30 Юли, 2024 19:55 1 491 23

Врагове на Кремъл! Руски опозиционни политици отново са в неизвестност

  • иля яшин-
  • кремъл-
  • алексей навални-
  • владимир путин-
  • русия

Преместването може да отнеме дни, седмици и дори месеци, тъй като влаковете спират, а осъдените прекарват времето си в транзитни затвори

Врагове на Кремъл! Руски опозиционни политици отново са в неизвестност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският опозиционен политик Иля Яшин, който излежава присъда от 8 години и половина затвор за критиките си срещу пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, неочаквано е бил преместен на неизвестно място от поправителна колония № 3 в западната Смоленска област – шестият политически затворник, преместен през последните дни, съобщи Радио "Свободна Европа", пише БТА.

Адвокатът на Яшин – Татяна Соломина, бе цитирана от негови поддръжници в платформата "Телеграм" да казва, че настоящото местоположение на подзащитния ѝ не е известно.

Вчера поддръжници на Кевин Лик, 19-годишен мъж от руската република Адигея в Северен Кавказ, който през декември бе осъден на четири години лишаване от свобода по обвинение в държавна измяна, казаха, че той неочаквано бе преместени от затвор в северозападната Архангелска област.

Обвинението срещу Лик беше повдигнато, след като се появиха твърдения, че е направил снимки на военен обект от прозореца на апартамента си. Според разследващите той е направил снимките, за да помогне на германските тайни служби.

Ден по-рано роднини, поддръжници и адвокати на четирима други зосъдени активисти – бившите ръководители на екипите на покойния опозиционен политик Алексей Навални в Република Башкортостан и в Новосибирска област Лилия Чанишева и Ксения Фадеева, правозащитникът Олег Орлов и антивоенният художник Александра Скочиленко – заявиха, че те също са били неочаквано преместени от местата за лишаване от свобода в неуточнени затвори и държани без никакъв достъп до комуникация с тях.

Само поддръжниците на Сколиченко са били информирани, че тя е преместена в неназован затвор в Москва. Дестинациите на преместване на другите трима остават неизвестни.

40-годишният Яшин е откровен критик на Кремъл и един от малкото видни опозиционни политици, които останаха в Русия след вълната от репресии срещу онези, които осъдиха руската агресия срещу Украйна след началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Присъдата, произнесена срещу Яшин през декември 2022 г., е най-тежката сред делата срещу обвинените в дискредитиране на руските въоръжени сили по силата на новия закон, въведен дни след началото на инвазията. Наказателното дело срещу Яшин е образувано през юли 2022 г. Обвинението срещу него произтичаше от публикации в "ЮТюб" (YouTube), в които той говори за предполагаеми престъпления, извършени от руски военни в украинския град Буча.

Групи за защита на правата на човека критикува руските разпоредби по отношение на третирането на осъдените, чието местонахождение може да бъде скрито по време на преместването им от един затвор в друг – процес, известен като "етап", отбелязва РСЕ.

"Етап" е процес, при който се използват влакове, в които има купета с решетки, специално предназначени за затворници, които по време на пътуването получават малко свеж въздух, не могат да се къпят и имат ограничен достъп до храна и тоалетна.

Преместването може да отнеме дни, седмици и дори месеци, тъй като влаковете спират, а осъдените прекарват времето си в транзитни затвори. Осъдените почти винаги са подложени на унижения, побой от страна на надзирателите, а понякога това довежда дори до смърт, отбелязва Радио "Свободна Европа".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свобода за ивелин

    2 12 Отговор
    михаилов
  • 2 Сандо

    3 14 Отговор
    Русия води война,но е много странно поведението на някои градски власти,а и на централната също.Така не се печелят войни на живот и смърт.
  • 3 Путлеристан

    19 17 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда
  • 4 Спокойно

    17 9 Отговор
    Ще бъдат настанени в най добрите колонии! До края на живота си няма да усетят що е жега!
  • 5 Косите ми настръхнаха

    10 10 Отговор
    от тази информация от Свободна Европа. Разбирам ако ставаше дума германци които да не къпят а само подмиват четри точки от тялото си или да ги вкарват в клетки без достъп до обществото, защото не са ваксани! Разбирам и украинци да не се къпят и да студуват.....но това да се скучи с руснаци...направо е ужаст.

    Не ми пука и за опандизините в САЩ за туристическото посещение в Капитолия по покана на Полицията и ФБР.
  • 6 Нищо ново

    18 16 Отговор
    Защо се учудваме в страната на беззаконието, управлявана от бивш подполковник от най-мрачните години на КГБ. Той друго не знае.
  • 7 Накозен американец

    13 7 Отговор
    В Канзас са. Отглеждат царевица и едър рогат добитък- цялата продукция ГМО като всичко останало.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    18 12 Отговор
    С две думи "руски мир", с една дума - ГУЛАГ !!!?

  • 10 007

    8 8 Отговор
    Е, да, да, всеки ден Русия губи 1000 души (скоро ще се окаже, че ще бъдат милион). А Украйна е загубила 36 000 убити по време на целия конфликт, според Зеленски (е, сега вероятно вече са 40 000). С ранените цифрата е около 120 000. В същото време в Украйна се провежда наказателна мобилизация, а авторитарният руски режим дори не е затворил границата за пътуване (очевидно същите тези авторитарни „ограничения“ помагат на руснаците да бъдат повече). лоялен). О, да, „младата демокрация“ също „сложи конституцията на пауза“ и лиши собствените си граждани от куп свободи. Но не бъркайте авторитаризма в Русия, а свободата и демокрацията в Украйна, хаха
  • 11 Зеленский

    13 5 Отговор
    Благодарейки на съюзниците за боеприпасите в четвъртък, Володимир Зеленски каза: „Очакваме те да пристигнат възможно най-скоро, за да могат да бъдат спасени колкото се може повече животи.“ Без коментари!

    Коментиран от #12

  • 12 Аман

    10 8 Отговор

    До коментар #11 от "Зеленский":

    И на тебе самия ти е ясно, че спасените животи са тези на украинците, а това се постига с унищожение на едни варвари.
  • 13 Само дето не са никакви опозиционни

    9 9 Отговор
    Политици а чужди агенти ,и са направили добро на хората че са изчезнали безследно
  • 14 Поп Грую

    7 3 Отговор
    Нашият мъдър народ е казал - Вързан поп - мирно село.

    Коментиран от #18

  • 15 Това

    5 1 Отговор
    не е новина, а ежедневие.
  • 16 Нашите копейки

    5 4 Отговор
    лесно биха станали опозиционери в Москва. Защото не си знаят мярка на устите и са неграмотни. Ще понечат да напишат дитирамби за Путин, ще употребят някоя дума, на която не разбират значението или ще прекалят с хвалбите (което се приема за подигравка) и айдеее! отиде коня у ряката!, айдее! разстрел и след разстрела червей! Ама те си знаят и затова си натискат парцалите тука.
  • 17 Опущений

    2 1 Отговор
    Урките в зоната го учат на патриотизъм.
  • 18 Ми вържи Путин,

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Поп Грую":

    да те видя.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БАРС

    5 2 Отговор
    АБЕ НЕ СЕ ЛИ УМОРИХТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО РАША..НЕЩО МИ СЕ ЩЕ ДА ПОПИТАМ .ЗАЩО В САЩ И АНГЛИЯ НЯМА ОПОЗИЦИЯ НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯТЕ.НИМА ТАМ ВСИЧКО Е ПО МЕД И МАСЛО А ИНАЧЕ МНОГО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ЧУЖДИ ОПОЗИЦИИ.ДА СТЕ ВИДЯЛИ ОПОЗИЦИЯ ДА СЕ БОНТУВА В АМЕРИКА НЯМА И ДА ВИДИТЕ ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ГИ ФИНАНСИРА ДЖОРШ СОРОС НИКОГА НЯМА ДА ТЪРСИ БУНТОВЕ В АМЕРИКА ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА СИ ВЪРНЕ ОБРАТНО ПАРИТЕ ПОД ПРОЦЕНТ.А ВИЖТЕ В УКРАИНА НАМЕРИ СЛАБОТО МЕСТО И РЕЗУЛТАТ КРЕДИТИ И НИКАКВИ ПОМОЩИ НЯМА ЗА УКРАИНА ТОВА СА КРЕДИТИ.СЕГА РАЗБУНТВАХА ВЕНЕЦУЕЛА ЗАЩОТО ОЩЕ ЧАВЕС ГИ ИЗРИТА САЩ ОТ НЕФТА А СЕГА ИСКАТ ДА СИ ВЪРНАТ ДОБИВИТЕ ,ТА И Т.Н.САМО ВИЖТЕ КЪДЕТО ИМА БУНТОВЕ В БИВШИЯТ СОЦ ЛАГЕР ВЕЧНО ИМА БОНТУВАЩА ОПУЗИЦИЯ ДАЖЕ НЕ ОСТАВЯТ И ТИЯ ДЕТО ЗАКОННО СА ИЗБРАНИ ДА ПО РАБОТЯТ.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Раша не се ли умори да напада чуждата

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "БАРС":

    държава? Смени си въпроса. Този е неадекватен.
  • 22 Намали пиенето,

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "БАРС":

    БАРС, нищо не ти се разбира.
  • 23 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ДА СА В НЕИЗВЕСТНОСТ --ЗНАЕ СЕ : --НА КОСЪМ СА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания