18 Юли, 2024 06:01 2 471 88

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

  • евгений дайнов-
  • диктатура-
  • лукашенко-
  • беларус-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • русия-
  • война-
  • демокрация-
  • диктатор

Симптом за краха на една диктатура е моментът, в който тя започва да си служи с украсени статистики, пропаганда за величието на диктатора и заклинания

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Всяко поколение рано или късно изпада в изкушението да мисли, че диктатурата с нейната афиширана дисциплина е по-ефективна подредба на обществените отношения от демокрацията с нейния всекидневно видим хаос. Затова на всяко поколение е необходимо да се напомнят следните три аксиоми.

Опитът за модернизация чрез диктатура винаги постига обратното

Аксиома първа: В крайна сметка всички опити обществата да бъдат модернизирани с диктаторски методи не само се провалят, но дават точно обратния резултат: произвеждат по-голяма степен на примитивност, отколкото са заварили. Хлътването на Русия обратно в Средновековието е един пример. Друг са арабските страни, в които диктаторските модернизации от втората половина на 20-ти век доведоха до ислямски фундаментализъм и затвориха милиони жени в ада на бурките и ограниченията.

Никоя диктатура не е в състояние да проведе скок от Третия свят до Първия. Защото диктатурата допълнително засилва основната характеристика на традиционното общество - подчинението, и не допуска появата на онова, което прави Първия свят първи - свободата на индивида.

Икономиката изисква свобода

Аксиома втора: В крайна сметка се провалят всички опити с диктаторски методи да бъде поддържан стабилен и дългосрочен ръст на икономиката. Причината е същата: икономиката, за да се развива, изисква свобода - точно онова нещо, което диктатурата не дава.

В първите си години (може и десетилетия) диктатурата постига внушителен стопански ръст, тъй като мобилизира със сила дотогава неизползвани ресурси и икономически фактори. Когато тези ресурси се изчерпат, следва дълга стагнация и внезапен крах.

Когато диктаторите се опитват да омагьосат действителността с думи

Аксиома трета: Разбираме, че стагнацията наближава точката на крах тогава, когато съответната диктатура престане да се хвали с икономическите си постижения и започне да: а) лъже и украсява статистиките с пропаганда за величието на съответния диктатор, б) замени псевдо-научния светоглед с шамански такъв, като подмени доверието в науката и разума с паническа вяра в магията и заклинанията.

В момента виждаме работата на тези аксиоми в случая с Китай.

От около 2019 година в Китай действа Аксиома втора. Китайската икономика е в стагнация, с тежки кризи в основни отрасли, например в сторителния. През цялото това време китайският режим демонстрираше пълно неразбиране както за причините за застоя, така и за възможното лечение. Хората на Си Дзинпин решиха, че става дума за временни затруднения и помпаха вече тежко задлъжнялата икономика с още кредити. В началото на тази година икономиката леко се раздвижи, за да спре отново във второто тримесечие. Междувременно, общият китайски дълг е близо 300 процента от БВП - едно невъзможно за поддържане ниво.

Отговорът на режима на Си днес? Започналият на 15 юли "Трети Пленум на Двадесетия Централен Комитет на Китайската комунистическа партия". Виждаме действието на Аксиома трета: намекът за магьосничество - т.е. отблъскване на неприятната действителност с думи - личи още в това помпозно заглавие.

Паническото скриване в заклинания, докато всичко се разпада

По-нататък е по-зле. В дните преди Третия Пленум цялата пропагандна машина на китайския режим тръбеше за небивали стопански успехи на фона на застоя, който водещите икономисти отчитат. Държавната информационна агенция Синхуа излезе със заглавия като "Китайската икономика набира скорост с помощта на целенасочени политики". Рових цяло денонощие, но точно политики не видях. Видях основно шаманстване. Магически заклинания и славословене на великия лидер, който щял да оправи работата с неговата вълшебна сила.

В неповторим диктаторски стил, Синхуа например пише, че "'факторите, влияещи върху икономическия ръст станаха по-сложни, отколкото бяха, и следователно справянето с тези трудни проблеми изисква трезва преценка и ясен ум". Този стил - "Дайте да дадем, другари!" - го помним от собствената си история. Помним и паническото скриване в заклинания, когато всичко започна да се разпада.

Днес китайците правят същото. Навръх Третия Пленум, събран за да се справи с икономическите кризи, пропагандата не дава систематизирани статистики или откровено заблуждава с числата, които дава. После струпва върху манипулациите статии със заглавия като: "Как трудовете на Си са ключ към декодирането на съвременен Китай и неговата световна визия" и "Вдъхновяване на реформите в Китай с жизнерадостни метафори".

Планини, тигри, каруци...

Още в заглавията на двете статии е закодирана паническата вяра, че наближаващата буря може да бъде спряна със словесни заклинания - или с магия. В първата статия четем за проведено обсъждане на трудовете на Си в столицата на Таджикистан Душанбе. Статията цитира думите на тайландски професор: "Всеки път, когато чета труда на Си Дзинпин "Управлението на Китай", аз търся и намирам мъдрост, споделена от един истински мъдрец с огромни знания, усещам обичта на китайския лидер към своето семейство и страната си чрез неговите прости, народни думи."

Е, как такъв величав лидер да не се справи с каквито и да е стопански кризи?

В следващата статия виждаме как се справя - с могъщи метафори. Например: "Длъжни сме да изкачим планината, макар да знаем, че там има тигри". Или: "Да свирим на пианото с всичките си 10 пръста", "Всяка птица има нужда от две крила, както всяка каруца - от две колела" и т.н. Изоставяйки птиците и каруците, Си ползва и вдъхновяващо индустриални метафори, като например: "Ако технологиите са двигателят на китайската икономика, то иновациите са стартерът".

Рухването на Китай би застрашило целия свят

Заклинателската паника идва не само от задъхването на икономиката. Китайското общество се свлича обратно към Третия свят. Тия дни световните медии бяха заляти с репортажи от Пекин, в които виждаме огромни тълпи безработни мъже, които се събират всяка сутрин в 5 часа, за да им даде някой някаква работа за деня.

Да видим завръщането на варварството - това предстои. Ако световната общност не убеди Китай да приеме спешна експертна помощ отвън, задаващият се крах може да запокити милиард и половина китайци в най-диво варварство. Това би било, както знаем от рухването на Русия в дебрите на своето диво минало, крайно опасно за съседите на Китай. Но ако започналото падение на китайската икономика не бъде овладяно и тя внезапно рухне, както се случи в Източна Европа през 1989 година, парчетата ще хвърчат и по нашите глави.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма страшно, Дайнов,

    54 17 Отговор
    Демократична Украйна с демократичния си лидер наркоман клоун Зеленски, лв спасят света и световната икономика, няма да се плашиш!

    Коментиран от #36

  • 2 Дайнов, колко плащат за

    58 12 Отговор
    Такива "статии", заинтересован съм!

    Коментиран от #37

  • 3 много интересно

    39 9 Отговор
    А откакто го няма "диктатора" Борисов, в България не е влезнало нито едно европейско Евро и вече четири години го караме на държавни заеми срещу все по-висока лихва.

    Коментиран от #39

  • 4 Говорит Москва

    40 9 Отговор
    Пей си Дайнов, ние си знаем - от соца по-хубаво нема

    Коментиран от #11, #15, #33

  • 5 Някой

    53 9 Отговор
    Чудя се, дали парите, дето Дайнов получава от ДВ за такива помии, стигат за пиенето му? Че той си пийва доста и тогава пише...
  • 6 Алкохолът

    39 6 Отговор
    Не прощава!

    Коментиран от #12, #43

  • 7 КАЛАШНИКОВ

    38 6 Отговор
    Абе , Дайнов,много рано си станал да ТВОРИШ,.....явно бонусите са по-големи в извънработно време....??? По-добре си скъсай дипломата по Икономика,...нещо не се случват нещата. Я ни обясни защо при Големите ,Красиви,Либерално Демократични икономики от Западния свят в момента е такава жестока Криза и Рецесия ,нали там всичко е цветя и рози....Така като гледам и в нашата Изстрадала България за 30 години демокрация сме цъфнали отвсякъде- нито Икономика, нито Селско стопанство....., за Здравеопазване и Работещи промишлени предприятия няма да говорим,защото там Трагедията е Пълна!!! АМИ ВЗЕМИ ДА МИСЛИШ МАЛКО,ако можеш,преди да пишеш Пропагандни Простотии.
    .
  • 8 Студената война

    34 10 Отговор
    Западът и Сащ я отприщиха срещу Съветския съюз, сега - срещу Русия! Хищникът мени пропагандата си козина, но не и желанието си за грабежи, прикрито като износ на демокрация. Сегашните западни елити са крещят пример за фашизирана диктатура.
  • 9 бай Иван

    33 7 Отговор
    Дайнов пуснаха ли водата? Вземи душ ,че съвсем си изветрил в това топло време !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Маргарет Тачър

    9 25 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    Социализма е супер нещо. Докато не свършат чуждите пари.
  • 12 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алкохолът":

    Алкохола не решава проблемите.....ама....и млякото не ги решава бре....!!!
  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    21 7 Отговор
    ДАЙНОВ Е КРЪСТЕН ЕВГЕНИЙ
    НА ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН :))
    ....
    СИЛАТА НА ИРОНИЯТА Е МНОГО СИЛНА В СЛУЧАЯ
    ....
    КАКТО БИ КАЗАЛ МАСТЪР ЙОДА :))
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 те така е

    19 1 Отговор
    Потника е демократичния диктатор !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    17 6 Отговор
    БРАВО ЖЕНЯ , БРАВО ДАЙНОВ
    .....УДАРИ ГИ В ЗЕМЯТА ДИКТАТОРИТЕ
    .... КАКЪВ НОРМАЛЕН ЧОВЕК МОЖЕШ ДА СИ , КОГАТО
    СИ ЖЕНЕН ЗА ЖЕНА
    ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ХОДИШ НА ЦЪРКВА
    НЕ ПУШИШ ТРЕВА
    НЕ ЗНАЕШ КОЯ Е ДУ-П-А ЛУПА
    ДЪРЖИШ КОКОШКИТЕ В КОКОШАРНИК
    И ЗНАЕШ " АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ" ???
    ... :)
  • 20 всичко зависи от диктатора

    18 4 Отговор
    Пиночет когато взе властта в Чили - изправи държавата на крака . После щяха да го съдят , ама с пръст не можаха да го бутнат . Даже паметник му направиха !

    Коментиран от #21, #86

  • 21 е ми

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "всичко зависи от диктатора":

    То и Хитлер изправи Германия на крака. При капитулацията на Берлин 95% от пройзводствените му мощности останаха непокътнати от войната. Затова Германия дръпна бързо напред след войната.
  • 22 Сигурен съм

    20 3 Отговор
    че ако лицето пишещо статията, отново ще пише статии за възхвала на Русия и Китай!
  • 23 Саманта

    22 7 Отговор
    Де да имахме такива диктатори като Китай и Русия , не разни демократично избрани от гробищата дементи .

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ха ха

    15 3 Отговор
    краля , царя , диктатора , отговарят пред Бога и Народа за деянията си , демократите отговарят пред партийните си лидери които им носят печалби чрез "закони" , а за свободата обиколена от камери сателити слухтене и доноси интриги се воюва всеки ден
  • 27 Мадам Смит

    17 0 Отговор
    Стабилният и дългосрочен модел на икономическо развитие се базира на наличието на собствени ресурси, а не на изцоцване на чужди. И това не зависи от политическата форма на управление. "Свободната" форма на икономическо развитие без държавен контрол води до монополи и картели, които обират хората.

    Коментиран от #76

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За това дали Си Дзипин е диктатор,

    18 3 Отговор
    трябва да се произнесе китайският народ. Смело се изказва Дайнов без да е живял там. От нето разбрахме за огромншя дълг на Китай, но някакси избегна темата колко заеми са отпуснали китайските банки на други държави и толеми корпорации и колко имат да взимат? Защо бе, Дайнов!
  • 30 пътник

    3 18 Отговор
    За червени бетонни глави действителните факти и аргументи са немислими.При сегашното положение на Китай ще му е трудничко да изпрати отново танкове да мачкат прогресивната му мпадеж.По-лесно ще му бъде да измести проблема със заплахи към апетитни съседи /по руски/.

    Коментиран от #34

  • 31 Не мога да избегна въпроса -

    10 2 Отговор
    а хората, които си служат със заклинания диктатори ли са? Това Байдън, фон Лайен, Макрон, няма да ги изреждам всичките знаете ги, диктатори ли са? Вече трета година Русия едва мърда на фронта и губи мъже в Украйна, а те, включитело Дайнов, пищат - руската армия ще ни нападне. Как бе холан ще стане това, питам аз лъжците и заклинателите от НАТО?
  • 32 Хахаха

    15 2 Отговор
    Общ външен дълг на Китай - 750 милиарда долара
    Външен дълг на САЩ само към Китай - 1.3 трилиона долара
    Изтривалката Евгений, гражданин на държава, която няма нито един хеликоптер за борба с пожари, тръгнал да коментира световна икономика №1:)
    Между другото единствената държава в света, в която няма бедни ОАЕ също е диктатура, да се чуди човек защо 120 милиона туристи всяка година посещават Дубай вместо да разгледат магистралите тип "швейцарско сирене" в демократична България - горд член на ЕС:)

    Коментиран от #87

  • 33 тодор живков

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    социализма се оказа ,едно недоносче...!!!

    Коментиран от #41

  • 34 кака Мара

    14 4 Отговор

    До коментар #30 от "пътник":

    На празните жълтопаветни кратуни само такива статии им дай !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Демократичен монопол8

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма страшно, Дайнов,":

    Нашата, родна диктатура е най-демократична.
    Имаш право на отпуск, но не ти го плащат.. Имаш право на честна информация, но каналите са манипулирани отвън. Имаш право на избор, но партиите все маскари. Имаш право на бизнес, но рекетьори дебнат зад ъгъла. Имаш право да говориш, но след това не ти дават работа. Отвсякъде дебне демокрация..
    Друго си е китайската диктстура. Уж са комунизъм, а са първа икономика в света.
  • 37 Мнение

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Дайнов, колко плащат за":

    Няма значение колко плащат, не всеки има интелект да пише такива честни думи
  • 38 Реалност

    12 2 Отговор
    Дойче Зеле и Дайнов се пръскат от яд, че символа на германската икономика "Мерцедес" фалира и активите му се изкупуват не от друг, а от Китай:))) А за китайския външен дълг е смешно да се говори при положение, че външния на краварника е по голям от общия дълг на цяла Азия.
  • 39 Нормално

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "много интересно":

    Замениха диктатурата на пътните строители с диктатурата нищо не можещите да съградят. Бойковци успяваха да измъкнат някой лев от стисната Европа....много им се свиди на немците, а като взимат децата ни да им слугуват, стотинка не са дали за българския народ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 По добре от капитализма

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "тодор живков":

    Само една от държавите в топ 5 по икономика е капиталистическа след като миналата година Германия отиде на шесто място, а втората икономика в ЕС Франция дори изпадна от топ 10.
  • 42 Само питам

    13 1 Отговор

    До коментар #40 от "нищо не каза":

    А защо мигрираха , след като тук е демокрация и мед и масло върви от чешмата ?

    Коментиран от #46

  • 43 КЛУБ НА АНОНИМНИТЕ АЛКОХОЛИЦИ

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алкохолът":

    Реалността е илюзия,породена от липсата на алкохол...!!!
  • 44 ха ха хааа

    2 9 Отговор
    Бъркай , Гена ... Бъркай надълбоко , с боксовата ръкавица ..🤭😁
  • 45 Ехаааа

    14 1 Отговор
    И докато Дайнов отново се подмазва на господарите си лошите китайски диктатори инвестираха нови 12 милиарда долара в два завода за автомобили в Унгария и Турция, искаха да инвестират и в нови влакове в България, но супер демократичната Урсула им забрани защото трябваше да приемем два пъти по скъпата оферта на германците и то за влакове втора употреба. И докато нашите подлизурковци в Парламента мълчаха като бити .... китайската влакова компания спечели три търга в САЩ за влакове стрела, но пък ние се радваме на пристигналия немски влак модел 1970 година.

    Коментиран от #88

  • 46 ЗАЩОТО

    8 7 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    У нас материала е кофти,човешкия материал ...схващаш ли...??? Побългарената,, демокрация,, тук.няма нищо общо с ДЕМОКРАЦИЯТА на Запад.....Хората там имат съзнание и спазват правилата и законите,докато ,наш Ганьо тук ,прави каквото си иска и после реве,че законите са му криви(,то на българина все нещо и някой му е виновен)...ама като излезе в чужбина,се ослушва ,като мишка в трици и спазва всичко изброено,със запетайките..... схвана ли разликата...???

    Коментиран от #49, #53

  • 47 Християнка

    12 1 Отговор
    Всъщност ,историята ни учи,че всяка демокрация завършва като диктатура.Това е така,поради порива за свобода,който достига своята кулминация като освобождава най- низките човешки страсти и ги официализира Тогава демокрацията деградира,превръща се в демонокрация,чиито възпиране е диктаторски режим.
  • 48 куку

    1 10 Отговор
    форума е пълен с изнервени магьосници
  • 49 Верно ли

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "ЗАЩОТО":

    Хахаха, а ти от кой "материал" си, бе? От извънземния?

    Коментиран от #78, #79

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Глупав-тъп

    10 3 Отговор
    -Евгений Дайнов
  • 52 Фен

    9 1 Отговор
    Заклинания сипят гинеколожката и деменцията. И ДВ.
  • 53 Любопитен

    9 3 Отговор

    До коментар #46 от "ЗАЩОТО":

    На Запад ходил ли си последните 5 години? Знаеш ли, че в големите градове в Западна Европа и САЩ по тъмно излизаш само на своя отговорност? Знаеш ли, че в Германия миналата година от 14 000 изнасилвания има само един осъден? Но си прав за едно - там гражданите чинно стояха под домашен арест три години и безмълвно се бодяха с разни субстанции само и само господарката им Урсула да стане милиардер, повечето от западните граждани биха били идеални роби ако се бяха родили преди два, три века.

    Коментиран от #54, #72, #81

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ти да видиш

    7 1 Отговор
    диктатори? странно каде ги намерихте ? освен в европа и сащ другаде диктатура няма но и там няма диктатори
  • 56 Само

    6 1 Отговор
    Засега виждам само заклинания и тръшкания на шорошки вечери и вещици.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дайнов

    4 1 Отговор
    Плюещият на хранилка.

    До Факти: Това не е мнение, а част от пропагандата на DW.
  • 59 Гал

    6 2 Отговор
    Миризлив хранения. Отвратително.
  • 60 Ухаещият зле влокук

    6 2 Отговор
    се чудил каква неумност да напише и написал това.
  • 61 Ха-ха-ха

    6 0 Отговор
    Демокрация и диктатура. Ами който поне малко е чел за историята на Римската империя знае как демокрацията постоянно се е сменяла с диктатура и обратно. Като махало , колкото по- високо го дръпнеш на едната страна толкова по-виско ще отиде на другата. Хватката за да няма сътресения в обществото да не му се дава да се отклонява много от центъра. В момента на запад станаха прекалено либерални и последиците няма да закъснеят.
  • 62 О неразумни юроде

    8 0 Отговор
    не се бутай в колона по един
    за всеки дойче фен
    ще има по купичка
    пропагандна помийка
    от такива като автора ме хваща срам ужасен слугинаж
  • 63 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Mирузлувият плъх да не се взема на сериозно.утопист, демагог ,опортюнист .Сега му дават някой лев .И преди 35 год пак .
  • 64 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Генчо да взема раницата ,ножа ,пушката и да заминава за руското партизанско общество..С писане никой НЕе победил ,,окупанта,,.
  • 65 В.В.П.

    4 2 Отговор
    В казан и в РОССИЯ може да си викаш колкото искаш ,Слава Окраина ,,.Руските са много готини хора .Казан е супер град ..От тука отивам до Болгар .Утре ,с кола под наем.Яко.
  • 66 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Генчо се изокал на Красний площад,обаче тихо и в гащите ..Наградил го лично Желю Желев ,като се върнал..1991 ва.
  • 67 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Генчо плъха ,цял живот се е издържал от лъжа и утопия .Демагогия и шизофрения ,съчетано с много обиден речник ,присъщ на човек зависим от опиати ,алкохол или други вещества.
  • 68 Пацо

    0 4 Отговор
    Пикльовците Не са яли суравия и к.равия на соца
  • 69 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Смятам да обиколя целия район на Волга .с кола .Обачее ми трябва време .Много наредено ,чисто и ефтино..Трябваше да се заделя тука през 1994 ..Аз заминах за дупката Лион...Хехе .Сега тука ще похарча парите от Френския пенсионен фонд..
  • 70 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Иди в Иззрайна ,и викай Слава Болгария ,Слава РОССИЯ ..много проблеми ще имаш..Даже в едно кафе в Киев ,през 93та ми скочиха на бой хахля щото си говорих на български с един мой човек, нацепих им тъпите окраински кофи .Само от лобут разбира хахлю..

    Коментиран от #85

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Е ТИ

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Любопитен":

    Като подскачаше и пренебрегваше всякакви забрани,локдауни и прочее мерки,какво спечели....??? Ми нищо,даже и някоя глоба си отнесъл,за неспазване на разпоредби,ма си траеш,нали....Щото като не си платиш,ти блокират сметката и пак си плащаш като поп и нахлузваш маската,щеш не щеш....(имам предвид Ковид,когато беше)
    .
  • 73 Точен

    2 1 Отговор
    Още преди 2500 г Сократ и Платон са доказали, че демокрацията е зло.
  • 74 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ВСЯКА СУТРИН ИМАМ : " ЪЕЕВВ ГЕЕЕЕ НИЙЙ - ЙЪЪЪ" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 75 майнов

    4 2 Отговор
    Първо си измий зъбките първо?!,и после го поеми ейй така....
  • 76 Пеуник

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мадам Смит":

    Много точен коментар на Мадам Смит! Бих добавил няма просперираща икономика, която не е планирана, дотирана и протектирана. Обратното го наблюдаваме в България последните 35 г. Всъщност този народ няма вече за водещ морален пример нито политически лидер, нито икономически такъв. Скоро държавата ще се казва ЦигАния.
  • 77 Не бе

    2 2 Отговор
    Всички са диктатори и само сащ англия и израел не са. Така пишат поне продажните нагли глупави умрели прости журналя ......ама нали затова им плащат!
  • 78 БЪЛГАРИН СЪМ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Верно ли":

    И категорично се разграничавам от такива като вас !!!!
  • 79 БЪЛГАРИН СЪМ

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Верно ли":

    Питай Бербатов,защо се отказа от националния бг отбор и ще ти стане ясно...!!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 За любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Любопитен":

    За робската им психика,която отдавна е на генетично ниво, говори един исторически факт.През Средновековието,всеки английски феодал е имал правото на Jos primae noctis! Казано по нашенски- да легне пръв с младоженката .Без значение,кой е младоженеца.Щом е от селяните,от неговия феод! И пази боже,ако не е девствена! От онези времена,там е заложено изискването за девическа чистота.Ето една от причините,дори сред най бедните слоеве,да се появяват генетични деформации.Дядото опложда,десетки,който след това са роби,след него бащата,сина.За няколко века,без самите селяни да го осъзнават,е ставало генетичен миш маш,между самите тях.Та изобщо не се учудвай на техният робски манталитет,който ние погрешно наричаме " чувство за дисциплина и ред".Е,сега ще им се подобри генофонда със сигурност.Ако има машина на времето,и се отзовеш там след век,ще гледаш слисан! Абе този бил германец ли е?
  • 82 АБЕ ДАЙНОВ

    2 1 Отговор
    ТИ МАЛОУМЕН ЛИ СИ
    КОЙ ДЪРЖИ АМЕРИКАНСКИ ЦЕННИ КНИЖА БЕ
    КОЙ ИМА ДВУЦИФРЕН РЪСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРОДУКТ
    ПРИ КОГО СЕ ВЛАЧИХА И УРСУЛА И ШОЛЦ И БЛИНКЕН
    КОЙ ИМА НЕ ЗНАМ КОЛКО СИ ТОНА ЗЛАТО
    КОЙ СТРОИ КАТО ЛУД В АФРИКА
    КОЙ ИЗРИТА ТЕСЛА ОТ ПАЗАРА ЗА ЕЛЕКТРИЧКИ
    АБЕ ДАЙНОВ
    ДОРИ И УСТРОЙСТВОТО НА КОЕТО СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИТЕ СИ Е КИТАЙСКО
    АЙДЕ ПИИ ЕДНО ЩОТО СКОРО И ТО ЩЕ Е КИТАЙСКО
  • 83 ТОА ПАК СЕ ИЗОКА

    2 1 Отговор
    МИЛИЧКО Я СЕГА МИ КАЖИ КОЛКО КИТАЙСКИ МОЛИАРДЕРИ СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ В ОФШОРКИ
    КОЛКО КИТАЙСКИ ЧИНОВНИЦИ СА СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ ОТ РУШВЕТИ
    КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА НА НАРКОМАНИТЕ В КИТАЙ
    АМИ ОТ ЖИВИТЕ НУЛА ДАЙНОВ
    НАЛИ СХВАНА ОТ ЖИВИТЕ
  • 84 Китай без

    0 1 Отговор
    Износ на ментета и
    Евтини стоки
    Е обречен

    Изобщо никой от нашите Рублоидиоти
    Си нямат и представа
    Как се изхранват
    1.5 милиарда Китайци .

    Спре ли износът
    Ще настане
    Китайски Гладимор .
    И тогава трябва да се замислят
    Къде да изнесат Гладните
    Сибир е първата алтернатива
    Така или иначе да изконни
    Китайски Земи
    Сблъсъкът с Блатните
    Ще бъде неизбежен.
  • 85 Ох ох ох

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "В.В.П.":

    Киев на снимка ли си го виждал
    Пропаднал Рублаж ?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Червен картоф

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Много известни икономисти казват че вътрешния дълг на китай надхвърля 20трл.Но точния размер при еднопартийни диктатури се крие. А и икономиката на Китай над 50% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.Сега всичко започна да спира постепенно и китай тръгна надолу.При диктатурите всичко рухва внезапно
  • 88 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ехаааа":

    Кой даде технологията за бързи влакове MAГЛЕВ. Нали немската Сименс и френската Алстом бе чугун.Влез в ютуб и да видиш китайците как си караха модерните каруци преди да влязът западните технологични фирми