22 Юли, 2024 23:40 2 363 7

Колко харчат германците за рожден ден

  • германци-
  • рожден ден-
  • пари-
  • разходи-
  • германия-
  • родители-
  • дете-
  • деца-
  • възпитание-
  • подарък-
  • парти-
  • празненство

Очакванията към рождените дни на децата растат. И за това са виновни не само социалните мрежи, а и самите родители.

Колко харчат германците за рожден ден - 1
Снимка: Shutterstock

Домашно приготвени торти или пици у дома, посещение в McDonalds, традиционни игри - днешните детски партита може и да са много по-различни от това. Изискванията са вече много по-големи. За това отчасти са виновни самите родители - в желанието си да организират нещо специално и незабравимо, а понякога дори просто да надминат другите.

"Тази година похарчихме около 250 евро за футболното парти на сина ми. Резервирахме зала, поръчахме храна, донесохме собствени напитки, сладкиши и подготвихме подаръци за гостите. Миналата година дъщеря ми празнува вкъщи. Тя навърши четири години, дойдоха четирима приятели - храната и подаръците за децата струваха около 60 евро", разказва пред ДВ Ирина, майка на две деца от Бон. Разходите за рождените дни растат с възрастта на детето, добавя тя.

Пиратски партита, скачане на батут, рождени дни в басейна, детски курсове по готварство - в Германия родителите често са готови да отделят трицифрени суми, за да зарадват децата си и да изненадат гостите им. Някои от тях дори се обръщат за помощ към агенции за организиране на събития.

Рожден ден за 1700 евро?

Разходки с понита, фокусник, грим, декорации и торта в общ стил - Даниела Шрек от мюнхенската фирма Tollkids помага за реализирането и на най-необичайните идеи. Това е една от многото германски агенции за събития, които след увеселителните паркове, фермите и залите за катерене са открили нишата на детските партита и предлагат да превърнат детския рожден ден в незабравим. "Тези, които идват при нас, харчат средно 1700 евро", казва предприемачката в интервю за информационна агенция ДПА. Сред клиентите ѝ са лекари, собственици на фирми, актьори. Това са хора с добри заплати и натоварен работен график. Даниела Шрек организира пет партита месечно и вече е организирала и детско парти с петцифрен бюджет. "За много родители това вече е и въпрос на статус, на престиж", подчертава тя.

Габриеле Дафт, която изследва всекидневната култура в Института за етнология и история на Рейнската област в Бон, нарича детските рождени дни огледало на обществото. Уникалността на тези празненства е израз на индивидуалността, която е толкова ценена в съвременното германско общество, казва експертката пред "Виртшафтсвохе". Социалните медии също играят голяма роля. Публикациите със снимки от пищни детски партита вдигат летвата - и оказват още по-голям натиск върху родителите.

Психоложката Биргит Лангебартелс от Кьолн обяснява това, което нарича "драматизиране" на детските партита, с желанието на родителите да контролират развитието на детето си колкото се може повече и да направят всичко перфектно. Това води само до още по-голяма несигурност и постоянно търсене на нещо, с което да надминат себе си, което, както отбелязва психоложката, е особено очевидно при организирането на детски рожден ден. Проблемът възниква, когато всичко се развива по спирала и се създава порочен кръг, в който новите преживявания постоянно трябва да са по-силни от предишните, подчертава Биргит Лангебартелс във "Виртшафтсвохе".

Времето, прекарано заедно, е най-добрият подарък за детето

Професорът по педагогика в университета в Ридлинген Рюдигер Вилд е скептично настроен към тази тенденция. "Любовта и уважението не се изразяват в пари", казва той в интервю за ДПА. Той призовава родителите да подхождат спокойно към темата. Разбира се, детският рожден ден трябва да бъде незабравим, но можете да организирате много неща сами. Ученият и баща на две деца е убеден, че съвременните деца могат да се наслаждават на търсене на съкровище на открито или на съвместни занимания. Освен това, ако самите родители са креативни и отделят от собственото си време за организирането на най-важния празник на детето си, това допринася за по-близки и изпълнени с доверие отношения в семейството.

Колко да струва подаръкът?

Рюдигер Вилд също така препоръчва да бъдем умерени в избора на подаръци: човек, който е поканен на рожден ден, не бива да харчи повече от 10-20 евро за подарък.

Според ежедневните наблюдения на Лиза Фишер, която работи на ръководна позиция в магазин за играчки в Щутгарт, средно децата купуват подаръци за други деца за между 8 и 15 евро. Родителите харчат около сто евро за подаръци за собствените си деца. Тенденцията е за екологични и образователни играчки. Между другото, според проучванията прекарването на време заедно е по-важно за много хора, отколкото материалните подаръци. За по-големите деца понякога е по-добре да организирате пикник на поляната, отколкото да им подарите нов смартфон.

Автор: Лена Шмиц


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 3 Отговор
    Според финанси качество на Живот а в Бг как живеят пове„чето Хора
  • 2 Перла в короната на истинската бяла раса

    3 3 Отговор
    Германия не е такава, каквато трябва да бъде !
    Трябва да се оправи !

    Рожденните дни е редно да се празнуват , както рожденниците искат !
    Зависи според манталитета !
  • 3 Работодател

    3 5 Отговор
    Аз, харча най-редовно петцифрена сума за рождения ден на котката си! Съпруга нямам ! Жени , колкото искаш! Децата не ме интересуват ! Не са от мен!
  • 4 Смях в залата

    4 1 Отговор
    Харчат колкото имат! Жестока новина.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    7 1 Отговор
    Много актуална новина.Няма да правя деца в Германия.Оставям това право на афганците и сирийците.Те кюрдите и турците даже и не питат вече за такива работи.
  • 7 Луд

    3 0 Отговор
    Тази тема да не е хващаме , с две думи не ходете на рожден ден в Германия . Те самите рожденици незнаят защо празнуват.
Новини по държави: