Last news in Fakti

26 Май, 2024 19:01 3 606 40

Иван Кръстев: "Бяхме добрите. Но този свят изчезна."

  • европейски съюз-
  • нато-
  • икономика-
  • демокрация-
  • евро

В продължение на три десетилетия европейците бяха победителите в един свят на свободната търговия, чиито правила бяха гарантирани от САЩ

Иван Кръстев: "Бяхме добрите. Но този свят изчезна." - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бяхме добрите, бяхме харесвани. Но този свят изчезна. Сякаш Европа е получила някакъв пристъп на световъртеж, казва пред "Шпигел" българският политолог Иван Кръстев и дава един нестандартен съвет.

В продължение на три десетилетия европейците бяха победителите в един свят на свободната търговия, чиито правила бяха гарантирани от САЩ. Бяхме добрите, бяхме харесвани. Но този свят изчезна. Сега виждаме едни европейци, които са загубили увереността си и се чувстват безсилни. Сякаш Европа е получила някакъв пристъп на световъртеж, казва известният български политолог Иван Кръстев в началото на интервюто в отговор на въпрос на "Шпигел" как той вижда Европейския съюз днес - след пандемията и енергийната криза, а сега и с войната в Украйна.

Най-голямата опасност и централният парадокс

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП) може да се класират първи в поне девет държави от ЕС, сред които Италия, Франция и Нидерландия. Но те няма да създадат нещо като единен десен фронт - поради простата причина, че тези партии имат не само твърде различни профили, но и се развиват различно, посочва Кръстев. Джорджа Мелони например се показва много по-умерена, отколкото мнозина очакваха, докато полската "Право и справедливост" и унгарската "Фидес" се придвижиха още по-надясно през последните години.

Освен това има разлика в отношението към тези десни партии в собствените им страни, добавя Кръстев и дава следния пример: В Италия по-малко от една пета от хората вярват, че Мелони работи за извеждането на страната от ЕС и от еврозоната. Така мислят както привържениците, така и противниците на нейната партия. В Германия се очертава съвсем различна картина: както избирателите на "Алтернатива за Германия" (АзГ), така и всички останали са убедени, че тази партия се стреми да извади Германия от ЕС и от еврозоната, казва Иван Кръстев, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външна политика, проведено в 12 страни от ЕС, които заедно държат три четвърти от местата в Европейския парламент (ЕП).

На въпрос на "Шпигел" дали избирателите на АзГ осъзнават, че това би съсипало германската икономика и би засегнало силно включително и тях, Кръстев дава две възможни обяснения за подобно поведение: "Едното е, че избирателите на "Алтернатива за Германия" са силно емоционални, а недоволствата им са радикални. Ето защо те следват Лениновата максима "колкото по-зле, толкова по-добре". Разбирай: колкото по-голям е хаосът, толкова по-големи са шансовете за възход на АзГ. Другото възможно обяснение: привържениците на тази партия не вярват, че тя наистина ще спечели и затова стрелят бясно във всички посоки - с убеждението, че го правят само с халосни патрони."

Според Иван Кръстев крайнодесните партии в Европа не са единни дори по темата за миграцията. В страни като Италия, Гърция, Унгария и Румъния са повече загрижени от това, че твърде много хора продължават да ги напускат, отколкото от това, че други хора имигрират към тях. Да вземем например Унгария, която мнозина смятат за най-антиимигрантски настроената държава в ЕС: това е страната, която преди пандемията издаваше най-много работни визи на чужденци спрямо броя на населението. Политици, които водят кампания срещу имигрантите, след изборите бързо си казват, че страната им има нужда от чуждестранна работна ръка, за да се поддържа икономиката. Такъв беше и случаят с Джорджа Мелони, казва още Кръстев пред "Шпигел".

На въпрос дали това не означава, че европейските крайнодесни са всъщност по-безобидни, отколкото се е предполагало, Кръстев отговаря: "Не бих подкрепил такова съждение. Едно е сигурно: колкото по-слаб е либералният консенсус в дадена страна, толкова по-опасни са десните партии. И ако някоя от тях дойде на власт, след като преди това е била свалена оттам, вероятността да има развитие в авторитарна посока е голяма. Това може да се наблюдава при "Право и справедливост" на Ярослав Качински в Полша и при "Фидес" на Виктор Орбан в Унгария."

Иван Кръстев отговаря и на въпроса на "Шпигел" дали в страни като Унгария например хората вече не ценят демокрацията, свободата на словото и правовата държавност, след като там не виждаме масови протести.

"Ако попитате хората дали искат демокрация, свободни и честни избори, закрила на малцинствата и свобода на медиите, огромното мнозинство ще каже "да". Но дори да виждат, че тяхната партия нарушава демократичните принципи, те ще продължат да гласуват за нея, защото са убедени, че една победа на противниковата партия би представлявала най-голямата заплаха за демокрацията. Антидемократи вярват, че защитават демокрацията - това е централният парадокс в днешната криза на демокрацията."

В това отношение Кръстев дава пример със САЩ, където повечето от избирателите на Доналд Тръмп знаят, че за него основните принципи на демокрацията де факто нямат никакво значение. Но същите тези хора са убедени, че Демократическата партия представлява още по-голяма опасност.

"Не говорете за успехите на ЕС"

Накрая от "Шпигел" питат Иван Кръстев как демократичните партии да се противопоставят успешно на наратива на десните популисти, на което българският политолог отговаря с един нестандартен съвет: да не се говори прекалено много за успехите на ЕС.

Причината: хората оценяват негативно тъкмо най-големите успехи на ЕС, сред които Кръстев посочва например Зелената сделка и раздялата с енергийната зависимост от Русия, както и това, че ЕС се справи с пандемията по-успешно от други. Но успехите бързо се забравят или се приемат за даденост, докато в това време недоволството на критиците става част от политическия разказ, казва българският политолог. Когато по време на предизборна кампания политиците изтъкват това, което смятат за успехи на ЕС, те навярно ще срещнат повече съпротива, отколкото подкрепа, посочва Кръстев. "Най-голямата опасност е от страх от смъртта ЕС да извърши самоубийство", казва българският политолог в края на интервюто си за "Шпигел".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    56 12 Отговор
    Много е прав за десните партии .Изберете боко , и народа пак ще започне да се самозапалва !! Спомнете си Горан от Варна !!

    Коментиран от #19, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Юрист

    8 27 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ!

    Коментиран от #14, #39

  • 5 нннн

    95 0 Отговор
    Неолибералите и cоp.cоидитe НИКОГА не сте били ,,добрите". Вие превърнахте Европа във Вавилонска кула. Вие объркахте Европа и целия свят. Но светът започна да се събужда.
  • 6 бкп

    85 0 Отговор
    Тоя боклук отдавна се е уредил на златна ясла, няма да го мислим
  • 7 ха ха

    78 3 Отговор
    щом лъжците , крадците и паратизиращите подобия на човеци сте " добрите " ми става все по ясно защо Бог и природата искат да ни затрият
  • 8 Путинофил

    54 6 Отговор
    Казах ви, ЕС ще се разпадне като СССР! Помнете ми думата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бяхте добрите

    78 1 Отговор
    Бяхте "добрите", докато не видяхме истинските ви лица! И не разбрахме какво всъщност се крие зад лозунга "Евро-атлантически ценности" и американска сфера на влияние! 35 години България и българският народ са подложени на мизерия, разграбване, събаряне, унищожаване, корупция, управление на посолството! Държава на 1350 години, ще бъде унищожена ....
  • 11 Иван

    34 1 Отговор
    Ами по раждаемостта ще ни познаете, очевидно не ни се живее.
  • 12 дом

    47 4 Отговор
    Един от архитектите на ГЕРБ и тиквата. Докато не се извини, няма да го чета.
  • 13 Най големия

    52 0 Отговор
    соро соид български е този,след прокопиев! Каквото и да каже,го казва лебера с тията!Прав е само,че тази Европа,този свят изчезва,и това е добре!!!
  • 14 Този"проект"

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "Юрист":

    има една едничка цел,да размие гласовете за Възраждане! Нищо друго!!!
  • 15 Четец

    49 1 Отговор
    Иван Кръстев е човекът на Сорос и човек на Прокопиев ПП, а баща му е от ДСигурност.
  • 16 да гориш в ада

    37 0 Отговор
    Измет !
  • 17 Иван

    32 0 Отговор
    Всъщност Инванушка. Кръстев, но некръстен. Анти-логиката му, която е марксистко-учебникарска обърка главите на хора, които бяха начело на България в ключови моменти-1997, 2020. И за тези 23 години неговите следовници постигнаха разцеление, обезбългаряване, демобилизация и слугинаж на съмнителни сили. Това е интелектуална трагедия.
  • 18 Край

    33 5 Отговор
    Европа я теглят САЩ към тях и от другата страна Русия. Европа с Русия ще е центъра света. От Русия ресурсите и от Европа технологий и хора ще дадат най- мощният политически, военно и икономически център на света. Европа от САЩ няма какво да получи. САЩ са като рекетьори дето уж пазят ЕС от Русия а всъщност го изцеждат икономически и обезличават политически.
  • 19 да де

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Поне да му го нахлузим в мазният -ъз !После киру,миро танас ухото ис шутови ,Да си годят на -йнатата си !
  • 20 ЦЛС

    21 0 Отговор
    Център за либерални сексуални стратегии.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Срам и позор

    7 35 Отговор
    Най-безсрамният, най-зависим, най-пробит от руските служби е фатмака Радев. Срам и позор, че този неудачник ни представя като президент.
  • 23 Артилерист

    37 0 Отговор
    Кръстев е голям нагаждач. За Тръмп демокрацията нямала значение, като че ли тя има значение сега за демократите. Само пребройте колко и какви номера измислиха на основния кандидат президент. Особено за оназ социално освободената дето Тръмп я бил насилил ПРЕДИ 20 години. Представяте ли си каква дълбочина на демократическата мисъл! Таз чак сега решила да оплаче...

    Коментиран от #37

  • 24 Бай той Толстой

    27 0 Отговор
    Този продукт на Сорос -вервайте му.
  • 25 Факти

    31 1 Отговор
    Пак цитирате грешно
    Не е най-известният български политолог, а я най-известния и продажен соросоиден боклук.
    Другар на Джеймс Магнитски и сигурно кривогледия Ванка му прави списъците.
  • 26 Ццц

    28 1 Отговор
    Десни, леви, все ная. Основният проблем е, че Европа загуби аурата си на честен, справедлив и независим играч. Някога вярвахме, че можем да решим всеки проблем. Днес изглеждаме точно като колония. Васал и придадък на нечисти интереси. Ролята ни е да подкрепяме и плащаме за грешките на грешниците, като носна кърпичка. А руснаци, китайци и други не ни бръснат за слива, а само се базикат с васалното ни положение.
  • 27 И криво гледа, и криво съди

    20 1 Отговор
    Тоя кривогледец лъже,че право седи но със сигурност криво манипулира бетер ментора си.Италия,Гърция и Унгария не се били плашели от мигрантите? И защо тоя шорошляк ми пробутва между неща, които хората наистина искат и права на малинствата от всякакъв вид и разцветка от които им претенции ни е писнало.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха сега де...

    18 2 Отговор
    И кога станахме кюмюрджии (европейци), че чак си очернихме задника? Не знам и кога сме били добри, но винаги сме избирали страната на лошите.
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    11 3 Отговор
    САМО ДА НАПОМНЯ ЧЕ НА ПЪРВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ МИНАЛИ МОСТА НА БОСФОРА И ВЛЕЗЛИ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ИМ Е ТРЯБВАЛО 500 ГОДИНИ ДА ДОСТИГНАТ И ДА СЕ РАЗМНОЖАТ В СТЕПИТЕ СТЕПИТЕ НА ЮЖНА РУСИЯ
    И 2000 ГОДИНИ ДА СТИГНАТ ДО ГЕРМАНИЯ И СКАНДИНАВИЯ:))
  • 31 123

    14 2 Отговор
    Сатанистите искат да вкарат човечеството в дигиталния конц. лагер. В Куба вече са им занулили банковите сметки ама в сатанинските медии няма да го пишат.
  • 32 Мнение

    26 1 Отговор
    Как е възможно този Кръстев да говори такива глупотевини, които взаимно се изключват! Хората не пасът трева! Именно за това недоволстват хората, защото успехите на ЕС за които говори кръстев,са и най- големите му неуспехи и това,че е подлога ЕС на САЩ, ще бъде неговата кончина! Язък!
  • 33 Пенсионер

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    всички Партии и Политици са Алчни за Власт👌
    а Като Хора някога Бяхме Човечни и Хора Добри
    аСега Доброто е Все по Малко
  • 34 az #СВО

    25 1 Отговор
    Накратко:

    1. Без евтините руски ресурси Европа е кръгла нула!
    Няма човек в света, който да не го разбра, а ние европейците го изпитваме на собствената си кожа в момента!

    2. САЩ отрязаха руските ресурси на Европа и последната е в състояние на свободно падане и скоро ще я приземят.

    3. Основният губещ от войната на Вашингтон и т.н. "колективен запад" срещу РФ е Европа, това е и една от целите на тази война.

    4. Платеният хленч на подобни "специалисти" не трогва никого...
  • 35 Мнение

    13 0 Отговор
    На хората им омръзна различното мнение да е ,,политически некоректно".
    Нямам против половата ориентация, но двама мъже не може да са семейството отглеждащи деца. Не е нормално, а е отклонение гей връзката.
    Всеки народ да си има държава. Няма какво да търси тук гражданин на чужда държава ако не е бежанец от война, или преследван от режим.
    Зелените щуротий и измами за облагодетелстване на определени хора.
    Няма промишленост без енергетика.
    Трябват независими мощности- атомни електроцентрали.
    Европейският гражданин не е овца.
  • 36 Стар корупционер

    8 1 Отговор
    Много удобни въпроси му задават.Либералният изследовател вероятно знае,че нищо не е вечно.Всичко тече,всичко се променя Би трябвало да го питат смята ли,че ЕС трябва да бъде държава със собствена армия,официален език и обща образователна програма.И най- важното: Каква държава? Като САЩ или като СССР? А,ако е като САЩ каква ще е съдбата на местното европейско население?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 простите мисирки са прости мисирки

    7 1 Отговор
    Тоя кривоч е олицетворение на злото, евро джендърски саттанист - и Господ го е наказал, а вие ни го навирате. Ни за гледане става, ни за слушане.
  • 39 Селски тарикат

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Юрист":

    Ами, като ти е толкова акъла....
  • 40 ами

    2 0 Отговор
    така става - като делиш света на добрите, на които всичко е позволено, дори и забраненото, и лошите - които всячески трябва да се премахват, дори и без да спазваш законите, така става! и после ще тряба да живеят в един и същи свят, мразейки се!