Last news in Fakti

18 Юни, 2024 06:00 7 210 36

"В България е супер": гастарбайтери от Узбекистан разказват

  • българи-
  • българия-
  • череши-
  • узбекистан-
  • чужденци-
  • гастарбайтери

"Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри", разказват те

"В България е супер": гастарбайтери от Узбекистан разказват - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена, харесва ни. И времето е хубаво."

Алима е от Узбекистан. Запознавам се с нея и с останалите шестима души от средноазиатската страна под черешовите дръвчета в овощната градина край Кранево. Тази година черешите са особено едри и сочни, а реколтата радва стопаните, които в момента преговарят с гастарбайтерите от Узбекистан – за помощ при беритбата. Групичката от петима мъже и две жени, на видима възраст между 25 и 50 години, изглежда в отлично настроение и охотно говори пред микрофона. Питам ги как са се озовали в България.

"Казаха ни, че в България хората са добри"

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер."

Това е Айлин, който сякаш влиза в ролята на говорител на групата. В края на срещата ни Айлин дори засяга една особено чувствителна тема. Но за нея после. От Айлин научавам, че работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Разговаряме на руски – език, с който стопаните на градината трудно се справят, та се налага да използват ръце и крака в бизнес-преговорите. Питам новите си познайници как общуват с българските домакини.

"А, на руски, на руски", отговарят всички в хор.

"На руски и на български, заедно", добавя Аббас. А Айлин обяснява:

"Казано накратко: лесно ни е да научим български. Много прилича на руския. И хората са много приятни."

Узбеките явно са доволни от България. Поне засега, както предпазливо уточнява един от тях на име Абдул. Смятат да останат поне до края на сезона през септември, а ако има работа – и още.

Какъв е животът в Узбекистан?

Всички са оставили семействата си в Узбекистан, за да припечелят малко в България. Според публикации в медиите Узбекистан е един от най-бедните региони от бившия Съветски съюз. Страната по територия е над четири пъти по-голяма от България, населението наброява 37 милиона души. Икономиката разчита главно на памука, Узбекистан заема трето място в света по износ на памук. Иначе в средноазиатската страна се добиват още газ, злато и мед. Но доходите са доста по-ниски от българските, твърдят новите ми познайници. Тук човек се сеща и за още един тъжен факт, свързан с Узбекистан: по време на безредиците през 2005 година армията и полицията убиха между 400 и 600 протестиращи.

Под необичайно силното юнско слънце узбеките явно се чувстват добре. Една от жените носи забрадка, иначе всички са облечени по европейските стандарти и човек не би казал, че идват толкова отдалеч. Питам ги откъде са родом и се оказва, че цялата група идва от двата най-известни исторически града в Узбекистан: Самарканд (над 3,5 милиона жители) и Бухара (близо 2 милиона).

"Старинни градове, исторически, много важни" – гордо и в хор коментира цялата група.

"А какво е положението с религията? Вие мюсюлмани ли сте?", питам ги.

"Да, мюсюлмани", пак в хор отговарят те.

"И нямате никакви проблеми тук?"

"Проблеми? Не, засега няма. Всичко е нормално. Отлично", казва говорителят Айлин. Но в този миг се споглеждат един друг или приковават погледи в земята. Дали е имало все пак някакво напрежение?

"Може ли да ви се обадя, ако има проблем?"

Докато се сбогуваме, Айлин явно още разсъждава над последния въпрос. И накрая пита може ли да ми се обадят, ако имат проблеми. Да, разбира се, нека се обадят, отговарям, но за един журналист е трудно да решава някакви конкретни проблеми – журналистът не принадлежи към властта.

"А, не е съвсем така", клати глава Айлин, който видимо има предвид реалностите в своята родина.

"Красиво е тук, хубаво е в България", казва в края на срещата ни Аббас. Това звучи окуражаващо.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тримъжестрижени

    40 6 Отговор
    Видима възраст между 25 и 50 години. Шах и мат. Може пък да са на "видима възраст" между 5 и 500 години, все пак са екзотични чужденци.

    Коментиран от #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гръч

    48 3 Отговор
    Избрали са България с най-ниското заплащане в ЕС.Сигурно мутрите са щастливи,ако беше и вярно

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    27 21 Отговор

    До коментар #5 от "Гръч":

    Ами те българите всички станаха програмисти или тиктокари. Българина ме е свикнал на работа. Той иска да е по тънката част.
  • 7 Пешо

    47 12 Отговор

    До коментар #3 от "да допълня":

    Иначе заплащамето щяло да е като за местните... като на улраинците .... българска касиерка 1500лв. ... икраинка 2000евро..... демокрация... мутрите съсипаха държавата ..... защо не докараха германки... японки..
  • 8 Хост

    61 2 Отговор
    Дам и при нас има узбеки .. работя в производство .. Сега чакаме още 3-ма да дойдат на по-ниски заплати са от нас което не е добре .. Ще ни подбият яко.. После чакай да ти се вдигне заплатата..
  • 9 бандит методиев борисов-яшаров

    41 5 Отговор
    поради недостиг на войници мисля да внеса няколко хиляди турци, честито
  • 10 Ученика

    44 3 Отговор
    Тази статия Алибегов ли я поръча...
  • 11 Ха ха ха

    59 7 Отговор
    Хайде сега да ни пълнят и с Таджикистан и узбеки че да ни колят след това и те. Някой имал ли си е работа с тях когато станат повече и се почувстват като у дома? Тогава ще видите кон боб яде ли.
  • 12 Тити

    34 7 Отговор
    С 1200 заплата едва ли ще се върнат пак. България е трамплин за мигрантите за Европа.
  • 13 Понижение на заплатите

    28 0 Отговор
    вече има работна ръка
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ние сме ЕС.

    11 9 Отговор
    Други ша работят за нас
  • 16 На слънчака е пълно с

    17 3 Отговор
    Рускини, украинци, молдовци.....щом искат да бачкат за нас....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Уж нема работна ръка по морето

    20 1 Отговор
    А хотелите никнат като гъби......
  • 19 Какви времена дойдоха

    23 6 Отговор
    Станахме и ние ЗАПАД и другите бачкат за нас.....

    Коментиран от #27

  • 20 Рускини заляха слънчака

    15 2 Отговор
    Нощни птици
  • 21 Ха ха ха

    23 1 Отговор
    Преди да довърша пасквил знаех че е на м.....сника Андреев. И как манипулира аудиторията: "Отлично", казва говорителят Айлин. Но в този миг се споглеждат един друг или приковават погледи в земята. Дали е имало все пак някакво напрежение?". Гнус ме е от такива като него.
  • 22 Подкрепа

    39 0 Отговор
    Мечтата на българския работодател. Да плаща 600-800 лв заплата. Затова вече никой българин не се хваща.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чорбаджи

    24 1 Отговор
    Дано да съберат пари, за да могат да се върнат у дома горките хора. Сигурно не знаят какво ги чака тук.
  • 25 Българин

    20 4 Отговор
    "И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия"

    Ха ха ха поредната сълзлива история от вкиснатото зеле която да ни убеди в България колко сме добре под "вещото" ръководство на господарите ни - който не вярва да ходи да проверява дали наистина има такива узбеки и дали наистина са казали такива работи.

    Само като прочетох това - "работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт" - ми стана ясно колко е "вярна" пропагандната статийка. С тия 1200 лева само бунгалата не могат си плати да не говорим че и за храна няма да им стигат и нищо няма да им остане за да си платят билета за връщане и да занесат нещо.

    Но скритото послание е "виждате ли колко добре живеете като аборигени в краварската колония така че трайте си и не се бунтувайте".

    Коментиран от #36

  • 26 уди олитици

    17 1 Отговор
    Оня ден четох за индийски шофьори в Пловдив. Като искате да внасяте чужди работници, внасяйте от от християнски или не мюсюлмански страни. Внасяйте от Виетнам, Филипините или от Южна Америка, които са най-близко като култура и религия. И като си викнат семействата по закон за фамилно групиране и ще цъфнем и станем като в Европа. Ще ходят закупени като нинджи и с изисквания за...Който живее из Европа знае.

    Коментиран от #28

  • 27 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Какви времена дойдоха":

    Ха ха ха - стигнал си на запада таратанците - не видиш ли че е поредната лъжлива пропагандна статия от дойчовците. Можеш ли ми каза как с 1200 лева месечно ще си плащаш бунгало, ще се храниш и обличаш, ще си купиш самолетни билети в двете посоки и ще спестиш от цялата работа поне по една средна заплата в Узбекистан за месеците които си бил тук защото в противен случай идването ти се обезмисля.

    Ама ние ще се правим че вярваме на "праведната" пропаганда и лъжите.
  • 28 Запознат

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "уди олитици":

    "Внасяйте от Виетнам, Филипините или от Южна Америка"

    Е как да внасят като те живеят по-добре от нас - след 35 години като краварска колония от 23-то място по качество на живот сега сме на 111-то след много от африканските държави. Какво да правят тук - обикновено всички такива отиват да изкарат някакви пари които трябва да са повече от тези които изкарват в собствените си държави и то след като махнеш разходите за идването им и живота им тук.
  • 29 Сталин

    9 0 Отговор
    Бойкот на Албена
  • 30 Демо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тримъжестрижени":

    5000 непалци и тук и там, в заводите, в хотелите, на плажа, в магазините, на полето, навсякъде където има нужда. 5000 непалци пристигат по море, по въздух и по суша. Минават през шенген с работни визи, устремени да разбият пазара на труда и да запълнят прашните складове на демократочния бизнес.
  • 31 Катя

    11 0 Отговор
    Вярно е станаха тиктокъри. Гледам една наша циганка 50годишна и пенсионерка и във тиктока пари печели. Даже се хвали че пенсията и е инвалидна,ходи при сина си във Германия стои един,два месеца и оттам взима и помощи като безработна. Тук цял ден на тиктока, що да работи.

    Коментиран от #34

  • 32 Мишо

    8 3 Отговор
    Ало, какво става с националната сигурност? Тия може да са руски агенти, внедрени като камериерки и да слагат камери и микрофони навсякъде.
  • 33 камен 13

    13 0 Отговор
    Това им е трамплин към Западна Европа , само след няколко месеца ще се преселят в Германия и Бг туризмът пак на сухо
  • 34 Тия помощи

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Катя":

    И ги плащаме ние. Стана бизнес за много роми да ходят да работят един месец на Запад и после ние им плащаме за безработица, която е според тамошната минимална заплата, т.е.,като работи един месец тук взема над 2000 хиляди. Защо нашите евродепутати не го поставиха този въпрос в Европарламента по въпроса с иьточването на фонд Професионална квалификация и безработица, нямам представа, но ромите се възползват от това.
  • 35 разбрахте ли копейки

    4 5 Отговор
    След путинский мир, как няма да им се струва рай.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    ...явно не сте работил по българските морски курорти. Бунгалата в къмпингите са безплатни за работещите, а се хранят в служебен стол или ползват намаление от 50% в ресторантите на обяд като отчитането става с фактура... Тези узбеки, когато не са на смяна по хотелите, берат череши за допълнителни доходи...