Last news in Fakti

30 Юни, 2024 10:01 4 471 57

Как простащината и пошлостта превзеха България

  • българи-
  • българия-
  • простащина-
  • пошлост-
  • иво беров-
  • герб-
  • възраждане-
  • пп-дб

Учтивостта и възпитанието са толкова тясно свързани с благополучието на един народ, колкото и простащината със злочестините му

Как простащината и пошлостта превзеха България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Отначало тя сякаш не беше сякаш задължителна или неизбежна част от обществения и политическия ни живот. Знаехме си, че я има, знаехме си, че е неразделна част от битието ни, но все пак я поприкривахме и дори се притеснявахме от нея. Беше нелегална или полулегална. Все още не беше официализирана, не се изявяваше "екс катедра".

Става дума за простащината. Не толкова битовата, колкото политическата, макар двете да са много силно свързани. После тя изплува изпод тинята и в началото сякаш постресна обществото ни. Постресна го, но само малко и само донякъде. Може би защото записите, в които Бойко Борисов, например, показа цялата си същност, макар и незаконни, бяха достоверни. А и мнозина го оправдаваха с това, че е бил подпийнал, а при такива обстоятелства хората обикновено не си мерят приказките.

Грозни закани и обиди

Само че Бойко Борисов не е съвсем обикновен човек. Той беше министър-председателят на България, най-овластеният човек в държавата. И пиянските му излияния говореха за същността и особеностите му на управник - особено грозната закана "ще го размажа" към бизнесмена, който не се бил съобразявал с него. А после и най-грозната от всичките му приказки - онази за "простата кърджлийска принцеса". Обществото ни все още не си дава сметка доколко отблъсващо е подобно обръщение, дори като пиянски изблик.

Министър-председателят на България наричаше така не друг, а председателя на Народното събрание на България - държава, която е парламентарната република. С това обаче грозните чудатости не свършват. Председателката на Народното събрание не се обижда. Седи редом с Борисов на пресконференциите и гледа едва ли не любовно към човека, който я е унизил.

След тези падения, други някои пошлости вече изглеждат дори невинно. "Негодяи, мошеници, некадърници, ограбиха ви с милиони, ограбиха ви с милиарди" - обвинява Борисов по време на предизборните си обиколки из страната, но никой не се впечатлява, нито пък иска доказателства за обвиненията. Те са станали всекидневие. Нещо естествено: "ами той си е такъв, така си говори..."

И други не останаха по-назад

Противниците на му от ПП-ДБ и ИТН пък определяха ГЕРБ като "мафия" . Което си е остро и обидно обвинение. Но то е политическа обида, която не може да бъде назована пошлост или простащина. Политически бяха и обвиненията, които най-редовно отправяше към противниците си Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание (наричайки ги "национални предатели"). Но и тези нейни приказки, макар да доведоха до обезценка и на думи и понятия, не бяха проява на простащина.

При Костадин Костадинов и „Възраждане“, обаче, влязоха в употреба и двата вида охулване - и политическото, и просташкото. А някои депутати от ПП-ДБ му отвърнаха по същия начин. Към тези изпълнения се притуриха и "мазните" пошлости на Делян Пеевски, които като цяло не бяха осъдени нито от обществото ни, нито от избирателите.

Махленски приказки и хлапашки изпълнения

Президентът Радев пък, следвайки политическите си пристрастия, тръгна от политическото "мафия", мина през махленското "мутри вън", и накрая също нагази в простащината (с неговото си "шарлатани"), без да съобрази, че така нарушава Конституцията на България, и че това е поведение на политик от ниско равнище, а не на президент.

Всички тези прояви, обаче, бледнеят пред изпълненията на сценаристите от „Има такъв народ“. Човек би могъл да предположи и да се надява, че тези зрели вече мъже ще се съобразят поне малко със знаковото значение на Народното събрание като висша национална институция и няма да го оскверняват с хлапашки изпълнения, заимствани от телевизионното си предаване.

Нищо подобно, обаче, не стана. Те го употребиха тъкмо като сцена на долнопробни зрелища. Като подигравките с възрастта на академик Денков, например. Който всъщност си е тъкмо в подходяща за политици възраст и е един от немногото български политици с безукорно поведение и възпитание.

А какво правят медиите?

Едва ли в цялата история на съвременна България Народното събрание някога изобщо е било средище на подобни низости. Които накрая възмутиха дори някои невъзмутими иначе водещи от националните телевизии. Макар и да не се осмелиха да кажат от какво и от кого точно са възмутени.

А тъкмо националните медии, които не само отразяват общественото мнение, но и влияят върху него достатъчно силно, би трябвало да се противопоставят на политическата пошлост, вместо да я подминават, или да я приемат за нещо естествено.

Но истинската и последната преграда пред тези отблъскващи прояви са избирателите. Те имат избор - между: "може да е прост и да се изразява грозно и непристойно, но ще се грижи за нас, защото е като нас", или: "той е прост и се изразява грозно и непристойно, и няма как да се грижи за нас, тъкмо защото е като нас".

Едно достижение на цивилизацията

При всички случаи учтивостта и възпитанието са толкова тясно свързани с благополучието на един народ, колкото и простащината със злочестините му. Едно от най-трудните обществени достижения е осъзнаването на тази зависимост. Това е и цивилизационно достижение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост народ

    80 6 Отговор
    слаба държава

    Коментиран от #15, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    66 28 Отговор
    На 21 Юни през нощта джендърите бяха боядисали в розово паметника костница в Лозенец.Без коментар!

    Коментиран от #17, #29

  • 4 Сандо

    44 42 Отговор
    Точно иво беров да ни дава акъл?Е,да,то и затова ни затрупват с глупотевините на ДВ.
  • 5 Крумов

    30 21 Отговор
    Трябва да се прави разлика - когато е ГЕРБ е - глад - тоест - СДС - знаем - продажби на безценица и концесии на злато и Банки се продадоха и т.н.

    Когато е БСП - все пак се вземат увеличения на доходи - няма управление на БСП - освен - от типа на Майдан, тоест - инсценирано, което управление на БСП да не е вдигало доходите и - обратното - пълен садизъм при десните.

    То не че - някой обръща внимание на садизма - като го видиш, че е неприятен и - айде. Той си седи садист, ама - животът е в друга посока.

    Коментиран от #14

  • 6 пламен

    90 11 Отговор
    Народът е просташки и си избира простаци да го управляват.
    Всеки народ си заслужава управлението

    Коментиран от #28

  • 7 TV Бобов дол

    45 2 Отговор
    ....... по-страшен от спина и по-зловещ от рака е само оростака ......

    Предполага се че е от Радой Ралин а его има в песен изпята от Тодор Колев.

    Коментиран от #11

  • 8 Голата истина

    25 8 Отговор
    Народа е като попови лъжички в гиол
  • 9 Ганьо

    55 10 Отговор
    Няма за какво да се сърдим, човека си го каза-" аз съм прост и вие сте прости затова се разбираме..."

    Коментиран от #40

  • 10 Милчо лаков

    28 37 Отговор
    Извинете,по колко им дават на такива дървени философи за публикации?

    Коментиран от #13

  • 11 Смърфиета

    12 20 Отговор

    До коментар #7 от "TV Бобов дол":

    Тодор Колев, светла му памет, изпя няколко прекрасни чалгии в края на соца и началото на промените, също беще ЧФТ и халтурчик.

    Коментиран от #18

  • 12 00001

    40 11 Отговор
    Българите си заслужават управляващите,те са огледален образ на мнозинството от Българския народ. Малцинството си купува самолетен билет и отива на терминал 2.В един момент и част от мнозинството ще се отзове на Терминал 2
  • 13 Смърфиета

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Милчо лаков":

    Принципно, би трябвало да са в Треблинка и Собибор. А сънародниците ни, загинали през ПСВ, да имат потомци. Но така функционират монархиите.
  • 14 Смърфиета

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Крумов":

    Я пак?
  • 15 На нашите съюзници ментори покровители

    38 15 Отговор

    До коментар #1 от "прост народ":

    Не им трябва силна държава с национална цел
    да им мъти водата
    като унгария словакия сърбия турция ромъния ако щете където осъдиха сумати корупционери
    рябва им територия пълна с послушковци като балтииските тигри готови във всеки момент да се прострелят в краката в името на господаря
    затова хрантутят тия токсични паразити в парламента с десетилетия
  • 16 !!!?

    19 9 Отговор
    Има такъв народ...!!!?

  • 17 !!!?

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Каква "костница" бе...!!!?
  • 18 TV Бобов дол

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "Смърфиета":

    Мога ли да попитам ти кой си и на каква база определят кой какъв е или е бил в сферата на културата и изкуството ?
    А това че някойси имал "данни" нито проверени нито доказани че е бил агент на ДС си е чисто хвърляне на кал по него.
  • 19 Българин

    53 0 Отговор

    До коментар #1 от "прост народ":

    Атанас Буров
    „Българският парламент не е сбор от мъдреци, на най-големите умове на България, а сборище на най-болните амбиции, на най злощастните и зловредни хора, влюбени само в себе си, в кесиите си, в славата си, но не и в България.”

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Марко

    24 18 Отговор
    Иво Беров да говори срещу простащината е толкова нелепо, колкото Дайнов да държи речи срещу алкохолизма или Киро Лъжецо да осъжда погазващите Конституцията🤣🤣🤣
  • 22 Да се чете:

    30 7 Отговор
    Как боковаката простащина, престъпността, кражбите и пошлостта превзеха България и вече я доведе
    до Просешка тоята!
  • 23 Ето как!

    26 8 Отговор
    Простащината, уличният и каруцарски език, и грозното поведение не само в Парламента, а въобще в политическия живот в България се дължи преди всичко на чалгарската сбирщина на Сакатото нищожество от Учиндол! И особено на Хаджи Тошко Африкански, чийто мръсен език пръска отвратителни обиди и цинизми по редица политици и депутати! Да, простак Тошко Африкански и клептомана Балабана Джебчията са виновни за този позор! Само те и никой друг! Затова трябва да ги изметем!
  • 24 Ами да

    27 8 Отговор
    Поздравления за статията! Но, простакът никога не разбира, че е такъв! Ако народът не го отстрани, толкова по-зле за него!
  • 25 Въпроси

    22 11 Отговор
    Краварите простаци ли са? А в земите, които завладяха, простотията насажда ли се насила? А кандидат президентите им обиждаха ли се просташки пред камерите?
  • 26 Буров е един всепризнат русофил,

    5 19 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    който убиха комунистически русофили в Пазарджишкия затвор! Деклозиеровата афера целеше да остава българския народ преди Първата световна война. Заедно с френски банкери Буров се опита да окраде България, не беше и осъден за това национално предателство, защото и тогава рушвета си е рушвет както и сега!
  • 27 Верно ли

    25 9 Отговор
    Хахаха, Беров, само нема да ревеш. Аз съм на възраст, на която си спомням, че българският народ не беше такъв в зората на демокрацията. В историята всяка цивилизация, достигайки своя пик, след това стремглаво тръгва по нанадолнището. Ние сме в края на европейската цивилизация, но спокойно - след нея ще дойде друга. Някои твърдят, че тя ще дойде от изток. Лошото е, че дотогава ние ще сърбаме попарата!
  • 28 стако

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "пламен":

    има ли обратен ефект управлението на простака , особено ако е мутра аватар?
  • 29 Доктора

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не знаех че са преместили костите на единствените загинали в България съветски войници от Бургас в София. Я разкажи малко за това!
  • 30 Веселяка

    1 13 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 31 Коментар

    23 10 Отговор
    Като видях първо от къде е пуснат този пасквил /DW/ ,а ;после че той е написан от психодиспанера ,където е въдворен Иво Беров ,отказах да го чета.
    Има ли смисъл да чете един нормален човек сатанинските и нацистките възгледи на DW,и пасквилите на луди мисирки?
  • 32 не е само в България

    15 9 Отговор
    Нали гледахме шоуто от краварника наречено дебат ! Дебат между двама кандидат президенти .
    Грозна работа .
  • 33 О да

    12 8 Отговор
    Как швабскитеСвине пропускат факта, че Педерастията и КозякПоклоничеството се превръщат в мода.
  • 34 Всичко идва

    10 3 Отговор
    от глада. Като си гладен, забравяш че си човек, и така 35 години.....
  • 35 Т.е.

    11 9 Отговор
    Простащината и пошлостта са в ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА България !!
  • 36 Гост

    17 4 Отговор
    Най-обичам да ми се правят на интелектуалци хора, които после ги хващат пияни, да лъжат, да интриганстват, но с благ език ...
  • 37 Точен

    17 6 Отговор
    Гениален оксиморон: Иво Беров осъжда простащината.
  • 38 Време беше някой да го напише

    10 3 Отговор
    А бе Беров, какво се случва с тебе, ако Тошко Африкански употреби същите престъпни думи, които употреби спрямо Академик Денков и ти го фраснеш по ченето.Ще те съди и осъди стопроцентово.Това не означава ли, че сме олигорхична-мутренска Държава, във века на крепосничеството, защото ако Тошко се опита на мутра да приложи просташкия си език и мутрата го фрасне, 100 процента няма да бъде съден.На всички е ясен проблема, обаче няма нито един които да каже с две прости думи - Държавата ни е отнела всички права на свободни граждани.Прокуратула, Съд , Полиция, са инструмент за насилие над обикновения гражданини, дето е без имунинитет.Да вземем примера за форума.ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм.Премахват.Та да питаме, кой ще ги премахне тези простаци и простакеси от медийното пространство.
  • 39 Калпазанин

    6 8 Отговор
    Простсшинстс си я имаше, но благодарение на евроантлантипеските ценности ДЗ под шапката на посолството на фащ го усъвършенствахте още повюпе, и то точно с медии соц агенции пропаганда, като започнем с образованието беззаконието либерастията ви и и и. Няма но за чудене прост народ се управлява по лесно
  • 40 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ганьо":

    Грешка, някой се прави на прост
  • 41 ТаУмВзе

    3 5 Отговор
    Рублотор
  • 42 Кирил

    10 3 Отговор
    Банкянския толуп го обясни.....,,аз съм прост и вие сте прости, ще се разберем,,
  • 43 Васил

    6 3 Отговор
    Простаците и неуките са изгодни на мафиотите от Герб и ДПС за какво са им умни хора защото няма да гласуват никога за тях неграмотните може да ги манипулират колкото си искат.
  • 44 ббрр

    12 5 Отговор
    Народа бил прост, управниците били копие на народа......Щатите, марсианците....Ами Вие дето ги пишете тези нелепости и ЛЪЖИ, какви сте?Не сте ли Вие елита но простотията, ниската култура и НЕОБРАЗОВАНОСТ.

    Коментиран от #48

  • 45 россиян..

    6 6 Отговор
    А бе,то юртаджийското племе си е просто,мустаката лена вкара киро про100то във властта с фалшиви коралски подписи и той стана служебен премиер,същия простакь излъга 7 млн.бг-та че нема двойно гражданство..а пък простата сгань плескать и викать бись бись.
  • 46 Хайде

    6 2 Отговор
    Нищожен седесар, седнал да ни говори за простащина, ами нали такива като този " наляха основите " на т. н. от тях демокрация. Върху техните гнили основи и бурени не могат да виреят.
  • 47 Б.Б

    8 2 Отговор
    Иво, циганията ти няма край !
  • 48 дедо..

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "ббрр":

    Франция 50 млн.с право на глас-избират 550 депутати..а тука простото племе-при шест млн.с право на глас-240 депутати избират..при петлите на 10 млн.население се падат 120 депутати и във всичко са по добре от нас.
  • 49 ха ха

    1 0 Отговор
    е това са заучените номера на "кадрите" с една мозъчна гънка , защото те са назначени / от няКой / да управляват а във управлението винаги участва налагането на мнение , та колкото по голям простак си толкова повече те издигат в йерархията защото можеш да налагаш чуждо мнение , колкото и да е идиотско
  • 50 изпълзял плъх

    5 1 Отговор
    Много бързо забрави демократичната простащина и език на йорданофф, маркофф, ганефф, Сега взел да критикува другите.
  • 51 Бай Лисан

    5 2 Отговор
    В последно време цялата простащина идва от един хаитянски менте вожд.
  • 52 ретроспекция

    2 4 Отговор
    Когато бях ученик - тинейджър , в лошият престъпен социализъм . Си позволих на по-висок глас да се обърна към свой съученик с нарицателното " Майна" . Това беше по време на една ученическа бригада Класният ни ръководител ме чу притича , и ми завъртя 4 бързи звучни шамара пред всички .Защото по неговите думи съм изрекъл цинизъм. Въпросната " Майна" получи един хубав ритник от класният , защото и той си го просеше , и си беше покрил лицето като жена , от страх да не го удари и него някой шамар. Минаха години , смениха се управления , и жителите цял един град , вторият по големина в България , получиха нарицанието " Майни" . Та си мисля , за какво беше това превъзпитание от класният ръководител , и изядените от мен шамари ?

    Коментиран от #55

  • 53 Простащината в България

    6 0 Отговор
    Дойде с главния Простак - Мутромилиционера от Банкя!
  • 54 ето така стана

    1 3 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 55 т.н. класен ти е бил завършен простак

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "ретроспекция":

    и дне и тогава, а даже и престъпник според тогавашния НК. Простаците започват като престъпници, ретроспективен ... милиционер ли си?
  • 56 и какво още се случи

    2 0 Отговор
    "Заблатихме " се съвсем. Простащината избуя до неподозирани размери и започна да превзема цялата нормалност, която към днешна дата е опряла пети в дъното - тъпкана, мачкана, унижава, иронизирана и загърбвана.
    Да видим - в детските градини бият , скубят, шамарят едва проходили деца, в училищата - бой, в дискотеките - бой, по пътищата - ад, направо ти налитат, пребиват те и не питат кой, какво. Бият лекари, бият полицаи, убиват жени, убиват съседи, палят домове, складове, и офиси за отмъщение, заплашват, чупят коли...... всичко това и още много си е резултат от стремглавата простащина, която доминира над всичко, което би направило живота ни по-спокоен, по-смислен, по-предвидим и по-цивилизован.

    Коментиран от #57

  • 57 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "и какво още се случи":

    И това само заради факта , че който си е за бой , не яде бой, а демократично го поощряват . А който не е за бой го бият на пълна програма.