Last news in Fakti

31 Март, 2024 16:01 1 318 12

Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние, в последните години се използваше за политическа дъвка

  • александър николов-
  • енергетика-
  • политика

Най-грозният пример за енергетиката е Топлофикация София

Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние, в последните години се използваше за политическа дъвка - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В тежко състояние е българската енергетика. В последните 3 години се използваше само като политическа дъвка и то по време на война. Мълчанието на политическия елит показва приятно съглашателство, независимо, че симулират война помежду си. Цената се плаща от хората. Това заяви бившият министър на енергетиката в кабинета „Кирил Петков“ – Александър Николов в интервю пред БНР.

Той категорично отхвърли обвиненията към него, че енергетиката е източена.

„В периода от втората половина 2021 г. досега от енергетиката са иззети 5,4 млрд. и са насочени към държавния бюджет“, заяви Николов.

И предложи „да се върнем към 2021 г. до първия служебен кабинет, след протестите, за да се види поведението на доста политически лица“.

„Темата "Топлофикация" - София е много пряко свързана с енергетика, прокуратура, следствие и прочие. Челно трябваше да се сблъскам с всички аспекти на сектора. До края на 2022 г. могат да се проследят финансовите резултати на дружествата“, препоръча министърът на енергетиката в кабинета на Кирил Петков.

Той обясни, че могат да се видят парите на Фонд "Енергийна сигурност" и отпуснати пари за компенсации и къде са отивали парите.

Единствените средства, които се разпределяха извън системата, бяха за Белене. Второ в края на 2022 г., въпреки че от август 2022 г. влиза следващото служебно правителство, на Гълъб Донев, и могат да се сравнят финансовите резултати. Аз имах огромни очаквания и надежди, които се изпариха за съжаление с болка, че настоящият кабинет ще има смелостта да покаже реалното състояние на сектора, което завари. И това не се случи и защо не се случи? Аз имам отговор. Това, че се премълчаха проблемите, ще създаде политически проблем на изборите на тези, които ги премълчаха“, прогнозира Александър Николов.

Той коментира, че „проблемите са много простички“:

За електроенергия от нетен износител в огромни мащаби България се превърна в нетен вносител на ток. Първо заради забавена инвестиционна програма на много от дружествата, забавяне на средства по Плана и трето неефективно управление на дружествата в БАХ. Поради това и в резултат на либерализацията на цените на етапи, цените на тока ще се повишат.

„Вторият ефект е т. нар. газова политика или по-скоро на липса на такава. В резултата на изключително некомпетентност и корупция "Булгаргаз" е в плачевно финансово състояние и финансовият отчет не се публикува в Търговския регистър. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа“, коментира Николов.

Ситуацията той обясни с „когато държавно дружество с всичките си инструменти се управлява неефективно, това води до разместване на пазара на търговски субекти“.

„Поради това само за 9 месеца пазарният дял на "Булгаргаз" е намалял с повече от 25%. Когато губи, защото няма ефективни цени на доставки, единствените купувачи са тези, които не плащат. Най-грозният пример за това е "Топлофикация" - София. От разходната си част основно природен газ, тя не плаща и трупа дълг, които се прехвърля. Същевременно обаче – събираемостта от гражданите в София е изключително висока. Тоест приходите се получават, основната част от разходите не се плащат, а основната част от парите, които се харчат, са пряко контролирани. И какво се случва в последните дни на сглобката? Столична община е принципал на дружеството. Откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин – климатици, пелети. Това и изкривяване в пазара и след това да бръкнеш в държавния бюджет, за да изчистиш ирационални практики, е странно“, каза Александър Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има ли отрасъл...

    8 1 Отговор
    Да не е в тежко състояние?Като ни управляват хора без всякакви знания и възможности,какво очаквате?Управляващите са еманация на този народ и поради това си правете извода.
  • 2 Тиквата направи сръбската тръба!

    6 2 Отговор
    Тиквата и Теменужка не знаян Закона на Ом-а!
    Гепиха 4 милиарда пари на племето!

    Коментиран от #9

  • 3 УРА,,УРА

    8 2 Отговор
    Нека тулупа и дебелия да спечелят изборите и тогава ще види българина "кон боб яде ли".
  • 4 Българин

    9 1 Отговор
    Как е? Ремонта на ПАВЕЦ Чаира колко милиарда ще е ? 2 млрд за начало, а после ще видим, нали?

    Коментиран от #5

  • 5 бандерски извратеняк..

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Питай тошибата-они знаат.
  • 6 Да се знае

    2 0 Отговор
    Как може да си монополист и да си в тежко състояние ха ха ха ха ха
    Тука става дума ,а нещо друго
  • 7 Г-н Николов,

    3 1 Отговор
    най-тежкият пример,тепърва ще го видим.Това е затварянето на ТЕЦ 2 и ММИ.И да оставим ма скъпи емисии,ма скъп ток,не вървят на пазара.Да загубим нашето си производство,губим СИГУРНОСТТА си.В утрешният ден,като се знае,че вече ги няма,ще ни продават "евтиния ток" с много красива финансова надценнка,защото сме им в кърпа вързани.Дано не измислят нещо и за водното ни богатство,че тогава ще има:Вода газим, жадни ходим.
  • 8 запознат

    4 0 Отговор
    С оправданието, че балансират мрежата енергийните дружества позволяват да работят тези ФвЕЦ , които участват в корупциони схеми с енергийните дружества...всички останали се натискат/балансират се/ от енергийните дружества и работят на 10-15% ! Цялата схема на енергийните дружества е достойна за Хичкок, но би следвало да се разследва от прокуратурата....! Да вземем 2 еднакви ФвЕЦ в едно населено място : Ако участваш в схемата произвеждаш примерно 200кВт на ден , ако не участваш 50кВт на ден....лесно доказуемо...но никой не го вижда...особено контролните органи.
  • 9 Мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиквата направи сръбската тръба!":

    Ми той всъщност закона на ом е на Кавендиш 3 века чо рано
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Я виж ти, какъв велик "инженер-енергетик" сме имали...
  • 11 Ломския

    1 0 Отговор
    Вдигат цените на тока и за това се оправдават с глупости,я кажете какви са заплатите в енергетиката и тогава ще говорим колко работници сме на минимална заплата.
  • 12 ЕвроАтлантически тепегьоз

    6 0 Отговор
    Не е само енергетиката, евроатлантическите либерали разкатаха всичко - селското стопанство, живитновъдство, горите, водите, армията, границите, законите, конституцията, историята...хората..