17 Юли, 2024 17:55 7 024 79

Набира ли скорост машината за убийства на Путин?

  • русия-
  • кремъл-
  • атентат-
  • украйна-
  • владимир путин

През изминалата година се наблюдаваше ескалация на ръководените от Русия атаки в Европа

Набира ли скорост машината за убийства на Путин? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свидетели ли сме на нов и по-опасен етап от непряката война между Русия и Запада? Новината, че агентите на Москва може би са планирали убийствата на европейски оръжейни индустриалци, предполага, че те ескалират своите тайни операции в чужбина, което изисква бърз и сериозен отговор. Това пише британският историк и специалист по международна сигурност Марк Галеоти за списание The Spectator.

Източници от германското и американското разузнаване твърдят, че руските разузнавателни служби са планирали да убият Армин Папергер, главният изпълнителен директор на германската оръжейна фирма Rheinmetall, като първият от редица целенасочени удари срещу високопоставени фигури в европейския отбранително-промишлен комплекс. Разбира се, винаги трябва да бъдем внимателни, когато слушате такива доклади, които все още са внимателно планирани изтичания в редовни новинарски издания, а не официални изявления. Въпреки това, докато важи обичайното предупреждение - че изключителните твърдения изискват извънредни доказателства - би било глупаво и опасно да ги отхвърлим на този етап.

През изминалата година се наблюдаваше ескалация на ръководените от Русия атаки в Европа. Явно обаче бяха направени опити да се запазят определени правила за ангажиране. Повечето от целите бяха цели, които можеха да бъдат атакувани без пряка заплаха за живота, като например притежавани от Украйна складове, опожарени от хора, за които се твърди, че са наети от руското разузнаване, или дерайлирането на шведски товарен влак на път за Москва. Атаките срещу хора, смъртоносни или други, са насочени срещу онези, които според собствената преценка на Путин не са "врагове", а "предатели", които според него не могат да бъдат нито игнорирани, нито да им бъде простено. Например, убийството на Максим Кузминов, пилотът на хеликоптер, който избяга в Украйна и впоследствие беше застрелян в Испания, изглежда като убийство, поръчано от организираната престъпност. Наистина, бруталността на тактиката на Путин в Украйна отразява неговото извратено убеждение, че страната по някакъв начин е предала Русия.

Папергер открито подкрепи изпращането на оръжия в Украйна и явно се опита да накара Берлин да се включи повече в конфликта, но той не е руснак и няма специална връзка със страната. С други думи, той не изглежда "предател" дори според разширителната дефиниция на термина на Путин. Изводът - и това е всичко, което има на този етап - е, че Кремъл или установява нови и много по-смъртоносно свободни правила за ангажиране на своите разузнавателни агенции, или най-малкото си затваря очите за инициативи, идващи от самите агенции. Във всеки случай това е значителна промяна в политиката и е дълбоко обезпокоителна.

Означава ли това, че високопоставени защитници на Украйна вече ще се считат за легитимни цели? Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не обяви отворен сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли. Има, разбира се, много неща, които все още не знаем. Да се ​​надяваме, че разузнавателните служби ще продължат доскорошната си тенденция да разкриват много повече от това, което знаят, вместо просто да предполагат, че ще приемем целенасочените им изтичания като евангелие. Въпреки че винаги трябва да се търси деликатен баланс между сигурността на източниците и методите и правото на обществото да знае, оповестяването на информация наистина помага да се подготви западното население за това, което може да предстои. Може също така да изиграе известна роля в по-широка стратегия за възпиране, ако Кремъл осъзнае колко добре са известни плановете и действията му. Но също така трябва бързо и сериозно да помислим как най-добре да реагираме.

Ако това всъщност е инициатива на служители на руското разузнаване, действащи без директни заповеди отгоре (макар и с тяхното мълчаливо одобрение), тогава може да е уместно да се атакуват директно тези лица. Убийството вероятно е неуместно както по практически, така и по правни причини, но със сигурност е необходимо нещо по-сериозно от допълнителни санкции.

Може ли Западът да хакне техните телефони и компютри, да оповести имената им и да ги опозори? Отговорът изисква правилната комбинация от гняв и въображение. Но какво ще стане, ако, както е по-вероятно, това е действителна руска политика? Как най-добре може да се предотврати? Както при тероризма, трябва ли да разчитаме предимно на сигурността - на разузнаването, за да разкрие заговорите, на анализа, за ​​да ги предвиди, и на защита, за да ги осуети?

Промяната на изчислението на риска на Путин е възможна, но отново вероятно ще изисква повече въображение и злоба, отколкото обикновено въплъщава нашата дипломация. Разбира се, трябва да оставим настрана нашия предишен прочит на "стратегическа неяснота" - по същество предупреждаваме за последствията, без да ги обясняваме, и се надяваме, че Путин ще ни вземе на сериозно. Вместо това трябва да разработим конкретни ответни ходове - като облекчаване на съществуващите ограничения върху използването на западни оръжия от Украйна или кибератаки срещу руска инфраструктура - ​​и ясно да ги сигнализираме на Москва. И трябва да действаме бързо: ако безразборните убийства се превърнат в норма, възпирането им става много по-трудно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    51 15 Отговор
    Той нашият издържа на конска доза Новичок, нищо няма да му стане и от малко Таллий

    Коментиран от #48, #59

  • 2 ТаУмВзе

    103 8 Отговор
    Когато статийка е ВИЦ на Пропагандата ли! АХХАХАХХАХ

    Коментиран от #20

  • 3 ха ха

    84 12 Отговор
    ами учи се от "демократичните ценности"
  • 4 пешо

    115 8 Отговор
    не ли ви омръзна да пишете глупости
  • 5 Анонимен

    72 25 Отговор
    Путин е безсмъртен........нещо като Рузвелт Сталин Тодор Живков.Ердоган.Хошимин.Мао .Че Гевара Има хора искаме или не искаме променят историята на света Защото от западнала държава Путин е направи силна ....след време когато не сме живи историците ще коментират

    Коментиран от #78

  • 6 ежко

    81 11 Отговор
    Що бе?Страшно няма!Нали сте ОК с факта,че Украйна извършваше атентати в Русия?Защо изведнъж се врътнахте на 180 градуса.Атентата е хубаво нещо.Приемете го.Който не пие и пуши -ще умре по-здрав!

    Коментиран от #62

  • 7 да де

    68 4 Отговор
    Нещо за Миротворец или те са херувимчета.
  • 8 кюмюра от Драгалевци

    90 7 Отговор
    Набира скорост машината за убИЙСТВА НА ФАШАГИТЕ, за съжаление !
    Има едно обнадеждаващо събитие , всяко зло за добро ! Т.е и на фашагите ще им дойде края колкото и да се крият зад ДЕМОКРАЦИЯТА или ДЕБИЛИЗАЦИЯТА
  • 9 ру БЛАТА

    13 63 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда

    Коментиран от #13

  • 10 В ТАЗИ ЗАПАДНА ЕВРОПА

    82 7 Отговор
    ИМАМ УСЕЩАНЕТО ,ЧЕ НАИСТИНА ЖИВЕЯТ САМО ДЕБИЛИ С НАСАПУНИСАНИ МОЗЪЦИ.

    Коментиран от #41

  • 11 ТаУмВзе

    14 38 Отговор
    Набира с бясна скорост към кладбищата, 650 000 заминаха вече и още полтара милиона в колички и носилки, все по график сказал бункерния и ние вярваме!

    Коментиран от #58

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    10 40 Отговор
    От втарая остана само леш и скрап❗❗
  • 13 Последния Софиянец

    16 49 Отговор

    До коментар #9 от "ру БЛАТА":

    Само копейките са им фенове и чакат освобождение в тинята!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вашето мнение

    64 5 Отговор
    Мисира, срещу Фицо и тръмп гърмяха тези които са в далаверата с украинските нацисти.
  • 16 Истината

    20 57 Отговор
    Русия винаги е била терористична държава.

    Коментиран от #65

  • 17 Артилерист

    52 2 Отговор
    Не четох целия матрял, но със сигурност съм пропуснал, че руските служби са замесени в опита за убийството на Тръмп. То затуй и опита е неуспешен...
  • 18 МаДа

    16 43 Отговор
    Всички руснаци емигрирали на запад след 89та, да бъдат екстрадирани в русия.
    Това ще доведе до огромен спад на организираната престъпност, горските пожари и други случайни събития.
  • 19 Аман

    14 38 Отговор
    "ако безразборните убийства се превърнат в норма, възпирането им става много по-трудно"

    Здрасти. Това племе действа по този варварски начин от създаването на държавата си (и преди това), а на вас чак сега ви направи впечатление.
  • 20 Какво да ни лъжат вече?

    43 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Днес у-фюрерът не е обстрелвал собствените си болници и се връщат на това , как свалиха самолета и дъра-бъра за предполагаеми убийства! Всичко на фона на окървавения Тръмп, който явно Господ запази!
  • 21 сащисан кравар

    37 5 Отговор
    Аве не знам за машината на Путин, ама машината на Бай Гън глей, кво прави!
  • 22 БайДанчо

    37 13 Отговор
    Набира ли скорост машината за убийства на Зеления Наркоман - Зелински
  • 23 Тома

    43 7 Отговор
    Стига с този Путин бе.Кажете кой гърмя по Тръмп и защо

    Коментиран от #63

  • 24 Я, аз пък

    48 8 Отговор
    Мислех, че убийствата са в щатите!!! Те оня ден се опитаха да си убият президента, а вие за убийства на Русия бълнувате!!!
    Ама много сте обективни, бе, ама много демократични и свободни! Направо ми се повръща от вас, мижитурки!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ОТКАЧЕНА...

    37 1 Отговор
    ТЪПАШКА СТАТИЯ!
  • 28 БАНко

    29 1 Отговор
    МНОГО ТЪПО - ПО НАТОВСКИ ОТ НАТООООООВЦИТЕ !!! ЖАЛКИ НАТООВЦЕ , КАКВО ТРЯБВА ДА ПРИКРИЕТЕ И ЗА ОРЪЖИЯ КЪМ ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА ЛИ СЕ ИЗВИНЯВАТЕ ???
  • 29 Сатана Z

    30 0 Отговор
    А Мишо — Бирата кой го свитна?Путин?А “Ало,Ваньо” как се гътна?
  • 30 Сатана Z

    8 24 Отговор
    Набърка се в схемите на Лукойл и му сипаха чая, така действат терористите от гнилата матушка.
  • 31 Име

    15 1 Отговор
    Само една дума - дъно
  • 32 Лиляна Рашкова Конкурент Бг

    6 1 Отговор
    Истината е между редовете
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Поредният

    32 4 Отговор
    Анти руски пасквил
    И то от кого от британците разбира се
    Никой не може да ме убеди че подобни материали се публикуват без някой да е материално за да те интересуван
  • 35 1111

    25 2 Отговор
    Тоя пасквил е скалъпен от напълно завършен извратеняк.
  • 36 М3 голд

    25 0 Отговор
    Тази дълга статия, легнала на предположения, прилича на онази епруветка с уж БОВ, която направи възможно влизането на САЩ от Кувейт в Ирак и всичко последвало. Такива статии не изключват възможността точно уж докладващите служби да предизвикат атентат, който да бъде предписан на Москва. Историята е пълна с примери на написаното от мен. Още половин година търпение и всичко ще свърши. Ако Тръмп остане жив.

    Коментиран от #42

  • 37 Мнение

    15 3 Отговор
    Не предполагах, че толкова ненормален може да бъде Западът! Чудя се какво му стана последните години?!
  • 38 Ужас

    6 3 Отговор
    Путин е като запада, но по-ефективен? Кошмар!
  • 39 Ха ха ха ха

    16 1 Отговор
    Кой е афтуря на тоз шедь0вър? Тея вЕрват ли си? Понеже те така действат по цял свят и си мислят, че и другите са като тях. В последните години колко атентата спретнаха, колко войни, колко невинни жертви? Сигурно си мислят, че само тяхното е демократично и само те имат "свещеното право"?
  • 40 Ха-ха-ха

    13 0 Отговор
    Хайде , хайде пак гръмки слова и стари истории. Вече до болка ни са познати начините за манипулация и отвличане на вниманието. Хората сега ги вълнува кой стреля срещу Тръмп.
  • 41 Дааааааам

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "В ТАЗИ ЗАПАДНА ЕВРОПА":

    Напълно си прав, но скромното ми мнение е, че по - насапунисани от мозъците им са едни други чаркове, противоположно намиращи се на тях. Такива са им ценностите.
  • 42 Ха ха ха ха

    18 0 Отговор

    До коментар #36 от "М3 голд":

    Пропусна да напишеш и за преди това как си думнаха кулите и сградата на пентагона, като обвиниха най - балъшки някакви си "терористи", изкарали курсове за пилоти на чесна. Че на единия намериха и картата, о Боже, по неведомо чудо "оцеляла" и "намерена" след самолетните взривявания. Няма по - класически пример за американски гьонсуратлък и дебилизъм.
  • 43 Само да му припомня

    14 1 Отговор
    На тоя псевдо експерт от
    от рижочалмария че укрите официално признаха че са планирали атентати срещу Путин
    но това някак демократично беше пропуснато от мисунгерите на уж великия остров
    и сега пъбликуват мнение на някъв анонимник циници
    затова пакистанци и индийци ви правят луди
  • 44 Име

    3 1 Отговор
    И кои сме ние - най-бедните в Европа и ни говорят в множествено число. Икономиката е важна, който даде повече. Това са нещата от живота, ние вика - кои сме пък ние или вие.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В.В.П.

    12 1 Отговор
    Европа ,си има аватари които ще се бият за , Европа,САЩ и евроатлантизма .Тива са разорените колонии,като Балтийските муруци , България ,и Окропистан ,Грузия ,Армения ..Гладни като улични плъхове..За 1000 лева и майка си продават .. АХАХА.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 В.В.П.

    4 3 Отговор
    Окропът вече не иска да трепе москаляку .Тц.тц..
  • 50 Може Би

    5 1 Отговор
    агентите на Москва МОЖЕ БИ са планирали убийствата на европейски оръжейни индустриалци,
  • 51 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Кой извърши атентатът срещу Тромп ??.Иранец,руснак ,Окроп ,Урсул,Мадуро ??..Кой.?
  • 52 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Кой е убития на покрива .??.Матю ,или кой ?.
  • 53 Любо

    10 1 Отговор
    Руската машина идва за вас, гласчетата ви вече треперят, усеща се!!!!
  • 54 Тонката

    10 0 Отговор
    "Източници от германското и американското разузнаване твърдят, че руските разузнавателни служби са планирали да убият Армин Папергер, главният изпълнителен директор на германската оръжейна фирма Rheinmetall...."

    Някой ще ми каже ли поне половин причина Папергер да бъде убит?
    Дори не половин, а да речем 1/4 припна този човек да бъде ликвидиран...🤔
    Убийството му няма да промени нищо - нито този завод ще затвори врати без Папербергер, нито ще спрат доставките на оръжие за Украйна....За какво да го убиват?
    Това са някакви свободни съчинения на болни мозъци....🤣
    Планирали да го убият, но са се отказали, така ли? Нещо не ми се връзва тук....Ако са искали да го убият,, на този щяха да му струват я 3, я 6 месеца, я година....🤣

    Коментиран от #68

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Европа да си взема Покрайна и да си я храни.кскто РОССИЯ и СССР я хрантутеше 1000 год .Германия и Франция са гарантите за Киев ..
  • 57 Моряка

    9 0 Отговор
    Демагог.Защо забрави да споменеш,че Максим Кузминин,пилота,който избяга в Украйна с хеликоптер и получи за това 500 000 долара,уби преди това двамата си колеги от екипажа.И си мислеше,че Родината му ще го забрави?Впрочием,навсякъде по света службите така се разправят с предателите.Точно така биха постъпили и американците.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Гебрев не си ли глътна сам Новичока,купен от Китайския магази за стоки по 1 лев?
  • 60 Е тя

    2 3 Отговор
    Някога спирала ли е тая машина ?

    Коментиран от #75

  • 61 Крумов

    3 0 Отговор
    Това са брътвежи - с убийства на корпоративни лидери нищо не става - то затова е корпорация. То - все едно да убиеш някого - нали има около него хора, те ще един вид "вдигнат" знамето.

    То все едно - да убият - Дарвин, какво - няма да дойде друг Дарвин. Убиха шефа на Райнметал. И - нема метал.
  • 62 180 градуса

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ежко":

    Евроатлантическите ценности се въртят на 360!
  • 63 колко пъти

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тома":

    да ти казвам,че е Путин?!
    Кошка бросила котят-ето Путин виноват...
  • 64 Машина за убийства

    2 0 Отговор
    Убийства по демократски
  • 65 Истината

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Нато е терористична организация
  • 66 Глутницата

    4 0 Отговор
    Западът и Фащ стават все по-смешни в безсилието си...

    Тези страни са единствените, които мразят и искат да унищожат някого!
  • 67 Абсолютно

    4 0 Отговор
    ..съм "За" да се избиват производители на оръжие, както и политици, лобиращи за оръжейната индустрия във всички страни, включително и в Русия. Всеки, който произвежда смърт, трябва да си плати, а не да седи удобно и спокойно далече от фронта. Кармата е кучка
  • 68 Глутницата

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тонката":

    Омразата на Запада към Съветския съюз и желанието му да го разкъса стана причина
    за Студената война. Сега е същото спрямо Русия. Преди се смяташе, че е заради социалистическия обществено-политически строй, а сега тази причина отпадна... Явно причина та е в хищническата природа на колониалистите да завладяват и грабят...

    Коментиран от #70

  • 69 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    6 0 Отговор
    ЗНАЕМ ГИ КОЛКО ЗАПАДНАЛИТЕ МАЙМУНИ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ И РУСКИ
    ....
    СМЕШНО Е ДА СЕ ПИШАТ РАЗБИРАЧИ КОГА НЕ РАЗБИРАТ ЕЗИКА И НЕ СА ЖИВЕЛИ В РУСИЯ
    ...
    ВСЕ ЕДНО МАЙМУНА ДА ПРЕВЕЖДА ПОД ИГОТО :))
  • 70 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 0 Отговор

    До коментар #68 от "Глутницата":

    " НИКОГА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ ЧЕ ПОБЕДИХМЕ"
    ...
    МАРШАЛ ГЕОРГИЙ ЖУКОВ
  • 71 А реално

    5 0 Отговор
    А реално видяхме набралата скорост машина за убиване е на Байдона.
  • 72 България е базата

    0 6 Отговор
    на руските шпиони в Европа.

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 хамсал

    7 1 Отговор
    То Дудина е объркаха с баща и, Башаров и Петров, другия журналист Татарев ли беше лично Путин му занесе подаръка дето гръмна. Фицо го пуцаха руски снайперисти, а Тръмп от иранската революционна гвардия! Абеее, лоши рашъни, лоши!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    Онзи- предателя,и то - от най опасният вид - военен предател и продажник,откраднал военна техника,заради пари, какво - да го галят,или премълчат? Дали мосад,ще прости на свой военен,подобно нещо.Ще го намерят и на Северния полюс.Същата служба," неутрализира" дузина учени- експерти ,отишли да работят и разработват ядрената програма на персиеца.Там- на място,и то по най брутален начин.Руснака показва: мисли,ако нещо ти хрумне.Мосад го показва по същия начин.
  • 77 България е базата

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "България е базата":

    на козяшките шматки
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Има логика

    0 0 Отговор
    Да, Путин се опита да убие Тръмп!
    Многи им пречи този стожер на световната демокрация САЩ!!! За това САЩ са на първо място по убитите президенти!