Last news in Fakti

28 Май, 2024 06:00 3 395 24

Джо Байдън vs. Доналд Тръмп - кой води в проучванията?

 • сащ-
 • джо байдън-
 • доналд тръмп-
 • републиканска партия-
 • демократическа партия

Състезанието ще ви се стори познато: двамата основни кандидати са същите като през 2020 година

Джо Байдън vs. Доналд Тръмп - кой води в проучванията? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 5 ноември американците ще отидат до урните, за да изберат следващия си президент. Състезанието ще ви се стори познато: двамата основни кандидати са същите като през 2020 г., пише в анализ авторитетното британско сп. "Икономист", което помества към 26 май 2024 г. средните проценти на одобрение от 46 % за Тръмп и 45 % за Байдън.

Настоящият президент Джо Байдън не срещна реална конкуренция за номинацията на демократите. Неговият предшественик на поста, Доналд Тръмп, лесно се справи с пренаселения терен на първичните избори на републиканците. Това ще бъде първият повторен дуел на президентски избори в САЩ от почти 70 години насам, коментира списанието.

След като Тръмп загуби предишните избори, неговите поддръжници се опитаха да анулират резултата. Срещу него са повдигнати федерални обвинения за предполагаемото му участие в тази схема, както и по три други наказателни дела. Първият му наказателен процес започна през април, посочва сп. "Икономист".

Президентството на Байдън се определя от висока инфлация, големи сметки заради политиката му в областта на промишлеността и конфликти в чужбина - Афганистан, Украйна и Близкия изток.

И двамата мъже са непопулярни, отбелязва списанието. Изборите ще бъдат не толкова състезание по популярност, колкото референдум за това кой от двамата кандидати според американците е по-малко лошият вариант.

Основните дати

До изборите остават още много месеци, но след като двамата кандидати вече са определени, кампанията може да започне сериозно, коментира сп. "Икономист":

15 юли

Национален конгрес на Републиканската партия

Обикновено това е четиридневен спектакъл за избраника на партията, която официално ще избере кандидат за президент и вицепрезидент републиканци в град Милуоки, щата Уисконсин.

19 август

Национален конгрес на Демократическата партия

Подобно на конгреса на републиканците месец по-рано, демократите официално ще номинират Байдън за свой кандидат за президент в град Чикаго, щата Илинойс.

16 септември

Първи президентски дебат

Предвижда се двамата главни кандидати да се срещнат на три такива дебата в последващия месец, като всеки път ще обсъждат важни въпроси (или поне ще си разменят обиди) в продължение на 90 минути. Кандидатите им за вицепрезидент също ще участват веднъж в дебат.

5 ноември

Ден на изборите

Изборните секции отварят във вторник в началото на ноември, въпреки че благодарение на ранното гласуване и инициативите за гласуване по пощата много американци вече ще са гласували. В някои щати броенето на бюлетините ще продължи със седмици.

6 януари 2025 г.

Удостоверяване на резултатите

След като всички гласове бъдат преброени, резултатите трябва да бъдат удостоверени от Конгреса на САЩ. Обикновено смятано за формално събитие, през 2021 г. поддръжници на Тръмп щурмуваха сградата на Капитолия, за да спрат удостоверяването на резултатите. Той е подсъдим за предполагаемата си роля в нападението.

20 януари 2025 г.

Церемония по инаугурация

Новият (е, добре, новоизбраният) президент ще положи клетва за следващ мандат на стъпалата на сградата на Капитолия във Вашингтон, окръг Колумбия, заключава списанието.

Кандидатите (според кратките биографии на сп. "Икономист"):

Джо Байдън

Президент

Джо Байдън, на 81 години, ще бъде най-възрастният кандидат за президент от основните партии и ще подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. от него самия. Байдън печели място в Сената на 30-годишна възраст и го заема в продължение на повече от три десетилетия. Той се кандидатира неуспешно за президент през 1988 г. и 2008 г. и беше вицепрезидент на Барак Обама. Въпреки своята репутация на демократ центрист, докато е на поста си той се стреми към разширяване на управлението и лобира в полза на профсъюзите. Той също така оглави международната коалиция в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия. Въпреки че обещава да "свърши работата", ако бъде преизбран, много избиратели смятат, че работата може да го доизтощи.

Доналд Тръмп

Бивш президент

Необикновената кампания на Доналд Тръмп следва не по-малко забележителния му мандат като 45-и президент на САЩ, който приключи малко след като негови поддръжници организираха въоръжен щурм срещу Капитолия. Предполагаемата му роля в подстрекаването на нападението и по-нататъшния опит за анулиране на резултатите от изборите през 2020 г. доведе до две наказателни обвинения - във федерален съд и в съд на щата Джорджия. Срещу него са повдигнати още две, с което обвиненията в сериозни престъпления стават общо 91. Седемдесет и седем годишният Тръмп отрича всички нарушения. Тръмп е самопровъзгласил се милиардер, който е спечелил (и загубил) голяма част от парите си в сферата на недвижимите имоти преди да стане телевизионна звезда. Този път кампанията му съчетава познати проблеми от войната на културите (изграждане на гранична стена, "лява джендър лудост") с нови оплаквания (срещу адвокатите, които водят делата му, и съдиите, които ги разглеждат).

Под заглавие "Неудачник:" С нов арсенал от подигравки Байдън се опитва да раздразни Тръмп" американският в. "Ю Ес Ей Тудей" се спира на обидите като своеобразен похват в предизборната кампания, които са станали традиция в политиката на САЩ.

По време на посещение в ресторанта "Мери Мак" в Атланта по-рано този месец президентът Джо Байдън се опита да омаловажи социологическите проучвания, според които той би могъл да загуби преизбирането си, и напомни на залата, изпълнена с негови поддръжници, че надпреварата не е само за него, "тя е и за алтернативата", отбелязва вестникът.

След това той стигна до любимата си петбуквена дума, която започва с "L" (в превод от английски език "Loser" означава "'човек, който губи постоянно, некомпетентен, неспособен да успее, неудачник"), като този път добави и нов нюанс, за да нанесе удар на бившия президент Доналд Тръмп.

"Опонентът ми не е добър губещ. Но той е неудачник", каза Байдън, разпалвайки смях и аплодисменти сред приятелската аудитория.

В надпреварата срещу най-големия дуелист и хулиган, Байдън все по-често се обръща към собствения си арсенал от обиди, едносрични изрази и закачки, за да окарикатури Тръмп, предполагаемия кандидат на републиканците, отбелязва в. "Ю Ес Ей Тудей".

Бодването отразява стратегия за отпор, целяща да раздразни Тръмп, като припомни на избирателите някои от личните и професионалните слабости на бившия президент.

"Неудачник" - препратката към изборите през 2020 г., които Тръмп загуби от Байдън, но чиито резултат отказа да приеме - се превърна в новата любима обида на Байдън за Тръмп, коментира вестникът.

Байдън започна редовно да разказва как Тръмп в качеството си на президент е предложил на американците да си инжектират белина за лечение на КОВИД-19. "Просто си инжектирайте белина", каза Байдън на среща с избиратели в Детройт. "Мисля, че това е, което той направи. Ето защо е толкова нелеп", добави той.

Друг път Байдън се пошегува, че Тръмп "изпуснал" белината и "всичко отишло в косата му".

Подигравките имат за цел да предизвикат реакция от страна на Тръмп и да покажат, че Байдън може да се изправи срещу бившия президент, отбелязва в. "Ю Ес Ей Тудей".

И все пак в надпревара, в която Тръмп продължава да отнема по-голямата част от кислорода във въздуха, особено след като медиите остават приковани към драмата на съдебния процес срещу него, не е ясно дали атаките на президента Байдън имат голям ефект. Спорно е също така дали Байдън, който е изградил запазената си марка в политиката върху понятията за съпричастност и благоприличие, е правилният носител на тези шеги.

"Проблемът е, че в някои отношения Джо Байдън е твърде приятен човек, за да прави това", каза Дрю Уестън, професор по психология и психиатрия в университета "Емъри" в Атланта, който консултира демократите по отношение на техните послания. "Хората може би за момент се засмиват от това, но то не въздейства по същия начин, както когато Тръмп използва такива удари под кръста", добави той.

Байдън се шегува с библиите на Тръмп, дълговете и акциите му в социалната платформа "Трут соушъл"

Байдън ще има възможност да използва част от материала си, ако реши, директно върху Тръмп по време на първия от двата дебата с него, организирани от телевизия Си Ен Ен на 27 юни.

На моменти в последните си речи и други публични изказвания Байдън звучи като комик от късно вечерно шоу, коментира в. "Ю Ес Ей Тудей".

Една от шегите на Байдън за бившия президент включва разказ за среща с "мъж с вид на загубил", който казва на президента, че е "смазан от дългове", посочва вестникът.

"Трябваше да му кажа: "Съжалявам, Доналд, не мога да ти помогна", каза Байдън на същата проява за набиране на средства в Сиатъл, заедно с други скорошни изказвания, като се пошегува с нарастващите правни задължения на Тръмп заради решенията на граждански съдилища и съдебните такси.

Байдън се подигра с "Библията Бог да благослови САЩ" на Тръмп, която бившият президент продава за сумата от 59,99 долара.

"Той определи решението на Върховния съд по делото Добс срещу Джаксън (отменящо решението по делото Роу срещу Уейд - бел. ред.) като "чудо", каза Байдън миналия месец в Тампа, щата Флорида."Може би това идва от онази библия, която той се опитва да продаде. Почти исках да си купя такава, само за да видя какво, по дяволите, пише в нея", добави американският президент.

И се подигра с финансовите затруднения на социалната платформа на Тръмп "Трут соушъл".

"Ако акциите на Тръмп в неговата компания "Трут соушъл" паднат още по-ниско, той може да се справи по-добре с моите данъчни оценки, отколкото със своите", каза Байдън миналия месец в реч в град Скрантън, щата Пенсилвания.

Уестън, който е автор на книгата "Политическият мозък: Ролята на емоциите при решаване съдбата на нацията", заяви, че Тръмп обикновено не отговаря на нападките срещу него с изключение на "срама и засрамването".

"Той го прави срещу всички останали, но те не му го връщат. Изглежда, че целта е да го раздразним, да го разгневим и да активираме тази динамика на срама", каза Уестън.

Обидите са традиция в политиката на САЩ

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чунг отговори на шегите на Байдън в изявление пред в. "Ю Ес Ей тудей", като каза: "Нечестният Джо и провалената му кампания нямат представа какво ще им се случи".

Чунг допълни, че "освен че се опитва да обясни загубата на паметта си" и "премятането на краката си като при късо съединение на "Румба" (марка автоматична роботизирана прахосмукачка - бел. ред.), кампанията на Байдън ще трябва да "поеме отговорност за своите неконтролируеми граници, изпуснатата инфлация и нарастващите нива на престъпност, които вредят на всеки американец".

Разбира се, обидите и крясъците в американската политика не са нещо ново, отбелязва вестникът. В ранните дни на републиката обиждането на политическия опонент е било обичайна практика.

Бившият президент Джон Адамс е ненавиждал бившия финансов министър Александър Хамилтън и неведнъж го е наричал в писма "нахално отроче".

Според Уилям Байк, историк по развитието на политиката и автор на ръководство за водене на политически кампании, през 19-и век американските президенти са оставяли обидите към своите политически опоненти на вестниците или на подчинените си.

Издател на вестник нарича Люис Кас, кандидат за президент от Демократическата партия през 1848 г., човек "с коремче, овнешка глава и подметки от краставички". През 1855 г. конгресмен нарича президента Франклин Пиърс "сводник". През 1868 г. вестниците наричат кандидата за президент на републиканците Юлисис С. Грант "пияница", "човек с гнусни навици" и "нескопосаник" , а Грант е герой от войната. През 1884 г. друг вестник нарича кандидата за президент на демократите Гроувър Кливланд "морално прокажен".

Когато в края на 19-и век обаче САЩ се превръщат в международна сила, политиците започват да гледат на себе си повече като на международни държавници и смекчават реториката през по-голямата част от 20-и век, каза Байк.

Според него те все още се обиждат един друг, но са по-умни в това отношение. "Да грешиш е като да си Труман", гласеше една от атаките срещу президента Хари Труман, припомня в. "Ю Ес Ей Тудей".

Реториката на президентските кампании отново придоби злобен тон с настъпването през 1980 г. на ерата на Рейгън, добави Байк. Въпреки че е смятан за по-мек политик, президентът Джордж Буш, който е бил вицепрезидент на Роналд Рейгън, превръща думата "либерал" в обида, като през 1988 г. слага този етикет на своя опонент от Демократическата партия Майкъл Дукакис.

Всякаква проява на политическа сдържаност изчезна през 2016 г., когато Тръмп се подигра с опонента си от Демократическата партия Хилари Клинтън като "нечестната Хилари", като "дявола" и разпали привържениците си със скандирания "затворете я". Клинтън беше малко по-сдържана, но не особено много. Тя нарече Тръмп "негоден за служба", а поддръжниците му - "кош с клетници".

По думите на Байк ясно е, че Байдън се опитва да обърне играта в своя полза срещу свръхчувствителния Тръмп и да го подтикне да отвърне на удара.

"Тръмп е на вълната на обидите още от времето на кампанията през 2020 г. и през цялото време на президентството на Байдън, наричайки го "нечестния Джо", "най-лошия участник в дебати", "най-лошия президент в историята на САЩ досега" и т. н.", каза Байк. "Но самият Тръмп като цяло е лесно уязвим, когато става въпрос за обиди, така че Байдън напоследък се опитва да раздразни Тръмп, като подхвърля собствените си обиди към бившия президент", добави той.

Засега подходът на Байдън не е допринесъл за промяна на динамиката на изборите през 2024 г., като повечето социологически проучвания показват, че Байдън изостава от Тръмп в ключови щати и в национален мащаб, отбелязва в. "Ю Ес Ей Тудей".

Но Байк твърди, че стратегията на Байдън има двойна цел - показва, че демократите не се страхуват да се изправят срещу републиканците и се надява да провокира Тръмп да каже нещо толкова необичайно, че да навреди на кампанията му.

"Ако да се обижда Тръмп постига някои от тези резултати, това е добра стратегия за демократите", каза Байк, цитиран от американския вестник.

Последните социологически проучвания показват, че Тръмп печели позиции сред чернокожите и латиноамериканците, които бяха от решаващо значение за победата на Байдън през 2020 г., отбелязва Ройтерс. Стратезите на Тръмп виждат шанс той да бъде в състояние да привлече достатъчно от техните гласове, за да компенсира разликата в щатите с колебаещи се избиратели през ноември.

В съвместно допитване на в. "Ню Йорк таймс" и университета "Сиена" в щата Ню Йорк през март Тръмп е предпочетен от 23% от чернокожите и 46% от испаноговорящите участници в двубой един срещу друг с Байдън. Това е много повече от 12% от чернокожите и 32% от латиноамериканските избиратели, които Тръмп спечели през 2020 г. според екзитполовете на социологическата агенция "Едисън рисърч".

Политическите анализатори обясняват отслабването на подкрепата за Байдън сред цветнокожите избиратели отчасти с огромното влияние на инфлацията върху хората, които живеят от заплата до заплата.

Участвайки в първия си митинг на Тръмп миналия четвъртък, 60-годишният Ед Роса каза, че е дългогодишен избирател, привърженик на демократите, но смята, че гласуването му за Байдън през 2020 г. е било грешка. Той заяви, че Демократическата партия е "станала твърде социалистическа" и не се справя добре с икономиката или с положението по южната граница на САЩ, заключава Ройтерс.

превод: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Ний ша Ва упрайм

  23 2 Отговор
  циркаджии на конци!
 • 2 Тръмп ще отвее Памперса

  58 8 Отговор
  Всички харесват Тръмп заради острият му ум, чувството за хумор, и най вече защото икономиката и мира процъвтяваха през управлението му, а това на Памперса става стана по налудничава от психиатрична клиника.
 • 3 един

  6 52 Отговор
  Тръмп досега трябваше да бъде осъден и вкаран в затвора,според мен това е гавра с американското правосъдие!

  Коментиран от #16

 • 4 Фен

  11 16 Отговор
  Дълбоката държава плаща и на двете марионетки. Важното е войни да има, оръжие да се продава.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Не фаща дикиш

  8 1 Отговор
  Твърде социалистическа, пък инфлацията удря бедните църни и латиноси , тоест левичарските Пунта Мара фишеци,които вече не хващат дикиш. А и дали точно най-бедните са приритали и узбуяли да са джендъри.да си сменяват пола.
 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Отчаяно

  11 4 Отговор
  Още Улянов-Ленин в началото на 20-ти век прогнозира, че в САЩ има най-много обективни предпоставки за социализъм. Тръмп отчаяно се бори да спре социализма от ятата марокански скакалци.
 • 9 Американците ще

  14 1 Отговор
  избират от две злини , по малката! Докараха се и в САЩ до кривата круша!
 • 10 Бай Дън

  18 2 Отговор
  И двамата мъже са непопулярни, отбелязва списанието. Изборите ще бъдат не толкова състезание по популярност, колкото референдум за това кой от двамата кандидати според американците е по-малко лошият вариант. Публикувате пълни глупости, правите челни стойки само и само да натрапите че деменцията има шанс.
 • 11 От мен

  6 2 Отговор
  Един глас за дедко.
  Да весели народа още един мандат. Ако е жив докрая…
 • 12 Тръмп е Новия Президент на САЩ!?

  9 1 Отговор
  Чичо Джо до Есента, няма да си спомня Името!
 • 13 Тонката

  10 1 Отговор
  ".....средните проценти на одобрение от 46 % за Тръмп и 45 % за Байдън."

  Много се надявам Байдън да спечели....Само той може да досъпипе Америка....🤔

  Коментиран от #15

 • 14 Това

  4 0 Отговор
  Книга ли е или статия?
 • 15 Има и бонус

  7 1 Отговор

  До коментар #13 от "Тонката":

  Байдън съсипва и света.
 • 16 Американската Темида

  7 2 Отговор

  До коментар #3 от "един":

  Гавра с Американското правосъдие е да си измислят нелепи обвинения срещу Тръмп. За техен ужас обаче, Американския народ вече му се повдига от това беззаконие използвано като политическа бухалка и ще гласува против "демократите", което означава че парите за разни НПО-та хранещи такива като тебе ще секнат. За съжаление ще трябва да си търсиш истинска ниско платена работа.
 • 17 То е ясно!

  2 2 Отговор
  Всичкото черно и обратно ще гласува за Некролога.
 • 18 Американец

  6 1 Отговор

  До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

  Ха ха ха даже и две партии няма в краварника а от доста време управляват едни несменяеми еврейски фамилии наречени "дълбока държава" които държат федералния резерв и монетния двор - всичко останало е цирк за плебеите - да си мислят че нещо избират. А целия им сенат е там само за собствено обогатяване - корупцията в САЩ е съвсем легална и всички сенатори имат лобистки фирми и лобират за този който си плати най-много - плащат си данъците и подкупите са съвсем законни.

  Борбата е единствено кой ще излъже повече от плебеите и така ще се докопа до баницата - който има повече гласове може да прокарва закони и подкупите потичат към него за да "лобират" за една или друга фирма.

  Навремето Кенеди се опита да върне парите на държавата в държавни ръце но "дълбоката държава" убиха него и цялото му семейство - от тогава никой не се е опитвал. В САЩ управлението по скоро е абсолютна монархия отколкото демокрация защото властта се предава даже и по наследство в тези фамилии.
 • 19 Роко

  2 1 Отговор
  Малоумняци
 • 20 Още снимката

  2 0 Отговор
  Подсказва към кого ще бъдат насочени симпатиите в тази статия
 • 21 Кой твърди

  3 2 Отговор
  Че в Америка има демокрация
  Има две партии които почти по нищо не се различават освен по някои дребни тактически проблеми във вътрешната и външната политика
  На практика България е по-развита демокрация тъй като тука има много парти много кандидати за всеки пост А това всъщност е основата на демокрацията
 • 22 хммм

  5 0 Отговор
  Единият ще унищожи Америка и оттам света, а другия Европа и оттам света.
  Страхотен избор.
 • 23 хмм

  2 5 Отговор
  Тръмп ще загуби. Вече се е случвало. Проучванията не са важни.
 • 24 ...БА СИ ТЪПИТЕ

  3 1 Отговор
  КРАВАРИ... ТОВА ЛИ СА НАЙ УМНИТЕ ВИ МЪЖЕ ГОДНИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?! ЕДИН МАЛОУМНИК...И ЕДИН ХАХО?! ... МДАА... КАТ СТЕ СИ С ПРОСТ ГЕН, СПОСОБЕН ДА КРАДЕ, ИНТРИГАНСТВА И УБИВА... ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!! СМЪРЪ ЗА САЩНАТО!!!