Last news in Fakti

21 Юни, 2024 13:08 3 414 24

Дойчин Василев пред ФАКТИ: Осветяването на очите ми на Еверест бе голяма лична драма

  • дойчин-
  • василев-
  • еверест-
  • алпинист-
  • експедиция-
  • рожден ден

Като погледна назад, се чудя дали всичко това съм го направил аз, или не, казва доайенът в алпинизма

Дойчин Василев пред ФАКТИ: Осветяването на очите ми на Еверест бе голяма лична драма - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прочутият ни алпинист Дойчин Василев, известен още като антарктически изследовател и кинодокументалист, преди дни отпразнува 80 години. Той е роден в с. Кумарица, днес квартал на Нови Искър, Столична община. Изкачил е три хималайски осемхилядника: Дхаулагири (1995 г.), Еверест (1997 г.) и Макалу (1998 г.). Дойчин Василев е участник в три национални експедиции в Хималаите - Лхотце, 1981 г., Еверест, 1984 г. и Анапурна, 1989 г. Взема участие и в частни експедиции в Хималаите: Дхаулагири, 1995 г., Еверест, 1997 г., Макалу, предмусон 1998 г., Манаслу, следмусон 1998 г., Шиша Пангма, предмусон 1999 г., Чо Ою, предмусон 1999 г. и Манаслу, 2009 г. Ето какво сподели той за страстта си… Дойчин Василев пред ФАКТИ.

- Г-н Василев, скоро навършихте 80 години (на 12 юни). Бъдете жив и здрав още дълго време. На вашите години човек има за какво и как да направи една кратка равносметка. Човек на тази вече възраст със сигурност има много поводи да се обръща назад. И като погледнете назад какво виждате…
- Като погледна назад, се чудя дали всичко това съм го направил аз, или не. Тези върхове, които съм изкачил, минал съм по толкова трудни маршрути, върховете са отдалечени един от друг… Аз ли съм го свършил всичко това!

- Когато човек остане сам със себе си на върха, за какво си мисли?
- В какво състояние е. Ако е подготвен физически и няма проблеми с връщането от дадения връх, няма място за притеснение. Тогава всичко това завършва с едно голямо задоволство.

- Мисълта за слизането… Колко е силна. Когато се качваш имаш цел, а после…
- Слизането от даден връх е по-трудно от изкачването. Въпросът е в това, че човек губи доста сили при изкачването. И после при слизането тези сили, които ги е загубил, му трябват, а липсват. Затова трябва да бъдат добре разпределени силите.

- Вие сте на 80 години, но няма как да не ви върна към онова изкачване преди 40 години към връх Еверест – първото. Каква беше амбицията, когато тръгнахте натам - всеки да се качи или всеки да върви нагоре според силите си?
- Като цяло нямахме добро планиране на експедицията, а всичко се извърши, както обичаме да казваме в България - на юруш. И екипировката бе така подбрана, а организация беше насочена един да се изкачи - и това бе Христо Проданов.

- За него сте работили всички останали…
- Ние си говорихме, а и в общественото мнение се наложи това мнение, че трябва българин да се качи. А това бе Христо Проданов. И това е причината в Базовия лагер да задавах неудобни въпроси на ръководителя Аврам Аврамов, а именно, че експедицията е подчинена на това Христо да качи върха. Така се получи конфликтна ситуация и той ме изгони от експедицията. Но след един-два дни - все едно ни лук ял, ни лук мирисал, ми даде възможност да изкача и аз върха като последна свръзка, за което аз съм благодарен, но, както се казва, кел файда.

- В тази експедиция вие си осветявате очите и така не успявате да стигнете до върха. Как преживяхте този момент…
- Това бе голяма лична драма. Еверест се отдалечаваше. Лошото бе, че всичко бе свързано с болка, защото имах силен конюнктивит в очите. Все едно някой ти слага пясък в окото и го търка. Няма гледане. Опитах се един ден да тръгна, направих 5 метра по ръба със Слави и се върнах, защото можеше да падна.

- Но това не намали амбицията ви да покорявате върхове. Правите това много пъти след това?
- Така се случи. После дойде демокрацията в България, промениха се нещата. Имах възможност със собствени пари да пътувам, да си плащам за експедициите. Това, което преди държавата правеше – в държавните експедиции, после го правих сам, но ми доставяше удоволствие. За да се проведе една експедицията, това е много деликатна работа. Толкова неща мога да се променят, толкова неща могат да се променят, да се изгуби някаква екипировка или нещо друго. Но успявах, не се предавах.

- Как гледате на това, че вече много се комерсиализира височиният туризъм. Скоро трета българка – Мариета Георгиева, покори Еверест…
- Вижте, много се комерсиализираха нещата. Чак стана обидно. Не може един отбор от 80 души да се качи днес на върха, след като през 50-те и 60-те години на миналия век почти всяка експедиция към Еверест е завършвала винаги с неуспех. Днес вече такова е развитието на алпинизма, така се развиват нещата, към все по-добра техника, екипировка, че това неимоверно води до нови хоризонти за възможностите на човека.

- Колко струва една такава експедиция, за да се включи човек?
- През 1984 година платихме по 1000 долара на човек. След няколко години таксата стана 10 000 долара на човек. Днес ти трябват 50 000-60 000 долара. Въпрос на пари стана.

- Но пътят по Западния гребен си остава български…
- Това за Западния гребен никой не го споменаваше в България, защото не беше позволено да се говори за запада, за Западния гребен. За него се заговори, когато се разбра маршрутът, по който ние вървим. По Западния гребен може да се качиш, а после планът бе да слезем от другата страна на върха. Общо взето нещата по Западния гребен стоят така - ако изкачиш върха, ще живееш и ще слезеш от другата страна. Ако не го изкачиш, това си е твой проблем.

- За съжаление, Христо Проданов остана първият българин…
- Христо остана, но няколко пъти съм си мислил даже, че той нарочно го направи. Гонеше призови постижения, а остави раницата и пикела си. Христо каза, че е много лошо, че няма парапети, но той трябваше да ги направи тези парапети, а не ги направи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еверест е висок

    6 6 Отговор
    а за година го качват 20 000 души . Умират по 20-30 на година . Навремето алпинизма и туризма беше се развил , като за България . Българин не е покорил в Съветския съюз нищо . В България решиха да ходят на Еверест . Проданов не беше подготвен . Сам искаше да се окичи . Тогава беше драма , а направиха и трагичен филм . Непрофесионализмът беше на всяка крачка . Ходиш на Черни връх 20 пъти и после Еверест ти е до колене . Не е била логиката тогава правилна . Сега пак може да ходят . Прогноза за времето , хляб , бутилка с кислород и дрехи . Малка раница и по маршрута догоре . Сега ходят и кифли . Лесно .

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Град Козлодуй

    6 3 Отговор
    Кураж Успехи и Честит 80 Годишен Юбилей господин Василев
  • 3 🍊🍋🇧🇬

    10 2 Отговор
    Върхът с най много загинали в Светът не е в Хималайте а в Европа, казва се Матерхорн, бройката не е точна но някъде около +/- 500 загинали при опити да се изкачи Матерхорн, като повечето загиват на слизане по маршрутите по “ръбовете” на Матерхорн.

  • 4 Мдаа

    13 7 Отговор
    Типично по бългалски оплю за пореден път Христо Проданов, а той си е платил цената, няма нужда на умряло куче нож да се вади заради близките му.
  • 5 нннн

    12 2 Отговор
    Каква е ползата и кой плаща, за да си начешеш крастата да се катериш?
  • 6 Фафли писИец

    7 3 Отговор
    Еверест качва а не е дал 20лв да му изчистят зъбния камък на протезите.
  • 7 Шерпа

    20 2 Отговор
    Тези дни даваха ,че тибетската армия е свалила няколко тона боклуци от върха и подножието му,което е капка в морето.Върха и подножието му са превърнати в кочина от странни хора с нездрави амбиций.Големи герои са изкачилите върха,а за шерпите носещи багажа и свалящи боклуците и чат пат трупове ,никой не говори.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 🍊🍋🇧🇬

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шерпа":

    Днес Шерпа Агенции и Шерпа Алпинисти са N 1 в Светът на Високо Планински Изкачвания, има Шерпа с по двадесет (20) и повече изкачвания на Еверест, има Екстремни Изкачвания на всичките 14 Осем Хилядници за по малко от една Календарна Година, Рекордът в момента е (14) Осемхилядници за девет (9) месеца, мисля че е подобрен в момента.

    Шерпа са Номер Едно в Хималаите благодарение на Алпийското Училище което стартират Англичаните след първото Изкачване на Еверест от
    Едмонд Хилари и Шерпа Норгей Тенсинг.
  • 9 който отиде един път

    1 3 Отговор
    взема голямата пенсия . Води се заслужил деятел на световната алпиниска фондация и представител на световната Еверест общност . важно е докато ходиш нагоре и надолу да следиш времето и ден-нощ . Като е нощ или лошо времето си на минус . Лесно е . Той е 8 км , ама тръгваш от 4 км . Значи се разхождаш 4 км нагоре и после спускаш 4 км надолу . Кеф . Скоростта е 3км в час . Ткак имаме 3 часа движение . Лесно е . Ни спонсори търсим , ни огромни кредити . Те пуснали един панталон по 3 000 лева . търгашите гледат да спечелят .
  • 10 Абе

    13 2 Отговор
    Лъже като комунист.Всъщност Дойчин е партийния секретар в експедицията. В предишно интевю беше казал, че свръзката на Проданов- Джон Ринджи се е удавил в една река и не са могли да го разпитат по-подробно.Миналата година млад българин откри "удавения" Джон в непалско село жив и здрав и даже го покани в България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 така, така

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Шерпа":

    не са няколко тона боклуци а хиляди тона и фекалии и умрели зарязват ги кат кучета и после лъжат ....
  • 13 факти и само истински

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "еверест е висок":

    не първо ходеха в Каказ -Ленин и в Авганистан на Хиндикуш има още живи един от тях работи на кортовете в НСА някога беше преподавател във ВИФ може да разказва....
  • 14 това дето го дават по

    2 2 Отговор
    холивуд е въздух под налягане . преди 3 месеца се върна една българка с чуждестранна фамилия от Еверест . Пее и танцува . Няма измръзвания, няма осветявания, нищо и няма . Взела Пенсията . Пак иска да ходи . С разум и за 3 часа всичко свършва . Хората филми правят да плашат гаргите . козирки , стени - пълна щуротия . Та българката не се е готвила - малко витнес и 20 прехода на еко пътека и го качи . Вярно е . На К2 е отвес и е по-трудно .
  • 15 🍊🍋🇧🇬

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "е да":

    хмм, Бърдарев има една Култова Книга издадена - “По Ръба На Риска”, не съм я чел, наскоро (преди години) четох една книжка за Българинът който дава имената на много от Българските Върхове, описва Първите излети със Ски в България (Царство България) в Банско и реакцията на “местните” за тези
    “две летви/дъски” и къде ги е помъкнал, описва създаването на Заслона на Мусала (Мусала е турско название и означава не нам кво си Алла) и много други интересни Факти от на началото на планинарството в България?
  • 16 онгомбо

    4 2 Отговор
    на кой му пука на шмайзера - баир будали
  • 17 Един българин

    5 2 Отговор
    Странно интервю не визирам въпросите а отговорите.Моите уважения към Василев но говори уклончиво и прикрито- накрая пък напада.Била слаба подготовката и екипировката - дрън дрън унизително е да се омаловажава труда на толкова много хора изработили специалните приспособления и тези които са ги монтирали на подстъпите към т.н.Жесток път Западния гребен - повод за гордост е че българи изкачиха Чомолунгма по найтежкото трасе - никой след нас не е минавал от там макар че са правени опити...........

    Коментиран от #21

  • 18 🍊🍋🇧🇬

    0 2 Отговор
    Са, “младите дихатели” си нямат и представа за какво говори Дойчин Василев? Един съвет от мен.

    Бъдете Алпинисти, такъв какъвто е бил Христо, Дойчин, Петков, Досков, Вълчев, Савов, доживейте до годините на Дойчин и тогава съдете?

    Всичко друго е шум от и да сме интересни, нали?

    Са, отидете да Златните Мостове, пийте по ена Бира или Студена вода и толкоз.

    “Българската Експедиция от 1984 г. по Западният Гребен е планувана, Българин да се изкачи на Еверест, Христо рискува всичко и остава горе, Иван Вълчев И Методи Савов тръгват на Спасителна Акция за Христо, изкачват Еверест и се спускат по Южното Седло, там закъсват много яко, Иван В. продължава да слиза, “стоенето с Методи е безпредметно, освен да си кажат молитвата заедно, преди да “заспят”, Аврам Аврам пуска двамата най добри млади Н. Петков и К. Досков да спасяват Иван В. и Методи С., Николай и Кирил изкачват Еверест, спускат се по Южното Седло и намират Методи С. почти “отпътувал” в “белите ловни полета”, там някъде където може и да срещне “нирвана” а вятърът и студът и снегът да се настанят като у дома си, Н. Петков и К. Досков завършват Спасителната Акция и се спускат надолу с М. Савов, след време всички заедно с Иван В. слизат надолу.

    Така завършва Българската Експедиция на Еверест по Жестокият Път на Западният Гребен, слава богу, само Христо Проданов останал горе, това е.”
  • 19 🍊🍋🇧🇬

    0 2 Отговор
    От тогава до сега има няколко опита за повторение по Западният Гребен на Еверест, Българският Път по Западният Гребен не е повторен и до ден днешен, има Сръбска Експедиция, ако не ме лъже паметта която се изкачва по Западният Гребен но мисля че Българският Път мисля че няма повторно изкачване?
  • 20 🍊🍋🇧🇬

    0 1 Отговор
    Нещо като “ремонт на ремонта на жълтите павета”.

    Спасителна Акция на Спасителната Акция, Слава Богу почти всички, са спасени.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Един българин":

    Не се учудвайте!
    Копи-пейст: "....Според Комисията по досиетата Дойчин Василев от 1980 г. е вербуван към тоталитарните служби на комунистическа България – Второ главно управление на ДС (контраразузнаването); агентурен псевдоним „КАЛИН“.6 Партиен секретар на експедицията „Еверест – 1984“.7"

    Коментиран от #22

  • 22 777

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ами той затуй е доживял щото потен вода не е пил а само е портил боклука
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 заварчик

    0 0 Отговор
    Я колко пъти съм се осветквал!!! И със електрожена и със ракия и със бира ма никой ма не е пожалил! А тоа дедовеца ли ми дири там???