Last news in Fakti

11 Юни, 2024 16:16 4 044 43

Пред Борисов стои огромен проблем: Пеевски

  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • пеевски-
  • борисов-
  • герб-
  • избори-
  • дпс-
  • проблем-
  • пп-дб-
  • итн

ГЕРБ спечели изборите, но победата не изглежда сладка. Борисов има огромен проблем - порасналото неприлично петно "Пеевски", което трудно може да се прикрие със смокинов лист.

Пред Борисов стои огромен проблем: Пеевски - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Резултатът от парламентарните избори в България сякаш отново ни връща на ръба на политическата криза. Първо, защото 50-ото Народно събрание ще бъде с още по-ниска легитимност от предходното, бидейки излъчено само от една трета от избирателите. Второ, защото две трети от партиите в него са от досегашното евроатлантическо мнозинство, което се разпадна и членовете му станаха опоненти. И трето, защото почти всички са губещи, дори и убедително спечелилите.

Почти всички губят подкрепа

Първенецът ГЕРБ губи 21% от избирателите си от предишния вот на 2 април 2023 - от 670 000 поддръжници тогава, днес партията на Бойко Борисов има 526 000. Големият губещ е "Продължаваме Промяната - Демократична България", стопила се наполовина - от 621 000 на 308 000. Само ДПС бележи ръст от 5% и вече е с 366 000 избиратели. Сред партиите от досегашната една трета опозиция, "Възраждане" отслабва със 17%, БСП губи цяла една трета от безспирно топящия ѝ се електорат, който вече е едва 151 000 души, а ИТН расте с 22% до 128 000 гласа. Новопоявилата се формация "Величие", спечелила 100 000 гласа и радваща се на 4,65% от вота, може би нямаше да влезе в парламента, ако имахме избирателната активност на предходния, когато със 104 000 гласа ИТН едва прескочи 4-процентовата бариера.

Освен числата обаче голямо символно значение има и подредбата от състезанието. Довчерашните управляващи ПП-ДБ не просто загубиха катастрофално изборите, а дори не са втори. Втори е онзи, който бе център в предизборната им кампания - ДПС на Делян Пеевски. А той вече става проблем на първия - ГЕРБ на Бойко Борисов, чиято убедителна победа не изглежда никак сладка.

Неприлично голямото петно "Пеевски"

Не просто защото депутатските места на двете формации не стигат за самостоятелно мнозинство. И да стигаха, Борисов заяви многократно, че няма да управлява само с ДПС. И не защото имаме вече едно неприлично силно ДПС, оказало се за пръв път сребърен медалист. А ДПС на Делян Пеевски - носителя на "ордена Магнитски", човекът, свързван постоянно с кафяви медии, банкови фалити и влияние в съдебната власт. Толкова пораснало неприлично петно трудно може да се прикрие с някое малко смокиново ИТН като коалиционен партньор, дори и с малко "Величие" в добавка за разкош.

С Пеевски под ръка Борисов трудно може да състави открито коалиционно управление. Но няма как да свали отговорността на ГЕРБ на първи мандатоносител. Партията отдавна чака да вземе властта, а досега Борисов обясняваше, че макар и първа, е отстъпила на втората тогава ПП-ДБ с кабинета "Денков". Сега пък е абсурдно мандата да поеме втората сила - ДПС на Пеевски, без това да настрои целия парламент и широката публика срещу двете формации. Реализиране на кабинет с трети мандат по избор на президента пък би бил напълно прозрачен ход за задкулисно управление, защото такова правителство няма как да съществува без подкрепата на първата политическа сила. А евентуален провал и на третия мандат и отиване на нови избори ще се пише изцяло на сметката на ГЕРБ - отказалият да управлява се наказва тежко от избирателя, така се случи с ИТН, когато беше първа сила. Освен това Борисов вече не може да стовари вината за изборите на ПП-ДБ, защото са трети и до тях не стига автоматично мандат за кабинет, а и дори президентът да ги избере за третия мандат, ще е абсурдно сила, загубила половината си избиратели, да бъде нагърбена със съставяне на правителство. Което пък отново няма как да стане без ГЕРБ, а и би представлявало нова сглобка, заради която именно ПП-ДБ загуби изборите.

Възможно е ГЕРБ да потърси вариант за експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа, но това отново трудно може да се обясни като нещо различно от смокинов лист, прикриващ неприличното участие на ДПС на Пеевски в него.

Открита коалиция или кабинет на малцинството

Най-чистият вариант - открита коалиция на ГЕРБ и ДПС, заедно с ИТН, е рисков за Борисов, защото е сериозна предпоставка ПП-ДБ да се възроди като политическа алтернатива, възвръщайки сили като претендент за следващо управление.

Възможен е и кабинет на ГЕРБ на малцинството, с пасивната подкрепа на ДПС и ИТН, а защо не и на други парламентарни сили, включително новата "Величие". Това ще изглежда по-героичен вариант на поелата отговорността победителка в изборите. Но отново трудно би заблудила публиката, че е вариант на управление на едно мнозинство, оформило се още в предишния парламент. Особено ако бъде здраво скрепено с подялба на новите органи на съдебната власт и на регулаторите.

Невъзможността ГЕРБ да ни пратят отново на избори

При всички положения Борисов няма разумни опции да изпрати страната на нови избори. Защото може да загуби и много повече от 140-те хиляди избиратели, които загуби на вота в неделя. Двете трети от българските гласоподаватели, които останаха вкъщи и не намериха алтернативи, на седмия вот може и да открият такава и да пометат досегашните парламентарни партии. Или най-малко да превърнат първостепенните във второстепенни.

В калкулациите доколко да е прикрито едно управление на ГЕРБ и ДПС в 50-ия парламент задължително влизат и очакванията дали то ще има силна опозиция, от която Борисов да се притеснява. От една страна, заплахата "Пеевски", която бе в центъра на кампанията на ПП-ДБ, очевидно не сработи, съдейки по изборния резултат. От друга страна, коалицията остава първа политическа сила в по-голямата част от София, а поддръжниците ѝ имат доказан рефлекс за протести на жълтите павета.

Но и протестната активност не е "в кърпа вързана". Ако ПП-ДБ не намери верния път в опозиция, управлението на Борисов може да я маргинализира допълнително. Изгодната за възстановяване след поражение опозиционна роля не гарантира непременно успешен политически рестарт. БСП на Корнелия Нинова е най-доброто доказателство, че можеш устойчиво да се топиш и в опозиция, без дори да е нужно управляващите да те натискат.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асен василев

    27 5 Отговор
    братя шишкови голи като радев га :)))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    20 2 Отговор
    Ееееееех, са па и вие..... Е вече не е толко голем, отслабна момчето...... Навремето къв беше, ехеееее.....
  • 4 Пръц

    23 3 Отговор
    Защо ли хората не гласуват? Не само у нас.Общо взето в целия свят.Ми то с тия ЛГФТЪЪХ,легализиране на леките наркотици,Евровизия,Изкуствен (Пеевски)интелект.
  • 5 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    200 кила проблем.хи хи хи
  • 6 Мими

    43 0 Отговор
    Само като им видиш мутрите, то визия. то интелект, то благородство , че и се снимат ли снимат и де появяват …….. за дългите си години живот не съм виждала по - противно “Нещо”!!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Удри

    20 8 Отговор
    Корнелия и Христо бяха толкова овъртяни в корупция и двамата. Едната с техно импекс другия с Маджо и бобокови. Добре, че си подадоха оставките.
  • 9 Пръц

    13 0 Отговор
    Моли се да не се снимат по неопрени
  • 10 пери

    23 1 Отговор
    Мда, проблем му е. Защото ако се коалира с дпс-то, трябва да падне по гръб и да се отметне от думите си в изборния ден, че нямало да прави коалиции с тях.
    Но както е добре известно, едно приказва сутрин, друго подир обед. Така че всичко е в своята абсурдна нормалност.
  • 11 Време е такива по затворите!

    42 2 Отговор
    Най-големите врагове на България - СОКОЛА,ТИКВАТА и ПРАСЕТО!!!
  • 12 ДВА ДЕБЕЛИ ДЕ бИЛИ

    18 0 Отговор
    СИАМЕЦА , НО С РАЗЛИЧНИ ОФШОРНИ СМЕТКИ
  • 13 Айде

    22 2 Отговор
    Огромен проблем стои пред България - Борисов и Пеевски! Герб няма повече да намалява до като Борисов е там! Каквото и да се случва в държавата в Герб са корумпираните, зомбираните и купените гласове! Всички те са завинаги на Борисов! Същото е и при ДПС! И там не може да има отлив, каквото и да става! Изход може да има само при гласуване на повече от 60% от избирателите! Но, за сега не се вижда за кого и за какво!
  • 14 Селянин

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Сила":

    Че за какво ми е да намеря София,бе?Като ви гледам простотиите,дето ги изср...те през последните 30г.Ако ми се наложи да отида до Кулата ще мина през Русе

    Коментиран от #21

  • 15 Дончо

    23 0 Отговор
    Истината е че Баце го е страх да прави правителство с ДПС , щото "петното" Пеевски е "намагнитизиран".Едно бъдещо правителство с ДПС ще бъде компроментирано. Едва ли Европа ще приеме за чиста монета ,човек като Пеевски в правителството или на отговорна длъжност в Държавата. По-скоро България ще бъде изолирана в отношенията си с европейския бизнес, както и политическите отношения ще останат неустановени, като в 90-те години. С една дума пари от Европа няма да има. Е това е най-голямото притеснение на Баце....щото той вече е нагласил всички средства от Европа , къде и в кого да отидат.
  • 16 Гласове от зайчарника в Банкя

    17 0 Отговор
    Шишо е готов да апне Бацо и затова Бацо почва да бега баце!
  • 17 Въобще няма проблем с Пеевски

    14 1 Отговор
    Ще си делнат кинтите и това е.
    И двамата са достатъчно умни за да не се карат а да си продължават по старому.
    И за двамата има.
    За нас няма.
  • 18 Джон Креймър

    15 0 Отговор
    Мръсни Уроди!

    Коментиран от #31

  • 19 Никой

    3 4 Отговор
    Ръководството на ПП няма да подадат оставки тъй като Христо Иванов / подал оставка / е главния виновник за сглобката с ГЕРБ въпреки скритото несъгласие на Петков и Василев.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сила

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Селянин":

    Точно последните 30 години, откакто отмениха софийското жителство и се довлекохте директно от къра и обора в София..... Вие се изтаковахте в столицата ни и я превърнахте в провинциално гето !!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Макс

    13 3 Отговор
    Аз не съм човек , който някога ще гласува за ГЕРБ и Борисов . Този път обаче наистина се радвам , че точно тези две партии спечелиха /ГЕРБ и ДПС /. Много ми се иска да ги видя какви коалиции ще правят , а най-вече какво могат да постигнат за бълг.народ . Сега е по-лесно от времето преди година . Нека оставим спечелилите да поработят , да се опитат поне , а после да ги захвърлим навеки .
  • 23 3322

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сила":

    Чуй сега баце, това, че си живял в София отдавна не ти носи никакви допълнителни облаги. Ако аз съм по-кадърен от теб и печеля повече това ми дава право да ида в София, да те изместя от твоята работа ако ми допада и ако сме много такива като мен се радвай. Щедри сме ако ни свършиш някоя работа. Почистване на обувките, пазене на място на паркинга и т.н.
    Същото важи за по-голямата част на света. Само Вие мрънкате, че сте софиянци.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ауууууууу

    6 0 Отговор
    Шебек и прасе ще правят правителство, народе много си зле, нали бяхте патреоти давеева!
  • 26 ежко

    3 0 Отговор
    Борисов или Пеевски?Каква е разликата?В детайлите може би?
  • 27 бай Даньо

    3 4 Отговор
    Време е да идва Радев. Ако дойде радевата партия избирателната активност отива над 50% , изпразва се Възраждане и ИТН от гласоподавателите им за да не пречат , донякъде и ГЕРБ подгъва ( докато настояват на Бойко премиер...) , БСП не влиза в парламента , ДПС отново втора ...и Радев става първа политическа сила . Проблема е че вероятно няма да вземе 50% за самостоятелно управление, но може и да вземе.
  • 28 баба ЯГА

    3 1 Отговор
    Върху ТУМОРА Борисов расте и деривата му ПееФски ?
  • 29 Майк Алън Патън

    4 1 Отговор
    Не спирам да твърдя , че Бойко и Делян са двете страни на една и съща монета - МОНЕТАТА на Корупцията , Лицемерието , Лъжата , Грандоманията , Наглостта , Алчността , Простащината !
    За кого това не е ясно !
    Те постоянно го доказват през годините , при това с върл успех !
  • 30 Ричард Естес

    4 1 Отговор
    Някой може ли да каже кой от двамата е по-гнусен и отвратителен ? Съревнованието за тази титла е много , много оспорвано и с поделено надмощи !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЛаТераЛен ТУУЛ

    8 1 Отговор
    Огромният ПРОБЛЕМ пред Борисов е , че иска да бъде БОГ !
    А всъщност е един обикновен и класически ПРОСТАК !
  • 33 вятъра на промяната

    6 1 Отговор
    От много хитруване и напомпано самочувствие Борисов така се увъртоли в схемите си, че сега няма изход а трябва да състави коалиция с партии с които до скоро твърдеше, че няма да управлява съвместно. Борисов ще трябва да поеме цялата отговорност и да се справи с множество икономически и политически проблеми в страната. Това ще му донесе изобилие от негативи. Отделно се задават и компромати които са били крити с години.
  • 34 Моряка

    3 1 Отговор
    Пука му на Боко.С такава едра мишена като Шиши няма да има никакви проблеми.

    Коментиран от #36

  • 35 Анонимен

    2 0 Отговор
    А сега да видим имаше подигравки с лошия човеши материал и хвалене с мазнинките
  • 36 мушама и шланг

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Моряка":

    Мислиш ли , че може да се стигне до един пряк и елиминационен Двубой между тях двамата ?
    Въпросът е този двубой по Сумо ли да е или Дуел с Пистолети , както в миналото ?
    Двамата са от малкото останали Мъжаги-Мъжища по нашите земи и ще е жалко единият от тях да си замине без време.
  • 37 Ян БибиЯН

    4 0 Отговор
    Ако Бойко стане пак премиер , ще ни се наложи ли да сложим във всеки дом по 1 негов портрет и ежедневно да го бършем от прах и да му се кланяме между 3 и 7 пъти ?
    Просто питам ,за да можем да се подготвим и да сме на нивото на този полубожествен човек !
    Ако не вярвате , питайте хора като Тома Биков , Георги Харизанов , Деса от Дулово , Мима Гаргамел , Харалан Антрополога , Румито Коларова , Цветанка Андреева и куп още разбирачи и бойколози !
  • 38 чУвал или чувАл

    3 0 Отговор
    Хората вече тръпнат от желанието си да бъдат наречени Тулупи и Матриял , да им го Набиват с 200 , да му напълнят поредното Чекмедже , да му докарат до леглото следващата Мис Сутиен и Бикини !
    Ех мечти , мечти , мечти !
  • 39 цикЛОП

    5 0 Отговор
    Борисов няма проблем. Просто той е ПРОБЛЕМА !
    Той възприема себе си като ДАР БОЖИ , като МАННА НЕБЕСНА , на която трябва да се радваме и пред него да благоговеем !
    Дотам стигна положението , че той САМ да казва , че по-добър от него няма , по-подготвен , по-опитен , по-качествен !
    А това вече идва в повече НА НОРМАЛНИТЕ и НЕБОЙКОВИЗИРАНИ ХОРА !
  • 40 жабока БОКО

    3 0 Отговор
    А защо не погледнем към Бойко и Делян от ъгъла на Марк Твен и не си ги представим като българските Том Сойър и Хъкълбери Фин ! ?
    Те са вече се превърнаха в нарицателни за нашето общество !
  • 41 э абаротное

    4 0 Отговор
    Трябва ли избори , в които са участвали само 30-35 % от имащите право на глас , ДА СА ЛЕГИТИМНИ ?
    Не трябва ли да се АНУЛИРАТ ?
    Какъв е смисълът от това ?
    Както е тръгнало на следващите избори ще са гласували само Бойко и Делян !
    АМИН !
  • 42 Ха,ха,ха

    2 0 Отговор
    Както е тръгнало по- лесно е да ги прескочиш отколкото да ги заобиколиш. Добре хранени шопари.
  • 43 Мнение

    4 0 Отговор
    Някой трябва трябва спешно да спаси България от Пеевски!!!!