26 Септември, 2024 21:01 1 951 37

Те не искат мирна България, а война на всеки срещу всеки

  • евгений дайнов-
  • джентълмен-
  • българия-
  • политика-
  • партии

Джентълмените в парламента са малко. Другите ги нападат по коридорите, овикват ги, за да направят невъзможен цивилизования начин на живот.

Те не искат мирна България, а война на всеки срещу всеки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Не щеш ли, думата "джентълмен" навлезе на политическата арена. Мине се, не мине някакво време и слушаме за "джентълменски споразумения" и дори за "джентълменски писма".

Това важно ли е? Важно е и дори – много важно. Ако се вгледаме в понятието "джентълмен" (gentleman, gentil’homme) ще можем да отличим онези неща, които отделят цивилизоваността от варварството. И да оценим риска от хлътване във варварство, което днес носят онези дивашки нрави, налагани от водещите политици на партии като "Новото начало", ИТН, ГЕРБ и "Възраждане". Те всеки ден потъпкват джентълменството с цел именно да направят невъзможен цивилизования начин на живот.

Историята на "джентълмен"

Живеем в свят, оформил се в началото на 19-ти век, когато английското понятие gentleman престава да е същото като френското gentil’homme, от което произлиза. И в двата случая първоначалното значение, както се оформя към края на Средновековието, е нещо като "дребен аристократ, земевладелец, с правото да има семеен герб и да носи сабя на публични места". Ще рече: раждаш се джентълмен и не можеш да станеш такъв, ако си роден сред простолюдието.

Във Франция, тази сегрегация се втвърдява с времето и води до онзи възмутителен отказ на gentil’hommes да плащат данъци (плаща само простолюдието), който дава като резултат Френската революция, отмяната на аристократичната йерархия и кървавото управление на същото това простолюдие. При англичаните обаче още от 17 век започва да си пробива път убеждението, че човек може да е джентълмен не само по рождение, но и "по поведение". Именно това убеждение е закодирано в известната реплика на крал Джеймс Втори, който отговорил на една придворна дама, желаеща той да направи сина ѝ джентълмен, така: "Аз мога да го направя аристократ; но дори самият Бог не може от него да направи джентълмен".

В началото на 19 век концепцията за "джентълмен по рождение" вече доминира в обществените нрави. Тя отваря пред всеки перспективата да се придвижи нагоре, към статута на gentleman by conduct независимо от това къде и какъв се е родил. Тази перспектива за личностно израстване ликвидира в Англия, за разлика от другите европейски страни, необходимостта от напредък на обществото чрез революции, метежи и други резки движения.

Освен че предотвратява тежки социални сътресения, концепцията за "джентълмен по поведение" поставя основите на онзи цивилизован начин на живот, в който имаме историческия късмет да живеем днес. Причината е колкото очевидна, толкова и подценявана: джентълменското поведение укротява дивите нрави, инак характерни за човеците; и прави възможно те да живеят заедно в мир, а не в постоянен конфликт. Само джентълменското поведение, покрило цялото общество, прави възможно цивилизованото живеене и постигането на общи цели за общото благо.

Имаме достатъчно на брой авторитетни описания на джентълмена, за да можем да си представим как се случва това.

Така например в осмото издание на Британската енциклопедия (1856 г.) четем, че "званието джентълмен може да бъде присъдено на всеки, чиито маниери са израз на определен обем изисканост, деликатност и интелигентност". Джентълменът, продължава изданието, се отнася към другите учтиво и уважително, не се възползва от техните слабости и не ги насилва да правят нещо, което те не искат.

Най-общо казано, както пише през 1852 година английският католически кардинал Джон Нюман, в поведението на джентълмена "виждаме онази мекота и онази женствена чувственост, които са отличителните белези на цивилизацията". Образът на цивилизацията не е някакъв полугол мускулест тип, гледащ заплашително света под страшно свъсени вежди. Цивилизацията – това е мек и изискан човек, неповишаващ глас, неспособен да обижда и имащ незаплашителни, изискани маниери.

Цивилизацията – това не е Арнолд Шварценегер, размахващ меч в ролята си на Конан варварина. Цивилизацията е Оскар Уайлд, седнал зад бюро и съчиняващ стихове, облечен за вечеря. С първия не можеш заедно да градиш мирен и удобен живот; с втория – можеш. Затова кардинал Нюман оприличава джентълмена на "удобно кресло или топло огнище, които разпръскват студа и умората". Основната цел на джентълмена е "да направи така, че всички да се чувстват спокойни и у дома си".

България и не-джентълмените в парламента

В сегашния, както и в предишните български парламенти, мнозинството депутати не са джентълмени. Най-последното нещо, което биха искали да постигнат, е да разпръскват около себе си мекота, спокойствие и изисканост. Напротив, те са се посветили да правят онова, което според достойния кардинал правят не-джентълмените: "да сътрисат или нараняват умовете на хората около себе си, да произвеждат сблъсъци и спорове без всякакви задръжки, да разпространяват подозрение, отчаяние и обида".

В българския парламент представителите на анти-джентълменското мнозинство нападат своите колеги джентълмени по коридорите, обиждат ги, храчат по тях, овикват ги, не им дават думата. И най-вече правят нещо толкова отвратително, че то дори не е споменато от големите умове, писали за джентълменството: те лъжат. Подменят истината със собствени измишльотини, имащи за цел – да, познахте, да генерират подозрение, отчаяние и обида. Най-видимите джентълмени в Народното събрание, като например Манол Пейков, са подложени на терор от страна на не-джентълмените, проявяващи дивашко и варварско поведение.

Това поведение се разгръща на арената на политиката и следователно неговата цел е политическа. Не е трудно да се види каква е тя: да бъде направен невъзможен цивилизованият начин на живот и вместо мир и развитие да настъпи война на всеки срещу всеки; а в калабалъка, сред ударите, лъжите и псувните България да бъде отцепена от редиците на цивилизованите народи и да бъде преместена при варварите от дивата евразийска степ, където властват насилието, смъртта, нищетата и злобата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    43 11 Отговор
    Мамооо..... алкохолната абстиненция до каква словесна логорея води !!!
  • 2 Гост

    39 6 Отговор
    Много смешно става, когато някой прустунгер почне да се обляга на термини, като "джентълмен".

    Коментиран от #13

  • 3 морски

    19 7 Отговор
    И най важно се псуват като каруцари като политици са пълна нула!!!!!!!
  • 4 Гост

    31 4 Отговор
    Джентълмен - джентъл (нежен) + мен (мъж) = нежен мъж -> Споразумение между нежни мъже ;) Подписва се с перо, от костюм за прайдЪ.
  • 5 обективен

    22 6 Отговор
    Джентълмен - мафиот . Та това е определението за нашите цървули-ПОЛИТИЦИ!
  • 6 ТаУмВзе

    29 5 Отговор
    Интересно е във контекст са тия обяснения и пояснения де. Щото аз съм Сигурен, че Дай Нов грант не е Соросоидче Изобще! То е Жентълмен, който много иска да е Нещо друго, но не и Българин. Което е нормална шизофрения за последните 30 годинки Преход от Нищото към Нищото!

    Коментиран от #27

  • 7 Гост

    16 2 Отговор
    Г0г и Маг0г са пазителите на Л0нд0н. Подобна нация няма право да ми говори за джентълменство.
  • 8 Точен

    26 9 Отговор
    Яд го е Дайнов, че Възраждане изпреварва ПП/ДБ и се прави на джентълмен, като употребява вулгаризми и цинизми.

    Коментиран от #30

  • 9 Гост

    17 3 Отговор
    Селинджърът ти казва право в очите, че си 0трепка, като изобщо не се съобразява с това, че те излага пред околните.
    Джентълменът ти се мазни пред околните, а зад гърба ти говори всякакви мер30сти за теб.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    22 1 Отговор
    Напреднала и развита България би имала високи доходи и не би купувала старите коли на джентълмените.
    Не би бягала по чужбините, за да работи евтино всякаква работа.
    Не би пр0с титуирала.
    Не би въртяла алк0х0лен тури3ъм.
    Не би отдавала природни богатства на концесия.
    Джентълмените нямат никаквъ интерес, от ра3вита и напреднала България.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Говорех за политикантите, сремящи се да се доберат до властта с всякакви средства, дори и с жентлеменски споразумения.
  • 14 нашия

    9 0 Отговор
    а ти седиш и не пропускаш да наливаш масло в този огън....
  • 15 Струва ми се че....

    4 9 Отговор
    В НС джентълмени има, например Цончо, един такъв мек, разпръскващ топлина и любов, и м@....й...му.....няк@ тошку, един такъв дребничък и той разпръскващ топлина и спокойствие, кючука и той, мазен и закръглен и излъчващ топлина, ама спокойствие вече не, а Шиши си е направо бесен варварин, хун, дето мине всичко срива и руши и мачка като носорог.
  • 16 СЛОНА

    13 1 Отговор
    ШАРЛАТАНСКО Е КОГАТО ДУМАТА ДЖЕНТЪЛМЕН СЕ ИЗПОЛЗВА ВМЕСТО ДУМАТА ДЖЕНДЪР!!!...???
    ЗАТОВА УДАРИ ДНЕС ПОСЛЕДНИЯ ЗВЪНЕЦЕЦЕЦ!!!
  • 17 Милен

    20 2 Отговор
    Смях в залата, провъзгласеният от другарят Дайнов най-виден джентълмен обиждаше от трибуната на парламата свои колеги, и това бил признак на висша форма на джентълменство. Да не приказваме за обидите дето ги сипе и другарят Дайнов във всяко свое слово блудство, това сигурно е сигурен знак за джентълменство.
  • 18 Докато се Боричкат!

    11 1 Отговор
    Докато се Боричкат! По -Лесно се Краде!
  • 19 12340

    10 1 Отговор
    "... Цивилизацията – това не е Арнолд Шварценегер, размахващ меч в ролята си на Конан варварина. Цивилизацията е Оскар Уайлд, седнал зад бюро и съчиняващ стихове, облечен за вечеря...."
    ... Голема тъпня! :))
  • 20 пак този

    8 1 Отговор
    Нека се ядът псетата!
  • 21 Илиев

    10 2 Отговор
    Наздраве, евГЕНИЙ!!! Комуне от село Миндя си ми ти....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Порно

    9 1 Отговор
    Манол Пейков - джентълмен? Въх, въх мали майко

    Коментиран от #31

  • 25 Не моа а повярвам

    9 0 Отговор
    Тоя в момента е или трезвен, или пиян до козирката. В текста не е споменал нито веднъж Путин,Русия, комунистите..

    Коментиран от #33

  • 26 Хахахахахахаха

    6 0 Отговор
    Не я четох тая джибра.....
    Поне се е подписал този път.
  • 27 "ДайНов грант"

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Бате , брава!!! С твое разрешение ,ще го ползвам.
  • 28 !!!?

    5 1 Отговор
    Джентълмени в Парламента !!!?

  • 29 Оффф

    5 2 Отговор
    Точно пък този седнал да пише за обноски и възпитание.
  • 30 Леон

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Точен":

    Прав Сте Господине Толкова му е Културата на Този Руски Зет
  • 31 Мани , мани!

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Порно":

    Че ми е роднина!
  • 32 хххх

    4 0 Отговор
    Дайнов, ръсиш глупости! Не е проблемът изобщо в Парламента, ама си прекалено тп да го разбереш или просто заблужадаваш публиката.
  • 33 напротив

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Не моа а повярвам":

    "варварите от дивата евразийска степ"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хаха

    3 2 Отговор
    Ако страдахме от деменция щяхме да повярваме на тази статия.Да ама не.Още помним от коя партия показваха средни пръсти и дърпаха вратовръзките.От ПеПето са всичко друго,но не и джентълмени.В статията обвинявате всички други в техните грехове.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Уса

    0 0 Отговор
    Тези дето се кланят на сорос са наследници на онези дето са се кланяли на турците