Last news in Fakti

27 Март, 2024 06:00 2 484 32

Германия: Банката, която финансира авантюрите на Хитлер

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • нацистка германия-
  • германия-
  • банка-
  • райхсбанк-
  • денацификация

След войната в Западна Германия масово се провежда така наречената „денацификация“

Германия: Банката, която финансира авантюрите на Хитлер - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германската емисионна банка Бундесбанк обърна поглед към своето минало. А там има страници, които не са за гордост, защото става думи за съучастие в престъпления по времето на нацизма. Бундесбанк тържествено оповести, че никога повече няма да позволи да бъде използвана като по времето на националсоциалистическия режим.

Централната банка на Германия публикува подробности за това как нейната предшественичка Райхсбанк е финансирала военните авантюри на Адолф Хитлер и е станала съучастник в експлоатация, експроприация и конфискация.

Значима роля във функционирането на нацисткия режим

По поръчка на Бундесбанк беше извършено цялостно проучване на историята на Централната банка в Германия в периода 1924-1970 г. Това проучване беше поверено в ръцете на независим екип. Публикуваните сега резултати показват, че предшественичката на Бундесбанк, Райхсбанк, играе значителна роля във функционирането на нацисткия режим между 1933 и 1945 г.

Тогава Централната банка подпомага да се финансира оръжейното производство в подготовка за войни и допуска на окупираните от Германия територии да се практикува финансова експлоатация. Тя участва още в регистрирането и обработката на конфискувани активи. Авторите на изследването установяват още, че банката всеобхватно се е ангажирала с антисемитските репресии, извършвани от нацистите: конфискацията, отчуждаването и продажбата на еврейски активи.

Райхсбанк не се e гнусяла и от други дела: тя се е грижила още за златото и чуждестранната валута, отнети от избитите в концентрационните лагери."Райхсбанк е действала като доброволен стожер и като пазител на отнетото имущество в контекста на финансовия Холокост", казва професор Албрехт Ричъл от Лондонското училище по икономика, един от двамата авторитетни историци, на които е възложено проучването. Неговият съавтор Магнус Брехткен добавя, че въоръжаването на Хитлерова Германия би било невъзможно без парите на Райхсбанк, които са били „инструмент на финансова война“.

Денацификация, но твърде ограничена

След войната в Западна Германия масово се провежда така наречената „денацификация“. Бивши служители на Райхсбанк, преминали през тази процедура, се добират до служба в новата емисионна банка. Първоначално наследник на Райхсбанк през 1948 г. става Bank deutscher Länder, а след това Бундесбанк, основана през 1957 година. Много мениджъри на средно ниво от Райхсбанк продължават дейността си в Бундесбанк, което отразява и ситуацията в редица други публични институции в Западна Германия след войната.

"Приемствеността в рамките на това, което можем да наречем „функционален елит“, е една и съща в министерствата и в други публични институции", казва съавторът на изследването Магнус Брехткен от Института за съвременна история в Мюнхен. Един от тогавашните директори на Райхсбанк Карл Блесинг по-късно става и първи президент на Бундесбанк. През 1939 година Блесинг уж предпазливо се дистанцира от икономическата политика на Хитлер и отива в частния сектор, но и там практически работи за режима. Брехткен казва, че Блесинг е играл централна роля в плановете на нацистите да извлекат от Източна Европа колкото е възможно повече суровини.

Проучването установява обаче, че макар при кадрите да има приемственост, нито Бундесбанк, нито някоя друга от новите банки в Германия може да се смята за правоприемник на Райхсбанк. Цялото злато на Райхсбанк е конфискувано от съюзниците срещу Хитлер, а сегашните златни наличности на Бундесбанк идват от излишъците, произведени в германската икономика през последните около 70 години.

Вече има цялостна картина за миналото

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че изследователите са предоставили "съкровищница от прозрения и изводи", които скоро ще бъдат изцяло достъпни за обществеността. Той напомни, че самата институция желае критично осмисляне на миналото си. "Това, което липсваше досега обаче, е цялостна картина на политиката на германската Централна банка преди, по време на и след края на Втората световна война. Сега вече разполагаме с такава картина", констатира Нагел на специална пресконференция.

"Изследването показва как централните банкери са станали доброволни съучастници на един престъпен режим", каза още Нагел. "То показва колко податливи на расизъм, антисемитизъм и антидемократично мислене са били тези хора." В обобщение президентът на Бундесбанк заяви: "Никога повече малцинствата не бива да бъдат изключвани и подлагани на държавна тирания. Никога повече не бива да се позволява на държавни органи като Централната банка да потъпкват демократичните ценности".

Ричард Конър | Александър Андреев редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    10 22 Отговор
    Лендлийза на Щатите и пушечното руско месо обърнаха хода на историята, съюзниците подкрепиха грешната страна.
  • 2 ционистбанк

    37 3 Отговор
    това сега е една поробена територия управлявана от фащ: няколко еврейски фамилии

    Коментиран от #20

  • 3 Уса

    21 2 Отговор
    И днес ситуацията е същата и резултата ще е същия
  • 4 Име

    15 12 Отговор
    Ето какво е било, ако не бяха руснаците - това е щяло да бъде ад - Хитлер е искал и славяните да унищожи напълно е превъртял щяла е да остави само колкото - за прислуга да има там някакви си, слава богу - размина ни се тогава, иначе самите германци са нормални хора, както и да е.

    Коментиран от #6, #18, #30

  • 5 да де

    31 3 Отговор
    Банките в цял свят ги контролират от евреите значи евреите са финансирали оня с мустачките.

    Коментиран от #23

  • 6 Троян

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Само че срещу психопата шикългрубер се е изпраил още по голям психопат. Йосиф Висарионович Джугашвили. СТАЛИН. Грузинец а не Руснак.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха,

    23 4 Отговор
    ами сега кой финансира укра бе,шваби?!Парите на ес не са ли и от германската банка?!Парите "за мир"не отиват ли за война?!Същите сте си,затова руснаците отново ще ви счупят зъбите,защото го заслужавате!
  • 9 Урюрвкос

    13 0 Отговор
    на 12 април 1945г заместгик директора на Райсхбанк Емил Пул (едновременно член на съвета на директорите на швейцарска банка за международни плащания с централа в Базел) дава всичкото злато на американците. Преди това то е преместено във Белгия. Предадените ценности са за около 2 трилиона дол по сегашния курс.
  • 10 Добре де,...

    17 0 Отговор
    ами кой превозваше конфисцираното имущество на евреите, фирмата "Кюне +Нагел" = Kühne+Nagel, сега собственикът им е най богатият германец с над 45 милиарда нетто под възглавницата. А и господа от "ДВ" пишете до 70-те години на миналия век, колко нацисти са били все още на отговорна държавна служба. Да историята се пише винаги от победителите
  • 11 УдоМача

    6 3 Отговор
    "А там има страници, които не са за гордост" - категорично е повод за гордост защото е финансирала един велик човек, който поради грешката да нападне СССР не успя да завърши великото си дело. Ако беше успял, светът щеше да е много по-добро място за живеене за всички!

    Коментиран от #15

  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 4 Отговор
    В БГ СА ОТПЕЧАТАНИ ПО-ВЕЧЕ ОТ 15 КНИГИ ЗА ФАШИЗМА КОИТО ГО ВЪЗХВАЛЯВАТ МИСЛЕТЕ КАКВО НИ ЧАКА
  • 13 Перо

    6 2 Отговор
    Развитието на нацизма не опира само до една институция, а е всеобхватно дело. Приемствеността и професионализма са причина за икономическия бум във ФРГ, през 60-те и 70-години, за разлика от БГ, където беше уволнен целия държавен и икономически апарат, от преди банановата революция и до сега ни управляват учещи се случайници! Резултатът от колапса на държавата е очеваден!
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    БАЩАТА НА ДЖОРДЖ БУШ БАЩА И ДЯДО НА ДЖОРДЖ БУШ СИН И ДЖЕФ БУШ
    .....
    Е БИЛ ДИРЕКТОР НА БАНКАТА НА НАЦИСТИТЕ ОТ КОНЦЕРНА ФОН ТИСЕН В АМЕРИКА ДО 1942 ГОДИНА , КОГАТО СЛЕД КАТО ТРЪГНАЛИ ДА ПРАВЯТ ПРЕВРАТ НА ЕВРЕИНА РУЗВЕЛТ Я ЗАТВАРЯТ А НЕГО ГО ПРАВЯТ СЕНАТОР:))
  • 15 Урюрвкос

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "УдоМача":

    за всички без цигани, евреи и славяни
  • 16 Кака

    7 0 Отговор
    Ролята на една Централна банка е да обслужва платената система на държавата. Независимо дали Хитлер, Сталин, Рузвелт, Путин, простотокиру, , или Делян пеевски е на власт.
  • 17 Мирослав

    7 3 Отговор
    Нищо не се е променило и нищо не се е забравило, нацизмът и фашизмът отново процъфтяват в Европа благодарение на евроатлантизма. Разлика няма!
  • 18 Хахахаха

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Проблема е, че сега рашагите правят същото. А новия Хитлер е путлера. Те са новите нацисти, за това трябва да бъдат спрени преди да е станало късно.

    Коментиран от #19

  • 19 И както винаги

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    крадецът крещи : - Дръжте крадеца!
    Галя рони сълзи от умиление и гордост. Дано бъде и по - щедра към тебе.
  • 20 Търновец

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ционистбанк":

    Точно - поробена територия но все още с пари, а САЩ са в положение на фалит с милиарди печатани долари и някои искат да сложат ръка на Германските злато и пари. The Guardian прави собствено разследване как е бил финансиран Хитлер - от Британия милиарди отиват към фирмите на сенатор Прескот Буш от САЩ и от там към съвместно инвестиционно дружество регистрирано в Холандия между Бул и Тисен - производител на стомана за танкове и оръдия с лагеристи от Аушвиц са работили за Тисен и след ВСВ завеждат иск срещу сенатор Буш който също е санкциониран от министерство на правосъдието на САЩ. Лондонски банкери дадоха милиардите за Немската армия - защо никой не смее да ги разследва. През 1930 Германия беше пред банкрут след Голямата рецесия с пет милиона безработни, Немците нямаха пари за храна камо ли за оръдия. А защо не проучат Американски фирми инвестирали в Германия?

    Коментиран от #25

  • 21 Кресна

    7 1 Отговор
    Доста хора които въобще нямат познания какво се е случило и защо се е случило втората световна война .С две думи се е случило следното ,за мързеливите които проверяват какво пише в интернет само ; Царския двор на Англия почва да отпуска заеми на Германия и да ги подготвя за война срещу Русия .Целта на Англия е запазване на хегемонията им в света която окончателно губят .Та какво са искали ? Обещават на Хотел ,че ако разгроми Русия ,за него остава владеене на централна Европа ,за Англия и САЩ двете страни на Атлантика ,и англия с Япония владеят Азия .За целта самите англичани правят совалки с държавите ( Австрия ,Чехословакия и Полша ) да дадат коридор на Хитлер .Австрия лесно пада ,Полша е предадена от Англия и се вижда след края на войната когато искат нейното унищожение като държава точно от Англия и единствената държава която по това време е имала подготвена армия и силна е Чехословакия и която оказва доста проблеми на Хитлер ,но след огромен натиск и тя пада .Това е общо взето всичко което се е случило за хора които не обичат да четат .Сега това правят с Украйна ,но с тази разлика ,че Хитлер тръгна с 2 милиона армия ,Зеленски с 1 .Явно запада никога няма да си научим урока .За да изтриеш Русия от картата на света ,означава да изтриеш самия свят .Мира не им дава богатствата и родолюбието на руснаците ,нещо което липсва на западния свят .

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Кресна

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кресна":

    Хитлер .
  • 23 Ндкд

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Не евреи а хазари..думата евреи е за заблуда
  • 24 Оператор на права лопата

    2 1 Отговор
    В днешните тежки времена, в които вие, розовите европейци, ни принудихте да живеем, както и на прага на Трета световна война, в която ни въвличате, всеки би ги финансирал - дори и обикновените граждани на ЕС и то на съвесем доброволни начала.
  • 25 Мнение

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    Историята има навика да се повтаря!

    Нещо което ме накара да се замисля над следното:
    Фащ инвестираха 5 млрд долара в преврата в Украйна през 2014г (гледах видео в което задокеанците си признават), след което "изведнъж" се пръкна батальона на Азов, с почти същите фашистки/нацистки символи и дейности?!
    Та веднага си казах, след като фащ възстановиха фашизма в укрия толкова бързо, възможно ли е те да са същите, които спонсорираха и Хитлер???
    Щото фащ воюва винаги извън своята територия, а от тези войни печелят трилиони (една шепа хора, които правят вируси, вакси, войни, а сега и еко тероризъм)!

    Имаше снимки на Хитлер в интернет, показващи го като доста възрастен, обаче ги определяха за конспирация?! Няма да се учудя, ако са истински!

    Коментиран от #29

  • 26 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор
    "без да искат" са спестили, че САЩ и Великобритания имаха първостепенна роля при финансирането на Хитлер и неговите помощници още през 20-те години, които го разглеждаха като иструмент за разгромяването на СССР и опустошаването на Европа за техни облаги.

    Сенатор Прескот Буш (дядото на Джеб Буш) е награден с отличието Немски орел в знак на благодарност, че банката му е отпуснала големи финансови средства на националсоциалистическата партия - документът е с дата 7 март 1938г. и носи личните подписи на Хитлер и на държавния му секретар Ото Майснер. Този доказателствен материал се съхранява в архивите на Министерството на правосъдието на САЩ заедно със заповед от 1942г. до Буш-старши да преотстъпи акциите на банка, свързана с Третия райх.
    ..и не само това.
  • 27 ВСВотСАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кресна":

    Абсолютно точно,даже и сухата фактология го доказва--26.01.34г. Полша става първата в Европа страна подписала пакт за ненападение с Германия--16 март 1935г. Германия обявява задължителна военна служба и армията и далеч надхвърля разрешените и от Версайския договор 100 000 войника (Англия и Франция се противопоставят само с декларация)--7 март 1936г. Германия в нарушение на Версайският договор изпраща войска в демилитаризираната Рейнска област. Това дава пълното основание на Франция и Англия да започнат военни действия срещу Германия (а съотношението на силите в това време е в тяхна полза), но те отново се ограничават с декларации.

    --През ноември 1936г. Германия и Япония официално сключват пакт за съвместни действия против СССР. Пред СССР надвисва заплахата от война на два фронта.--12 март 1938г. в нарушение на Версайският договор, германските войски навлизат в Австрия--На 30 септември 1938г. в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия въпреки всички международни норми.10 дни по късно Полша и Унгария, с одобрението на Фюрера окупират друга част от Чехословакия. -- През 1938г. СССР остава без никакви съюзници пред заплахата от война на два фронта. Мюнхен е повратна точка в пред историята на ВСВ, след мюнхенското съглашение войната на практика става почти неизбежна, а СССР се очаква да е основната жертва.
  • 28 Как руснаците спечелиха войната?

    2 2 Отговор
    Хвърляха, хвърляха, милиони е милиони " пушечное мясо" и немците свършиха патроните!
  • 29 Търновецp

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мнение":

    През 2019 в САЩ почина г-н Linden LaRousche - един чудесен левичар който имаше последователи интелектуалци в университетите - той написа една малка книга "How to recreate our economy" в която говори за два типа капитализъм и че тъкмо сблъсъкът между тях доведе до ПСВ и ВСВ - при банковия капитализъм само интересите на едрите собственици на ценни книжа - акции на фирми и банки се отчитат, а при националния и социален капитализъм в борда на директорите право на вот имат и работниците и жители - представители на местните селища и те могат да блокират глобализма - примерно преди години в щата Индиана един завод за тежкотоварни камиони уволни 3000 Американци и на тяхно място бяха назначени Индуси, същото се случи в IBM в Калифорния, в Германия Австрия Дания и други национални държави това все още е невъзможно, аз вече писах за мнението на някои Германци - Банка Ротшилд е в дъното на нелегалната миграция в Европа - нелегалните се използуват за многокултурен банков капитализъм, Адолф Хитлер беше полуклошар без постоянна работа и понякога спеше под мостовете но беше мечтател и имаше дар слово и си спечели подкрепата на големи богаташи поддържащи национален капитализъм а през 1920 имаше и опит на Троцки и Сталин с война да направят съветска власт в Полша и Германия но бяха разбити на Висла от Пилсудски - богатите в Германия се почувствуваха застрашени.
  • 30 михаил

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Ето какво казва Хитлер за Славянската нация --" Те трябва да научат таблицата за умножение и деление да могат да пишат и да четат - тъй като ще служат на висшата раса това за тях е достатъчно . " приблизително така е казал като е мислил да унищожи голямата а само малка да остане за да слугува както и раждаемостта ще бъде контролирана според нуждите им .( бих се радвал ако някой помогне и обясни на нашите мал....умници , слобо...умните значението на това което е казал ,тъй като те никога няма да го разберат) .
  • 31 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Отново "дрън-дрън ярина " от ДВ !!
    Как една напълно банкрутирала държава след ПСВ изведнъж , като Феникс птицата, само за някакви си 20 -тина години прави в 36-та две Олимпиади - лятна и зимна / недостигнат рекорд вече 88 години/ и до 1939 година става "Велика и непобедима" военна световна сила ?? Някаква си НЕМСКА банка давала пари ...наливала у джобовете на ефрейтора милиарди !? А те от къде са постъпвали ?? От шведски и швейцарски банки !! А те от къде са ги наривали?? И на магарето на бай Кръстьо от наше село е ясно, че са идвали оттатък Голямата локва !!
    Четете ДВ за да поумнеете !!
  • 32 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    Както и да омаловажавате този човек той е личност и въобще не се заблуждавайте че е бил посредствен човек...! Грешката му беше че влезе на изток иначе всичко останало беше както трябва! Сега света щеше да бъде наистина дисциплиниран и нормален а не пълен с всякаква паплач и извратеняци...