Last news in Fakti

5 Май, 2024 19:23 3 215 54

Русия, Южен Урал: Водата се оттича, радиацията - не?

  • русия-
  • чернобилска аец-
  • наводнение-
  • курганска област-
  • оренбургска област-
  • радиация

Мълчанието на по-голямата част от екологичната общност и опитите на руските власти да "заглушат" проблема напомнят за ситуацията с аварията в Чернобилската атомна електроцентрала

Русия, Южен Урал: Водата се оттича, радиацията - не? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разрушителното наводнение, което опустоши редица руски региони, се оттегля. Но в реките и питейната вода може да е разтворен уран от изоставени находища. Според еколози под вода са останали 100 до 300 уранови кладенеца.

Безпрецедентното наводнение, което предизвика разрушения в различни райони на Южен Урал в Русия, може би е засегнало редица опасни обекти, твърдят еколози. Те посочват по-специално наводнените стари уранови находища в Курганска област и едно шлаково депо в Новотроицк, Оренбургска област. Опасните вещества могат да предизвикат епидемия от рак и други заболявания сред местното население. Руските власти и държавни агенции отричат последиците от катастрофалните наводнения, обвинявайки еколозите в дезинформация.

Няколко опасни химически съоръжения са в зоната на наводнението

Още през 2022 г. изследователи от Оренбургския университет са разгледали различни сценарии за тежки бедствия и катастрофи в техния регион, включително от силно наводнение. Опасенията им са били свързани с факта, че в Оренбургска област работят 27 опасни химически съоръжения: в много от тях техниката още тогава е била силно амортизирана. В доклада си учените обръщат особено внимание на възможността да бъдат разрушени резервоари с токсични отпадъци. При песимистичен сценарий зоната на замърсяване в случай на изпускане на опасни химически вещества може да се разпростре на площ до 1500 квадратни километра, прогнозират те.

Екологичният проект "Земята е важна за всички" обърна внимание на факта, че настоящото разрушително наводнение е наводнило шлаковото депо в Новотроицк. Местно металургично предприятие съхранява там производствени отпадъци с висока концентрация на тежки метали. Природозащитниците се опасяват, че вредните вещества може вече да са попаднали във водата и да са опасни за местната природа и живите същества.

Наводнението е достигнало до уранови кладенци в Курганската област

Много по-сериозна може да се окаже ситуацията в Звериноголовския район на Курганска област, където през април под вода останаха и част от старите уранови кладенци, които може би съдържат радиоактивни вещества, казаха природозащитници пред ДВ. Думите им бяха потвърдени от сателитни снимки, видеозаписи и разкази на свидетели от региона.

На това място по съветско време е била извършвана експериментална работа в урановото находище "Добровольное", която обаче е била спряна и призната за опасна още тогава - именно поради опасността от наводнения, казва бившият ръководител на щаба на Навални в Курганска област, физикът и еколог Алексей Шварц. В средата на 1980-те години в тези мини е бил извършван пробен добив на уран, допълва ядреният физик Андрей Ожаровски, експерт от Руския социално-екологичен съюз.

Радиоактивни частици могат да попаднат в питейната вода

Въз основа на наличните информации еколозите са убедени, че разтвореният уран е попаднал в река Тобол. Според изчисленията на Ожаровски има голяма вероятност хората, които живеят надолу по течението на реката, да бъдат изложени на така наречената "колективна доза" радиоактивност - ниска за един отделен човек, но опасна поради въздействието върху значителен брой хора. По течението на Тобол се намира град Курган с население около 300 000 души, а освен него има и редица други населени места.

Реката е основен източник на питейна вода за стотици хиляди хора, а пречиствателните съоръжения не са в състояние да филтрират радиоактивни частици, казва Ожаровски: "Ако човек приеме радиоактивни вещества с водата или храната, това може да се окаже последната капка, която да прелее чашата и да предизвика онкологично заболяване”. Специалистът съветва местните жители да пият само бутилирана вода.

Според еколозите водата може да е заляла 100 до 300 такива уранови кладенеца. Част от тези кладенци още изпускат остатъчен уранов разтвор, казва Ожаровски, който лично е наблюдавал опасното явление. Той е участвал в изследване на кладенците през 2019 година. Седем от 12-те изследвани тогава кладенеца все още са били радиоактивни. Според него е трудно да се прецени какво количество радиоактивна течност от тях може да е попаднало във водата по време на сегашното наводнение.

"Росатом никога не свидетелства срещу себе си”

Алексей Шварц обяснява, че измерването на степента на замърсяване на водата с радиоактивни частици изисква сложни изследвания: "Водата трябва да се изпари, утайката да се прекара през спектрограф и т.н. Това може да направи само лаборатория на Росатом". Шварц обаче се съмнява, че държавният концерн ще извърши такива измервания или ще направи резултатите публично достояние: "Росатом никога не свидетелства срещу себе си”, казва той.

Росатом изобщо не споделя опасенията на еколозите: На 23 април “Далур” - компанията, която управлява находището "Добровольное", нарече съобщенията за възможен разлив на радиоактивна течност "умишлена дезинформация". От дружеството обясняват, че находищата са разположени на високо място и не са засегнати от наводнението.

Тази информация отчасти се потвърждава и от Андрей Ожаровски, който уточнява, че дъщерното дружество на Росатом "Далур" е прокарало нови сондажи на възвишенията преди няколко години, но кладенците, които не се споменават в официалния доклад, се намират в низините. Именно те са се наводнили, казва Ожаровски.

Както след аварията в Чернобил?

Лоялни към руските власти еколози твърдят, че наводнението не е засегнало опасни обекти. „Все още няма необратими последици“, заяви в интервю за "Парламентарен вестник" Виктор Данилов-Данилян, научен директор на Института по водни изследвания на Руската академия на науките. Според Максим Токарев, член на експертния съвет на Комитета по екология и опазване на околната среда към Държавната дума, основната заплаха идвала по-скоро от наводнените гробища, външните тоалетни и други санитарни обекти. Той признава, че пестицидите и хербицидите могат да замърсят обширни територии, но твърди, че "мерките по почистването" могат да отстранят тежките последици.

От своя страна Алексей Шварц казва, че мълчанието на по-голямата част от екологичната общност и опитите на руските власти да "заглушат" проблема напомнят за ситуацията с аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Властите на СССР тогава не успяха да скрият последиците от тази катастрофа. Екологът Шварц смята, че от година на година наводненията в Южен Урал ще стават все по-разрушителни, също както и последиците от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекалявайте

    32 37 Отговор
    Кво ни интересуват получовеците .

    Коментиран от #35

  • 2 Дийпето пак се

    22 11 Отговор
    Наа акаха
  • 3 Ф16Вайпър

    42 37 Отговор
    Руски Мир,там всичко се крепи на Лъжата и Кражбата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Диди

    33 29 Отговор
    Рашистите винаги са лъгали. възмездие ще има.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мхаа

    21 26 Отговор
    Блатниците са с имунитет срещу радиация.

    Коментиран от #18

  • 9 Лоялен към руските власти еколог:

    37 20 Отговор
    Урана е опасен само когато е краварски. Когато е руски е полезен за здравето.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 az #СВО

    57 20 Отговор
    Интересно!

    Според DW, в Русия след наводнението, във водата "може да е разтворен уран" и това е проблем, но когато японците изливат радиоактивни води от Фукушима в океана и това е факт, който не се крие ... няма проблем!

    Почувствахте ли опита за евтина манипулация от DW? :)))

    Коментиран от #14, #51

  • 12 Калпазанин

    16 6 Отговор
    Може не може тва е ДЗ, нема по голема отрова от вас
  • 13 Бай той Толстой

    28 10 Отговор
    На Дойче веле за съжаление дори името е невярно 🤗
  • 14 Рошко

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    Всичко според клиента, защо мислиш Путин и Ердоган ги натириха
    А,,,

    Коментиран от #17

  • 15 Щом и ,, зелените ,,

    18 16 Отговор
    го твърдят значи Русия вече е в предсмъртна агония. Много сте смешни Русия е необятна и не може да бъде победена.

    Коментиран от #23

  • 16 Бай той Толстой

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Руснакът Има среден Живот 45 години":

    Ако искаш,може и аз да те осеменявам.Сутляш харесваш ли?😁

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай той Толстой

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "мхаа":

    Ама ти не си срещу съветска власт.Скоро!
  • 19 Хихи

    12 8 Отговор
    Пак Путин е виновен
    А ДВ нищо на са научили от Гьобелс

    Коментиран от #22

  • 20 Хихи

    15 8 Отговор

    До коментар #17 от "az #СВО":

    Срам ме че ги слушах 1982-1989г

    Коментиран от #26

  • 21 истина е

    10 11 Отговор

    До коментар #17 от "az #СВО":

    Дойче Веле си губи времето да пише за живота на тотални идиоти.
  • 22 Хихи

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хихи":

    Русофил не разбрал иронията ли цъкна минус или демократ разбрал я
  • 23 така е

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Щом и ,, зелените ,,":

    необятна е най-вече на изток при тия с дръпнатите очи.
    И в сибир, дето се пращат другомислещите.

    Коментиран от #30

  • 24 Орхидея Чолакова

    7 6 Отговор
    радвам се че станаха тези наводнения и че п х-ло не го еня 🤣
  • 25 Русофилке,

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "az #СВО":

    Казах ти!Не слушай руска пропаганда.Я какъв кретень си станал.
  • 26 Да си беше стоял при червените

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хихи":

    Що си се опитвал да се ограмотиш, та сега да съжаляваш?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Може би Може би Може би

    12 4 Отговор
    Това са великите журналя от елитната медия! Може би са неуки, може би правят пропаганда, може би са жалки , може би Факти са едеоти да копират подобни пасквили базирани единствено на може би?
  • 29 Хихи

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да си беше стоял при червените":

    И тогава бяха тъпи като партийни секретари.
    Ние нямахме инфо
  • 30 Не ти е приятно но

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "така е":

    е факт за твое съжаление.
  • 31 Васил

    9 3 Отговор
    Ще светят като крушки!
  • 32 Оххх

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай той Толстой":

    И ти ще осеменяваш с тез исъхнали орехчета
  • 33 Путин

    5 0 Отговор
    Баби народят новии , нет проблем
  • 34 Цензура

    3 6 Отговор
    Дойче зеле вие сте неграмoтни,нали? Сравнявате Чернобил - където е изхвърлено огромно количество обогатен, силно радиоактивен уран, с отмиване на руда от природен уран от изоставени поради изчерпване находища? Имах познат - инженер от АЕЦ Козлодуй, който имаше ключодържател,лимитирана серия, чиято сърцевина беше от масовият уран 238. И не - нвито светна като крушка, нито се разболя от рак.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДойчеВЦ

    3 4 Отговор
    Локуми, локуми, разтягаме локуми! Възможно е, има вероятност, сигурно така е станало, опасяваме се...вместо да отидете с един гайгеров брояч.
  • 37 Вельо Дойчев

    4 1 Отговор
    Вервайте ми!

    За 800 дни ша ви оправя!
    Ни радиация, ни блатен газ ще ви остане!
    вий само вервайте...ма ло ум ни цииии...


    няма вче кво да се каже за фронта,че...
  • 38 20 милиона километра WC

    6 2 Отговор
    Ония там имат висок праг на болката
    Просто са получили поредния витамин към диетата си
  • 39 Чичо,споко!

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ушeв":

    Да не фанеш инфаркт.
  • 40 Хохо Бохо

    3 3 Отговор
    Уран може и да има, ама може и да няма. Пишем си ей тъй статии за вероятно невъзможни неща. Важното е контент да има за мисирките и сензация за жалкопаветните
  • 41 Бацата

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ушeв":

    Просто сиЕбипуткатаМайна
  • 42 Симо

    4 2 Отговор
    Може би! ...... Се опасяват! .... Цяла статия на предположения , разсъждения и догатки. Дори не я дочетох до край! Днес явно щатните съчинители са във вакация, та Дойче Веле се препечатва в пълен вариант.

    Коментиран от #43, #46

  • 43 Муканина

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "Симо":

    Какво да пише бе другари..нали ви се обясни че приятелите на Путин няма как да са виновни..те ще кажат каквото трябва 500 000 крепостни са нищо в голямата картинка на нещата
  • 44 Р.К.И.

    4 2 Отговор
    Само за атомни бомби говорят и си ги получават.
  • 45 Ха ха ха

    6 2 Отговор
    Руска мърцинярщина.....няма човек, няма проблем..... И специален по-здрав за онзи дето цял ден седи в нета, за да види какво съм побликувал....
  • 46 Р.К.И.

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Симо":

    Дали няма жертви? За жертви - нито дума.
  • 47 П.Утин

    4 3 Отговор
    Ко ма интересува, важното е аз да съм добре !
  • 48 ДВ мозъка ви се отича но ум нямате

    4 5 Отговор
    Краварски сказки от кактуса
  • 49 Аве

    2 5 Отговор
    Япония източи милиони тонове радиоактивна вода от Фукушима директно в океана, но тези от НПО DW хич не бяга загрижени, защото са от "наще", но сега без доказателства само на хипотези реват за радиоактивно замърсяване във вражеската руска територия!?
  • 50 Когато няма водка

    4 2 Отговор
    Всеки друг проблем е незначителен.
  • 51 Ами не си прав

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    Първо грам не разбираш от материята и затова сравняваш със съвършенно различен случай.
    Второ във водата, която беше освободена от Фукушима, няма уран. Има микроскопични количества йод 131, цезий 134, цезий 137 и стронций 90. Концентрацията е толкова ниска, че със съвременните методи на изследване не могат да определят накъде са се разнесли тези изотопи. Какво е изотоп няма да те питам за да не се заяждам.

    Коментиран от #53

  • 52 26 април 1986

    4 2 Отговор
    Крепостниците са свикнали, те и нашите копейки харесват съветката радиация! Достойни наследници на правешкия дебил накарл хората да манифестират под радиоактивния дъжд за 1-ви и 24 май.
  • 53 az #СВО

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ами не си прав":

    Ами в Япония им предложиха на шефовете на АЕЦ Фукушима да си я вземат тая вода и да си я пият...., ама ония не щат!

    Та, толкова, за "безопасните" изотопи в нея! :)))
  • 54 ПИЙТЕ💧

    1 0 Отговор
    БУТИЛИРАН ПИKOЧ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания