Last news in Fakti

30 Юни, 2024 19:01 3 343 53

Щетите, които ПП-ДБ си нанесоха сами

  • пп-дб-
  • герб-
  • кирил петков-
  • христо иванов-
  • георги лозанов-
  • щети-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски

ПП-ДБ попаднаха в точка, от която могат да продължат нататък само след основен имиджов ремонт

Щетите, които ПП-ДБ си нанесоха сами - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Защо след като демократичната десница успя в края на 2021-а година да вземе властта с правителството на Кирил Петков, а по-късно и на Николай Денков, не само бързо я загуби, а предизвика и значителен електорален отлив? Разбира се, може самоутешително да се каже, че тя всъщност не я е взела, защото никога не стигна до невидимата (дълбоката) власт, която у нас решава съдбата на видимата (по министерските кабинети). Но това няма да е отговор, а следващ въпрос: за какво тогава ѝ беше видимата власт (и то в "сглобка" с политическите ѝ противници), ако не е в състояние да се справи с невидимата? Петков и Денков не са ли печални герои на предизвестен провал? И за подобна безмилостна критичност обаче едва ли има основание, тъй като двете правителства поне донякъде постигнаха целите си: защитиха геополитическата ориентация на страната, заради което беше свалено първото, и задвижиха съдебната реформа, заради което беше свалено второто. Така че по-точно звучи оценката на Христо Иванов: "Правехме правилни, често неочаквано резултатни неща и въпреки това изглеждахме зле".

С други думи, реалната политическа роля на ПП-ДБ във властта се размина в тяхна вреда с публичния им образ и то в очите на собствените им избиратели. Разбира се, това е резултат от мощната имиджова атака от всички страни, от която те нямат рефлекс да се пазят. Но сякаш повече щети си нанесоха сами с непоследователни ходове като сглобката с ГЕРБ (и Пеевски в добавка), въпреки заканите да ги "изчегъртат" от управлението завинаги. Или с издигането в София на кандидат за кмет с ДС утежнения в биографията, въпреки болезнената чувствителност на тяхното твърдо ядро точно по тази тема. Могат да се дадат и други примери, но по-интересно е защо избирателите не приеха аргумента им - че тогава сглобката бе единственият шанс да се сложи дългоочакваният край на изборната спирала и да се прекъснат опитите на президента със служебните си правителства да отклони страната от евроатлантическия ѝ курс; или че преследването на някого заради предците му е комунистически похват, за демократите е важно какъв е той самият и т.н.

"С какъвто се събереш, такъв ставаш"

Не приеха аргументите им, защото се оставиха да бъдат въвлечени в политиканство, което да подмени политическия дебат. А именно при него аргументите отиват на заден плен, за да отстъпят място на персонални квалификации, цветисти реплики, битови скандали и компромати. То е тип "маскировъчно" политическо говорене, с което се бориш за власт чрез лични нападки към опонентите. Избирателите са превърнати в неми зрители, комуникацията се затваря между политиците, като печели този, който може да нанесе най-много удари под кръста.

ПП-ДБ потвърдиха поговорката "С какъвто се събереш, такъв ставаш" и се хванаха на тази игра, която, първо, нямаха умения да играят - максималният удар, който успяха да нанесат, бе да вдигнат на билбордове политическа карикатура на опонентите си като прасе и тиква. Второ, въобще нямаше нужда да играят игра, ако наистина са постигнали "правилни, често неочаквано резултатни неща". И трето - политиканството никак не им отива. То върши работа на корпоративния вот, който не се интересува какво правят "нашите", а само да дойдат на власт, за да осигурят облаги. Докато демократичната десница още от падането на комунизма разчита главно на гражданския вот, който се интересува не от властта на всяка цена, а от демократичните ѝ качества. Именно голяма част от тези избиратели на девети юни си останаха по къщите, защото ПП-ДБ със самия факт, че позволиха на опонентите си да ги вкарат в политикански разправии и договорки, предизвикаха подозрението, че са заприличали на тях и за власт са готови на всякакви компромиси. И попаднаха в точка, от която могат да продължат нататък само след имиджов ремонт.

"Забравеният" избирател

Най-лесният начин изглежда смяна на лицата, но той също носи риска да се сведе до политиканство, само че вътрешнопартийно. А и демократичната десница през годините има твърде лош опит с наказателното "отлюспване"- разорява се и се стапя, така че е далеч по-добре вместо други лица да има още лица, особено млади. И по-важното: вместо смяна на лицата, смяна на разказите. Защото ако продължаваш да се придържаш към разказ, който вече е загубил електорално влияние, той от само себе си те запраща в политическата маргиналия.

Така стана с антикомунистическия разказ, който след "Виденовата зима" доведе на власт (за първи и последен път засега с пълен мандат) демократичната десница във формата на ОДС и тя действително успя в немалка степен да измъкне страната от комунистическото ѝ минало. Но после този разказ престана да работи - беше си изиграл ролята и опитите (чак до "Синя България") да бъде реанимиран се оказаха напразни.

Същото стана с втория голям разказ на демократичната десница - евроатлантическия. Той във формата ПП и ПП-ДБ я доведе пак на власт, но и сам започна да ѝ я отнема, защото се изхаби и клишира и доби дори пародийни интонации, когато като най-ревностен радетел на евроатлантизма у нас се изяви политик, санкциониран тъкмо от евроатлантическите ни партньори. Но по-съществената причина е друга: да повтаряш, че си евроатлантик "по условие" стана куха декларация. Евроатлантизмът е синоним на либералната демокрация, а тя вече не е обетована политическа земя, защото е заплашена отвън и отвътре от недемократични режими.

Третият голям разказ на демократичната десница по неизбежност ще трябва да е за заплашената либерална демокрация и политиките за защитата ѝ. В това отношение намаляват противоречията със западните консерватори тип "Мелони", които също искат да я защитят според своите разбирания. И нарастват противоречията с консерватори тип "Льо Пен", които защитават руски интереси. Но този разказ трябва да е ефективно насочен преди всичко към избирателя, така че той да си даде сметка какво ще му се случи лично на него, когато градусът на принуда и насилие при упражняването на властта в България се вдигне. И че българският Орбан бързо ще се превърне в български Путин, както и кои са откровените и скритите кандидати за тази роля.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    42 11 Отговор
    Демек кой ми такова гащите и пак според алкохолика с папионката другите са им виновни на про100кирчовци
  • 2 Тц,тц

    43 13 Отговор
    Ех,Гоше! Обърши сополите по папионката! Този плач по "шарлатаните" е излишна суета! След като ТЕХНИТЕ избиратели им показаха червен картон, ти ли ще пишеш индулгенция за тези некадърници?
  • 3 Истината!!!

    26 13 Отговор
    ГЕРБ търсят "жертвено агне" за да имат мнозинство. "Жертвено агне", което да обере негативите на управлениато на Бойко Борисов, каквото "агне" станаха ПП-ДБ°°°

    Коментиран от #7, #23

  • 4 Град Козлодуй

    12 3 Отговор
    всички сте в Кюпа
  • 5 Мнение

    20 41 Отговор
    След като цялата пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС се уби да залива с помия ПП-ДБ, сега изведнъж всички искали подкрепа и да управляват с ПП-ДБ!!! Защо ли? Защото са най-образованите и компетентни, културни и политически адекватни!

    Коментиран от #13, #22

  • 6 Фен

    26 14 Отговор
    А що не напишете за щетите, които ПосолствоТО, сороските медии, олигарсите Бобоков, Прокопиев и сие, под юмрукът на Радев, нанесоха чрез ППДБ на България!?🤔

    Коментиран от #9, #19

  • 7 Град Козлодуй

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "Истината!!!":

    герб са задкулисните а ИТН са ЗЛАТНИЯ им пръст
  • 8 6нтщ5ж

    13 12 Отговор
    Покана от Борисов и Пеевски за правителство към трети (който и да е) е като покана от два тлъсти вълка към агне да пишат заедно обедното меню. На следващите избори със сигурност ГЕРБ няма да има 80 депутата, най-много 60 да имат, защото за 6-и път се провалят в съставянето на правителство поради наглостта, простотията и селския тарикатлък на мутрата!

    Коментиран от #11

  • 9 Мда

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Фен":

    Да напишат, ама веднага ще останат без грантове.
    Виж Мара какви статии пише или по точно копира
  • 10 Хап

    12 8 Отговор
    На Бойко Борисов му трябва някой, който да обира негативите, както бяха ПП/ДБ, да поеме омразата на електората, т.е. да изиграе ролята на измамената камила, както бяха ПП/ДБ!
  • 11 Мда

    11 13 Отговор

    До коментар #8 от "6нтщ5ж":

    Боко изгуби още 100000 с днешната снимка с Вартоломей, а феномена турските гласове.Дано народа прояви разум и не се хване на лакардиите на Радефф.
  • 12 Само дето

    25 6 Отговор
    Писача на тази статийка умишлено или не, забрави да каже най интересното с ПП ДБ..Значи тази приятелска коалиция в предния парламент постигна нещо достойно за Гинес Без да е спечелила избори оглави правителство .В това правителство победителя от изборите участва с...... ЕДИН (1) министър !!!!! ПРИ ТОВА БЕЗ КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ!!!!!!!
    Ако това не е парадокс сензация достойна за гинес здраве му кажи.Парадоксите на ПП ДБ обаче не спират до тук .Първо същите тези които получиха власта даром Самостоятелно се отказаха от нея !!!!! Като причината която обявиха е че не им казали че победилата партия иска вместо ЕДИН поне още двама министри и си позволила да ги впише в проекто кабинета Без тяхно знание. И поради това предизвиква нови избори. На които разбира се се сгромолясва..Невероятно но факт Ако това не е самоубийство (Щета) как по друг начин да бъде наречено.Това обаче все още не е последната щета .Мазохизма продължава. На същите тези ппдб съдбата им дава отново шанс да управляват като изгубили безнадежно избори. И какво чудо... те пак отказват????Причината е че не искали да управляват с тези с които по тяхно мнение сполучливо управлявали!!!!!!!!!! А най перверзното в случая в този отказ е факта....Че в РБ НЯМА други партии с които могат да управляват .Поради непреодолими различия . В случая с ппдб и баба ванга да е жива .Не може да разгадае действията им.
  • 13 ПРОДУКТОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    ДРУГО МНЕНИЕ ДОКАТО СЕДЯХА В СКУТА ОЛАБИХА О-ПРЪСТЕНА
  • 14 Точен

    14 4 Отговор
    Гоше, защо не пишеш за ЗАПИСА? Не сме забравили съдържанието.
  • 15 Ти си

    7 3 Отговор
    ......От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за публичния сектор....
    После може да въведат и петилетката и ще стане интересно .
    Комунизма се завръщ про демокрациите .....
  • 16 Абе НЕМОЖАЧИТЕ

    17 4 Отговор
    Е достатъчно, че изпраха Биби и Шиши... от тук нататък да духат таратора!!!

    Коментиран от #40

  • 17 Крали Марко

    19 3 Отговор
    Аз зная едно ; откак тия се появиха на политическата сцена у нас улиците на България ,пътищата заприличаха на лунен пейзаж. Няма ден в шофирам , да не споменавам каква ,,държава сме от петия свят - ако има такъв. Едно огрооомноо Столипиново на Балканите. Откъде сте се появили там да изчезнете завинаги.
  • 18 Мнение

    12 8 Отговор
    И никаква критика от страна на лицето Лозанов към хегемона САЩ, чиято цел е да запази хегемонията си,дори човечеството да му е жертва!
  • 19 Бебчо

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фен":

    Абе нема да повтарям... взимай си емотиките, куклите и парцалките и отивай в другата стая да си играеш!!!
  • 20 Крумов

    5 7 Отговор
    Щетите - които СДС нанесе, да махнат напоителните канали - да ликвидират градушковата защита - сега пострадаха дори и леките автомобили, тези щети са доста странни, нещо от рода на - "развали къща - направи колиба".

    Този човек явно е унижен нещо от нещо - но все пак - какво - нищо - аз се радвам да каже нещо и да е в полезрението.

    Какво го мъчи - много ясно - че природата е жив организъм и - няма вечно БКП - както се надяваха ГЕРБ - да ни управляват - цел брак.

    Идват млади и нови и - това е - по-добре млади да ти се учат на главата

    Измъчваме се - но без ГЕРБ е по-добре.
  • 21 ганев

    8 4 Отговор
    ПОПРАВКА.....ДА СЕ ЧЕТЕ...КРАДЛИВАТА..И ПРЕСТЪПНА..АНТИ ЧОВЕШКА......десница
  • 22 ганев

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    АЛООО...ПО ОБРАЗОВАНИ..ЛИ........ОНЕЗ ОТ СТОЛИПИНО СА ПО ОБРАЗОВАНИ...СКИВА ЛИ КОЛКО МИЛИОНИ......ГРИЗНАХА....ОТ ОБРАЗОВАНИТЕ....англета
  • 23 БраТ ПиТ

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината!!!":

    При последващи избори ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство! И ще е така, защото повечето са за "гъби", у "Гърцията" заедно с бурканите от вкъщи, или пък просто "не им пука"..... След това се оплаквайте... ама на никой няма да му е през...нали се сещате!

    Коментиран от #24, #31, #32, #34

  • 24 Златна ти уста

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "БраТ ПиТ":

    А дано имат мнозинство Герб Дпс. Защото алтернативата е кремълско малцинство в бг парламенга
  • 25 БНТ

    8 11 Отговор
    Този много добре знае ,че умните гласуващи са малко.Напротив БРАВО на ППДБ.ПЕНСИИ,ШЕНГЕН НЕ Е МАЛКО.
    Има време.
    Успех на ППДБ.
  • 26 Ами да

    7 0 Отговор
    Но авторът не е разбрал, че смяната на разказите в политиката става само след смяната на лицата!
  • 27 Верно ли

    17 2 Отговор
    Хахахах, рев, сълзи и со.оли само се чуват от умнокрасивитета! И кво излезе сега - ни сте умни, ни красиви, а двете шишита, на които седяхте в скутовете в предното НС ви извръткаха с 200! И сега - ама що така? Няма срамно да си съберете крушите и кой откъде е, щото вие явно не сте оттук и сте за малко!
  • 28 ЕХ ЛОЗКО,ЕХ ЛОЗАНЧО!

    12 1 Отговор
    Относно кмета…за когото гласувах дори и аз! А бе Лозко, ами че той бе избран бе, ако не си спомняш! НО, в момента когато застанаха в подкрепа на главния секретар на МВР… който каза че си разменял подаръЦИ с един от главните контрабандисти, а академика каза че някакъв часовник…голяма работа и НИКОЙ не се сети да пита какви други подаръци са си разменяли кой какво е подарявал… и аз и цялата ми фамилия казгме баста на тези антикорупционери!
  • 29 Църхо и Страхота

    12 3 Отговор
    Сякаш пп дъ бъ не са виновни за нищо. Сякаш някаква тъмна материя върши лоши неща, а те се опитват да я овладеят
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хм Хм

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "БраТ ПиТ":

    "При последващи избори ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство!"

    Те и в момента имат мнозинство (плюс Слави). Дори само ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство Борисов няма да направи правителство, защото хората в София ще го изхвърлят като мръсно коте.
    Баце постоянно плюе по ППДБ, за да им намали резултата, народът не е особено схватлив и се влияе от лъжите му. Но Центърът на София няма как да излъжеш. И Баце много добре знае, че няма да може да ходи на работа без 50-100 души жандармерия.
    Това е целият проблем.
  • 32 така да знаеш

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "БраТ ПиТ":

    Никога няма да имат мнозинство.
  • 33 България от 2001

    3 4 Отговор
    е със статут на окупирана държава. А в НС си играят на "политика", защото е малко неудобно да признаеш, че нищо не зависи от теб, пък било то министър, премиер, президент. Другият, по-морален вариант е да си подадеш оставката, няма смисъл от институции и министерства, които само изпълняват волята на Господарите. Да си носим новите дрехи и това е, докато ни позволят. Този театър е смешен и тъжен, отиваме си като народ.
  • 34 уравнител

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "БраТ ПиТ":

    На избирателите трябва официално да се плаща, за да не може едни да купуват гласове под чадъра, а други да разчитат на голия ентусиазъм!

    Коментиран от #38

  • 35 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 6 Отговор
    ШАРЛАТАНИТЕ НА ................ (П)РЕZИДЕНТА ШАРЛАТАНИН СЕ ПРОВАЛИХА .................... ФАКТ !

    Коментиран от #37

  • 36 Пп/ДБ са ощетени

    3 4 Отговор
    Анализ: 5 000 гласа от изборите на 9 юни се изпарихаНай-много от подадените гласове "липсват" за ПП-ДБ, защото техните избиратели често са прибягвали до гласуване с машина!!!
  • 37 Възмутен

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ей, само тия "шарлатани" са ви в устата! Все повече се убеждавам, че те са истинската алтернатива, макар и пълна с кусури. Останалите в тоя цирк са нагли простаци, мафия и върли путинофили. Продължавайте да плюете ППДБ за всичко в същия дух и без нищо да правят на следващи избори ще си удвоят гласовете.

    Коментиран от #41, #50, #51

  • 38 6нтщ5ж

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "уравнител":

    Трябва да се въведе задължително гласуване и 500 лв. глоба, ако не гласуваш! Гърция и Белгия са две oт страните членки на Европейския съюз, където по закон гласуването е задължително. Третата е Люксембург.
    Според закона, ако гражданин не гласува 4 поредни пъти на избори, може да изгуби правото си на вот за следващите 10 години. Негласуващите трудно биха си намерили работа в публичния сектор.

    Коментиран от #39

  • 39 Мнение

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "6нтщ5ж":

    Това е диктатура неразумни юроде!
  • 40 Напротив!!!

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Абе НЕМОЖАЧИТЕ":

    ДПС си въобразиха, че техния лидер Делян Пеевски е "изпран" и могат да претендират за власт наравно с ПП-ДБ и ГЕРБ, но сгрешиха! ГЕРБ пък си помисли, че и Борисов е "изпран" след като е в Сглобка с ПП-ДБ и може да им извива ръцете и да ги шантажира! Но и Борисов се излъга!
  • 41 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Възмутен":

    ЩОМ "МИСТЪР КЕШ" СИ ГИ БЕШЕ ................ СЕЛЕКЦИОНИРАЛ , КАКВИ СА ? ? .?..................
  • 42 Няма как

    3 3 Отговор
    да гласувам за партия назначила Деса за съдия в Конституциония съд.

    Коментиран от #43

  • 43 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Няма как":

    ИМА КАК ............,.. ГЛСУВА((Й ЗА ПАРТИИТЕ НА ............, (ДС) И ZEЛЕНИТЕ ЧОРАПИ ...........
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ани

    3 1 Отговор
    Беше ми много трудно да прочета цялата статия.
    Все леви вестници в България. Няма как да преуспеем като ходим с две леви обувки.
    Така де, защо ПП загуби избирателите си:
    1. ПП се възприема като малко подобие на Жан Виденов който ампутира спестяванията на хората.
    2. Защото решиха да свалят законно избраното правителство в навечерието на войната в Украйна което дава ясен знак че обслужват Путинова Русия. Е, Путин не изпълни своята част, но трябва ли да го чакаме да успее?
    3. Нищо градивно. Държавата не е за да се занимава с отделния човек, а да изгражда инфраструктура. Индивидуалния човек не може да си направи 1 метър магистрала и да си я обслужва. Това е дейност която трябва да се поеме от Държавата!
    4. Човешкия фактор. Ами никой от ПП не изглежда сериозен човек.
    5. Можеше да се очаква че ББ ще иска импийчмънт за Радев. Но той държи когато накой е избран, да си стои на мястото и да не става жертва на желанието или амбицията на някой друг. С това демонстрира зрялост и би шута на ПП.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Измислици

    2 0 Отговор
    Спонсорите от капиталския комплот пак ползват Дойче парцала за обгрижване на политическите корумпета от новото и старо пуделско поколение на измислената "демократична" промяна,вредители срещу държавата.
  • 48 Е стига

    5 0 Отговор
    Стига пробутвайте тези алчни малоумници на измамата за "промяна". Най долния съвременен политически боклук..Нищо не става от тях ,зависими от олигарси,,тяхното забогатяване от държавната софра и субсидии.Много моля ,прокопчо да спре да обгрижва буламача от некадърници ,защото от 3 г.са блокирали държавата и драпат като хищници да овладеят властта за лични и чужди цели,уж реформи .
  • 49 АЙДЕЕЕЕЕЕ

    0 2 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ МИСИР
    АБЕ ДАЙНОВ И ИНДЖЕВ ИЗХОДИ.....ХА ЛИ СЕ
    КЪДЕ Е ТАГАРЕНКО
    ЩО СА СКРИ ТОЯ ГЕРОЙ
    ДА НЕ ПРАЙ ДРОНОВЕ С ЖЕНА СИ
  • 50 ВЪЗМУТЕНО ЛИ СИ МИЛИЧКО

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Възмутен":

    АУУУУУУ
    АМИ ЛАПКАЙ И СИ ЛЯГАЙ
  • 51 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Възмутен":

    Едва ли някой е ерозирал уважението на Българския народ към Америка, както го направиха Херо Мустафа и ППДС.
  • 52 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КОЛКО ТЪП ТРЯБВА ДА Е ГЛАВЕН АГЕНТ ОТ ЦРУ , ЧЕ ДА ПРОБУТА В БЪЛГАРИЯ ТАКЪВ НЕДОКАТ АДЖЕН -КАТО - лириК Пу тков ! КОНТРОЛЕРА - СТ. АДЖЕНТ ЕЛКА -НАПРАВИ КАКВОТО МОЖА !!!!!!!!!!!!
  • 53 Стефан

    1 0 Отговор
    Цялото им управление беше една голяма тотал щета