6 Август, 2024 23:01 4 748 28

ДПС е в режим на неконтролирано падане: как се стигна дотук

  • дпс-
  • георги лозанов-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • ахмед доган-
  • политика-
  • герб

Как се стигна до войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган? Коментар от Георги Лозанов.

ДПС е в режим на неконтролирано падане: как се стигна дотук - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Едва ли вече ДПС ще бъде това, което беше досега - партийна структура, генерирала много повече власт, отколкото пропорционално ѝ се полага. До степен да наложи модела на управление в страната и да управлява дори когато формално не е в управлението.

Как ДПС стана това, което е

Защо една партия от "втория ешелон" получи толкова главна роля? Първо, защото преодоля конституционните пречки и се състоя като типична етническа партия - тоест, с "пленен електорат", който гласува не по избор, а по принадлежност. А ги преодоля, защото поне в началото никой не смееше да ѝ каже нищо заради чувството за вина към турците в България, предизвикано от насилствената смяна на имената им, която бе предприета от комунистическия режим. Така ДПС стана партия на етническо малцинство, към което при това мнозинството изпитва угризения. В резултат именно турците у нас олицетвориха колективната жертва на комунизма след падането му. Не ми и хрумва да подценявам ужасите, преживени в т.нар. "Възродителен процес", но не по-малко ужаси комунистите причиняват и на други групи от българското общество. Да споменем само съпротивителното движение на горяните от 40-те и 50-те години на миналия век, включило активно около 10 000 души, половината от които са избити. Голямата част от тях са селяни, тръгнали на въоръжена борба, защото са им взели земята, която е не само средство за препитанието им, но и елемент от социалната им идентичност, подобен на името или родовата памет. За тези жертви обаче се мълчеше, защото комунистическият режим беше свален, но не и преименували се комунисти. А те бяха склонни да се разграничат и дори да осъдят т.нар. "Възродителен процес", за да се забравят останалите им репресии. И върху почвата на тази забрава да никнат бурените на соцносталгията, така че да стане възможно 35 години по-късно за най-високото отличие на държавата - орден "Стара планина", да бъде предложен последният жив от комунистическото Политбюро.

Дясната опозиция, тогава във формата на СДС, чиято цел беше страната да се интегрира към западните демокрации с присъщата им политика на толерантност към малцинствата, на свой ред чувстваше потребност да заяви съпричастността към българските турци заради причинените им от комунистите страдания. Бенефициер на общата загриженост и подкрепа обаче бяха не толкова самите турци, колкото партийната структура, декларирала, че ги представлява - ДПС. Това откри пред Движението перспектива да трупа власт от сигурния вот на малцинството и от готовността за компромиси на мнозинството. А председателят Ахмед Доган, успял да персонализира заслугата за промененото отношение към етноса му след падането на комунизма, да се радва на вътрешнопартиен култ към личността.

Депесарският шут

В началото на прехода ДПС застана рамо до рамо със СДС в антикомунистическия сегмент на политическия спектър и изглеждаше, че оттук нататък те ще са естествени партньори. Но стана тъкмо обратното: десните ги чакаше не един "депесарски шут". ДПС пряко или косвено подтикваше свалянето и дискредитирането на всички правителства с тяхно участие - от първото на Филип Димитров до последното в "сглобката" с ГЕРБ. Това оставяше съмнения, че ДПС играе двойна игра и че генеалогията му през ДС отвежда към КГБ, чийто замисъл е с партии балансьори да поддържа руското влияние в политиката на страните от бившия съветски блок. Съмненията се подклаждаха и от голямата наситеност със сътрудници на ДС в Движението, както и от изказвания на Доган, също агент на ДС, попътни на въжделенията на Путин, като например последното му новогодишно обръщение.

Задачата на партията балансьор е не да управлява сама, а без договорки с нея да не може да се управлява, което предполага придобиване на невидима, включително и криминогенна власт, по-силна от тази на официалните институции. Самият Доган повдигна завесата, за да се види какви са ѝ методите: "мутренски подходи за заплашване", "отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби", "страхова психоза"… Разбира се, ДПС настояваше, че е балансьор в съвсем различен смисъл - като гарант на етническия мир, каквато роля не може да му се отрече, но заедно с това тя бе алиби за други, далеч не така патриотични роли. Например за икономизирането на политиката и превръщането на партията в корпорация, която да върти мащабен бизнес с държавни ресурси. Отново от Доган научихме, че тъкмо той "разпределя порциите на фирмите в държавата", а около партията му има "обръч от фирми" и "в това няма нищо лошо". Етническото алиби му позволяваше да изрече на глас онова, което другите политици не смееха, защото смятаха за "срамната тайна" на прехода. Тя се състои именно в очертания в откровенията на Доган модел на управление - олигархичен по същността си и номенклатурен по предисторията си, за промяната на който само демократичната десница продължава реално да търси начини. Затова и острата политическа схватка на прехода е между нея и ДПС ("Проклятието на България"), независимо кой управлява.

"Феноменът" Пеевски

От доста време вече персонален знак за този модел не е Ахмед Доган, а Делян Пеевски, когото Христо Иванов описа пред ДВ като "човек, наследил администрирането на империята от страх, компромати, зависимости и корупция на ДС, който смята българското правосъдие, службите и регулаторите за своя бащиния и е готов да предизвика всякакви катаклизми на неимоверна обществена цена, само и само да запази позициите си". Вижда се приликата между думите на Иванов и днешните критики на Доган към Пеевски, въпреки че до вчера го наричаше феномен и нямаше нищо против да се ползва от феноменалните му услуги в икономизирането на политиката.

Раздорът между двамата може наистина да е заради грубите методи на Пеевски, компрометиращи хладнокръвната пресметливост на Доган и репутацията му на "политически старейшина". Но по-вероятно изглежда, според "бръснача на Окам", Доган и приближените му да са се почувствали заплашени от "новия" Пеевски, който за разлика от "стария" напусна невидимата власт и седна на първата банка в парламента, за да решава бъднините на държавата от името на ДПС, устремен към лидерския пост в Движението и напълно пренебрегнал другия съпредседател, специално назначен от Доган, за да укротява амбициите му. Обратно на очакването да се скрие съвсем, Пеевски сякаш се роди публично от и заради санкционирането му по закона "Магнитски". Реши да покаже, че за него той не важи, нито в страната, нито дори в Европа, като спешно ("напук" на американците) придобие колкото може повече видима власт. И се захвана да движи закони и коалиции, да печели избиратели, да кани посланици, да се представя за най-ревностния евроатлантик. Дали с последното "пресоли супата" и получи "московски шут" (ако са верни подозренията за руски генезис на Движението), или Доган е решил да го изгони от сараите си по собствена инициатива - това няма особено значение. Защото, така или иначе, войната между двамата започна да променя мистифицирания образ на ДПС като някаква непрогледна отвън политическа лаборатория, в която се забъркват съставките на българския преход по рецепта, известна само на Доган и на малцината приближени. Партийното тяло на Движението се разхерметизира и вече е в режим на неконтролирано падане.

Доколкото основната битка на демократичната десница за смяна на модела е именно с ДПС, тя има основание да вижда шанс в новата ситуация там. Стига, разбира се, да не затъне пак в пазарлъци и компромиси, с които сама да лиши позицията си от исторически мащаб и автентичност.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 14 Отговор
    Лозанов пак има Бесни халюцинации, този път за Де пе се! Нещо пропуска Русия и не се старае на Хранилката!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 съдията

    28 4 Отговор
    Феномена шиши направи най-доброто за България , и сега вместо да е осъден на 100 год. затвор ,съда да му даде 50 !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    27 5 Отговор
    Шиши след октомври ще е изчезнал от ежедневието като пръдня на открито:)
  • 7 РЕАЛИСТ

    23 6 Отговор
    Едно е ясно. В ДПС място за Пеевски няма, след като се е в списъка Магнитски. Пусна прах в очите на цялата държава, но пред Доган удари на камък. Не са свършили добре еничарите в Османската империя. Такъв край очаква и Шиши.

    Коментиран от #8

  • 8 Моряка

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    От толкова много народна любов, въпрос на време е Шиши да се ошиши.Но има и изключения- другия такъв любимец на народа- дъртия шопар Ал,все още грухти от време на време.
  • 9 ЗЕЛЕНСКИ обруга галките русхи

    4 2 Отговор
    как се стигна дръндарскиа ма на гал да и с ере С фи НИАТА ДЕБЕЛЕЕВСКАИА..... истински МИРАКЪЛ... ХА Ил хИТЛААА унд... ХИМЛАААА
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Шиши
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Папиончо пак

    8 6 Отговор
    се изходи....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кой узакони турска партия

    13 0 Отговор
    в Българския Парламент? Защо още дпс е легална? Кога ще разберем, че царят е гол?
  • 15 Ювиги

    11 0 Отговор
    Дано ср разпадне и самоунищожи тази криминалнна еничаррска партия ….
  • 16 Демократ

    10 8 Отговор
    Ако има избирателен закон,който гарантира честни избори и зачитане свободното право на глас на всеки българин по света и у нас, ако депутатите се избират от избирателите, а не от мафията и нейните партии, ако има честно избран парламент, което е характерно за демократичните държави, хората ще гласуват за своите избраници. 35 г. не е имало нито веднъж честни избори и след псевдодемокрацията, създадена и ръководена от ченгетата така,че парите,властта и контрола над всичко да е в БКП партийната номенклатура и ДС-КГБ мафията на задкулисието, хората няма да гласуват. Като няма правосъдие и разделение на властите и свобода на избор и свободен пазар в Парламента ще определят съдбата на българския народ престъпниците, които трябва да са в затвора. Това трябва да се казва на хората и това е задачата на аналлизаторите, за да знаят истината. Виновни за българската трагедия са тези управници, не ЕС и НАТО. Те откраднаха милиардите, отпуснати от ЕС за развитието на България. Те мечтаят за диктатурата на Живков и са свързани с Кремъл и не пускат България да е свободна и демократична. Справка -Румъния, ще й дишаме праха и ще пеем " кога ще ги стигнем румънците".
  • 17 КИРО ЖЪРТЪ

    3 7 Отговор
    ДПС. Е. РОЖБА. НА. БКП, СЪС.
    ПРЯКОТО. РЕЖИСИРАНЕ. ОТ. КГБ
    И. ПОСТАВЯНЕТО. НА. ДОГАН
    СЪЩО. АГЕНТ. НА. ДС.
    ТОВА. В. НИКАКЪВ. СЛУЧАЙ. НЕ Е
    ПАРТИЯ ( ПОЛИТИЧЕСКА) ТОВА
    Е. КОРПОРАЦИЯ КОЯТО ГРАБИ
    ОБЩЕСТВЕН. РЕСУРС. ОТ. САМОТО. СИ. СЪЗДАВАНЕ. КАТО. ПРОБУТВА.
    НА. ЕЛЕКТОРАТА. ЕТНИЧЕСКИЯ
    ФОЛКЛОР. ОТ. 35. ГОДИНИ
    БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ. СА
    ТРИТЕ. СИНДЖИРА. РОБИ. НА
    ДПС, КОЯТО. ИМ. ПРОБУТВА. ТАЯ
    ФАЛШИВА. МАНДЖА ЧЕ. АКО. НЕ. Е ДПС. С. БЪЛГАРСКИТЕ. ТУРЦИ. Е
    СВЪРШЕНО. ОТ. ТАЯ. ПО. ГОЛЯМА
    ЛЪЖА НЕ. ЧУВАМЕ. ВЕЧЕ 35 Г.
    НИЩО. ДРУГО. ДПС НЯМА. МЯСТО В. ПОЛИТИКАТА. В. БЪЛГАРИЯ. ИЛИ. АКО. ИМА. ТЯ. ТРЯБВА. ДА. СЕ. ОЧИСТИ ОТ. ВСИЧКАТА. СИ. НОМЕНКЛАТУРА. ОТ. ГОРЕ. ДО. ДОЛУ. ОТ. ТАКА. НАРЕЧЕНИТЕ. ДЕРИБЕИ, КОИТО. НА. ОБЩИНАКО. НИВО НАИСТИНА. СА. ПОРОБИЛИ
    ЕЛЕКТОРАТА. СИ.
  • 18 БАЙ ---ХОЙ

    3 5 Отговор
    САМО. ПОГЛЕДНЕТЕ. СТРУКТУРАТА. НА. ДПС, ТОТАЛНО
    КОПИРАНА. ОТ. БКП. ПО
    ЖИВКОВО. ВРЕМЕ, САМО. ЧЕ. ВЕЧЕ . С. ДРУГИ. ФУНКЦИИ, ОЛИГАРХИЧНО. ГРАБИТЕЛСКИ И
    ЛОЗУНГИ. И. ЗАПЛАХИ. ЗА
    ОВЦЕТЕ. ОТ. СМЕСЕНИТЕ РАЙОНИ.
    ЧЕ. АКО. НЕ. Е. АХМЕД. ДОГАН
    КОЙТО. САМ. СЕ. ИЗКАРА. АЛЛАХ
    ЗА. БЪЛГАРСКИТЕ. ТУРЦИ ГОВОРЯ. ЗА. ТИЯ. ОБИКНОВЕНИТЕ РОБИ. НА ДПС. КОИТО. ИЗБИРАТ. ТАЯ. ТЯХНАТА. ВЪРХУШКА. АКО. ЛИ
    НЕ. НИТО. БИЗНЕС. НИТО. ЖИВОТ. АКО. НЕ. ГЛАСУВАШ. ЗА. ТЕХНИТЕ
    ВЕЛМОЖИ.

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тити

    0 5 Отговор
    Просто тирчолята трябва да преглътнат факта че шеф е Пеевски.
  • 21 Бамбука

    0 2 Отговор
    Какъвто и да е, Пеевски може да приобщи ДПС към другите партии, разваляйки модела "етническа" партия. Ако успее да развали ореола на "почетния" и отвори път на младите , то в Герб може да се получи нещо читаво.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Много добре го е написал

    1 3 Отговор
    Лозанов, ама щом сме го докарали до там, трябва да внасяме народ от вън!
  • 24 Мислещ

    4 1 Отговор
    Докато “феномена” Дебелян кеша ,Тиквоний Банкята , почетният агент- ага от сараите са фактори в политиката нищо добро не ни чака във всички сфери на обществено икономическият ни живот . Нека всички избиратели гласуващи и негласуващи се замислят и преценят в каква държава искат да живеят , в държава със спазващи закони и правила което ще ни доближи до развитите държави в ЕС или в корупционна неспазваща своите закони държава което да ни отдалечава непрекъснато от изискванията и поставените условия за членството ни в ЕС
  • 25 Подпръцквал

    2 0 Отговор
    Шишането е изтърсак на дядо си от ДС , а Доган каквито и кусури да има е лежал в затвора. Гората е подпръцквал на властта при Тошо.
  • 26 Война и мир

    0 1 Отговор
    До тази война се стигна с проба на метафизични практики, както впрочем и войната между Украйна и Русия.
  • 27 Петкан

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ ---ХОЙ":

    Не си прав ..някой ти е сложил шаблон в главата и това си повтаряш ..ДПС успя да създаде един интелектуален и управленски екип от български турци
  • 28 Амин

    0 0 Отговор
    Аз съм във възторг от това , което се сллучва с ДПС . Вечният балансьор най после се разцепи! Толкова години ги наблюдавах как превземат България , как се наместват на разни държавни позиции, без дори да говорят български език. Най-после се пропукаха. „Амин!