23 Октомври, 2024 23:01 2 032 41

Никога не е било по-опасно: какво се случва в България

  • евгений дайнов-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • герб-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • избори-
  • джейхан ибрямов

Но и никога изходът не е бил по-лесен: гласуване срещу опасността от самовластие на Делян Пеевски

Никога не е било по-опасно: какво се случва в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

В последните дни бяха преминати няколко граници, които може да се интерпретират като демонстрация на опасността, която тегне над България. Отделните случаи може и да изглеждат без връзка помежду си, но сочат в една и съща посока.

Политици с претенциите да бъдат победители на изборите въведоха откритата, лесно проверима лъжа като обичайно говорене. Бившият варненски кмет Портних не бил обвинен от Европейската прокуратура. Проверката, че е бил и е, отнема по-малко от три секунди. И въпреки това тази лъжа шестваше из медиите.

Междувременно, пак във Варна - сякаш все повече имаща поведението на Варненская народная республика въпреки надмощието на ПП-ДБ в местната власт - полиция и прокуратура привикват хора, купили си билет за филм. А в национален мащаб всички органи на реда, начело с МВР, категорично отказват да проверяват купуването на гласове за "момчето", макар вече да се говори, че към момента са напазарувани 200 000 такива гласа.

Целта на мероприятията

Целта на тези мероприятия е очевидна. Там, където няма истина, никой не може да противостои на силата. Тя, силата, става единственият регулатор на обществените вярвания. Там, където правоналагащите органи видимо, публично и с огромно удоволствие отказват да спазват закона - там силата се превръща в регулатор и на всички обществени отношения. Щом Апелативният съд публично заяви, че не признава Конституцията (в случая със задържането на Джейхан Ибрямов), това е сигнал, че и съдът вече не е преграда пред своеволието на властта. А щом полицаи и прокурори привикват зрители на филм - това е сигнал, че задаващото се управление на силата ще бъде цялостно, жестоко и напълно безогледно.

Когато цялата власт бъде дадена на Делян Пеевски - а целият държавен апарат сякаш се подготвя да му я даде, никой в нищо повече няма да е сигурен и затова всеки един, във всеки момент, ще може да бъде арестуван. Пример е отново Джейхан Ибрямов. Ние никога няма да разберем дали той е вършил нещо незаконно. Ако, когато започне делото, съдията го изхвърли като недопустимо - както следва да направи поради закононарушенията в предсъдебната фаза, ние няма да разберем къде е съгрешил Ибрямов. Ако съдията допусне делото, ние пак няма да знаем това, тъй като в този случай съдията ще се е саморазкрил като слуга на "феномена", а не служител на закона. И ще знаем, че ще отсъжда не според доказателства, а според заповеди по телефона.

В този хаос на Пеевски ще му трябва единствено да инжектира малко паника, за да стане пълноценен самодържец. Това може да бъде постигнато с публичния арест на стотина по-видни демократични фигури. И в момента се репетира както със задържането на Ибрямов, така и с натиска върху зрителите на филм във Варна. Подобни арести ще задействат страха на българите, а те, както знаем, са страхливи по природа. Ако към тази картина добавим и някаква репресия върху известни журналисти, каквато в момента се репетира върху Мария Цънцарова, то самовластието може да стане пълноценно още преди Коледа.

Изходът

Преувеличавам, ще кажете, няма да се стигне чак дотам. Искам само да ви напомня с каква лекота в рамките на 24 часа правителствата на Грузия и на Северна Македония затръшнаха вратата към Европа. Такива пропадания могат да се случват внезапно и с небрежна лекота. А и: погледнете внимателно Пеевски. Чуйте го. И се запитайте: кому ще мъсти, когато, макар да има цялата власт в България, нито американците, нито англичаните ще свалят санкциите, които са му наложили? Ще мъсти вероятно на онези, които са най-близо - на българите.

Никога положението не е било по-опасно. Но и никога изходът от кризата не е бил по-лесен: гласуване срещу опасността от самовластие на Делян Славчев Пеевски. И, разбира се - не много, само малко, съвсем мъничко от онова мъжество, което е било характерно за поколенията на Раковски и Левски.

Страхът днес е най-лесният начин да се окажете зад решетките утре.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 13 Отговор
    Нито глас за Сглобката на войната!
  • 2 Абе

    21 8 Отговор
    Случва се,че е кучи студ и ме е страх да пусна духалката,че цените на тока са убийствени !

    Коментиран от #6

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 21 Отговор
    Руcката агентура тук, aктивирa cвoитe "cпящи клeтки". Миниcтър прeдceдaтeл нa БЪЛГAРИЯ в пeриoдa 1950-1956 г. e пoлкoвник oт НКВД c пceвдoним Cпaртaк. Cтaвa въпрoc зa caтрaпa - вълкo чeрвeнкoв. Зa бaй тoшo нe знaм, нo тeзи прeди нeгo, кoмуниcтичecки миниcтър прeдceдaтeли, дo eдин ca oфицeри oт Лубянкa...

    Коментиран от #19, #41

  • 4 Мнение

    40 1 Отговор
    Зад Пеевски седят мафията и превзетите институции, но самият той не е някакъв непобедим триглав змей. Демокрацията позволява хората да се вдигнат и да го разкарат. Въпрос на воля и съвест.
  • 5 Абе

    18 6 Отговор
    И днеска уж пълниха парното,оставил съм го на 5 и е студено,като камък,и там цената е безмилостно жестока...

    Коментиран от #7

  • 6 Последния Софиянец

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Пуснаха парното.
  • 7 Последния Софиянец

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    У нас парното е силно.
  • 8 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    6 13 Отговор
    Дайнов с лека ръка изхвърли извън борда Баце, Костя, Кирчо и дори Славуца. То Пеевски, че е дебел и има голям апетит е вярно, но къде ги слагате другите "играчи". А своеволията на съд, прокуратура и ченгета не са от вчера, та единствената причина за тях да е Пеевски. Дали това "демонизиране" на един типаж, не е целенасочено, за да се всее страх сред електората. Само да ви припомня, че Костя Копейкин ни "обеща" лагери, затвори и т.н.
  • 9 ТаУмВзе

    13 6 Отговор
    Улалааа! Ейго тоя дай нов Грант, който изобще не е пребоядисано Комунде със герданче, което е Каишка! СМЕХ У ПАРОДИЯТА. Пропуснал е, че Путин е Виновен!
  • 10 Споко бре

    8 14 Отговор
    Какъв Пеевски ви страхува бе, хора. Копейкин с 14% не ни уплаши, та Пеевски ви плаши с 6%.
  • 11 Какво се случва?

    26 2 Отговор
    Шиши отваря офиси из страната, пред тах спират лъскави джипжве с тъмни стъкла!
    Мафията исща да превземе България!
    Хора, събудете се и отидете да гласувате!
  • 12 Факт

    11 6 Отговор
    Какъв филм, каква република, каква Цънцарова? Нали бяхте заедно Зеленски, Пеевски, Борисов и Петков!
  • 13 Точен

    19 4 Отговор
    Аз неведнъж съм подигравал и поставял в партер Дайнов, но за Пеевски е изцяло прав. Трябва всеки Честен българин да гласува против Пеевски.
  • 14 Матрял зя офсете

    3 10 Отговор
    Не успяха да си накарат да се втурнем масово към урните, като ни показваха истински патриоти и националисти, като Атака, Вмро, Възраждане. Номера с вечния злодей дофтор Аамет Доган, вече също не фаща декиш. Последните няколко избори, вече никой не го интересуваше дали ДПС ще са първи и даже и Доган да станеше премиер, българина щеше просто да си го премести. Затова сега ни намериха не какъв са е, а Архизлодей - Пеевски. И ни надъхават от всеки ъгъл и всяко кюше - ГЛАСУВАЙ СРЕЩУ ПЕЕВСКИ! Да ама българина е толкова много пъти лъган, че вече ич не му пука. Не вярвам някой да се трогне и да си остави гъбите, че да отиде да гласува. Но пасаран! Дет съ вика. Но вие правете сметка, колко малък процент е реалният вот, че Наведените да са толкова отчаяни. Доскоро гласуваха има няма 20%, ама с ала-бала ги изкарваха до 30%. Значи вече гласуващите са под 10%, което значи само едно. Вождовете са НЕЛЕГИТИМНИ

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Матрял зя офсете":

    .....тези които не гласуват са КОМПЛЕКСАРИ! Тресе ги комплекса на малкия незначителен човек и по този начин се въздигат в собствените си очи... Жал ми е за тях, защото са неволни роби на медийните манипулатори.

    Коментиран от #16, #24

  • 16 Добър вечер козяшки

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не ти ли свърши смяната?
  • 17 Евгений Дайнов

    8 5 Отговор
    Ще е следващият арестуван и изпратен в Сибир
  • 18 Опази Божеее

    4 3 Отговор
    Хъм! А не е ли истина, че Пеевски го дадоха на Американците тези, които дадоха България на руснаците?
  • 19 Виж Сега

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Че комунистическите ни лидери са се отчитали на Москва спор няма. Въпросът е, че това ставаше на високо ниво - Сталин, Брежнев и т.н. И винаги имаше "танто за кукуриго" в отплата за вярността от което България печелеше. Сегашните ни атлантически лидери сериозно смъкнаха летвата и просто се отчитат и слушкат посолствата срещу потупване по рамото. Има разлика, а? И тази деградация се чувства в всички сфери на живота у нас

    Коментиран от #37

  • 20 Вземаш пушка Евгений Дайнов

    6 1 Отговор
    И знаеш какво да правиш. "което е било характерно за поколенията на Раковски и Левски" както казваш .... Аре моля бъди поне веднъж патриот и ти.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Некои факти

    6 1 Отговор
    Джейхан световно неизвестен корумпиран политик го нхванаха с белязани пари,що не го разнасят като кмецата от младос със синджири по паветата,дпс уби колежката и Биляна щото се противопоставил на корупцията
  • 23 Коко

    9 2 Отговор
    Дайнов е абсолютно прав в анализа си..
    Масово гласуване срещу тиквата и ортака му в схемите и кражбите..Само така може да спасим България от кръвожадните мафиоти..
  • 24 Перо

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гласуващите като теб ни докараха до това положение с гласуване 34 г., най-бедната страна в Европа, най-ниския жизнен стандарт и най-високата смъртност на глава от населението в света! Системата ти налага да избираш между многото боклуци, държавна система за досмъртни депутати и поредното положение със липсата на алтернатива!
  • 25 Мирослав

    5 4 Отговор
    Точно затова ще гласуваме всички за единствената българска партия последователно следваща волята на своите избиратели и работеща изцяло за интересите на България - Възраждане!
  • 26 гробар

    3 1 Отговор
    yтpenkaта град Koзлoдyй пykнa ли вече? крайно време е за да може до другия хелуин да му използваме коколяците
    преди това червеите и бръмбарите чистачи...до 1 година само кокаляци трябва да останат. За целта ще се рaзлoжи в парник. От очните дупки ще пъплят червеи и по цялото му рахитично телце.
  • 27 Васко Кеца

    7 0 Отговор
    Всичко много хубаво и правилно написано, но да се нарече Цинцарова журналист е много преувеличено. Тя е една голямамоуста махленска клюкарка, кояъо не оставя човека пред себе си да каже и една дума, тя не води интервюта а монолози със пищящ глас. Ако това е журналистика, тогава да и на журналистиката.
  • 28 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Този полуинтелигент Дайнов, що не вземе първа да се подстриже, изкъпе, обръсне, да заприлича на човек и тогава да излиза с простотиите си.
  • 29 Докога ще

    7 3 Отговор
    му давате трибуна на този сопол??
  • 30 Той

    3 1 Отговор
    Че г-н КОЙ е по яростен Атлантик от ваша милост и това е достатъчно за да стане премиер.
  • 31 Ел пасо

    3 2 Отговор
    Дрогирания джейхан светна като флуминисцентна лапма с бялазани пари,в щатите щеше да лежи 28 години минимум
  • 32 спилий

    4 1 Отговор
    бг политикселяците заслужават 0% гласуване или 10-13 партии в парламента, за да разберат как се чувстваме 35 год. преход, нека се плюят , бият и наругават, а ние ще си ги гледаме и ще си платим и следващите избори ...... докато вземе ни дойде акъла и да отидем до софия и от една ръка разстояние се разберем
  • 33 Сони франчезе

    2 0 Отговор
    В сащ ,Лондон и запада найбтвжките наказания са за корумпирани политици и мафиоти, 2 доживотни примерно,и всички стават по ниски от тревата
  • 34 Трак

    5 1 Отговор
    Само като видях ЦИОНИСТ ЕВРЕИН ВЕЛЕ и въобще не прочетох и една думичка от тази поредна пропаганда на ционистите
  • 35 Дада

    5 1 Отговор
    Рядко се среща подобна словесна диария
  • 36 Българин

    3 2 Отговор
    ДОКАТО ИМА ВРАГОВЕ НА НАРОДА ДА ПРОКАРВАТ ЦИОНИЗЪМ ЛГТБ ПРОПАГАНДА В УЧИЛИЩАТА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ЕНЕРГИЙНИ МАФИОТИ И ДА НИ ТЛАСКАТ КЪМ ДЖЕНДЪРСТВОТО И ПИЯНИ МИРИЗЛЯЦИ КАТО АВТОРА КОЙТО Е ОК ЗА ТОВА НГ ДА СТАНЕ НЕ-ГЪРСКО ГЕТО - АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ! На тези избори под 20% активност . ДУ-хай—те супата
  • 37 Знае сс

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Виж Сега":

    Бъгария благодарение на нея беше във възход 40-45 години, Построени бяха структуроопределящите Козлудуй, Нефтохим, Павец Чаира, НДК (беше с името на Л. Живкова), прохода на Републиката, Мостът на дружбата в Русе и центъра на София също.

    Къде ни е сега Южен поток, Козлодуй, БГА Балкан, Океански риболов? Безгръбначи продажници от Герб,ПП, СДС, ДПС, а златото, поливмите площи, селското стопанство, армията?

    Използвате достиженията на соца вече 35 г. А я превърнахе БГ в треторазряден протекторат.

    Нещо значително де е построено през последите 35 години? Високите технологии къде са?
    Къде ни е Южен поток, Беляне, с които бихме били Швейцария. Кой ни забрани да ги строим?
  • 38 Хохо Бохо

    1 0 Отговор
    Неграмотниците си продават гласовете на мафията, защото не осъзнават, че мафията им купува гласовете за да ги краде...
    Но вие, умниците, защо не гласувате? Да не би да не ви е ясно, че като не гласувате, мафията ще ви управлява и вас, умници - с купените гласове на неграмотниците?...
  • 39 Доктор

    1 1 Отговор
    Соросоиден боклук.
  • 40 Среднощен

    2 0 Отговор
    в България Управлява мафията
  • 41 Вълко Червенков

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    е бил много интелигентен и честен човек. Той е бил ръководител на школа в Москва. При него започва грандиозното социалистическо строителство. Той е бил министър-председател, но е вземал по-малка заплата от министрите си. Когато сина му завършва университета са питали бащата на каква длъжност да го сложат и той е наредил на най-ниската и ако ставал да го издигат. Вълко Червенков е сменен от хора, които впоследствие се оказа, че са се отказали от МОРАЛНИТЕ НОРМИ НА РЕВОЛЮЦИОННАТА БОРБА, заради лично, семейно, родово и приятелско уреждане.