22 Юли, 2024 07:44 5 515 53

Дюнерът може да изчезне от Германия?

  • германия-
  • дюнер-
  • месо-
  • турция-
  • ес-
  • храна-
  • традиционен специалитет-
  • ястие-
  • германци

В Германия са възмутени, защото дюнерът вече е почти германско национално ястие

Дюнерът може да изчезне от Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Месото е най-важно: то трябва да е агнешко или от теле на не повече от 16 месеца. Друго месо не може да бъде използвано за дюнер. Такова е настояването на Турската федерация по дюнерите. Тя е внесла искане в ЕС дюнерът да бъде защитен като "традиционен специалитет", което засяга не само месото, но и мариноването, нанизването му на шиша, както и точно определеното време за печене, информира германската обществена телевизия АРД.

Има и точни указания как трябва да бъде отрязано месото от шиша – отгоре надолу, на ивици от два до пет милиметра, със специален нож за дюнер с дължина от около 55 сантиметра. По отношение на другите съставки – хляба, соса и салатата – ограничения няма.

Изискванията са много детайлни

Ако внесената заявка бъде удовлетворена, дюнерът ще влезе в една и съща категория с италианската моцарела или шунката серано – те са сред 90 защитени до момента от ЕС "гарантирано традиционни храни". Оттам следва, че те могат да се произвеждат и продават под съответното име само съгласно критериите, които са били утвърдени от ЕС по искане на заявителя.

Продавачите на дюнер в ЕС ще трябва в бъдеще да се съобразяват с тези критерии. А това или ще доведе до повишаване на цената, или ще се наложи промяна на името, посочва АРД.

Дали в бъдеще дюнерът ще се казва "въртящ се шиш"?

Може да се стигне дотам, че досегашните дюнерджийници в бъдеще да се казват "заведения за въртящи се шишове", ако искането от Турция се увенчае с успех, прогнозира германската обществено-правна медия. "Оттам нататък ще се наложи дюнерите да бъдат наричани другояче, ще се стигне до липса на прозрачност, трудности при разграничаването и правна несигурност", предполагат от Германския съюз на хотелиерите и ресторантьорите.

Поради това оттам смятат, че актуалната инициатива от Турция е само във вреда на клиентите. "Тъй като във внесеното искане не става дума изрично за стандартите за качество, а за това какво се разбира в Германия под дюнер."

А в това отношение стандартите за качество в Германия са фиксирани в разпоредба още от 1992 година: тя предвижда делът на каймата в дюнерите да е максимум 60 процента. Пилешките дюнери изобщо не се споменават, макар междувременно да са широко разпространени.

Германия - центърът на дюнера в Европа

Дружеството на турските производители на дюнер в Европа със седалище в Берлин също се отнася по-скоро скептично към новите правила за защита, но засега се въздържа от официално изявление, пише АРД.

По данни на това дружество в Германия браншът има 2,4 милиарда евро оборот годишно, а в Европа като цяло – 3,5 милиарда. Експертката по защитата на потребителите Ана Кавацини, представителка на Зелените в Европарламента, смята, че в момента в обществения дебат има твърде голяма съпротива. "И това, че и много организации вече са изразили мнението си, ще окаже влияние."

Германската обществено-правна медия припомня тук обаче, че има и други хранителни продукти от държави извън ЕС, които са защитени в Европа като традиционен специалитет – например морската сол от Гвинея и турското кафе.

Много спорове във връзка с произхода

Федералната служба за селско стопанство и прехрана вече е отправила десет "обосновани възражения" от Германия срещу вписването на дюнера като гарантирано традиционен специалитет. Тези възражения ще бъдат предадени на Европейската комисия до 24 юли, пише АРД.

След това комисията ще започне консултативна процедура, която за период от шест месеца трябва да доведе до решение. Това едва ли ще е лесно, смята евродепутатката Марион Валсман: "Именно при дюнера има много спорове относно неговия произход. Така че не е ясно кой би трябвало да получи правата за интелектуална собственост". В крайна сметка Европейската комисия е тази, която трябва да вземе окончателното решение, включително на базата на препоръката на Европейската агенция за интелектуална собственост.

Валсман казва пред АРД, че е "много трудно въобразимо дюнерът да получи защитен статут на гарантирано традиционен специалитет, какъвто е например случаят с неаполитанската пица". Защото макар корените на дюнера да са в Турция, той става популярен благодарение на турските мигранти в Германия – и в различните си варианти почти се е превърнал в германско национално блюдо.

Катрин Шмид (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    71 19 Отговор
    Турците превзеха Германия.
  • 2 питахте ли талибаните за това?

    58 14 Отговор
    няма как да стане ! жителите на германия (мнозинството вече) няма да си оставят народното ястие…
  • 3 Гост

    24 7 Отговор
    Нищо, ще надуват кебап...
  • 4 УРСУЛ

    71 15 Отговор
    В Германия скоро ще отменят немския като официален език.
  • 5 Терзиев

    35 40 Отговор
    А дано и от България се разкара това циганско ядене

    Коментиран от #11, #33, #49

  • 6 При

    12 14 Отговор
    три милиона турци в Германия ?!

    Коментиран от #10, #45

  • 7 Викаш значи

    20 2 Отговор
    и на коча тия дето се клатят ще паднат или няма а?
  • 8 освен дюнера

    30 12 Отговор
    И немските коли са турска изработка,затова и качеството им е такова.
  • 9 Казах ли ви

    26 8 Отговор
    че в Германия има големи проблеми за решаване?

    Браво на Дойче Веле, че не си мълчи!

    Коментиран от #23, #47

  • 10 по точно

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "При":

    Най-малко 12 милиона са мюсулманите там

    Коментиран от #17

  • 11 ШиВачев

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Терзиев":

    питай "ромляните"! и ромляците..............
  • 12 Злобното Джуджи

    35 14 Отговор
    Агнешкото и телешкото могат спокойно да се заменят със свинско, пилешко или кълцана наденица и да се добави кашкавал, сирене и яйце.
    Умрел съм баш за смрадливото им агнешко ))))

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цецу Сансьорния

    18 2 Отговор
    Ех Германстан...се гайлета ни харизваш....
  • 15 Тираджия

    42 2 Отговор
    В Турция съм ял дюнер, там ползват най-хубавото месо и не слагат този чеснов бял сос , като нашите сирийци. Само не ми харесва зеленото растение вътре (не знам какво е). В Германия донер кебапа също е с качествено месо, само в България ползват лошо качество месо от мускули и други.

    Коментиран от #29, #48

  • 16 Тираджия

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Арабите правят шаварма. Подобно на дюнера.

    Коментиран от #30, #34

  • 17 Тони

    30 1 Отговор

    До коментар #10 от "по точно":

    По скоро са над 20 милиона . Който е ходил там знае че немците са вече малцинство.
  • 18 реру

    25 4 Отговор
    "Дюнерът може да изчезне от Германия?"


    От РФ няма опасност да изчезне, защото McDonalds вече масово е заменен с Шаурма...

  • 19 Приеха ЕС в Азия

    27 9 Отговор
    Дюнера е национално ястие на Европа, Мохамед и най използваното име . Църкви не се строят , но джамии да. Къде е ЕС той се е преместил в Азия.
  • 20 Урсула

    22 10 Отговор

    До коментар #12 от "Злобното Джуджи":

    свинско, пилешко или кълцана наденица..абе аз казах ли ви, че всички в ЕС вече ядете само насекоми!!!
  • 21 Хахаха

    18 8 Отговор
    По вероятно е германците да изчезнат от Германистан:)
  • 22 Калпазанин

    18 15 Отговор
    И отново псалмите на ДЗ , първо да ви поясня че в германистан месото след 6 месеца се води био боклук, второ дюнера няма как да изчезне като е в пъти по здравословен от гмо макдоналдсите които идват от обора и не се знае колко годишно е, и дали изобщо е месо апропо точно затова нормалните предпочитат дюнер от биг маците, и не на последно място няма нищо за чудене след като по продажби дюнерите ги удрят здраво, ама нали е веврйщеска корпорация досущ КАТО въздесъщото ДЗ трябва да се манипулира здравословното и нормалното и да се рекламира помията която и кучетата и котките не ядът
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Като гледам

    22 8 Отговор
    По вероятно е дюнера да остане а германия да изчезне
  • 25 в германия имат хамбургери

    3 3 Отговор
    с месо , кюфте , марула , хляб, пържени картофи , лютеница и чадър сирене . 25 евро . дюнера е 17 евро и повече го харесват . огромните кланници снабдяват с говеждо , свинско и пилешко . мазнотията е на мода .
  • 26 Ха сега де...

    5 7 Отговор
    Дюнера си е арабска технология, какви претенции има Турция след като също е го заимствала, а не го е внедрила? Първо да го патентоват, а тогава да имат претенции. Само, че тогава и арабите ще скочат. Всеки започна да измисля правила за каквото му дойде на ум, само и само да изнудва населението с дивотиите си.
  • 27 Германистан на три минарета

    13 3 Отговор
    Дьонерланд!
  • 28 любител

    8 0 Отговор
    от ден на ден само простотии то е хубаво да се защитава агнешкото и младото телешко но кой гарантире че на шиша не е прабабата на агнето или някоя умряла крава след като са били цял ден в марината. ингилизите са разрешили използване на изкуствено месо уж само за животни но засега а после и за тъпия народ.
  • 29 Ко речи?

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тираджия":

    И тук, ако поискаш, няма да ти сложат бял чеснов сос, а жълт с майонеза.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жжжжж

    5 2 Отговор
    Да затворят дюнерджиите само за един месец . Тогава да видим дюнера какво е
  • 33 Жжжжж

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Терзиев":

    А тези "цигански ядения"са в твоята кухня от 600 години насам. Като изключиш свинското ,всичко друго е турска кухня
  • 34 Иван Иванов

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тираджия":

    В руските кавказки републики, където населението е предимно мюсулманско, това ястие се нарича шаурма. В северните части на Русия е шашлъйк.

    Коментиран от #50

  • 35 Пилотът Гошу

    14 4 Отговор
    Турската федерация по дюнерите няма никаква тежест в ЕС, тъй че ще пият една студена вода, може и айрян …
  • 36 Няма, няма да изчезне

    9 7 Отговор
    2051година, двама немски полицаи спират кола. Проверяват документите на шофьора и единия вика:
    - Гледай бе Мехмет, какво интересно име, Гюнтер!
    - Да бе Али, отде се е взел тоя?

    Коментиран от #39, #43

  • 37 Напротив

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Дюнера си е турско ястие ,както и кебаба само че по различно. Арабите също имат тяхна версия ,която е шаварма ,но шаварма на турски е чевирме и значи върти се или нещо което се върти т.е думата дюнер на турски има същото значение. В Германия дюнера е различен от този в Турция. В Германия и в други държави дюнера от турци и кюрди ,които живеят в самата държава с малко по различни съставки .
  • 38 От чужбина

    6 3 Отговор
    Това за патентоването... е като киселото мляко. Във Великобритания, а мисля и из Европа се продава като Гриик Стаил /Гръцки стил/. Локума също се продава като /Турски локум/. Сиренето, което е същото като българското се продава като "фета" или "Гриик фета". Реално самото сирене може и в България да се прави. Търси се, важно е да се спомене името на държавата. Така няма как дюнера да се казва "Арабски дюнер", защото самите араби са в/от много държави. Турция просто се възползва и изземва едно търговско име, място, пространство. После няма арабин да може да отвори дюнержийница и да сложи табелка "Арабски дюнер". Ще е принуден да сложи табелка " Туркиш дюнер". Не може киселото мляко да се продава с надпис "Български йогурт", според правилата, закона трябва да е "Гръцки стил йогурт". Аз лично съм против, ама ... По тази логика някой може да патентова и човешките имена и няма да може да си кръстите сина Иван. Ще трябва да си платите за това име на някой, дето се е сетил да го патентова.
    .

    Коментиран от #41

  • 39 От чужбина

    7 7 Отговор

    До коментар #36 от "Няма, няма да изчезне":

    Третата Световна война. Руската армия е обградила Берлин. От руските окопи: -Немецо, предай се!
    В берлинския окоп: -Хасане, от къде да им намерим сега немец?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дюнерът не е арабски

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "От чужбина":

    Началото му идва от турските яничари които нанизвали месо на огромни въртящи се шишове
  • 42 Листопад

    2 0 Отговор
    Дюнера с пилешко месо вече ще се казва Мюмюнер. В Гърция на дюнера с свинско месо му казват Гирос.
  • 43 Третата световна война

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Няма, няма да изчезне":

    Руснака стои пред райхстага и вика: Немецо, предай се! Вътре Али и Мехмед си говорят: Откъде да му намерим сега немец на тоя.
  • 44 Забравихме

    0 1 Отговор
    едно време ква гъзария беше да ядеш дюнер. И да носиш оригинални адидас-ки от Германия 🤣
  • 45 фикс

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "При":

    Според Statistisches Bundesamt (Федерална статистическа служба на Германия) през 2021 г. в Германия е имало 3,7 милиона души с турски произход и 1,4 милиона души с турско гражданство.
  • 46 ганю

    1 1 Отговор
    не може да се гарантира качеството на такова нещо
    не е цяло парче мръвка
    една лъжица катран цяла каца с мед разваля
    немското си е немско
  • 47 ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Казах ли ви":

    затова и концлагерите стоят я
    за всеки случай
  • 48 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тираджия":

    аромата на чесъна маскира този на опиума
    сигурно затова го слагат
  • 49 ганю

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Терзиев":

    арабско е
  • 50 ганю

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иван Иванов":

    шашлъйк това е шишче на скара по руски а не дюнер
  • 51 ПънкТуФънк

    1 0 Отговор
    На Истиклял на всяко кьоше наред с телето има и ТАВУК дюнер, а агнешкото е рядкост.... обаче пилето няма да го включат в рецептурата, така ли!?
  • 52 мишо

    2 0 Отговор
    Чакалите , хиените престъпните корумпирани св....не стоят и мислят как да разрушат всичко . Германия е решила всичките си проблеми , че остана името на дюнера или съдържанието ,че трябва да имат някакъв стандарт. Тези Гейо...вете заради стандартите при доматите -- големина , цвят, външен вид правилна и естатична и приятна форма и други задължителни външни черти принудиха производителите да ползват повече от 27 вида нитрати само в една от доматите и когото го оставите на открито може да стои и 3 месеца - нищо му няма ако ударите някой сигурно ще го нараните но най важното ,че Отговаря на ЕС стандарти .
  • 53 Ценителка

    0 0 Отговор
    На дюнерите най- обичам белия соссс със специфичен вкуссс. Само от надарени ориенталци е най-вкусния соссс
Новини по държави: