Last news in Fakti

16 Май, 2024 16:00 2 303 26

Александър Йорданов: Неудобни думи: Шантав избор

  • александър йорданов-
  • северна македония-
  • гордана силяновска-давкова

Много е вероятно именно Сърбия да бъде приета по-рано от Северна Македония в ЕС

 Александър Йорданов: Неудобни думи: Шантав избор - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите в Северна Македония - парламентарни и президентски, внесоха яснота по най-важния за страната въпрос: членството в ЕС. С гласуването си за партията ВМРО-ДПМНЕ и за новия си президент, гражданите на тази млада държава показаха и доказаха, че не желаят да станат част от нашия Европейски съюз. Имат значение и някои подробности.

Това коментира във "Фейсбук" Александър Йорданов.

За президент те избраха жена професор по конституционно право. Но се оказа, че госпожата Гордана Силяновска-Давкова при полагането на клетвата е нарушила конституцията и нещо повече, не знае името на държавата, на която стана президент. Или се направи на улава. Но защо в такъв тържествен момент?

Пролича, че г-жа Силяновска-Давкова не може да направи разлика между географско име и име на държава. Примерно. Известно е, че държавата на Апенините не се казва Апениния, а Италия. Няколко държави се простират в географската област Македония, като най-малката от тях сама се е нарекла в своята конституция Северна Македония. Останалите си имат други имена. Но ето, че сега нейният президент не признава това ѝ самоопределение. Не признава името на държавата, на която е избрана да бъде президент. За Европейския съюз и неговите държави членки това означава, че нашите съседи абсолютно не са в час за своите интереси и не уважават законите, които сами са приели.

Същевременно победата на парламентарните избори на партията ВМРО-ДПМНЕ е доказателство, че тази партия се е ангажирала с чужда на страната кауза. Очевидно е, че работи за интересите на съседната Република Сърбия. Защото истеризираното ѝ антибългарско поведение прави така, че е много вероятно именно Сърбия да бъде приета по-рано от Северна Македония в ЕС. Неслучайно анализатори определят ВМРО-ДПМНЕ като просръбска партия, а редица нейни прояви, както и говоренето на лидера ѝ Християн Мицкоски, доказват тяхната правота. Докато бъде на власт, тази партия няма да позволи да се осъществи напредък по отношение на европейската интеграция на страната. Но да работиш за интересите на чужда държава, когато имаш своя държава, е азбучно национално предателство.

Гражданите на Северна Македония, които са гласували за ВМРО-ДПМНЕ, всъщност осъзнато или не са осъществили това предателство. И по всичко изглежда желаят да продължат по този си път.

През 2019 г. като новоизбран евродепутат прогнозирах в изказване, че е рано, много рано за членство на Северна Македония в ЕС. Направих тази прогноза, защото познавах отлично политическите настроения в тази страна. Тогава, а и по-късно, единствено колегата Илхан Кючюк от българските евродепутати бе на друго мнение, но ето, че изборните резултати го опровергаха и сега. Язък му за лобистките усилия, които положи. Истината е, че Северна Македония има нужда не от празнословни хвалби и либерални мили очи, а от истината. А тя към днешна дата отново е горчива. Мнозинството от гражданите на Северна Македония направиха шантав избор.

И ще се наложи сега да разберат, какво е искал да каже известният български футболист, а днес и треньор, с израза си за чорбата, която трябва да се духа.

Налага се да обърна внимание и на една неадекватна журналистическа реакция. В някои медии бе цитирана без коментар реакцията на северомакедонското Външно министерство, както и на министъра на правосъдието, на тарикатлъка на Силяновска-Давкова при полагането на президентската клетва. Цитирани бяха техните критични изявления, но не бе споменато, че това е реакция на една отиваща си власт. И казаното от нея е вече без значение. Важно е, какво ще каканижат много скоро новите министри. Мога да прогнозирам, че тяхното говорене ще бъде в унисон със "знанията" на новия президент.

Остава актуален въпросът дали трябва да се помага на държава, която сама не иска да ѝ се помага. И ще стане така, че най-умни в Северна Македония ще се окажат отново онези нейни граждани, които своевременно са си извадили български паспорти. Защото тези паспорти и лични карти, заедно с достойното поведение на македонските българи, към момента са единственото доказателство, че в тази бивша югославска република живеят европейци.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    33 4 Отговор
    Време е Ал. Йорданов да бъде пратен за посланик в Северна Корея - да поотслабне малко!

    Коментиран от #11

  • 3 Миии

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПРЕЗ":

    румънците са рОманизирани българи бе. Прочети си историята.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕвроАтлантически гьон

    20 3 Отговор
    Тчно па евроатлантиците да ми пишат по тоя казус, дето те най-много го забатачиха и най-вече с "френското предложение", ми идва в повече..
  • 6 Миии

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Румъния над всичко и над всички българи":

    до 18 век сте писали на български бе, рОмане български. сега се мъчите на латински..
  • 7 Ей ломски

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПРЕЗ":

    Нали беше в Гърция? Пак си предрусал мойто момче. Аде сега като пич, ела на близнаците и аз ще те изнаасиля в градината .
  • 8 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Ал Йо ги разбира думите, но най вече Разбира Боите на Хранилката де! ХАХАХХАХХА

    Коментиран от #9

  • 9 Туйгуде отчитъ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Последна дейност
  • 10 Павел пенев

    12 2 Отговор
    Македония,.Сърбия и Турция не желаят да влизат в ЕС,но използват тази ситуация за да си оправят държавите. Тази тактика за сега е печеливша, тъй като очакват разпадането на този идиотски съюз.
  • 11 Павел пенев

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Време е да бъде изпратен в затвора като издънка на фашистка фамилия убила децата на Ястребино.

    Коментиран от #19

  • 12 13675

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПРЕЗ":

    Тебе ще те оправят много, много тежки лекарства..... но, не се знае
  • 13 тоя тюфлек

    11 2 Отговор
    беше посраник в Сев. Македония, какво е правил там освен да плюска, дали може сам да обясни.
  • 14 Ханзи

    11 1 Отговор
    Знае ли човек, избора на македонците може ида е за добро. Ние като сме член на ЕС да не би да сме цъфнали и вързали? Ами не сме.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Йорданов, живееш в някаква реалност от преди много години и разсъждаваш като "чиновник"...Дори тия , с българските паспорти, изпадат в делириум, че в София има сп. Вардар, ул. Скопие, кв. Гевгелийски, пл. Македония и др. Те са АБСОЛЮТНО ЗОМБИРАНИ и се смятат за много хитри, че са преметнали тъпите бугар?-татар? за пасоша ....С бесен и зомбиран човек словесен диалог не може да водиш...дори езика сме им откраднали. Сигурен съм, че тези македонци с българските паспорти, публично ще ги изгорят при приемането на СМ в ЕС, а какво ще се излее от останалите "братя"..., не мога да го опиша, че ще ме изтрият....отново
  • 16 Начо

    7 0 Отговор
    Те и българите са подобни като гладуват за банкянския толуп и са най мизерните в Европа
  • 17 Буквоядец

    3 2 Отговор
    Браво на гръцката позиция!
  • 18 Наглецо

    5 0 Отговор
    Точно Сашо Толупа има най-малкото право да коментира Македония. Като беше посланик там, освен да яде, прасета, биволи, агнета и да лочи дамаджани с вино и ракия, друго не правеше!
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Павел пенев":

    "В Ястребино свирят куршуми" от Богдан Глогински. 18 души, от които 6 деца са разстреляни. Те затова сега са премахнати всички поети-революционери от учебната програма, за да могат такива, като този да пъчат шкембета из Европа!
  • 20 Клепто Солзи и Смърголи

    2 0 Отговор
    БКП-кyфaлът Caндe paдикaл-кpиминало кюфтaк Джopдaнo, като джeндъp-възпитaник единствено на Полу-Висшия Институт за НАЧАЛНИ УЧИТЕЛКИ - Шумен, се опитва да третира македонците като детска градина! Но македонците ВИНАГИ му го нaxeндpвaт до oткaт бeз вaз.eлин!

    Коментиран от #25

  • 21 В интерес на истината

    2 2 Отговор
    Както знаем Рилският манастир е строен и изографисан около средата на 19сти век под османско владичество. Като бях младеж се интересувах от дърворезба и иконопис. На олтарът в манастирската черква има врати. На вратите има изписани гербовете на православните държави. През 1967 г. там имаше и герб на Македония. Истината е, че ние изгубихме нашето си, Беломорска Тракия за да ламтиме за съседското.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вaнчo Миxaйлoв

    1 3 Отговор
    СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там в Б-ия. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното ДС-шпионство и стигнете до велемъдрото БКП-"държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н...... Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ и МАКЕДОНЦИ е споменато на 24 места в Светото Писание."
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тато е наш и ние сме Татови

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Клепто Солзи и Смърголи":

    Санде, Санде, който македонец те фане - доволен да остане!
  • 26 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    АлЙО първокачествена краварска подлога.

    Коледа идва !