Last news in Fakti

13 Юни, 2024 13:06 5 553 40

Цветан Цветанов пред ФАКТИ: Сега Алексей Петров го няма и е интересно кой ще е този, който ще направи бъдещата „сглобка“

  • цветан-
  • цветанов-
  • алексей-
  • петров-
  • кабинет-
  • борисов-
  • герб-
  • асен-
  • василев

Главчев не се справя като премиер, казва лидерът на „Републиканци за България“

Цветан Цветанов пред ФАКТИ: Сега Алексей Петров го няма и е интересно кой ще е този, който ще направи бъдещата „сглобка“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще имаме ли кабинет, защо ГЕРБ спадна до 530 000 гласа, как се справя Димитър Главчев като премиер… Пред ФАКТИ говори Цветан Цветанов, лидер на „Републиканци за България“.

- Г-н Цветанов, ГЕРБ печелят първото място с 530 602 гласа. Година по-рано, на изборите на 2 април 2023 г. и преди „сглобяването“, те са имали 669 924 гласа. Това означава минус 139 322 гласа. Защо?
- ГЕРБ са в ситуация, в която след всеки парламентарен избор намалява изборните си резултати. Има и частично възстановяване, но в много малки параметри. Ако погледнем 2017 година, когато имахме парламентарни избори, а след това влязохме в поредица, винаги ГЕРБ тогава и преди това са били с резултат над 1,14 милиона гласа. Това, което в момента се случва, е най-ниският резултат, който ГЕРБ са постигали на парламентарни избори от създаването на партията.

- И ГЕРБ губи така, защото…
- Отдавам го повече и на загубата в местния вот, защото ГЕРБ загуби ключовите областни центрове.

- И кметовете вече не помагат. Така ли да разбирам…
- Кметовете вече не дават тази допълнителна енергия чрез структурите на местната администрация. Знаем какво е влиянието, което има всеки един кмет във всяко едно населено място. Давам пример. Резултатът на ГЕРБ в София пада от предишните парламентарни избори с 41 209 гласа в трите многомадатни избирателни района. Във Варна падат с 15 738 гласа, в Шумен падат с около 6 000 гласа. Това не са „стимулиращи“ добри резултати, които трябва да се получават. Така че загубата, която получиха, идва предимно от големите областни центрове. И тук е редно да се каже, че - в интерес на истината, по-малките общини си свършиха работата, но те не са достатъчни, за да се прави резултат 800 000-900 000 гласа.

- Избори през есента колко са възможни?
- По-скоро смятам, че ще има кабинет, защото имаме ниска избирателна активност, а това води до страх в тези парламентарно представени сили, които влизат в парламента, защото не са сигурни какво ще получат при следващ вот. Страхът им е по-голям за отиването на предсрочни парламентарни избори и затова ще предпочетат да има кабинет. Също така е много важно как ще се позиционират партиите със своите политически декларации в 50-ото Народно събрание по време на клетвата. След това вече могат да се правят съответните изводи, но ГЕРБ в момента са в една много сложна ситуация, въпреки че са победители. Знаем, че през времето, когато побеждаваха след 2021 година, те не бяха в състояние да реализират връчен проучвателен мандат като първа политическа сила и затова чисто психологически

ГЕРБ ще настояват и ще направят всички възможни маневри, за да има мандат, реализиран от тях.

Дали служебният кабинет ще прерасне в редовен с някакви малки козметични промени в състава, или ще имаме по-широко ветрило, което да включва в кабинета хора, които да се водят като „експерти“ и да не са така политически обременени… Чухме да се изказват представители на БСП, че биха участвали в широк кабинет. Това, от друга страна, означава, че в парламента може би ще се очертае слаба опозиция, а всички ще искат да се докоснат до властта, защото така всеки ще иска да генерира някакви дивиденти, но да не носи политическа отговорност.

Ако ГЕРБ направи правителство на малцинството, това ще е голям риск

и аз смятам, че това ще провокира доста улична енергия, която не им е нужна.

- Борисов премиер за четвърти път. Виждате ли го?
- Не смятам, че ще се пристъпи към подобен вариант. Ако заявките, които бяха давани по време на предизборната кампания от ГЕРБ за над 800 000 гласа, защото това бяха очакванията, това се говореше на избирателите по време на кампанията, се бяха случили, тогава Борисов би могъл да бъде номиниран за премиер. Но сега, в момента, при това многообразие от различни политически субекти в парламента, смятам, че няма да поеме този риск. От ГЕРБ вече казаха, че Борисов няма да е премиер, а ще има преговорен екип. Така най-вероятно ще се прикрие политическата отговорност, на която и да е политическа сила зад нещо експертно, нещо програмно. Предполагам, че точно това ще започне да се налага от политолози и анализатори през следващите няколко седмици.

- Оставката на Христо Иванов затвори ли вратата на ГЕРБ и ДПС за разговори ПП-ДБ?
- Христо Иванов направи една достойна политическа постъпка след този срив, който получиха ПП-ДБ. Защото при тях е най-осезаем този спадат – с 313 000 гласа по-малко от предишните избори. Всъщност, те падат с 50% от предишния си резултат, който бе над 600 000 гласа. В момента е много важно каква ще бъде перспективата и хоризонтът на ПП-ДБ - дали ще се възприемат в ролята на опозиция, или просто ще преглътнат всички тези обиди и всичко това, което се тиражираше в публичното пространство през последните няколко месеца, за да може да се запазят някакви позиции, които да им носят някакви финансови, но не и политически дивиденти.

- Това, че Христо Иванов излиза от активната политика, как ще се отрази на коалиция ПП и ДБ. Колко биха издържали ПП без ДБ?
- Обикаляйки нашите структури по места преди изборите, защото знаете, че „Републиканци за България“ не участвахме на изборите, имах възможност да наблюдавам определени процеси и да разговарям с нашите привърженици. Всъщност, ПП и ДБ реално бяха конкуренти на определени места, а не бяха заедно, не вложиха цялата си енергия да привличат периферия.

Между тях имаше вътрешно противоборство.

Смятах, че съпредседателят на ПП - в лицето на Асен Василев, ще бъде много по-отворен към представителите на ДБ в Хасково, а там се създаде напрежение между структурите. И това си пролича – те претърпяха сериозно понижение от порядъка на около 10 000 гласа. ПП и ДБ на миналите избори имаха в Хасково 16 000 гласа, а сега имат 5 000 гласа. Това показва, че няма никаква консолидация и никакво лидерство, което да може да обединява – напротив, процесите са водили до разцепване. Сега предстоят едни важни избори за общински съветници в Хасково - на 23 юни, а ДСБ (част от ДБ) не са заедно с ПП. ПП издигнаха листа от 14 кандидати за общински съветници, а ДСБ влезе във формацията на „Глас народен“. Има разнобой между ПП и ДБ. И въпросът сега е дали ще надделее разумът, че само обединени имат бъдеще и ще могат да продължат да съществуват, или,

ако се получи едно тотално разцепление, това би могло означава, че би могло с тях да се маневрира и в парламента.

Да бъдат „ухажвани“ част от народните представители, които са от ПП и ДБ, за да подкрепят едно широко експертно, програмно или какво там ще го нарекат правителство, което, предполагам, ще се появи като вариант и за него ще се търси всякаква подкрепа за парламентарно мнозинство.

- Чухме записи за нерегламентиран кеш… от архива на Алексей Петров. Поне така се твърди. Кой държи архива? И изобщо тези записи, когато се появиха, какво впечатление ви направиха?
- Във времето тези хора, които са познавали Алексей Петров, знаят, че той винаги е боравил с определени записи, за да може да държи в зависимост тези, които трябва да му бъдат удобни. От тази гледна точка смятам, че архивът, по всяка вероятност, и това, което успяха умело да направят, е да го използват да дискредитират ПП и ДБ в тази кампания. По изказванията на определени политически информация можем да предположим кой може да държи този архив и да го използва умело, за да може да се дискредитират политически опонент. Алексей Петров беше ключовият фактор за създаването на „сглобката“ и това става ясно от тези разговори, които са се водили в последните две години.

Смятам, че има и интересни други записи, които могат да осветлят задкулисието, което се случваше през последните години.

Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи и направихме реализацията срещу Алексей Петров, жертвите и свидетелите срещу него – още в началния етап, се оказа, че действително е успял да ги манипулира и постави в зависимост. Същото се е случило и с доста от хората, които ни управляваха доскоро в един деветмесечен период. Нали всички говорят, че той е бил в основата на сглобката. Сега Алексей Петров го няма и е интересно кой ще е този, който ще направи бъдещата „сглобка“. Единственото нещо, което може да направим като извод, е, че няма да бъде нищо прозрачно, а ще бъде в голямата си част задкулисно, ще се решават нещата някъде другаде, но не и в пленарна зала, не публично, не пред медиите, а ще бъде в една контролирана среда. Такава, каквато ще бъде удобна за тези, които искат да управляват.

- Имаме две знакови убийства - на Алексей Петров и на Мартин Божанов – Нотариуса. Защо днес за тях изобщо не се говори, не се коментира. Това неудобна темата ли е, или не е сега моментът?
- Много ясно видяхте, че се направи комисия в парламента, и точно тогава започна и саботирането на работата Народното събрание с кворумите, които трябваше да се образуват, а след това влязохме в политическа криза. След това се стигна до разпад на „сглобката“ и невъзможност да се осъществи ротацията. Това бе ясно послание от водещи политически играчи, че тази тема не представлява интерес за тези, които искат да управляват страната. И това е така, защото истината, когато излезе, ще бъде доста нелицеприятна за доста институции, които не са успели да си свършат работата, а са допуснали подобно влияние на определени кръгове в управлението на страната. Това, респективно, означава, че страната е в една несигурност и едно задкулисие, което смятам, че обществото все още не може да осъзнае какво се случва. Можем само да го констатираме с ниската избирателна активност и недоверието в политическите партии, които днес са в тази позиция.

- Познавате Димитър Главчев. Как гледате на него в ролята му на премиер…
- Определено не се вписва това в неговия характер, в неговия профил.

- Но се стигна до такова положение, че нямаше кой след тези промени в Конституцията и кръгът се сведе до него…
- Това е така, но нека да си припомним каква беше подготовката за промените в Конституцията. Нали същото Народно събрание избра Главчев за председател на Сметната палата. Дали това може да е добре режисиран сценарий, защото другите възможности, сред които и Росен Желязков, бяха невъзможни. Желязков вече е сериозна политически действаща фигура в ГЕРБ, заместник-председателите на Сметната палата се дистанцираха от такава възможност, защото казаха, че не са най-подготвените. Знаем какво се случи с омбудсмана и със заместника му, БНБ отпадна и накрая остана Димитър Главчев. Така че

аз не изключвам възможността всичко това да е било подготвено няколко месеца преди това с този избор, който беше направен от парламента с Димитър Главчев, а след това и с конституционните промени, които сведоха изборът на президента до Главчев.

Радев просто нямаше друг възможен вариант от тези, които се предлагат с конституционните промени.

- Но как се справя Главчев?
- Главчев не се справя. Показателно е и неговото самочувствие да изземе компетентността и функциите на външен министър. И после видяхме тази ситуация, в която България щеше да има изключително негативен образ, щеше да е доста компрометирана в международен план.

- Визирате „ревизираната“ позиция за „Сребреница“ в ООН, която не се случи…
- България е съавтор на тази позиция в ООН и Главчев като външен министър, като министър-председател трябваше доста по-добре да се е запознал с целия процес и да знае, че през всичките тези месеци и години България е била доста активна и е получила международно признание за нейната кооперативност и постигането на този консенсус.

Главчев просто не управлява процесите в държавата с неговата воля и волеизявление, а има други фактори, които влияят на тези позиции.

Така че, ако разглеждаме опцията за прерастването на служебния кабинет в редовен кабинет, тогава министър-председателят ще бъде подменен, както и голяма част от министрите ще бъдат сменени. Ще се вкарат други „експерти“, които да могат да затворят темата за „кабинета“, а реално той ще се управлява от една или друга политическа формация.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяк

    28 6 Отговор
    Галя от посолството
  • 2 Друга мутра

    29 0 Отговор
    Или пак някой който работи за мутри.
  • 3 Град Симитли

    18 6 Отговор
    Галя ве, ретард!
    ... Кенет чрез Галя!
  • 4 пешо

    23 1 Отговор
    боклук
  • 5 БАИ СТАВРИ

    27 2 Отговор
    ОТ КОЕ ВРЕМЕ ТЕ ЧЕКАМ---ИМОТНИКО ТЪЩИН

    Коментиран от #34

  • 6 Сила

    32 0 Отговор
    Цецорон се самопредлага нещо.... Да не се е счупил асансьора бе Цв. Цв......? Свършиха кинтите ли?
  • 7 Фибата

    31 0 Отговор
    Къде се беше скрил този виден евроатлантик, още международник в последно време? Сигурно е събирал плюнки.....
  • 8 ТЪЩАТА

    20 0 Отговор
    Ти НЯМА ДА СИ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трактора е слухтел

    17 2 Отговор
    всички . Всички свидетели срещу него измряха . Съдя му плати 2 милиона за иск срещу българия . Но Преподавател , кандидат президент , личен приятел на бойчо , а и глава на групировката Спартак - най-кървавата с барети каратисти , взривове и автомати . Бинев навремето беше с тях .
  • 11 Да,да

    17 0 Отговор
    Ама асансьора ми работи!
  • 12 ИНЖ1

    15 0 Отговор
    Физкултурникът Цв.Цв. на какъв се прави??? И мнения изказва???
  • 13 ежко

    15 0 Отговор
    Цветанов, като вземе 4% на избори, после да разправя кое и как!Хората го ненавиждат, те микрофом дали на Пъпешоглавия!

    Коментиран от #19

  • 14 навремето бсп и дс

    11 2 Отговор
    създадоха групировките . Дадоха им долари и марки в куфарчета . Уж общо външно-търговските дружества имали сметки около 1,9 милиарда долара . ВИС . После хоп и СИК , После хоп и Корона и накрая Спартак . бият се помежду си и забогатяват . Условието е след време вземат 10 процента от развития бизнес и умножените пари и Връщат другите . И тогава 4 казват : Не връщам парите . После както знаем следва бум бум . Така измират и изчезват около 250 славни бизнесмени . Но бизнеса седи . Клановете с това се прехранват . коли , контрабанда , охрана , пеперудки , а уж между тях се избивали . само в дескрим и севастопол ли беше . Да беше върнал парите .
  • 15 Директора

    9 0 Отговор
    Имам един апртамен за продаване на 250 Евро квадрата на Оборище. Интерес?
  • 16 Хан Ауспух

    10 0 Отговор
    ълексей петроф е храна за черавите
  • 17 И тоя

    9 0 Отговор
    изникна да се изока ! Помакът много бързо го разбра и си отлетя за Америка човека !
  • 18 1944

    11 0 Отговор
    тоя крадлив комунист още ли не е намагнитен и при бай ставри? алоуууу мвр , тоя ви съсипа. до кога ше го търпите?
  • 19 Бешко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "ежко":

    На мен на друго ми прилича,но ако го напиша ще ме изтрият!

    Коментиран от #32

  • 20 Чудех се къде

    9 0 Отговор
    изчезнА Цветанът на мисълта и ей го на, появи се.
  • 21 Доган

    4 1 Отговор
    Аз ще я направя!
  • 22 Перо

    9 0 Отговор
    Най-малко тоя агент на посолството може да не знае кой ще направи сглобката. Ще бъдат активирани и агентите за влияние от другите партии, на ръководни позиции за съгласие с тиквата! Никога разстреляния не е бил фактор в политиката за да го споменава Цвъки за отвличане на вниманието!
  • 23 Сталин

    11 2 Отговор
    Абе тъпунгер,ти на коя планета си,сглобките в България се правят само от посолството
  • 24 Чума

    4 2 Отговор
    Другаря ТЖ каза, че може да разсъждава само този, който има % и $! Ти имаш ли % - нямаш! Какво разсъждаваш тогава или някой те е активирал!?
  • 25 навремето трактора обикалял

    4 2 Отговор
    куфарджиите и другите убиици , внеслите дрога , баретата , татко петко , павлов , та им казал аз съм познат на бойчо , не върнах куфарчетата с парите , слухтех златьо баретата че го осъдиха и ме погна кравата , наглите аз им бях бос и отмъкнах парите от откупите , а после пратих барети да ги правят кат маймуняка , нарциса , очите , а шаки не го знам .
  • 26 Как кой ?

    9 3 Отговор
    С Алексей Петров и без Алексей Петров - посолствоТО
  • 27 Тома

    9 0 Отговор
    До кога осъдения на 4 години затвор ще продължава да ни дава акъл
  • 28 да си силен и умен е двуяко

    6 0 Отговор
    маргините ги държаха в пандела заради ген Гоцев - уж познавали сако и уж щели да утрепят Гоцев . Такива времена бяха . Атанасов нищо не прави . Нали генерал . 7 отдел мултаци и генерал правят 4 , а искат да трепят баща им - ген гоцев създателя . има връзки и по телефона им се отварят врати . саша бельов филма е с подобна тематика . испанските полицаи хванаха бойчо , без значение колко похвали и награди имаха . но къщата на бориславова бизнес дамата взривявана в българия е подарък от друг бизнесмен и негови авери . Тях не осъдиха . Рашидов мултака не го допускаха до бригадите . пране на пари през футбола издаваше павлов .
  • 29 луканов като го убиха

    5 1 Отговор
    го смятаха за автора на свалянето на живков , съставянето на опозиция , овладяването на капиталистическа икономика . Дава пари на борците и завладява всички територии с убииства , побоища и насилие . полицията кляка , а борците помежду си се карат . бонев ги вика при иван иванов и кръсника . да спират с лудостите и дрогата . хиляди убииства . наглост . после отвлиания . умиват мултигруп , елитите на вис и сик и корона . полицията хваща маргините за заговор за убииство , но не може да докаже . михалев отиде на погребението . на петров не отиде . лобисите на сик и спартак направиха денко . а скоро кой друг . цецо разкри наглите но бизнесмена го бумнаха .
  • 30 Майк Алън Патън

    5 0 Отговор
    Кой би искал да играе ролята на Новия Алексей Петров , при положение , че може да бъде убит от бойковците и пеефците , за да не се разговори после ?
  • 31 Туйто!

    3 0 Отговор
    " ... той винаги е боравил с определени записи, за да може да държи в зависимост тези, които трябва да му бъдат удобни..." >>>

    А дали емблематичният Цецомобил с големите антени не е давал на Ал.П. тези "определени записи", за които така убедително и компетентно говори Цв.Цв.?? Което ще рече, че и сега самият Цв. също разполага с тях ))))
  • 32 Зайо Байо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бешко":

    Ааааа , пиши си бе , човек ! Ний тук сме свободна държава , с право на изказ и позиция ! Не бой се . Бат Бойко ни го гарантира ! Не виждаш ли ?
  • 33 Никси

    5 0 Отговор
    ааааха кой смее да се наеме , после ако стъпи на криво да го пуфнат и него като оня Комбайна , упсссс Трактора да кажем !!!.
  • 34 Никси

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАИ СТАВРИ":

    абе и този имал Куче Касичка , Зарче Касичка , ама странно защо името не му е Седларов !!!!.
  • 35 Цв, Цв е прав, Вдигна се цената за

    3 0 Отговор
    Ромските гласове, Корпоративния, вот и той Закъса, избягаха работниците от фирмите по Магистралите, не се Печелят Обществени поръчки и резултатите отидоха надолу!? Разбира ги тея, работи Цв Цв, бил е в тая Кухня!!
  • 36 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    5 0 Отговор
    Сега ще се види що за капацитет и мъжага е толупа. Той е толкова страхлив, че ще гледа да си измие наСра... я заДАник с всеки друг, но той да е на сянка, както винаги. СТРАХЛИВЕЦ е Буцито, а сега до главата ще му дойде и Йоца Амстердама...
  • 37 Незабравяйте, че Цветанов и Фидосова

    6 1 Отговор
    БЯХА най-доверените хора на Борисов!? Умът и Ръцете на Бирисов!! Имат си свойте Заслуги, а и Ушите на Борисов!!
  • 38 Закс

    3 0 Отговор
    Прасето как кой !!!
  • 39 Луд

    3 0 Отговор
    Ами когото прецени МИ6 да даде кодовете от машините за гласуването и така милиони гласове ще са за една партия , която не ще работи в интерес на България.
  • 40 Бамбука

    1 0 Отговор
    Асансьоро и той се появи - хахаха