10 Юли, 2024 23:01 6 981 49

Знаете ли защо Борисов не ходи на публичен дебат?

  • бойко борисов-
  • дебат-
  • борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • политика-
  • медии-
  • журналистика

Защо Борисов почти никога не участва в пряк телевизионен дебат? От страх, че няма да се справи?

Знаете ли защо Борисов не ходи на публичен дебат? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Един от гостите в предаването "Панорама" на БНТ отбеляза по повод президентския дебат в САЩ, че българските политици не се явяват на дебати и сякаш нарочно ги избягват. Водещият се съгласи с това твърдение, а останалите гости си замълчаха.

ПолитициТЕ отказвали

На пръв поглед българската национална медия, журналистите и анализаторите сякаш са си свършили работата, отправяйки към политиците справедлив упрек. Наглед всичко е както трябва, всичко е точно. Само дето не е вярно. Това е лъжа, вероятно неосъзната, което не я прави по-малко вредна.

Защото не е вярно, че политициТЕ отказват да се явяват на дебати. Преди изборите бившият премиер академик Денков, например, покани на дебат бившия премиер Борисов със следния призив: "Каня господин Борисов на публичен дебат по някоя от обществените телевизии. И двамата сме били премиери, и двамата сега сме кандидати. Нека да минем през темите, които интересуват хората. Готов съм да говоря за всичко - от доходите, през инфраструктурата, до международните предизвикателства на България. И нека хората да видят и сами да преценят. Да направят своя информиран избор".

Защо Борисов не ходи на публичен дебат

Бойко Борисов, разбира се, отказа да се яви на подобно публично обсъждане. Той сякаш никога не се е явявал на пряк дебат със свой съперник (обажданията му по телефона са нещо различно). Впрочем не. Яви се веднъж, преди много години, срещу Сергей Станишев, придружен от двама секунданти (асистенти). И се провали. Почти нищо смислено не успя да каже. Говореха повече секундантите му. И оттогава нито веднъж не се е яви на дебати. Знае си, че се представя зле. Друго си е да говориш пред почитателки или журналисти-мисирки (както самият той веднъж ги нарече).

В онова предаване обаче името му не бе споменато. И въобще по националните медии много рядко споменават имената на политиците, към които се отправят укори или обвинения. Вместо това се обобщава. Не Бойко Борисов не се явява на дебати, а "политициТЕ".

Това е един много удобен и разпространен похват. Отправяш уж справедлив укор към властимащите, без да се опасяваш, че някой ще се разсърди и ще се обади по телефона на началника ти. Нали не си споменал никакво име.

Начини има

А иначе журналистите могат, ако искат, да накарат един политик да участва в дебати. Може например, преди всяко публицистично предаване, телевизиите да показват празен стол и да съобщават името на онзи политик, който е отказал да участва в сблъсък със съперника си. А има и много други начини. Ако наистина искат. И ако могат. А дали искат и могат ще се види преди новите изборите. Но едва ли ще стане. Защото е много по-лесно се правят безсмислени и доста често лъжливи обобщения. Като тези например:

Политиците нехаят за нуждите на хората. Не помагат на земеделието (на зърнопроизводителите, най-вече). Пренебрегват частния бизнес (ресторантьорството, най-вече). Не полагат грижи за образованието и здравеопазването. Не отделят достатъчно пари за културата. И на женския шахмат не помогнаха.

Внушения, които не отговарят на истината

Такива са, ако не точните думи, то със сигурност внушенията на голям брой медии и журналисти от години насам. А когато в продължение на години по един или друг начин си внушавал, че политиците не мислят за народа (защото всички са маскари), умолително-трогателният призив към избирателите: "Гласувайте! Не оставяйте друг да решава вместо вас" звучи нагласено и нелепо.

А след поредните избори влезе в употреба и още едно обобщение, с което беше обяснявана слабата избирателна активност: "Избирателите наказаха политическата класа". Мъдро и проникновено обобщение, наистина, само дето не е вярно. Със своя отказ да гласуват хората не наказаха политическата класа, а напротив - те донякъде я утвърдиха и насърчиха в лицето на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Това, че двамата не могат да съставят правителство си е съвсем отделен въпрос.

Но има и по-лошо. Дългогодишните медийни внушения, че политиците не изпълняват задълженията си и не мислят за народа, насърчават не само популистки, но и чудати (понякога и чудовищни) обществени образувания.

Отговорността на четвъртата власт

Така че и журналистите (или поне голяма част от тях) също имат вина за политическата криза. А четвъртата власт предполага и значителна отговорност - наравно с другите видове. Защото да, журналистите имат право да казват мнението си.

Но в България те очевидно имат и още много други права - например да канят предимно онези, които прокарват изгодните за собственика на дадена медия внушения. Или да се сърдят, когато някой ги укори за нещо непрофесионално. Впрочем, сякаш никой вече не смее да ги укорява за каквото и да било. Защото може да се окаже опасно.

В никакъв случай не бива да се казва, например, че сред тях има посредствени или продажни. Или пък - съотговорни за сегашната политическа криза. Да, отговорни и виновни са. Но не всички, само някои от тях. Само посредствените и продажните.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    69 3 Отговор
    Защото ходи само на публичен дом
  • 2 важното е

    62 4 Отговор
    мата хари да ходи в банкя (бояна)
  • 3 Град Козлодуй

    83 6 Отговор
    Защото е Страхливец

    Коментиран от #37

  • 4 Гласове от зайчарника в Банкя

    39 13 Отговор
    Бацо е по хитър от Бай Дън нема да го литнете лесно!
  • 5 Бонд, Джеймс Бонд

    21 59 Отговор
    Беров, Иво Беров, смятате ли, че личности със спорен авторитет сред избирателите, ще се напънат да слушат плюнченето на Денков или други приказвалници. Аз на тяхно място не бих.
  • 6 мутрафоний

    28 3 Отговор
    старите хора понякога финишират рязко...
  • 7 12343211

    25 1 Отговор
    Интересно..., призива към четвъртата власт няма да свърши работа.

    Коментиран от #45

  • 8 Роко Сифреди

    66 10 Отговор
    Ами знаем. Страх го е, че някое вчерашно харвардско келеме ще го направи за смях.
    Къде по-лесно е да прати "Теменужка", "Деница" или "Рая". Нали така им казва фамилиарно.
    Този е по-жалък и от Орбан. Не може една приказка да обели в Европа или САЩ. Срам.

    Коментиран от #13, #38

  • 9 Антикомунист

    40 7 Отговор
    Айде няма нужда. Достатъчно е , че им слушаме глупостите които ръсят в Парламента и по време на телевизионните "моноспектакли". Нищо смислено няма да чуете не само от Боко, но и от далеч "по-ерудирани" екземпляри. Освен ако не си падате по "бит пазар" и кръчмарски "Хайд Парк". Гледайте "Черешката на тортата" или някоя подобна тв олигофрения и ще добиете абсолютно точна представа за значението на словосъчетанието "публичен дебат".
  • 10 дон

    45 5 Отговор
    Знаем. Само неговите избиратели не знаят.
  • 11 задължителни дебати

    44 2 Отговор
    Трябва по закон да ги задължават да ходят на дебати.
  • 12 Мдааааа

    33 3 Отговор
    Г-н Беров, защо не сте написали имената на "продажните и посредствените“? ,:)))))).... Знам ,няма нужда да ми казвате.
  • 13 само да кажа

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "Роко Сифреди":

    сложих ти +,но искам да ти кажа,че не си прав!Не само,че обели една дума в европата,ами я добави и в БГречника!Помниш ли думата"САХЕ"?Вече е добавена в българския език и се търси отчаяно български полиглот,който да обясни значението и!
  • 14 Червената шапчица

    32 2 Отговор
    Публичният дебат да се въведе в конституцията.
  • 15 Даниел

    44 2 Отговор
    Най-пресния пример за нещо като дебат на Бойко е от Лондон ,където на всеки въпрос повтаряше виновно:това не е така и това не е вярно сякаш беше на разпит!
    Защо ли??
  • 16 СевдаТВ

    24 3 Отговор
    Публипният дебат за президентските избори в САЩ е един на един, републиканец срещу демократ. Няма база за сравнение. На президентските избори в бг, най-интересният дебат беше с участието на Луна, Малинов и Лупи.
  • 17 куку

    16 0 Отговор
    властта и парите = шушу- мушу . без тях си никой
  • 18 Име

    7 11 Отговор
    Общи приказки - как политикът ще помогне на зърнопроизводителите. Как. Какво - ако няма пазар - няма.

    Има дълбоки неща - които са извън темата - откъде-накъде - журналистите ще се справят с държавата.

    Както и да е - но не е това работата - трябва да имаме износ - кой се занимава с износа - главно - частни фирми.

    Какво ще помогне държавата - нищо не може.

    Коментиран от #40

  • 19 Боко Праните Гащи

    30 3 Отговор
    От къде мислите, че ми идва прякора?
  • 20 Гръч

    22 4 Отговор
    Къде сте виждали тиква на дебат?Не е невъзможно,но ще си остане тиква и ще бъде сготвена
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Буха ха

    38 3 Отговор
    Лицето Бойко Методиев е прост и ограничен, злобен човечец. Той е просташки агресивен срещу равнопоставените и по-низшите по ранг, свикнал е да бие дузпа докато вкара, но като отиде в Брюксел козирува наляво и надясно, включително на портиерите
  • 23 Ангеларий

    25 1 Отговор
    А каква се пада малката Ема на внуците на Тиквата?

    Коментиран от #25, #48

  • 24 Шегобиец

    10 4 Отговор
    Еееми застаря човекът. Мързи го.
  • 25 Горазд

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ангеларий":

    Тетка
  • 26 Кирил

    24 2 Отговор
    Толупа е всичко което заслужава бг населението, лъжата, кражбата, простотията, наглостта
  • 27 Пенев

    8 14 Отговор
    Иво Беров е предан на Иван Костов. Какъв е Денков? Премиер за 9 месеца назначен благодарение на Борисов.
  • 28 Гаро

    23 2 Отговор
    В България нещата са различни. Обществените телевизии са овладяни от Задкулисието и обслужват интересите на Определени Политически партии. Баце никога няма да дойде , да се показва по ТВ, щото нищо не разбира от ПОЛИТИКА и не се интересува какво иска НАРОДА. Виж ако става въпрос , за схеми за крадене и кадруване за подкрепа на СХЕМИТЕ, Баце е специалист от световна класа. Но тези неща, не се казват по ТВ. Затова като почне предизборната кампания ТОЙ фаща гората и бяга по тъча. Авангарда на ГЕРБ са ПР-ите и женския"специален" отряд. Разбира се в това няма нищо мъжко, но кой го интересува.....
  • 29 Истината

    16 5 Отговор
    Борисов не ходи на публичен дебат
    Защото е Прост Наглец, Крадец и Престъпник.
    Андрешко. Бай Ганьо в съвременен вариант.

    Коментиран от #42

  • 30 Гертруд

    17 3 Отговор
    Защото не може да води смислен и обоснован диалог. С лакардии, опорки, монолози и заучени фрази не става. Нивото на експертиза "банкянско школо в междучасието" не води до убедителност в дебата.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Наблюдател

    19 4 Отговор
    Бойко Борисов:
    "Гешев вика: "Аз обичам да се праим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно". Не, бе, викам, брат ми - прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен."
  • 33 Тити

    19 6 Отговор
    На цяла България е ясно даже и на малките деца че това е мафиот без грам мозък
  • 34 Анджо

    8 8 Отговор
    Да така е. Но Бойко не е комунисти, комунистите ги учат на риторика и си лаят едно и също. Мен ме е най страх от сладкодумните, те най добре лъжат с малко истина. Тая статия е пак ей така да да се напише нещо. То Денков ако не можеше да говори, то тогава щяхме ептен да станем за смях. А на Боко му ясно само едно, да може хората да го разберат какво иска да каже. Тия учени като говорят само със чуждици и някой ги е научил само да лаят по добре ли е.
    Киро простото никой не може да го бие по неразбираема риторика и некадърност.
  • 35 Демократ

    12 1 Отговор
    Най-сериозният проблем в България е провеждането на нечестни избори. Истината трябва да се каже на хората. Избирателният закон е причина да се лишават българите от правото на свободен избор и затова не гласуват. Конституцията уж гарантира на всеки българин право на свободен глас, но законът не го разрешава, за да се провеждат контролирани избори, купуване и продаване на гласове, ограничаване на гласуването и фалшифициране на резултатите от всемогъщата партийна организация ЦИК. Затова хората не гласуват, защото не вярват.Ако се гласува по пощата и електронно,ако изборите са организирани така,че всички българи по света и у нас да гласуват, както е по Конституция, ако хората избират своите депутати по качества достойнство и ценз, а не партиите да ги налагат, ако избирателните списъци не са пълни с мъртви души и незаконно регистрирани 30 души в една стая, ако ЦИК се състои от юристи- експерти,а не от партийни функционери, ако ужасът некадърни и случайно подбрани секционни комисии и чували с бюлетини не изчезне, ако има честни и нормални избори, хората щяха да гласуват и за 35 години отдавна щяха да бъдат изметени от властта боклуците, които тормозят хората и доведоха до дъното България. Изборите в България са истински тормоз, а в нормалните държави са нормален процес на избор на управляващи. В 50 млн. Англия за един ден обявиха резултатите, в 12 ч. на обяд на другия ден кралят връчи мандат за министър-председатер на спечелилия кандидат и на другия ден той пр
  • 36 Карлсон от покрива

    10 3 Отговор
    За вманиачаването, фиксацията, обсесията и като краен стадий - видиотяването на тема "Борисов", лек няма!


    P.S. Дебатите, особено лидерските, са характерни за държавите с мажоритарен вот, Беров! Такъв дебат, например, имаше между кандидатите за президент Радев и Герджиков!
  • 37 Ама че отговор

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    Ами защо български треньор по футбол не е поканен за треньор на РЕАЛ БАРСЕЛОНА АРСЕНАЛ или треньор НА АРЖЕНТИНА ФРАНЦИЯ ИСПАНИЯ Ами този всезнайка Защо не Кажи че Борисов е сложил този Денков за министър и мин предсидател А ДЕНКОВ ЗАЩО НЕ ПОКАНИ НЯКОИ НЕГОВ СТУДЕНТ ПО ДЕБАТ ЗА СЛАДОЛЕДА БОРИСОВ ИМА 20-25 бр спечелихме избори а Денков две назначения от Борисов
  • 38 Ами те сами

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Роко Сифреди":

    Се направиха засмях Дебат има между равностоини противници а не победител срещу редовно губеш Виж с Костадинов Денков са на едно навои Дебат става / освен това са дружески партии / Коцето им дава акъл
  • 39 Към Иво Беров

    4 4 Отговор
    Ами като си толкова смел защо не идёш в Факултета или Столипиново / пловдив / на дебат Защото си жалък незнатен журналист и като подлога си успял
  • 40 Все тая

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    Журналистите са ..“трябва да са!” .. глас народен, будно съвест….Защитници на обществения интерес и цензор ( медиа ) на политическата система. Тъй че, това им е работата ( освен ако не заработват на частно , защитавайки нечий друг интерес). Това е по презумпЦия де… нашите висирки са тежък случай.
  • 41 цончо

    5 1 Отговор
    Къдееее са паритеее къде е Мата Хари Затвоооооооор!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Затова

    7 0 Отговор
    Бойко Борисов си е простоват човек, не може да води адекватен дебат, може само по мутренсщи да гледа лошо, да се блещи, да говори простотии и да заплашна, лъже и манипулира.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Баба

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "12343211":

    Огледалото на държавата е Съдебна система а Огледалното отражение са медииик които са назначени и работят за тях а не срещу тях
  • 46 много просто

    1 0 Отговор
    Тиква с 250думи-речник ?!Това е....
  • 47 много просто

    1 0 Отговор
    Тиква с 250думи-речник ?!Това е....
  • 48 той си е

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ангеларий":

    ялов!Докторицата го изгони.....
  • 49 блю-блю-блю

    2 0 Отговор
    имитираше гласа на мисирките Борисов, наричайки така нашите журналисти. И нищо не се е променило, а те и ЗА МИГ не показаха да са обидени от неговото унижение към тях.
    Това ТЕМА ЛИ Е? Защо боко тиквата не участва и ВСЯКАК избягва диалози и дебати. САМ ТОЙ ДА ГОВОРИ, защото "СИЧКО си знае".
    Хайде да не губим време, отклоняваме теми за нашите ми-зер-ни политици, които ни водят към хендека! Да им покажем какви са и какви трябва да бъдат (ако искат да са в политиката). Но НИСКОТО ниво на боко тулупа съответства на нниското ниво на тголяма част от българите - падат си по селските тариката и нахалници.