Last news in Fakti

12 Юни, 2024 21:01 2 988 53

Какво се случи с ПП-ДБ и защо изгубиха толкова много гласове

  • пп-дб-
  • герб-
  • дпс-
  • кирил петков-
  • христо иванов-
  • да българия-
  • евгений дайнов-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • асен василев-
  • делян пеевски

Живеем в демокрация. Когато прекъснеш разговора с гражданите - и особено с твоите хора, за да се договаряш с противниковата страна, гражданите се обиждат.

Какво се случи с ПП-ДБ и защо изгубиха толкова много гласове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Ето ви кратката версия за това какво се случи - в България и в ЕС - оня ден. Гражданите на Европа се опитват да се разделят на два лагера. Единият е на либералната демокрация и на онова, което тя носи: мир, приличие и добър живот за обикновените хора. Другият е на руския тип варварство и на онова, което то носи: война, произвол и лош живот за обикновените хора. В България е същото, но - слава на Кришна - в по-умерен вариант.

В рамките на тази голяма картина обаче е време да огледаме в по-големи подробности нашата си. Тук отново има кратка версия, от която можем да започнем. В нито една секунда от 1879 година насам мнозинството българи не са искали да живеят по европейските правила. Проевропейските българи са винаги малцинство. Понякога това е толкова голямо и силно малцинство, че успява да повлече останалите към Европа. После обаче мнозинството си отмъщава, като натиква в ъгъла своите проевропейски представители. На 9 юни видяхме сработването на точно този, отдавна установен у нас механизъм.

ПП-ДБ и изчезналият разговор

Историята обаче не е само въпрос на механизми. Човеците, тяхната свободна воля, устойчивост, решителност и интелигентност могат да насочват историческите течения в една или друга посока. Отслабването на европейския устрем у нас винаги се дължи не само на силни обективни фактори, но и на някакви слабости и дефекти на носителите на този устрем.

Няма, прочее, обективен фактор, който изцяло да обясни как и защо ПП-ДБ изгубиха половината от електората си от миналата година (да не говорим за загубата в сравнение с 2022 година, когато този електорат беше стигнал до 692 627 човека). Очевидно са проявени слабости, очевидно са демонстрирани дефекти. Името им е легион и анализите, слабост по слабост и дефект по дефект, вече започнаха. Има обаче един голям дефицит, от който извират всички останали. Ако този дефицит не бъде компенсиран, ПП рискува да последва съдбата на НДСВ (т.е. на партия, създадена във властта и неспособна да живее в опозиция), а ДБ - да си остане заключена в онова гето от 7-9 на сто от гласовете, в което живееше години наред.

В една демократична среда политиката е преди всичко постоянен и публичен, воден пред всички разговор за общото благо. В политиката има, разбира се, и друго: преговори зад затворени врати, необявени стратегии и тактики, ходове и контраходове, совалки, бартерни сделки и пр. Но ако разговорът изчезне, а останат само тези аспекти на политиката - тя престава да бъде политика и се превръща в интрига. А интригите са правило не в демокрациите, а в имперски и авторитарни среди.

Накратко: спираш да говориш - попадаш в здрача на интригите. А там, ако си демократ, не си ти силният. Там ще те надлъжат обитателите на здрача.

Със съставянето на кабинета "Денков" ПП-ДБ се нагърбиха със съвършено героическото усилие да дърпат към Европа не само мрънкащото ориенталско мнозинство от българите, но и представителите на ориенталския дневен ред, ГЕРБ и ДПС. Резултатът беше безпрецедентно подобряване на живота на обикновените хора, взрив на предприемачеството и спокойствие в обществото. България стана една от най-бързо развиващите се европейски страни и изпревари Унгария.

Политическият резултат обаче беше загубата на половината от гласовете от страна на носителите на този очевидно добър дневен ред. Как се стигна дотук?

Стигна се дотук поради това, че ПП-ДБ доста бързо престанаха да действат като политически субекти. Постоянният публичен разговор за общото благо бе подменен с недомлъвки и премълчавания. Месеци наред ПП-ДБ полу-официално обясняваха на своите все по-критични поддръжници, че големият разговор с тях няма да се води, тъй като неминуемо би отблъснал ГЕРБ и ДПС, а без техните гласове в парламента никакъв напредък не може да бъде постигнат.

Публичният, честен разговор с гражданите бе прекъснат в полза на договорките с Борисов и Пеевски. Вместо да говорят със своите хора, ПП-ДБ говориха преимуществено с ГЕРБ и ДПС, които нямат много общо с европейския начин на мислене и живеене. А трябваше - задължително беше - в края на всеки работен ден (или поне на работната седмица) лидерите на ПП-ДБ да излизат на екран и да обясняват какво е свършено, какво и защо не е, какво предстои.

Да, подобни обяснения щяха да изобличават интригите на ГЕРБ и ДПС и да ги ядосват. Но биха не само заздравили връзките на ПП-ДБ с техните хора, но и биха постоянно поставяли Борисов и Пеевски в положението да се обясняват - вместо, както правеха всекидневно, да нападат. А ако те започваха да отказват подкрепа в Народното събрание, то едни избори, проведени в такава ситуация, биха дали съвършено различни резултати от онзиденшните.

Живеем в демокрация. Когато прекъснеш разговора с гражданите - и особено с твоите хора, за да се договаряш с противниковата страна, гражданите се обиждат. Пиеш кафето на Пеевски, но не си говориш с мен? На какво прилича това? Да не говорим, че при договорките в здрача се промъкват съвършено налудничави решения, като това за добавянето на още атомни бойлери към АЕЦ Козлодуй - без всякакво предварително обсъждане, обяснение или дори предупреждение…

Колкото и човек да оценява героическата устойчивост на кабинета "Денков", вършещ си работата въпреки всекидневните тонове помия, изливани върху него от ГЕРБ-ДПС (и ИТН и останалите) - обидата остава. И при неспособност на ПП-ДБ да изцелят тази обида - резултатът е онзи, който виждаме.

Ако "харвардците" искат да избегнат съдбата на "царете"

Политиката не е бизнес, партиите не са корпорации, а България не е холдинг. Симеон се опита да приложи корпоративно мислене в политиката и затова неговото НДСВ се оказа толкова неустойчиво. Политиката е постоянен публичен разговор и ангажираност с обикновените проблеми на обикновените хора - все пак демокрацията съществува за тях. Да, това е изумително изтощаващо, изсмукващо силите и пилещо нервите занимание. Вижте на какво приличат добрите американски президенти в края на мандата си. Погледнете как изглежда Христо Иванов след десетилетие на обясняване на съдебната реформа. Не е лесно, но и не е дадено всекиму. Както казваше Чърчил - ако не ти понася жегата, разкарай се от кухнята…

Ако "харвардците" искат да избегнат съдбата на "царете", веднага трябва да започнат да слушат и да говорят. Когато сравнително безобидното НДСВ изчезна, на негово място дойде Борисов, който върна страната в дивите времена. Още по-диво ще се окаже едно наше бъдеще, в което на мястото на ПП-ДБ дойдат Радевци, Марковци, копейки и различни "намагнитени" негодници.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много е просто

    47 8 Отговор
    ами защото заблудените хорица започнаха да проглеждат!!! до колкото пък герб и дпс си имат сигурен електорат за толкова години …

    Коментиран от #6

  • 2 Файзулах

    39 12 Отговор
    Защото съсела и Кокорин бяха снимани от папараци голи до кръста....
  • 3 ГЬЛЬБЬ 🐦

    44 8 Отговор
    либералната демокрация и на онова, което тя носи: мир, приличие и добър живот за обикновените хора

    -- капиталистически мир дето вие сте щастливи щото банкера ви притежава, а вие нищо :)))

    Коментиран от #7, #19

  • 4 Реалист

    55 13 Отговор
    Сигурно защо излъгаха над 2000 пъти
  • 5 нито малък, нито прост народ

    37 6 Отговор
    Ако бяхте запазили сглобката, сега нямаше да се налага да обяснявате какво се е случило.
    Хората ви показаха, че не им харесва да ги разигравате с избори всеки път, когато на корпулентните евроатлантици нещо не им изнася.

    Коментиран от #14

  • 6 Сократ

    55 17 Отговор

    До коментар #1 от "много е просто":

    За герб гласуват под строй. За ДПС също. Какво очаквате, след като държавата е превърната във вилаети
  • 7 хмм

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГЬЛЬБЬ 🐦":

    Когато партията те притежава е още по-лошо. Все пак да пристъпиш към услугите на банкера е въпрос на избор.
  • 8 Мда

    39 10 Отговор
    Опасно е да си враг на герб, но фатално е да да направиш сглобка с тях. Атака, нфсб, вмро и пр. бяха отсвирени от народа след сглобка с герб.
  • 9 Ироничен

    37 12 Отговор
    Защото шарлатаните са аматьори.
  • 10 Щот са

    24 11 Отговор
    Ненормални, затова
  • 11 А бе

    20 38 Отговор
    Тоновете помия излети от всички страни само върху ППДБ отказаха лесно манипулируемите хора, каквато и беше целта на мафията владееща страната.

    Коментиран от #15, #28, #40, #41

  • 12 Ей затова

    27 15 Отговор
    Защото българина е тъпо к.оп.еле като цяло и си избира лумпени да го управляват. Малко са мислещите.
  • 13 Файърфлай

    24 5 Отговор
    Дайнов,пропусна да споменеш и все по-девалвиращата и непродуктивна ,,таткова милиционерска,, представа за това,що е то власт и как се управлява сложното,но все още устойчиво българско ДНК.А и тази сложна материя едва ли се учи първия семестър в Харвард.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 00014

    28 10 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    Те помията сами си я направиха, а мафията им поливаше да си мият самодоволните физиономии. И такива пияндета като автора допълнително отблъснаха хората.
  • 16 Присмехулник

    30 12 Отговор
    Дойче рони крокодилски сълзи за посолствените послушковци (ПП) и Доносническа България (ДБ) - ще им липсват
  • 17 Хахаха

    29 9 Отговор
    Имам новина за Дайнов.
    Европейците са против мигрантите, ЛГБТИ педофилите, Зелената измама, Ковид ваксините създадени да убиват, както налаганият фашистки ред от Клаус Шваб и Сорос.

    Не си обръсна главата, като загуби изборите Костов, и сега не усещаш, че папкането за нац. предатели от НПО свърши
  • 18 Всъщност,

    32 4 Отговор
    Либералната демокрация, като елемент на Новия Световен Ред донесе следния мир и добър живот: Войни в Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Грузия, Йемен, Украйна, Газа. Тези войни освен милионите цивилни жертви и страдания, доведоха до невиждана преди мигрантска вълна. Не, Либералната Атлантическа Демокрация и Новият Световен Ред имаха 35 години да поведат света към мир и просперитет след краха на Светвната Социалистическа Система, но се провалиха. Достатъчно! - хората не желаят 3-та СВ.

    Коментиран от #20

  • 19 Прочети...

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГЬЛЬБЬ 🐦":

    Внимателно статията!
  • 20 Нищо...

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "Всъщност,":

    Не си разбрал от статията.
  • 21 Николай Марков

    15 7 Отговор
    Дайнов, ти си НИЩО.
  • 22 Йорго

    10 1 Отговор
    Защо не си решите перчемите бе DV
  • 23 бай Даньо

    6 5 Отговор
    Киро е фотогеничен така ще го запомним ....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Че какво е станало

    15 3 Отговор
    На вълната на недоволството срещу Боко дойдоха едни Остап Бендеровци ( и с това обиждам безсмъртния герой, щото тия са толкова неостри че няма накъде, най-вече Киро), които ни обещаха първо арестуваха Боко а после му пристанаха и го изпраха с Ариел.
    Боко ги използвА и изхвърли като паchaври каквито са си.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Я Дайнов няма срама...

    16 4 Отговор
    А бе Дайнов, кажи едно голямо ИЗВИНЯвАЙТЕ на българите, заедно с четата-Аламановци, Бимбаловци и сие. Всичко дето си написал се отнася най вече за вашта чета.И престани да плашиш хората с Азия.Вместо да ни обясняваш за азиатците по добре ни обясни разликата между мутра-ДС отроче, внуче на комунистическата престъпна висша номеклатура, дето щяла да ни направлява и въвежда в цивилизацията и Европа.Що така хората над 10 години вече предпочитат мутра да ги управлява, а не комунисти и отрочета.Що не ни светнеш и защо, как и кой поръча и Правителството на Денков да приеме решение да разреши на криминалитетите зърнарски босове да ни крадат земите.Защо вместо да започнат да приемат европейските правила и законодателства, от първия месец ударно почнаха ПП да приемат лобистки закони.
  • 28 нннн

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    Всичката помия, до последната капка, ППДБ си я заслужиха. ГЕРБ и ДПС заслужават още толкова, но си плащат или заплашваш.
  • 29 Шарлатани ООД

    14 2 Отговор
    Пуделът изяде пачките и не можаха да напазаруват кодове на флашки!
  • 30 Предполагам

    12 1 Отговор
    Защото за лъжци и предатели
  • 31 Ами нормално е 😂😂😂

    13 2 Отговор
    Никой не обича измамници 👋😂👋…
  • 32 Амиии

    12 1 Отговор
    Дайнов, партийните агитатори от твоя мащаб обясняват нещата много сложно и усукано. А те всъщност са много прости.
    Пропадат не защото се договарят с противниковата страна, а защото много лъжат, некадърни са и действат точно в задкулисието, с което уж се борят. И народът ги разбра. Туйто.

    Коментиран от #38

  • 33 Българин

    6 2 Отговор
    пе пе ра си те бяха УНИЩОЖЕНИ от г-н Пеевски! За това народа удостои ДПС с невиждана ПОБЕДА! Ние българите никога не забравяме своите освободители!
  • 34 Коста

    11 1 Отговор
    2 неща не си коментирал дипломанте на рускатата Московска варварщина.
    Първо: ПП ДБ никога са нямали реален вот повече от 10-12%. Всичко беше манипулация и ала-бала. Така че няма как резултатите на последните избори да бъдат нещо различно без едни флашки. Справка: записът на Руди Гела. Второ: след разкритията за фалшификациите на лицето Л.Б-ва, след пачките на пудела, ППтата показаха завиден морален гьонсуратлък, вероятно това счита автора за модел на европейския либералистизъм.
  • 35 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    постулатите на арвард и концепциите на ЦРУ нащи или грешно са интерпретирали или не работят на месна почва Балканска, или посланника малко е кихал в зелено
  • 36 СВОЙ

    6 2 Отговор
    Най важният фактор е,че този път вероятно не успяха да докопат машините.В записите те си го казаха,без ала-бала потенциала им е 7-10%.Всичко друго е купуване на гласове и фалшификации.Естествени
    има и слабоумни,които гласуват за тях.
  • 37 Бе, първо

    6 0 Отговор
    Тия са пропаднали отвсякъде и
    второ, демокрация НЕ и имало и няма и да има.
  • 38 Даааа

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Амиии":

    По нашия край в това число и Миндя казват: усуква го по килифарски. Мастит агитатор на хранилка на Сорос.
  • 39 инфо

    8 2 Отговор
    Нелеп и очакван пасквил от доказан посредственик.
  • 40 един

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    Точно така - тоновете помия. Излято от скотовете от ДС и КГБ.

    Коментиран от #48

  • 41 ПОМИЯ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    ВЪРХУ ПОВЪР....НАТО
    ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ИМА ОЩЕ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА ПП
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    ДАВАЙ БОЙКО / НАМАЛИ СЛАНИНКАТА / ДА СИ ХАПНЕМ И НИЕ БЕДНИТЕ ..............
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 гост

    1 0 Отговор
    Сгромолясване се случи ;)
  • 46 някой

    2 1 Отговор
    Тоя когато и да го приберат в Карлуково все ще е късно!
  • 47 Ивайло Дичев

    1 1 Отговор
    Моля те ! Спри с тая злоба! И ти ще се споминеш скоропостижно също като мен!
  • 48 Е па добре

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "един":

    Нали мен снимаха на парапета .
    Аз исках ,,менорандум,,
    Аз спасявах на 8000 м.без кислородна маска .
    И много , много бисери.
    А и аз пуснах пералната.
  • 49 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    КироТъпиро да си взема родата и пайната му да гони лосове .

    Кфото можа о-с ра достатъчно.
    Гня.с.
  • 50 Ани

    0 0 Отговор
    Статията беше дълга и скучна. Но да Ви споделя защо ПП загуби. Първо защото е партия еднодневка създадена за определена задача която очевидно няма да се получи. Овладяване на политическото ръководство на страната и създаване предпоставки за завладяване от страна на Русия.
    Че няма да стане, стана ясно миналата година, но те продългжиха разрушителната си дейност.
    Втората по-видима причина е че начело са поставили такъв джърк който джерка наоколо и си е пълна трагедия. Дори съмишлениците му го смятат за глупав, но изпълняват защото са назначени.
  • 51 Васил

    1 0 Отговор
    Не е много сложно какво се случи. Просто хората видяха, че не ги бива.
  • 52 Живка

    0 1 Отговор
    Толкова пропаднала партия като Демократична България не се беше появявала в политическия живот на страната. Тук са се събрали само провалили се вече хора, които искат отново да влязат в политиката и да се доберат до високи държавни постчета.
  • 53 Марио

    0 0 Отговор
    Вече никой не вярвам на празните им приказки и кухите им обещания. Никога няма да си върнат обратно загубеното доверие на избирателите.