Last news in Fakti

12 Септември, 2023 06:00 3 926 19

Божков и "дълбоката държава": Корените трудно ще се извадят

  • васил божков-
  • корупция-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • политика-
  • мафия

Завърналият се от Дубай Божков обяви, че иска да извади Борисов и Пеевски от политическата сцена

Божков и "дълбоката държава": Корените трудно ще се извадят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Завърналият се от Дубай Васил Божков, с прякор Черепа, обвинен в няколко престъпления в България, даде пресконференция само за да каже, че ще участва в политиката, за да изличи от властта Бойко Борисов, Делян Пеевски и изобщо статуквото.

Няма осъдени

Героите с прякори, които искат да влязат в политиката, обикновено остават отвън. Какво да се прави - животът е несправедлив. Те могат да влязат във всеки хотел, казино, ресторант и бар, да преговарят с политици - скрито или открито, да финансират кампаниите им и да ги корумпират, плащайки “такса спокойствие”. Но дотук.

Също като политиците, и героите с прякори не са осъждани за сериозни престъпления като корупция или организиранe на престъпна група за криминални престъпления. Но в държавата България никой не е осъждан - ако не броим районната кметица на “Младост” Десислава Иванчева и групата за отвличания и убийства “Наглите”, които така и не издадоха поръчителите на престъпленията. Групова лоялност? Страх? България е държавата на затаените истини.

Царски “почести”

Преди двадесет години политиците избягваха да назоват публично името на Васил Божков - по онова време член на бизнес клуб “Възраждане”. Тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова оттегли кандидата за кмет Пламен Орешарски, който се срещна с Божков в централата на компанията му “Нове холдинг” на ул. “Московска” (където сега е под домашен арест). Синята партия обаче така и не осъди клиентелизма на своите, управляващи Столична община.

Симеон Сакскобургготски, чиято предизборна кампания Божков е финансирал - според изтекли в Wikileaks грами, срещаше бизнесмена във форма́та на клуб “Възраждане”, в който членуваха и Емил Кюлев, Илия Павлов, Радосвет Радев, Борислав Дионисиев, братята Бобокови и др. А едно от първите дела на управлението на НДСВ-ДПС през 2001 г. бе да закрие Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта и да създаде Държавна комисия за контрол на хазарта към министъра на финансите. Неин пръв шеф стана одобреният от Сакскобургготски Георги Петров (с неласкателния прякор Гошо Тъпото). Сметната палата установи по-късно сериозни нарушения в работата на ДККХ, но какво от това? Правовият ред не е присъщ на българската държава.

“Борци” срещу статуквото

Както на мнозина от българския бизнес и корените на Божковия са в прехода, между тъмното и светлото, заровени във валутни операции, безмитни магазини, букмейкърски бюра, хазарт. Избяга с частния си самолет от България преди три години, върна се от Дубай с нискотарифна авиокомпания. Кратката му пресконференция в София показа един уморен и слаб човек, различен от видеата от Дубай, затова и неубедителен в заявката, че иска да вдигне негласуващите, за да спечели изборите, да бъдат извадени Борисов и Пеевски от политическата сцена и България да има “някакво бъдеще”. Политическият му проект “Българско лято” се провали - не предизвика особен интерес, а и дори не успя да си открие партийна сметка заради санкциите, наложени на Божков и като физическо лице, и на бизнеса му по глобалния закон “Магнитски”.

Политическите мотиви обаче са добра опаковка за истинските намерения. “Борец срещу статуквото” звучи къде-къде по-добре от “разчистване на сметки”, а придава и друг имидж на образа на обвиняем. Пресконференцията беше очаквана, но се оказа скучна, като се изключи споменаването на Пеевски редом с Борисов. Досегашните атаки на бизнесмена са били насочени основно срещу лидера на ГЕРБ, но и към финансовия му министър “Влади” Горанов и пиара му Севделина Арнаудова.

Също като Божков, Делян Пеевски е санкциониран по глобалния закон “Магнитски”, но единият е под домашен арест, с няколко обвинения, а другият - стълб на конституционна реформа и на управленско мнозинство. Излиза, че един неосъждан политик, чието име стана нарицателно за задкулисие, има запазено място в политиката, а неосъжданият бизнесмен, работил с него - билетите от лотарията на Божков се продаваха в “Лафки”-те на Пеевски - го чака съд. Българската политика или българското правосъдие “пере” най-добре?

Трансмисията на пачките

Една институция обаче беше ясно назована от Васил Божков - Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (ОФАК), с чиито представители е имал много срещи и им е предал документи и записи. Предвид опита му с българската държавна машина, те най-вероятно съдържат информация и за “хунтата, която го е нападнала и унищожила”.

Но преди “нападението” бизнесът му процъфтяваше, което се дължи (и) на управлението на Борисов, а печалбите бяха повече от добри. През 2021 г. проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установиха, че Държавната комисия по хазарта е ощетила бюджета с близо 557 милиона лева заради по-малко събрани такси за хазартна дейност от фирмите, свързвани с Божков - “Ню Геймс”, “Национална лотария”, “Еврофутбол” и “Евробет”.

Процъфтяваше и бизнесът на банкера Цветан Василев, който чак след фалита на КТБ видя Пеевски като “лицето на дълбоката държава” - не и докато си партнираха, както и че “корените отиват към остатъци от Първо и Шесто управление на ДС”. Своите битки срещу статуквото той води от Белград, където получи и политическо убежище и едва ли ще се върне някой петък. Разкритията му, че лицето на „дълбоката държава“ е контролирало проекта за газопровод “Южен поток”, не впечатлиха българската прокуратура.

Корените трудно ще се извадят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тцтц

    38 3 Отговор
    Нормалния човек отива в затвора, взимат му колата и тн! В гнусната България обаче най-големите бандити с 1 милиард дълг данъци са на свобода дават пресконференции, а разните княгини карат пияни бутат се даже и книжката не им взимат еbати гнУсната държава по-гнYсна от банановите републики
  • 3 Много

    20 7 Отговор
    голяма смесица от некомпетентност и Яков опит за манипулиране на балъци си сътворила за някой лев , госпожа Емилия ! А относно Десислава Иванчева , държана с белезници цял ден в жегата в центъра на София и дръзнала да се противопостави на строителната мафия се засрами , но явно си лишена от такова чувство ! Позор !
  • 4 3.14К

    15 6 Отговор
    Чуждестранният агент и журналистически пенкелер Милчева е на нисък старт още в 6.00ч! Няма тема по която въпросната госпожа да не се произнесе, като последна инстанция и то задължително за чужда медия, която се финансира от съответното разузнаване!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 10 Отговор
    Не разбирам,пУТ каква причина,вадите божков от "Дълбоката тиня" и го правите борец за правда ???Самият еврофутбол Божков го получи като Дар от ДС!Това,че не може да се докаже ЯВНО не означава,че не е Истина!В момента това раздухване на ПОДБРАНИ Истини помага само на закъсалата руска дипломация и политика в бг!

    Коментиран от #9

  • 6 Аман от

    15 4 Отговор
    полуживи пенсии, напиращи за власт!
  • 7 ЕДГАР КЕЙСИ

    17 7 Отговор
    ЧЕРЕПА Е ......... ПЪТНИК ......... ФАКТ !

    Коментиран от #8, #11

  • 8 55 от Козлодуй

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Кейси , вдигни мерника и на Тиквун.

    Коментиран от #10

  • 9 БСП на Бунището

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Причината е Пари ...Винаги причините са или Пари,или Жени...В случая става въпрос за Много Пари...Крадени или не - Парите са си Пари и е по- добре да ги имаш,отколкото да ги Нямаш!!!

    Коментиран от #12

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "55 от Козлодуй":

    НЯМА ПРИЧИНА ........ МЕРНИКА КЪМ БОЙКО ........ ВДИГНИ ТИ ......... ЯВНО ИМАШ ЖЕЛАНИЕ ....,.
  • 11 Вярно е.

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    На последното интервю, дето го гледах, имаше видими проблеми с дишането и много е отслабнал. Явно са започнали с подготовката му към отвъдното. Гущерът се спасява с поредното откъсване на опашката си.

    Коментиран от #13

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "БСП на Бунището":

    Пеефразирайки те,Божков е опитал да пре....бе Дявола...И дявола се е усетил,ли????Никой човек подал ръката си на дявола не може да ПОбеди самия Дявол......Дявола има много лица и по глупавите,които биват наказани от него смятат,че като го видят в образ на слабосилен....смятат да го...таковат....А,той просто ги ИЗпитва..Божков е много по интелигентен от тези ,които го атакуват,но......тук е бг.........Това,което е валидно за света,за бг е наобратно......
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вярно е.":

    ZA ТАКЪВ ВИД "ПОДГОТОВКА" СА СЕ .......... "СПЕЦИАЛИZИРАЛИ" .......... КГБ , ПУТЛЕР И МУНЧО ZEЛЕНОЧОРАПСКИ ........... (ГЕБРЕВ , КЪРО , ТРАКТОРА) ........ ЧОРАПА СЕ "РАZГРАНИЧАВА" , КАТО ГИ "ЕЛИМИНИРА" ....... ЯСНО И ФАКТ !
  • 14 Павел пенев

    4 4 Отговор
    След Боко тиквата Американците сега заложиха на друг крадец и измамник.
  • 15 Мазало

    3 2 Отговор
    Не статия, а отчет пред господарите. Правят се връзки с несвързани неща. "Доказват" недоказуеми опорки. Като цяло - объркани мисли, да не кажем побъркани.
  • 16 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    Защо американците уредиха Божков да се изсули от прангите и вече е фактически свободен,домашния арест е повече за да го опазят от покушение?Да го използват за плашило и гарант за послушанието на боко,трактора отпадна,трябва ли да прибягват до банкера на ктб,в краен случай и него могат да го докарат.По-рано боко беше се разхайтил и правеше руски проекти,макар в крайна сметка да ги проваляше,ама все пак се заиграваше,а не бива,според американците.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.