11 Август, 2024 09:54 2 201 16

"Уотъргейт": скандалът на скандалите в САЩ

  • сащ-
  • уотъргейт-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Никой не може да предвиди какво точно ще направи Тръмп, ако спечели втори мандат - дали наистина ще застраши демокрацията, както се опасяват опонентите му

"Уотъргейт": скандалът на скандалите в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 август 1974 г. Никсън подава оставка заради скандала "Уотъргейт", с който всички последващи политически скандали в САЩ ще бъдат сравнявани. Никсън е единственият действащ президент на САЩ, принуден да се оттегли.

Когато преди 50 години Ричард Никсън обявява, че се оттегля от президентския пост, той не го прави, защото е осъзнал, че е допуснал грешки или че е нарушил закона. "Напускането на поста преди края на мандата ми противоречи на всеки инстинкт в тялото ми", подчертава републиканецът в речта си, с която подава оставката си.

Никсън беше принуден да подаде оставка: от един Върховен съд, който постановява (включително и съдии, назначени от самия Никсън), че също и президентът не е над закона. А сенатори от собствената му партия тогава ясно декларират, че ще гласуват за импийчмънт на президента, припомня АРД.

Американският „пра-скандал"

Подавайки оставка, Никсън избягва процедура по импийчмънт в Конгреса и е помилван от наследника си Джералд Форд без съдебно решение.

"Уотъргейт" е нещо като първичния скандал, с който се сравняват всички следващи политически скандали", казва Кен Хюз, изследовател от Университета на Вирджиния, който е написал книга за "Записите Никсън".

Магнетофонните записи от Белия дом го доказват: Никсън е бил в центъра на всички незаконни действия - проникването в предизборния щаб на демократите в хотел "Уотъргейт", опитът да се спре разследването на проникването, плащането на взломаджиите със средства от предизборната кампания - "особено срамен детайл от скандала", казва Хюз, цитиран от АРД.

Периодът на управление на Никсън от 1969 до 1974 г. е смятан за върхова точка на президентската власт в САЩ. Това е времето на Студената война и войната във Виетнам. Оставката на Никсън е последвана от своеобразно възвръщане на контролните функции от страна на Конгреса, Върховния съд и пресата. Скандалът "Уотъргейт" е разкрит от двама репортери от вестник "Вашингтон пост".

Почти абсолютен имунитет на президента

Сега обаче махалото се връща обратно - в посока на по-голямата власт за президента, подчертава Хюз. Конгресът често бива блокира от политическата вражда между демократите и републиканците. Даже след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. републиканците гласуваха против импийчмънт на Доналд Тръмп, а Върховният съд постави напълно нови стандарти с решението си за имунитета на 1 юли тази година:

„Назначеното от републиканците мнозинство във Върховния съд се отказа от принципа, че президентът не е монарх и че той не е над закона. Съдът е предоставил на президентите почти абсолютен имунитет: пълен имунитет срещу наказателно преследване за т.нар. официални действия и широк имунитет в сферата на официалните му правомощия. Това обхваща и повечето от криминалните престъпления, извършени от Ричард Никсън", казва Кен Хюз.

Никой не може да предвиди какво точно ще направи Тръмп, ако спечели втори мандат - дали наистина ще застраши демокрацията, както се опасяват опонентите му. Но експерти като Хюз са категорични, че вратата за това е по-отворена от всякога.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пример

    4 8 Отговор
    Показва какво значи независима съдебна система.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истина е

    22 1 Отговор
    А в България всеки ден има Уотъргейт - скандали но до сега никой не си е подал оставка !!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калпазанин

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "истина е":

    Няма и осъдени, няма и да има. Вярва ли някой че властта е в ръцете на народа, то трезви мислещ народ не остана
  • 8 Суджукгейт

    8 1 Отговор
    Всички са зависими, от много доларес.
  • 9 Оххх, независимото то

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пример":

    Ръгни си пети бустер и падни още една тревичка и под вода те искам
  • 10 🍊🍋🇧🇬

    11 0 Отговор
    Доналд Тръмп с неговите думи, едно към едно.

    “ Искаме сигурна държава. Искаме силна армия. Искаме ниски лихвени проценти и искаме да можем да осъществим американската мечта. Искаме нашите младежи да могат да си купуват жилища, жилища, да си намерят добра работа, а в момента сме точно на обратното мнение. Така че е толкова тъжно да се види ... Харис е най-лошият граничен цар в историята ... и 20 милиона души дойдоха през границата по време на администрацията Байдън-Харис ... сега има хора, които умират финансово, защото не могат да си купят бекон, не могат да си купят храна, не могат да си купят хранителни стоки, не могат да направят нищо, и те живеят ужасно в нашата страна в момента.”
  • 11 Маке

    8 0 Отговор
    Влизането с взлом в помещение на Демократическата партия е детска игра.Сега президентът има толкова власт,че на. светът ,,свят да му се завие" ама нейсе.Земята е лошо място за живеене.Защо ли? Ние бленувахме да си отиде Бай Тошо,но уви след него такива бабаити наизлязоха,че ,,ум да ти зайде".На трето място сме по разликата м/у минимална и максимална заплата в светът,За здравеопазването да не говорим.Плащаме много,получаваме нищо.Образованието се вижда от нивото на журналистите.Да изреждам ли имена? Един сектор ми е болката.Поне на вилата да си ходя нормално.Ами то едни влакове по- зле от колите десета употреба.Та момчета,които получиха едни пари от тук и там и ми хвалат ДЕМОКРАЦИЯТА да съживи и здрави ама не с прави.

    Коментиран от #12

  • 12 🍊🍋🇧🇬

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Маке":

    Демокрацията в България е “Фасадна Демокрация” създадена от
    БКП/ДС, конгломерат създаден от ДС икономически структури обслужващи Германската Политическа и Икономическа върхушка, ерго Европейският Съюз.

    Коментиран от #13

  • 13 Радоил

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "🍊🍋🇧🇬":

    По времето на соца някои оприличаваха България на огромен затвор. Като изгря така наречената демокрация, заприлича на огромна лудница.

    Коментиран от #14

  • 14 знкнкое

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Радоил":

    Че то... - нали това е целта на занятието!
  • 15 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    точно затова ги има Ленин, Сталин,
    Сармати ,посейдони и други там подобни
    заради гнилия капитализъм
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.