Last news in Fakti

27 Май, 2024 13:00 4 140 18

Григор Лилов: Девойката, която получи ценни указания

  • васил божков-
  • комисия за защита на потребителите

Получаването и изпълняването на „ценни указания” в нечий частен офис или дом също е чиновническо амплоа у нас като ключ за началническата кариера

Григор Лилов: Девойката, която получи ценни указания - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разбира се, тя отдавна не е девойка. Но тогава, когато е пускан този SMS преди 6 години, е наречена така, макар че е била на 32 години.

В този SMS от 29 март 2018 г. се твърди, че „контактът с девойката” е загубен. Следва отговор на тогавашният финансов министър Владислав Горанов – бил дал "ценни указания на девойката". Девойката според уточнение, направено от подателя на първия SMS, е Мария Филипова, пресен-пресен председател на Комисията по хазарта, назначена само месец по-рано. .

А кой е инициаторът на този разговор?

Олигархът Васил Божков-Черепа.

Мария Филипова се прочу като шеф на тази комисия, когато заяви, че е била или почти е била изнасилена от този Череп, понеже отказала подкуп от него, за да смачка конкурент. Случката се разиграла в кабинета на олигарха, където тя отишла. Мислех си, че чиновниците приемат посетители в офисите си, както е прието по цивилизования свят, но в България офисите на олигарсите са истинските държавни ведомства.

В резюме случката се описва като дилема: или 10 000 лева подкуп на ден или сексуално посегателство.

Изнасилване или не, но заради нейното тълкуване на чл. 30 от Закона за хазарта Васил Божков си спести над 1,666 милиарда лв. вноски в бюджета. Така че аз лично не вярвам, че е имало изнасилване или такъв опит, а съм убеден, че е пламтяла страстна любов, не познаваща никакви прегради – дори и онези, поставяни от Темида. Мария Филипова единствена от тримата председатели на ДКХ в петте години, в които фирмите на Божков не са плащали пълния размер на дължимите такси, не се сдоби с обвинение.

Според няколко независими източници кариерното ускорение на Мария Филипова се дължало на пребиваването ѝ в Министерството на правосъдието, където се запознала с някакво си лице. Тя е била там по времето, когато някакъв заместник-министър в онова ведомство беше Пламен Георгиев. Помните ли го?

Наричаха го Карлсон – „онзи,който живее на покрива” с прочутата си тераса на покрива. После Георгиев стана председател на този ключов орган с мощ колкото Прокуратурата (а може би и малко по-голяма). Онези отношения на Филипова и Георгиев все още са сред най-обсъжданите теми в министерството.

Да видим биографията й!

Мария Филипова е юрист, завършила е УНСС, била е длъжностно лице по регистрация в Агенцията по вписванията, младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие, преди да порасне до шеф на Комисията по хазарта.

Когато скандалът с лотариите на Васил Божков избухна, тя не остана без работа. Набързо я уредиха като зам.-председател на Комисията за финансов контрол, където отговаряше за инвестиционната дейност.

И сега изведнъж – шеф на Комисията за защита на потребителите, което фактически е понижение.

Освобождаването от стария ѝ пост стана по лична молба, гласувана светкавично и с единогласия от парламента, а назначението на новия извърши Министерския съвет.

Истинската причина се крие в недоволството на Брюксел от контрола върху финансовите институции у нас и развихреното пране на мръсни пари. От известно време насам месеца този въпрос се поставя редовно, все по-настойчиво, напоследък – ултимативно, а тези дни го повдигна и ЕЦБ (Европейската централна банка) на фона на подготвяното приемане на еврото у нас.

Девойката с ценни указания отдавна не е девойка. Но получаването и изпълняването на „ценни указания” в нечий частен офис или дом също е чиновническо амплоа у нас като ключ за началническата кариера.

А "девойката" и "амплоато" са възможни, защото мнозинството избиратели не са си на мястото - те не умеят, не искат и се страхуват да придирят от техните си партии и депутати и си мечтаят да са също "девойка".

(Текстът е от фейсбук страницята на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕКМЕДЖЕ БАНДИТ ПОРНО АКТЬОР

    30 1 Отговор
    Що кинти у чекмеджета се вкараха

    Коментиран от #12

  • 2 Курти

    30 1 Отговор
    Пилучила е указания как да клека удобно
  • 3 Сесил Каратанчев

    36 4 Отговор
    Банкянският похотливец и тлъст крадец много обича девойки - особено ако са 14-годишни.
  • 4 Нека си го кажем директно

    33 3 Отговор
    Ами така се прави кариура у нас - хем хубавица, хем дашна. То това са условията.

    Коментиран от #16

  • 5 Бамбука

    29 1 Отговор
    С подобна автобиография и за шеф на БНБ могат да ни я пробутат.
  • 6 Кака Лена с мустаци натъкмена

    14 24 Отговор
    Тази статия си е свободно съчинени по слухове, но ми припомни за Киро и Лена на парапета и последвалото назначение на Лена в ББР със заплата 20 000 лева, без дори да стъпва там:)
  • 7 Няма обвинения

    28 2 Отговор
    Няма обвинения, защото това е Мата Хари и преди беше с черна коса. Държи снимки срещу Тиквата и я назначават, където си иска.
  • 8 Дъртикурти

    20 2 Отговор
    Не само девойки изнасилват, много старчоци от сегашното правителство с поведението си показват, че са сексуално зависими. Затова слушкат, а щом слушкат, ще папкат. По някоя трошичка от олигарсите.
  • 9 ГРИГОРЕ

    11 2 Отговор
    ЩО СЕ БЪЗИКАШ С МОМЕТО
    АМИ ИМА ДАННИ РАСТЕ
    А ГУГЛЕНА ХЕМ НЯМА ДАННИ ХЕМ ПАК РАСТЕ
  • 10 Помнещ

    8 1 Отговор
    Посредствено момиче, без опит!
  • 11 Опг-ГерП

    6 1 Отговор
    Млък,негодници такива, след изборите почваме ударно с рекета,кражбите и схемите..Черепа ще го пратим при трактора.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    9 1 Отговор
    Т.н. девойка изглежда много добре и само мога да предполагам за какво точно са я използвали...
  • 14 Сила

    12 1 Отговор
    ТРИ ДНИ...

    толко помни БГ примата..... "Народ, който спи изчезва или се събужда РОБ..." Кемал Ататюрк
  • 15 безпартиен

    1 0 Отговор
    Решение има и е свързано с точно и правилно изпълнение на казаното от Лукашенко!Само така ще се преборим с корупцията! Пример има и в Китай и резултатите са налице!
  • 16 Еми нема

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нека си го кажем директно":

    слага туршия у нея,ползва я по предназначение!
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Мусака моели да готви момето?
  • 18 Никси

    2 0 Отговор
    тая май не е свирила на Бас Флигорната на Горанката а напротив , да да преподавал и е уроци по Духова Музика с надуване на естествен кожен инструмент с една дупка , в България имаш ли пу...ка са ти отворени вратите навсякъде , просто защото си имат згода , представям си некоя тъпа гъска дето не може да раздели на две магарици три килограма трици , я сложат на висок пост като Министър на Отбраната или Външен Министър , за тях си трябва да имаш Топки и за двете служби , едното да брани държавата ни , а другото е да ни представя Държавата пред света , а зародиша е още от Студентския Град , от тетам се тръгва , то за това сме цъфнали и вързали в наща Държава !!!.