не беше полезна. Въпреки че има най-голямата икономика в Европа и редовни бюджетни излишъци, Германия отдавна не успява да издържи тежестта си по отношение на военните разходи. Германските войски дори са участвали в учения на НАТО, използвайки дръжки на метли, вместо оръжията. Въпреки обещанията да харчи повече след инвазията в Украйна, военните се борят за новобранци и за ремонт и подмяна на неработещо оборудване.

Наистина именно инвазията на Путин направи недостатъците на външната политика на Германия твърде очевидни. Беше бавна да осигури на Украйна нужното оръжие. А обещанията за солидарност прозвучаха особено празно поради факта, че е прекарала почти две десетилетия, купувайки въглища, газ и нефт от Владимир Путин. Дори след руската окупация на Крим през 2014 г., Германия все още преследваше изграждането на Северен поток 2. Въпреки че Олаф Шолц може да се е обърнал срещу успокояването на Ангела Меркел към Русия, това е твърде малко, твърде късно.

Митеран се надяваше, че европейската интеграция ще задържи Германия. Но след като се привърза към Берлин, Брюксел остана по-уязвим на световната сцена.

Тачър вярваше в националния характер. Една среща в Чекърс представи меморандум, в който се предполага, че характерът на Германия включва "страх, агресивност, самоувереност, тормоз, егоизъм, комплекси за малоценност и сантименталност". Тя беше особено притеснена от агресивността, до такава степен, че си създаде навика да носи карта на границите на Германия от 1937 г. в чантата си.

Отново тази диагноза очевидно е грешна. Всъщност проблемът на Германия е точно обратното: пасивност и мекота към Русия. И сега, когато икономиката също се спъва, страната изглежда е в плен на национален нервен срив. По-специално възходът на партията "Алтернатива за Германия" разцепи страната, като крайнодясната партия изпревари всичките три партии в управляващата коалиция на Шолц.

Миналата седмица около половин милион протестиращи протестираха срещу AfD - след неотдавнашното разкритие, че някои от нейните членове са имали срещи с неонацисти, за да обсъдят "генерален план" за "повторна миграция" и депортиране на търсещи убежище, чужденци и "неасимилирани" граждани.

Много германци са ужасени. И все пак, докато броят на процентите на AfD леко спадна, броят на членовете им продължава да расте. Те ще се представят добре на държавните и европейските избори тази година. Сериозно се обмисля обявяването на AfD за противоконституционна и забраната ѝ да съществува. Основните партии отказват да работят с тях. Но това няма да накара избирателите им да изчезнат.

Съвременна Германия е много по-здрава демокрация, отколкото беше по време на Ваймарската република. AfD - първоначално създадена от група професори по икономика срещу еврото - не са нацистите. Но вместо да бъде модел за подражание, застоялата политика на Германия стана по-нефункционална от тази на Великобритания. Страната е на път да изпадне в двугодишна рецесия, тъй като международната сцена става все по-напрегната.

След обединението, Германия е процъфтяваща либерална демокрация и добър приятел на Великобритания. Желязната лейди сгреши, като се страхуваше, че обединението ще върне лошите стари времена от Втората световна война. Но тя беше права да смята, че Германия ще диктува курса на Европа, както в нейните успехи, така и в нейните неуспехи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    32 11 Отговор
    Историята не по голям глупак от Горбачов ей! Върза се на краварите и всичко отиде по дяволите и ние го гризнахме, та и до сега си патиме.

    Коментиран от #14, #27

  • 2 Бонев

    26 5 Отговор
    Краят на комунизма? Смях. Та кой управлява в момента ЕС?
  • 3 Пак ли "мнение"

    5 14 Отговор
    Търсенето на "Уилям Аткинсън" и "СарХ" не даде никакви резултати, та е интересно, чий руски пасквил е тази "статия".
  • 4 Истината е една!

    26 7 Отговор
    Още от времето на Балдуин,западняците ни ненавиждат до днес,и правят всичко възможно да ни заличат като нация! И не само нас,а цялото източноправославие и славянство!Войната в крайна е показателна за това!

    Коментиран от #7

  • 5 Бъдещето...

    12 5 Отговор
    ...на Европа е на парни локомотиви на вода, подгрявана от дърва и въглища, на пук на еро-терористите -> истинната, колкото и да боли, трябва да се казва на населението, то не трябва да се заблуждава, както прави деветото джудже Киртчу! И все пак Тачър ми е любимият политик, всичките и книги с речи ги имам.
  • 6 Голата истина

    9 4 Отговор
    Тая що не си гледа овците на село
  • 7 Българин

    13 24 Отговор

    До коментар #4 от "Истината е една!":

    Войната в Украйна е показателна за това, че руския фашистки режим няма нищо общо с православието и християнските ценности, събрал се е с най-злокобните и раздикализирани ислямски режими, за да унищожи една мирна православна държава като Украйна, включително отричайки правото й на съществуване. Техните наколенки в България са абсолютно същите, както открито го демонстрират.

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    11 22 Отговор

    До коментар #8 от "Бонев":

    Умре мита за "магучая". Умре и мита за това, че Русия можела да стане нормална държава. Умре и мита за руския "атнифашизъм". Това са нещата, които умреха.

    Коментиран от #12

  • 10 ТаУмВзе

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Аре прочети кой е тоя нацист Бандера и после ще си говорим за окрайна. Щото превъртехте флипера от лаене, без да разбирате що се пените. Z

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    11 16 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Ти прочети кои са Сталин и Хитлер, какво е общото помежду им, и между тях и Путлер и после ... чемодан, вокзал.

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Бонев

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Напиши и една панахида за авдеевка. 50стотинки са си 50стотинки.
  • 13 ал ооо,б ъ л га р и н о,7,9

    8 2 Отговор
    К о л к о п ъ т и ти к а з в а м да о г р а н и ч а ва ш а л к о х о л а.П р и т еб е х ро н и ч н о,а л ко хо лен д е л и ри у м.Помогни си сам.У т ре ще б ъ д е к ъ с н о
  • 14 От ЮАР

    15 17 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Горбачов е единственият политик-визионер в цялата история на Русия-СССР. До голяма степен, цяла Източна Европа дължи освобождението си на него. Никой нормален човек не желае да живее в общество, градено по Руски модел. Русия в цялата си история не можа да създаде общество, добро за хората. Целият им фокус е имперско-комплексарски. Дори в материалния свят, не създадоха нито един продукт, който да е за живота на хората. Всичката им технология е или резултат на шпионаж, или покупка на лицензи, но и в двата случая резултатът са лоши копия на Западните оригинали. Като се почне от ядрената физика и техника, през авиацията и се свърши с изделия за бита - няма едно нещо, което да се поне отчасти изравни със Западните аналози. Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре. С тях нямаме нищо общо, нищо не им дължим и сегашните събития ясно показват, че Русия НИКОГА повече няма да стъпи на Балканите.

    Коментиран от #41

  • 15 Объркано Атлантиче

    17 5 Отговор
    Да припомня, че тогава Великобритания поддържаше Хитлер чрез своя крал Едуард VIII, същият онзи с абдикацията и миската си Симпсън, заради любовта си към Хитлер абдикира, не заради американката. Да припомня също, че Англия чрез тайно споразумение с Хитлер му предава Чехословакия и става възможен аншлусът с Австрия.

    И то година преди пакта Рибентроп - Молотов! И да кажа, че Чърчил насъсква Хитлер срещу СССР ! В същото време днешният евроатлантически партньор САЩ по онова време в 30 те години на 20 век няма извънконтинентална външна политика, а влиятелни американски кръгове толкова обичат Хитлер, че го спонсорират до края.
  • 16 ТаУмВзе

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Благодарение на Сталин има Европа, благодарение на Хитлер има Германия. Не очаквам да стоплиш какво ти се пише палавник!

    Коментиран от #20

  • 17 Объркано Атлантиче

    12 8 Отговор
    Освен това:
    Германия вече трети квартал е в рецесия,по думите на техните икономисти външния дълг е 1,2 трл.долара,но има особеност при официалното показване.Не са прихванати ред второ и трето степенни плащания,но те също са държавен дълг.Истинската стойност на външния им дълг е 14,8 трл. долара и нямат печатница за долари.Лошо!Това ги прави втора по задлъжнялост държава в света след САЩ спрямо дълг на глава от населението.

    Браво на баба Меркел,справи се отлично!Шолц вече се облича като погребален агент и познайте кого ще погребва.А иначе Германия пак помага на Израел(те го създадоха и построиха)и Украйна както и през ВСВ-спасява отново милиони украинци от жалкото им земно битие,отпращайки ги в селенията на Бандера.
  • 18 Отговор

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Фашисти са западните сатанисти.
    Един по един политиците в Германия си признават че техните дядовци са фашисти и са ги въспитавали като тех.
    Полсдната беше глупавата Аналена ,бе обраование ,но минала през възгледите на дядо си и заършила в сататниските "курсове" за млади сатаниснки "политици" ,като Трюдо ,мИкрон ,фон дер Ла$$Инен ,...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    9 11 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Сталин и Хитлер (както и Путлер) са идеологически братчета, а "асвабаждението" по руски Оруел го е описал "свободата е робство".

    Коментиран от #21

  • 21 ТаУмВзе

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Оруел е интерпретирал Земятин Ние. Антиутопия като стил идва от Русия. Хахахахах

    Коментиран от #22

  • 22 Българин

    10 11 Отговор

    До коментар #21 от "ТаУмВзе":

    Руснаците, също като северномакедонците са създали всичко в галактиката, но най-голямото им постижени са руските наколенки. Там е събрано всичкото можене на руснаците.

    Оруел е абсолютно прав.

    Коментиран от #24

  • 23 Павел пенев

    9 7 Отговор
    Ето сега идва краят на западните псевдо демокрации и наложения от тях империализъм и неоколониализъм, ведно с джендър идеологията и ЛГБТ прайдовете. Капитулацията на Украйна и възхода на БРИКС ще отбележат тези очаквани събития.
  • 24 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Аре като си готин, защо Оруел е избрал 1984……?

    Коментиран от #26

  • 25 да да

    6 7 Отговор
    като гледам снимката..Кол и Рейган се хилят..а Тътчер замислена..сигурно знае че това е начало на края и Русия ще ни види сметката..ще потопи острова..НО хубавото че там почти не останали бели хора..а само кафево-черни..Сунак премиер, а Хан кмет на Лондон...егати подигравката..
  • 26 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "ТаУмВзе":

    Както всички като теб, се опитваш да си покриеш невежеството с приказки.

    Жанара на дистопията не идва от Русия/СССР.

    Разбира се, Русия/СССР са ИДЕАЛНИЯ модел за романи посветени на дистопията защото през почти цялото си съществуване там е бил негативния образ на едно общество. Тоталитаризмът и фашизмът в тази държава са най-лошото, което едно "общество" може да "постигне".

    Коментиран от #29

  • 27 Мито

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А можеше и 16та република да сме на РФ. Тогава щеше да настъпи един прекрасен живот, просто не ми мисли!!! Щеше да си имаме СВО, и нашите Бахмут и Авдеевка. Много гот, нали
  • 28 Търновец

    4 2 Отговор
    "Падането на комунизма" - валидно е за Съветския комунизъм а комунизмът в Китай е все по силен, а също в Северна Корея, първата бира е правена в Британия но все повече Британци пият Немска бира и купуват БМВ, с в Британия все по силен е т н. от Linden Larousche банков и мултикултурен капитализъм - и малко на брой хора все повече забогатяват а много Британци напускат и тъкмо Германия е втора родина. Роналд Рейган много вдигна военния бюджет за сметка на средния Американец и федералния резерв вдигна лихвите за да привлече капитали, но това имаше обратен ефект защото вместо в инвестиции е производството милиардите отиваха в банките включително милиарди от ЕС. Горбачов не успя да овладее корупцията в многобройния държавен и партиен апарат и перестройката се провали
  • 29 ТаУмВзе

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Виждам, че си наточен плавник. Да те светна, че Фашизъм е в Италия при фашите на Франко. Националсоциализъм е нацизъм във Германия. Натам си знаеш... Каквото и да ви се обясни сте си Пациенти на Праведната Пропаганда. Честито!

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Некой си

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ТаУмВзе":

    Франко е испанец.Бъркаш го с Мусолини.Иначе си прав.

    Коментиран от #37, #43

  • 31 Трандафор

    1 1 Отговор
    Е, разбрахме защо е велик О,Рурк. Назовал е истинския проблем на източния блок - никой не е искал да носи български обувки. Сега реват от днешните гаражни обувки и от какво ли не... Иначе Горбачов е мноооого велик
  • 32 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "ТаУмВзе":

    Мне, не си уцелил правилния човек.

    В СССР нарочно наричаха "фашизъм" режима на Хитлер, за да избягнат асоциацията идваща от втората част на национал-СОЦИАЛИЗЪМ, защото СССР е абревиатурата за Съюз на съветските СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ Републики.

    По същество (не на теория) няма разлика между тези неща: режима на Хитлер и този на Сталин са едно и също, методите им са едни и същи и целите са едни и същи. Те затова се дебнеха кой да прекара пръв другия: защото се конкурираха за едни и същи неща. Иначе действаха в пълен унисон, както се видя от първите години на ВСВ, която започнаха ЗАЕДНО.
  • 33 Комунист

    2 3 Отговор
    Комунизъм никога не е имало. Имаше социализъм. Комунизма тепърва ще дойде и победи в световен мащаб. Най напред комунизма ще победи в САЩ, после идва ред на Англия родината на Тачър, Германия, Франция, Италия и т.н. "Един призрак броди из Европа".....
  • 34 Търновец

    3 2 Отговор
    Комунизъм и капитализъм - преди години Янко Р. беше офицер от ДС в Търново, син на полковник и брат на служител от Кинтекс, и взе под наем собственост на МВР и накупи необходимости и направи ремонтна работилница за автомобили. Когато офицер от ДС който публично се дефинира като "комунист" взема под наем недвижим имот собственост на МВР - това е минимум конфликт на интереси да не говорим за морал и анти морал. Така стартира "капитализмът"
  • 35 Енгелс

    1 4 Отговор
    Съгласно ДИАЛЕКТИКАТА, видовете политически системи са както следва: Първобитнообщинен строй, робовладелчески строй, феодализъм, капитализъм, социализъм, комунизъм. Падането на социализма е резултат на трильоните долари хвърлени в подкупването на продажната Горбачовска, Лукановска и прочие Номенклатура. Капиталистите се уплашиха от социалните придобивки на социализма и използваха подлият метод на подкупничеството. Един ден обаче, това ще им излезе през носът. Комунизмът победно ще възтържествува.

    Коментиран от #36

  • 36 Любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Енгелс":

    А сега последно Путлер и той ли е "купен" или е истински патриот, който милее за Русия?

    Питам, за да сме наясно и да не се опитвате да "пишете историята на ръководителите на СССР/Русия със задна дата" както е обичайно в Империята на Злото.

    Каквото кажете сега, това ще е и за в бъдеще.

    Коментиран от #39

  • 37 Стършел

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Некой си":

    Прав си за Франко, (отявлен фашист , приятел на Хитлер) защо Иначе ще приема НАТО след като де Гол ги Изгони от Франция през 1966
  • 38 Две и две

    1 2 Отговор
    Няма бъдеще без промяна в мисленето, а с английски консерви чието мислене е закъсало в средата на 17 ти век и които с нокти и зъби се борят да е тяхното, няма никакъв шанс да видим това бъдеще
  • 39 Енгелс

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Любопитен":

    Не сте запознат с диалектическият материализъм. Прочетете го и осмисляне нещата. Русия също строи капитализъм, точка! Ето отговорът, личностите не са важни. Китай също строи капитализъм, допусната е частна собственост. При социализма и комунизма собствеността е държавна и лична, точка! Няма друга собственост.

    Коментиран от #40

  • 40 Любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Енгелс":

    Странно, ти си "запознат" но не можеш да отговориш на един обикновен въпрос.

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Американците и англичаните съсипаха

    3 2 Отговор
    германското национално самочувствие след 1945 г. Германците се оядоха и станаха лениви - физически и умствено, САЩ ги уверяваха, че ще ги защитят от Русия, но в момента ги оставят сами да се оправят .
    Тъпите западни политици не си знаят историята /виж причините и резултатите от двете световни войни/ и пак ще духат супата, ако не се вразумят. Никой не предполагаше, че начело на САЩ и на редица западни страни ще застанат хора на путин. Така че, "делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се"!
  • 43 ТаУмВзе

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Некой си":

    Признавам си Грешката и сте Прав.
  • 44 Енгелс

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Любопитен":

    Отговорих ти, осмисли написаното. Русия е също капиталистическа държава. Путин си милее за Русия, Байдън за САЩ и т.н. Капиталисти! Това е.

    Коментиран от #45

  • 45 Любопитен

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Енгелс":

    А, интересно.

    Ти не каза ли, че си наясно с идеологиите и формите на държавно управление?

    Защото в момента в Русия е тоталитарна диктатура. Ако твърдиш, че Путин прави капитализъм, или Путлер се проваля, или ти си нямаш представа от държавни системи.

    Коментиран от #49

  • 46 Перо

    3 2 Отговор
    Маргарет Тачър каза на полуграмотния колхозник Горбачов, че обединението на Германия ще доведе до големи катаклизми, но селянина не я послуша, воден за носа от жена му! Сега обединена Германия стана страната с най-извратеното, джендърско население в света и логично предизвика ответен отговор от останалите отговорни, организирани и дисциплинирани германци, от старата гвардия и образованите млади, чрез Алтернатива за Германия и рейтинга им непрекъснато расте!

    Коментиран от #48

  • 47 факт

    1 1 Отговор
    Проблема на Ееропа започна с възхода и реваншизма на германия.
  • 48 Смех в блатото

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Другаре, важното е да спазвате старата традиция в Империята на Злото за всичката мизерия и провал да е виновен "предния" "ви "велик лидер".

    И Путин го чака същата участ - гарантирано! :)))))
  • 49 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Любопитен":

    Аз съм наясно с идеологиите и формите на държавно управление, но както казах ти не си наясно.? Видовете обществено-политически системи вече ти бяха посочени в мой коментар 35. Прочети и ги запомни. Що се касае за тоталитарната диктатура, тя не представлява вид обществено-политическа система. Тя е форма на управление ,но не и система. Определящото за една политическа система е формата за собственост. Частната собственост НЕ СЪЩЕ8СТВУВА при социализма и комунизма. Научи добре това!