19 Юли, 2024 06:01 3 905 37

Къде в Германия се живее най-добре

  • германия-
  • кемниц-
  • улм-
  • градове-
  • берлин-
  • хамбург-
  • кьолн-
  • германци

Рейтингът е съставен на базата на 28 индикатора

Къде в Германия се живее най-добре - 1
Снимка: Shutterstock, град Улм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много от чужденците, пристигащи в Германия, обичайно смятат, че е най-добре да се живее и работи в големите градове и на първо място в Берлин. Но те очевидно не отчитат един доста важен факт - във федералната държава Германия комфортни условия за живот и възможности за кариерно развитие осигуряват съвсем не само мегаполисите. Това се потвърждава и от последната класация на качеството на живота в германските градове, направена от швейцарския аналитичен център Prognos.

Рейтингът е съставен на базата на 28 индикатора, които включват социалните условия (например нивата на наемите и наличието на места в детските градини), пазара на труда, екологията, цифровизацията и мобилността (за която се имат предвид и интензивността на обществения транспорт, и броят на катастрофите със смъртен изход). Класацията дава оценка не само на сегашното състояние на нещата, но и на динамиката на развитие на населените места през последните години.

Най-добрите и най-лошите градове в Германия

След обобщение на индикаторите, учените стигат до следните изводи: много градове с население до 200 000 души осигуряват високо качество на живота и затова са във върха на класацията, същевременно от четирите милионни града в Германия добре са се представили само два. Първите пет отличника са Улм, Мюнхен, Инголщат, Ерланген и Регенсбург - градове, които са основно в Бавария.

Берлин е заел седмото място, а другите два милионни града в Германия - Хамбург и Кьолн - са на 19-о и 46-а място. На последното 71-а място е Оберхаузен и изобщо в дъното на класацията са все градове от провинция Северен Рейн-Вестфалия.

По динамика на развитието Източна Германия се представя по-добре - седем от първите десет града в този списък са на територията на бившата ГДР - заради по-ниските наеми, големия брой места в детските градини и прираста на населението.

Шампионите Кемниц и Улм

Истинска изненада за авторите на проучването и за неговите поръчители от "Ханделсблат" се оказва попадането на Кемниц (бившият Карлмарксщат) сред лидерите по динамично развитие и десетте най-комфортни града в Германия. Икономическото издание помества и репортаж оттам под заглавието "Този град учудва цялата останала Германия".

Градът с население от 250 000 души никога не е бил смятан за особено привлекателен, но сега там бързо растат заплатите, наемите остават ниски, има множество високотехнологични фирми, няма проблеми с получаването на място в детската градина, а големият технически университет привлича студенти.

Що се отнася до победителя в рейтинга Улм, този средновековен град на Дунава има 130 000 жители, известен е с катедралата си, която е най-високата в света, както и с това, че е родно място на Алберт Айнщайн.

"Ханделсблат" обяснява неговото първо място така: "Благодарение на някои умни решения през последните години той се превърна от западащ промишлен град в център на високите технологии и медицината". Почти никъде другаде в Германия няма толкова много лекари на глава от населението, изтъква вестникът. Населението расте, включително заради университета и възникващите около него стартапи, като при това цените на жилищата все още са по джоба на хората благодарение на някои действия на местните власти.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейката

    22 15 Отговор
    Хайде стига с тази Германия. Тук е по добре. Имаме закон и ред. Нв се краде. Всеки помага на асвки. Заплатите са високи, а цените ниски. Тези дето бягат на ьапад са платени от посолствата предатели.

    Коментиран от #15

  • 2 Ггг

    6 4 Отговор
    Мюнхен
  • 3 Ний ша Ва упрайм

    12 13 Отговор
    държавата гори и Народа се гърчи и изнемогва тия за ко си мислат!? Идиоти
  • 4 Дойче

    17 12 Отговор
    Не е тва което беше ще става все по зле
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фен

    13 4 Отговор
    Ми не е коректно поставен въпросът. По-добре, за кой? За тези с немски фамилии, или за тези с арабски?
  • 8 Програмист

    24 3 Отговор
    На мен ми харесва Щутгарт и околните градчета. Природата е уникална и има много планини наоколо, гледките също. Климатът е подобен на нашия, но летата са с по-човешки температури. Миналата година тревата беше изцяло зелена дори и през септември. Хората са гостоприемни и са спокойни, транспортът е добре уреден. Общо взето това е Швабско, но условията за живеене са повече от добри...

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Факт

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Програмист":

    Има къде къде по добри места за живеене от немският коптор с мижавите си 358к кв км площ колкото Полша.

    Коментиран от #11

  • 10 Отговор

    6 4 Отговор
    Вече никъде. Тия плъзнаха навсякъде.
  • 11 Програмист

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Това не го разбрах. Подобно на България територията на Германия е много разнообразна. На Север има две морета, в Централна Германия релефът е хълмист, на Юг е планински. Природата е много запазена, манталитетът на хората също се различава по региони. Прави ми впечатление, че колелетата си стоят пред блоковете, нарисуваните велоалеи са много и се поддържат и не са в конфликт с пешеходците зони. В града масово ограничението за коли и 30 км/ч. В неделя нищо не работи и вдигането на шум е забранено, както и вечер след 22 ч. Незнам кое ти е коптор, ако е Германия какво да кажем за други места? Нидерландия например е на още по-малка територия, но там градовете приличат буквално на ботанически градини. Всичко това идва от хората, с които живееш и от теб самия!

    Коментиран от #12

  • 12 Факт

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Програмист":

    А ми с мижави 358к кв км за какво разнообразие кеф и тн можем да говорим. Малка площ малки възможности.Нищо впечатляващо че да го превъзнасяме чак толкова.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дейвид

    18 1 Отговор
    В Германия, както и във всички развити европейски държави, столиците и т.нар. милионни градове се напълника с всякаква измет. Това принуди белите хора да се изтеглят в по-малите населени места и оттам и факта, че тези места се превръщат в много добри места за живеене. Аз мога да добавя и Пасау - малко градче на Дунав с компактно бяло население - много културно и приятно място.
  • 15 Некъпан джендър евроатлантик

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Копейката":

    Прав си, откакто влязохме в ЕС всички сме щастливи и никой не напуска България:)
    Да не говорим, че Германистан вече е ислямска република, но е като държава от третия свят в сравнение с Дубай:)

    Коментиран от #21

  • 16 тц тц

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "Програмист":

    Говориш неща отпреди 10 години. В момента Щутгарт е кочина, по пътищата е дупка до дупка, хората едвам свързват двата края и са изнервени, заведенията са празни, от месеци насам има ежедневни протести заради фалита на Мерцедес, а пък в Берлин е в пъти по зле. Всеки пети германец като се пенсионира веднага напуска страната, част от тях заживяват в български села.

    Коментиран от #19

  • 17 Българин

    15 5 Отговор
    На много места. Всъщност , в Германия почти навсякъде се живее сравнително добре, стига да не си с балкански манталитет и да си мислиш, че където и да отидеш можеш да си показваш магариите.

    Хората са супер дискретни, гледат си работата и живота, не ти пречат ако имаш някакви идеи и амбиции и всичко е сравнително добре организирано.

    Коментиран от #22, #36

  • 18 Истината

    5 17 Отговор
    Къде в Германия се живее добре - в дома на световна крадла №1 Урсула, всички останали, в т.ч. и Шолц живеят по зле и от африканците - заради икономии се къпят веднъж месечно и не ползват климатици, а пържолите ги замениха с насекоми:))) Върха на германската мизерия е, че от този месец вече глобяват и ако си пуснал климатика в колата си:)))

    Коментиран от #20

  • 19 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "тц тц":

    Верно ли?

    И ти кога за последен път живя в Щутгарт?

    Коментиран от #33

  • 20 Мдаа

    11 4 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Колко са неграмотни руските петоколонници, не е истина.
  • 21 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Некъпан джендър евроатлантик":

    "Прав си, откакто влязохме в ЕС всички сме щастливи и никой не напуска България"

    Откакто влязохме в ЕС, много напускат и много се връщат.

    Преди да влезем в ЕС адски много само напускаха.

    Схващаш ли?

    Коментиран от #26

  • 22 Любопитен

    7 11 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Тъй като в Германия вече над 50% са от Близкия изток, Турция и Африка с какъв манталитет трябва да сме - с ислямски ли?

    Коментиран от #23

  • 23 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Любопитен":

    "Тъй като в Германия вече над 50% са от Близкия изток, Турция и Африка"

    Когато започваш с лъжа, няма смисъл да се обръща внимание на останалото.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мара

    9 9 Отговор
    Германия приключи с прекрасният живот, там се строят укрития за богаташите при ядрена война, цените вървят на горе, закриват се предприятия, но Шоулц малумният ще прехвърля на територията на страната още и още натовски войски и бази!!! Спрете фашиските внуци Урсула, Шоулц, Борел , списъка е дълъг , да не изброявам българите фашисти!
  • 26 Хетеросексуален Българин

    14 8 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    По Живково време бяхме 9 милиона, сега по време на демокрацията нямаме и 6 милиона!
    1/3 от населението се изнесе и не се върна защото демокрацията е прекрасна, а ЕС е най, най, най...
    При лошия социализъм имахме ръст на населението, сега имаме отрицателен прираст заради супер живота, който водим и скъпичкото, но невероятно здравеопазване с търгаши вместо доктори.
    За страхотния демократичен живот, който водим сега допринася и ГМО-то, което ядем, може да няма вкус и мирис, но не се разваля никога.
    Схващаш ли...иронията?

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #26 от "Хетеросексуален Българин":

    "По Живково време бяхме 9 милиона, сега по време на демокрацията нямаме и 6 милиона!"

    Когато започнеш с лъжа на останалото няма нужда да се обръща внимание.

    Коментиран от #28, #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Няма вече добри градове

    7 9 Отговор
    за живеене в бундес арабик републик
    мнението на бамбуците нее важно що не питате местните ако са останали такива
  • 30 Без коментар

    11 6 Отговор
    Щом емблемата на Германия - Мерцедес е пред фалит и разпродава представителствата си е ясно докъде са го докарали. И не друг, а Китай почна да ги изкупува.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анонимен

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Аз живях в Щутгарт до неотдавна. Градът е силно надценен - мръсен въздух през зимата, високи наеми, много чужденци от Турция и Близкия Изток, висока престъпност. Хората са също толкова озлобени като в София. Единственото положително за Щутгарт е зеленината.
  • 34 НАЙ - ДОБРЕ НАШИТЕ КРАДЦИ БИХА ЖИВЕЛИ

    1 2 Отговор
    В АУШВИЦ , АМА АКО И УКРАИНЦИТЕ СА ТАМ - ДА ГИ НАГЛЕЖДАТ !
  • 35 безпартиен

    3 0 Отговор
    Какви германци и каква Германия? Истинските германци и истинската Германия свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 36 Неинформиран

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Силни думи ама неверни! Стига само като чужденец да си малко успял, не преуспял и нещата изглеждат коренно различни! Веднага както и в България се шушука този прави някакви черни сделки! Достатъчно е да не караш мерцедес или порше като успял. Италианска или британска спортна кола ти руинират имиджа на успял! И по ясно следвал съм физика и имам инженерно бюро за инженерингови консултации с повече от 20 патента! Просто личен опит!
  • 37 Не е лъжа

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Погледни статистиката! 3 милиона не са починали, а просто са се преместили на друга територия и в България сега са 6 милиона! Не знам какво образование имаш, но прилича на основно завършено! Тука не е форум На ППДБ или ГЕРП с БСП