Last news in Fakti

11 Юни, 2024 18:02 2 720 26

Der Standard: Кабинет на Борисов е врата за Кремъл към Европа

  • бойко борисов-
  • правителство-
  • кабинет-
  • русия-
  • европа

По-важна от властта на партията обаче би била сигурността за цяла Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна България за виновна по делото на журналиста Росен Босев. През 2019 г. той бе осъден за клевета заради репортаж за съдии, заподозрени в корупция. В страната не само е застрашена свободата на медиите, но и няма независима съдебна система и разделение на властите. Такъв е погледът към България от страна на австрийското издание Der Standard.

Добре познат дует обратно на власт?

В свой коментар за медията след европейските избори и изборите за парламент у нас журналистката Аделхайд Вьолфл пише, че през последните четири години на власт в България са били поне временно "сили на реформата". Но сега вероятно отново ще управлява един "печално известен дует - бившият бодигард Бойко Борисов и олигархът Делян Пеевски, който е под санкциите на САЩ и който е "начело на партия, известна с купуването на гласове", добавя тя в коментара си.

"Въпреки че е известно, че Пеевски има влияние върху тайните служби и съдебната система, това не попречи на много посланици на ЕС да се срещнат с него в средата на май в сърдечна атмосфера", припомнят от Der Standard. В резултат на тази среща разследващата платформа BIRD.bg заяви, че по този начин ЕС е осмял върховенството на закона и борбата с корупцията в България.

"Врата за Русия към ЕС"

"Във всеки случай ЕС не спази обещанието си да създаде зона на сигурност и законност в случая с България. Самият Борисов беше арестуван през 2022 г. по подозрение в злоупотреба със средства на ЕС и освободен на следващия ден. Прокуратурата не е провела разследване (съдът обяви ареста за незаконен - бел. ред.). Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро го посети, вероятно също за да си осигури гласове за преизбирането си. Борисов е полезен, защото принадлежи към влиятелната Европейска народна партия", анализира Вьолфл.

"По-важна от властта на партията обаче би била сигурността за цяла Европа. България е входна врата за Кремъл. И именно Борисов поръча изграждането на „Турски поток“ през страната му за Путин. Дори и да твърди обратното, правителство с негово участие не е прозападен бастион", смята журналистът на Der Standard - предвид първото място на ГЕРБ и второто на ДПС на изборите за национален парламент.

Сагата с "Турски поток"

От Actualno.com припомняме, че преди няколко месеца българската онлайн общност от експерти BG Elves разкри как управлението на Борисов е помогнало на руския диктатор Владимир Путин да заобиколи Украйна с нов по онова време проект – "Турски поток". Той бе изграден през територията на Турция и замени стария „Южен поток“, пренасящ руски газ към Европа през Украйна. Явно това е част от добре подготвяния план на Путин за пълномащабна инвазия в украинската страна, която се случи през февруари 2022 г.

BG Elves показаха „изчезналата“ от години пътна карта „за развитие на българската газопреносна инфраструктура“, подписана в Русия през 2017 г. от тогавашния енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова и от директора на „Газпром“ Алексей Милер. Изграждането на инфраструктурата в България струва около 3 милиарда лева, които се плащат на изпълнителя чрез приходите от транзитни такси на газ към Сърбия и Унгария. Стана ясно, че България се e отказала от транзитни такси за преминаващия природен газ по тръбата за период от 10 години, за да покрие разходите по строежа на руския проект.

Пълната хронология на скандала, която бе допълнена и развита от редица медии като BIRD, „Биволъ“, „Булевард България“ и др., показва, че България дори е нарушавала собственото си законодателство заради реализацията на „Турски поток“. Документи, изтекли от пощата на съветника на Путин Александър Бабаков, сочат, че Кремъл заобикаля „прозрачните“ обществени поръчки чрез скрити преговори на правителствено ниво – именно те предопределят изхода от всички процедури.

Според "Биволъ" - през 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е нарушила европейското законодателство, с цел да представи транзитния газопровод на “Газпром” за разширяване на вътрешната газопреносна мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кюлчета в чекмеджето

    29 3 Отговор
    А в БГ територията такива като Тулуп ефенди и ония 240 парламентаджии разпродават, разграбват и осакатяват държавата морално, демографски, икономически, духовно. Тря се изметат. И да си вземем държавата обратно. Със или без гражданска война.
    И обикновения български данъкоплатец иска поне проектозакон, позволяващ правно притежание и използване на оръжие за защита на имота от кражба срещу тия безполезни индийци.По селата Бог високо, Цар далеко.Няма ли някаква статистическа вероятност няколко заблудени Израелски или Руски ракети да се отклонят от първоначалната си траектория и да паднат в ,,процъфтяващи,, квартали като Столипиново, Факултета или Максуда и техтните им производни?! Тия бангладешки индигота станаха повече от нас. Само права, без задължения. Би било облекчаващо за Българския данъкоплатец..
  • 2 Последния Софиянец

    18 7 Отговор
    На реставрирания паметник на съветската армия Тиквата и Доган ще посрещат Путин а нас пак няма да ни пуска полицията защото такива като нас са неудобни на всяка власт.
  • 3 честен ционист

    20 8 Отговор
    А защо не прозорец за Европа към Русия. Понеже ония скакалци марокански ще ви изядат с парцалите като им секнат помощите.
  • 4 Дядо вади ряпа

    42 3 Отговор
    Добър ден, драги радиослушатели. Запомнете едно- докато Тиквата не се отдели от раменете, крилцата на Сокола не се отрежат и Шиши не се сложи на шиш, мирясване няма да има.
  • 5 Сандо

    27 2 Отговор
    Оставете най-после другаря председател,център-нападател на мира.Човекът изпитва такива болки в кръста от непрекъснатите чупки пред Хегемоните,а те все недоволни и недоволни.Явно искат да му приберат парите за черни дни,които Боко натрупа с много пот,труд и лишения.
  • 6 Помощ 112

    21 1 Отговор
    Тоя на снимката горе има данни, че е най богатия футболист в света 🤣
  • 7 Хаха

    7 15 Отговор
    Това от силната опозиция от ПП/ДБ ли са го писали - изглежда поръчково
  • 8 да де

    14 1 Отговор
    Хахаха та баце в момента се прави на най-големия атлантик.
  • 9 1944

    16 1 Отговор
    вкарайте простия комунист в магнитски и ше стане кат агънце.
  • 10 ЕвроАтлантически глупости

    22 3 Отговор
    Всеизвестно е, че партията му ГЕРБ е замислена, създадена и финансирана от Баварската фондация „Ханс Зайдел“(Ханс Зайдел е нацист ,който след 1945 год. като вижда дебелия става американски шпионин и така отървава дръвника).
    Фондацията всъщност е изкуствено създадено НПО от ЦРУ за контрол и финансиране на политически инженеринг в Европа, Борисов е техен вербуван кандидат и сътрудник от август 2005 год.,…
    Освен това ГЕРБ е и официално представено на нет страницата на „Ханс Зайдел“

    Бойко Методиев Борисов сам си признава, че тази фондация е създала ГЕРБ и досега всеки месец финансира партията.
    Т.е. управлява ни НПО, на което Борисов е подчинен, а сега ще го прави заедно с турците.
    България от 35 г. не е на българите.
  • 11 Абе

    8 5 Отговор
    Турски поток къде отива? Австрия не купува ли от него газ? Значи, те може да купуват газ, а тръбата не може да минава през бг. Не сме ние виновни, нито луди.
  • 12 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Не е Врата, а Чекмедже и не е само на Русия, а си е баш и на краварчето. Щото мутрата, го Държат от Всяко Посолство на Къс повод! АХАХХАХАХАХ
  • 13 Русофил

    6 2 Отговор
    Той Орбан е арка, а Фицо е портал. Нашичкия барем вратичка да е...
  • 14 пак ли

    9 12 Отговор
    претоплена манджа?!? Една поръчкова статия в Политико, втора сега! ПП-ейците май съвсем ще изкопаят дъното!
    За Балканския паток има официално становище на ЕК. Финансирането му е от заем на Булгартрансгаз, Транзитните такси се плащат на Булгартрансгаз, капацитетът е зает съгласно европейското законодателство!
    Значи Путин заобиколи Украйна през нас и си отрязя краката като гръмна Северните потоци, дето са с пъти по-голям капацитет от този?!? Абе вие за дебили ли ни имате?!?
  • 15 За Бойко

    16 4 Отговор
    съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл.

    Коментиран от #22

  • 16 "Вход" ще има ли 10-20 евро

    2 2 Отговор
    на тази врата към Европа ?
  • 17 Абе

    6 2 Отговор
    Какъв Кремъл, баце е пръв атлантик нали плати едни чертежи ама не на Кремъл.
  • 18 Абе

    5 3 Отговор
    Der Standard , няма ли ромски членове, че все Кремъл ви е в устата?
  • 19 Ева

    5 5 Отговор
    За бившия канцлер на Австрия, Шрьодер се доказа, че е путински агент, дори Шрьодер до скоро работеше за Газпром, но австрийските глобалистки медии не се занимават с това. Но, от години плюят и обвиняват всеки, който не подкрепя либералната измет за агент на Пуутин. Заради лъжите на австрийските печатни парцали, проруските политици в Австрия и хилядите доноси написани от Хр. Иванов от ДБ срещу България и Борисов, през 2019-2020 г. България не беше приета в Шенген, въпреки, че България беше изпълнила всички условия за това. Скапани глобалистки фекалници.
  • 20 Хххххххх

    3 0 Отговор
    Честито
  • 21 тиквенсониада

    1 0 Отговор
    Кабинет на Борисов е врата към.......още ЧЕКМЕДЖЕТА пълни с кюлчета и пачки , към още Манекенки и Миски полегнали в леглото му , към още серии с негови ПРосташки изяви на Тулуп Номер 1 на България !
    Очакват ни поредица от Смях, Сеир и изобилие от неговото Лицемерие !
  • 22 сидероДРОМОС

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "За Бойко":

    Не говори така лошо за Бойко ! Та той е БОГ ! Той е БОЖЕСТВО ! Той е НЕчовек !
  • 23 АМИ

    1 0 Отговор
    СУПЕР
    В ЧЕРНО МОРЕ ЯХТИ И МОНОКИНИ
    АМИ ОЩЕ ПО ДОБРЕ
  • 24 ИНЖ1

    3 0 Отговор
    Всеки в Бг знае, че ББ е на думи "евроатлантик", а на дела - п0длог@ на Москва!!!
  • 25 Читател

    0 0 Отговор
    " В страната не само е застрашена свободата на медиите, но и няма независима съдебна система и разделение на властите. Такъв е погледът към България от страна на австрийското издание Der Standard." ХА-ХА ! Че то благодарение на 30 години антируско и "евроатлантическо" управление България е на този хал !
  • 26 дали ще има газ

    1 1 Отговор
    зимата за вас?Австрийска селяния ще стане на туршия