12 Август, 2024 19:01 2 058 39

Олимпийските медали са наши, спортистите - не съвсем

  • еми барух-
  • семен новиков-
  • спортисти-
  • българия-
  • българи-
  • толерантност-
  • медали-
  • париж 2024-
  • чужденци

Това е проверка на имунна система на българското общество. Ако мълчим, някой ден ще дойдат и за нас.

Олимпийските медали са наши, спортистите - не съвсем - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Еми Барух:

Докато България се заявяваше на Олимпиадата с медали, спечелени от петима състезатели, в социалните мрежи се обсъждаха не техните постижения и страхотния труд на треньорските щабове, нито се коментираше фактът, че българският трикольор стои на екипите им, а това, че те не са “етнически българи”. Те са други. Различни са от нас. Имат странни имена.

“Кубинец, украинец, дагестанец, иранка, ром… а българите къде са!” - това възклицание обобщава пълзящото подозрение към всичко, което излиза извън рамката “наше, българско и родно”.

Толерантни към "различните"? Забравете!

Фамилните имена Ализаде, Ибанес, Насар, Рамазанов са ясни. Да подчертаеш редом с тях, че Божидар Андреев е българин, но от ромски произход, е симптоматично. Защото всъщност ти казваш: “Наш е, ама не съвсем!”. Така реагира множеството в социалните мрежи. Да се търсят белези на толерантност в социалките е безсмислено. Те са бушуваща клоака на хейтъри, непредставителна за социума, ще каже някой.

Но по същото време на едно от най-представителните места на тази територия - в българския парламент - по някакво съвпадение със завоюването на медали за България от спортисти със странни имена, се случи унизителен дебат, който по същество демаскира тоталната липса на разбиране за толерантността като демократична ценност; толерантността към различните от нас като висш нравствен императив.

Промените в образователния закон, в който по руски образец беше наложена забрана за обсъждане на всякакви ЛГБТИ теми пред деца, е огромно отстъпление от опитите за демократично устройство на нашето общество, белег на духовна нищета и безпросветност. Зачеркване на всичко онова, което развявахме като завоевание след 10 ноември 1989 година.

Къде отиде "българската толерантност"?

Преди 10 години, по време на първата бежанска вълна в България, обикалях страната, за да разбера защо местните хора не желаят деца на мигранти да учат в един и същи клас с техните деца, защо обръщат гръб на бягащи от война, потърсили спасение у нас, защо се страхуват от бежанците. Причините са различни, вероятно всички обобщения биха били некоректни, но в резюме един извод се натрапваше - по нашите земи се отнасят с недоверие към чужденци, бежанци, мигранти, различни. “Отнасят се с недоверие” е меката форма на глагола “мразят”.

Кога и как - ако изобщо я е имало - прочутата “българска толерантност” е изчезнала като колективна характеристика на тукашното население? Различният, чужденецът, се възприема като заплаха, като риск, като деформация от някаква въобразена норма. А хората с различна сексуална ориентация се възприемат като петно върху непорочното тяло на българското цяло.

Кръстопът на култури

Живеем на Балканите - кръстопът на култури, митове, религии, етноси, легенди. Цялото богатство на тази територия е в тяхното смесване. Цялото нещастие е в опитите то да бъде осуетено. Всъщност далечната цел на приетия закон е декомпозиране на онази тъкан, която позволява на различните тела в социума да живеят съвместно. Онази тъкан, която пречи на центробежния разпад в обществото, онази тъкан, която удържа нравствената плоскост и дефинира идеята за принадлежност към едно цяло, макар и в режим на ентропия.

И нека не се заблуждаваме - промените в образователния закон, които се случиха докато “чужденци” печелеха медали за България, са тест за цялото общество. Мотивите към тях са мимикрия, преструвка, лицемерна подмяна на същинската грижа за децата. Всъщност това е зле прикрита проверка на имунната система на социума: ако “това” мине, ще следва нова порция унизителни разпоредби.

Примирението в една завладяна държава

Да забраниш цял сегмент от обществото в една държава-членка на ЕС през 2024 година е повече от абсурдно. Българското общество живее примирено в завладяната държава. От тази меланхолна апатия, оказва се, могат да го извадят най-лесно насъскани речи срещу етнически, религиозни, сексуални малцинства. Това се случва в момента. Защото идват избори.

Мълчанието би било предателство към наглото налагане на дискриминационни норми в България, предателство към всеки един от нас. Или - както ни предупреждаваше германският пастор Мартин Нимьолер - ако ние не реагираме, те ще дойдат за нас и вече няма да има кой да говори.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.О.Т.арАК 🐱

    11 15 Отговор
    във Великата АРМИЯ на ЦАР КАЛОЯН е имало много наемници , никога не забравяйте това!!! но в случая те вече са наши-БГта

    Коментиран от #27

  • 2 Забележете

    45 7 Отговор
    как от олимпиадата минаваме плаавно как българите не са толерантни към лбг нещо си,расисити защото не искат арабелите дето от 10+ години се опитват да набутат тук , и да станем буферна зона/гето на европа..Тая спържа със звучната бг фамилия Барух да си ...... .
  • 3 Д-р Менгеле

    43 4 Отговор
    Циганите не са българи,ако автора на този пасквил не вярва да отиде в която си избере циганска махала да попита някой РОМ,и той сам ще му отговори ,че е е циганин.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Да де, ама

    39 2 Отговор
    Малко е по- различно от отношението към бежанците. Според мен, българинът е достатъчно толерантен, и към различните и към страдащите от войни и бедствия. Тук става дума за нещо различно. Факт е, че тези хора не са българи, макар и да се състезават за България. И тук идва не незачитането на техния труд, а болката, че държавата ни е на дъното. Всичко е разрушено и унищожено. Спортът също. Иначе поздравления за успехите!
  • 5 Ха ха

    34 7 Отговор
    Дойче зеле да топли таратора.Вместо да се грижиме за спортни детски школи,училища и т.н. те ни пробутват да купуваме еФтини индоевропейски продукти .Какво грее внучето ми златото на ....медов или на ...заде?
    Предпочитам да нямаме въобще участие на Олигрофениада,отколкото детето ми да няма дори физкултурен салон в училище.

    Коментиран от #23

  • 6 Стефка Кокаинова

    5 5 Отговор
    успех и наздраве
  • 7 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Не само Забрана за пропаганда на тия издухалките от лгбт, тука трябва и Пандела да има ей!
  • 8 Браво, много добре

    32 5 Отговор
    Но вместо да плаче на чужд гроб Еми Барух нека да отиде и да напише един материал за погазването на правата на палестинците в т.нар.държава Израел и то не на някакви палестинци които са обратни, различни или някакво особено малцинство, а са си съвсем нормални хора.
  • 9 Гордостта на Тарра

    15 5 Отговор
    А да питам Дойче зеле американците дали са.точно чисти ? Защото американци са партенки от Англия Африка Азия .. такова животну като американец нема ..

    Коментиран от #10

  • 10 Гордостта на Тарра

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гордостта на Тарра":

    Това се отнася и за Франция .. пак вашата зелка Германия е 80% турци вече
  • 11 Мето от факултето

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р Менгеле":

    Ааа, тука не си прав. С брата скачаме да се бием ако някой ни каже, че не сме българи.
  • 12 Хайнц Клинг

    9 1 Отговор
    Баааа, Ганьо простака не спря да се пъчи с диваците-наемници. По-скоро е симптоматично как малките душици са готови кожата си да продадат само и само да са победители!

    Иначе да, България има само един медал и време празните мозъчни кухини да го разберат!

    Коментиран от #14

  • 13 Бат Сали

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р Менгеле":

    Разлика няма чоджум. В Европа и на вас ви викат сигани
  • 14 Гордостта на Тарра

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хайнц Клинг":

    То тогава Америка нямат нито един .. всички са емигранти в сащ

    Коментиран от #36

  • 15 Хак

    21 3 Отговор
    И от къде на къде дойче зеле пише такива глупости да разделя хората. Те да си гледат дойчето че скоро ще станат халифат.
  • 16 Гост

    6 3 Отговор
    Пълни глупости хората повече се радваха от колкото обратното , че видиш ли чужденци били..
  • 17 Туйто!

    21 3 Отговор
    Нерде Олимпиада, нерде промени в образователния закон?! И някой си анонимен пришелец, който е примрял за нас...
    Още един Бахур - тлъст паразит със силна имунна система, благодарение на обилен еврозоб от НПО хранилкИ!

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Кой е този "загрижен" българин Барух?!

    27 3 Отговор
    Долна и пошла статия в подкрепа на лгбт! Рев ,че българите не обичали обратните и крокодилски сълзи ,че децата няма да ги възпитават в духа на лгбт в училищата! Ако имахме "Закон за чуждестранните агенти" такива медии и журналисти отдавна да са подведени под отговорност!
  • 19 Христов

    25 2 Отговор
    Ами ти каква си ма чифутке! Не те ли е срам да отваряш тая тема докато унищожавате Палестина?
  • 20 Сатана Z

    14 4 Отговор
    Слава на Руските спортисти състезаващи се на Олимпиадата под Български флаг.Те това е “дружба от вековв за векове”

    Коментиран от #26

  • 21 Шпек

    19 1 Отговор
    Еми Барух се мисли за българка ама не е донесла нито един медал за държавата,която и е дала хляб.Еврейска работа,ама циганска.
  • 22 Много Добре казано

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Туйто!":

    Ама веднага ще те заклеймят в антисеметизъм.Тия от DW така работят
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А ти кой си?

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Туйто!":

    Авторът седи с името си, ти нямаш име, нямаш лице, нямаш чест, за акъл не ми се ще и да коментирам, крепостниче...
  • 25 Анонимен

    3 1 Отговор
    Незнам за вас, ама мен не ме интересува това особено, у нас джендъра е сменен отдавна, виж тази и миналата олимпиада жени българки, а не момци с гайди, и татусите на Левски и Ботев
  • 26 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    Отцепродажник
  • 27 Бегай

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    За това ли са го приключили. България е била Велика само благодарение на прабългарите.С тъпотията да избият всички болярски родове идва и края на всичко!
  • 28 Просветител:

    6 3 Отговор
    Шампионите са наши, доброволно привлечени български граждани. Наемници ? Мърморковци има и заради демографската ни катастрофа, и разбитата ни система на масов и върхови спорт. Освен собствена вина, принос имат хонорувани пишурки за центове или копейки. А темата ЛГБТИ би следвала да е деликатна за етноса на парите и лихварите, любезна г-жо Барух, защото поне от Средновековието тя произтича от алчността на този етнос. Който опазвайки основната си ценност парите масово практикува инцест (кръвосмешение). Дори брат-сестра... Като циганите. А сега ни лук яли... чрез каналите си на парите, властта и евросателитите си. А темата геноцид в Палестина не Ви ли интересува повече, случайно?
  • 29 Точен

    5 2 Отговор
    Много ги разбира Баруу тези етнически въпроси. Все за такива неща пише, да няма някакви комплекси? Или просто манипулира?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Това е пародия на олимпиада

    6 3 Отговор
    Нищо общо със самия замисъл на олимпийските игри ,тези медали вече са без никаква тежест и не носят никакво признание и уважение
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Цензура

    1 1 Отговор
    Има тука
  • 36 Хайнц Клинг

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гордостта на Тарра":

    Аз какво повтарям. Стигнахме ги американците. Важно е тенекии да падат. Дали ги носи бял англосаксонец или шимпанзе няма никакво значение. Важното е да бием руснаците/китайците по медали. В Русия е същото с туземците от републиките. Само в Китай го няма, ама там е логично предвид, че са 1 млрд.
  • 37 За протокола

    5 0 Отговор
    Не може да не направи впечатление, че болшинството медалисти не са родени и израсли в България. Някои дори не говорят български. Благодарим за измиването на срама от челото ни, но трябва да се направи сериозен анализ защо нямаме достатъчно качествени чисто български спортисти и да се вземат съответните мерки. Защото не сме толкова богати да си пазаруваме непрекъснато олимпийски и световни шампиони. А не е и редно.
    И да си пожелаем да си внесем и качествени политици, защото сегашните ни са много-много под нивото и на спортистите ни. Ако трябва да ги сравняваме. сегашните ни политици са на ниво селска спартакиада, а имаме нужда от такива на високо международно ниво.
  • 38 Изместване на фокуса

    2 1 Отговор
    Е всичко, което се мъчи да ни внуши авторката с тази "статия". И да, радваме се, че имаме спечелени медали и изпитваме притеснения, че те не са от етнически Българи! Защо? Ами много просто, тревожим се, че в нашите спортни центрове НЕ СЕ РАБОТИ, не се произвеждат качествени състезатели и трябва да си внасяме такива отвън! Това е просто един СИГНАЛ към отговорните за спорта в тази държава и един вид сигнална лампичка. Нищо друго! Иначе шапка свалям на тези натурализирани спортисти за труда, волята и медалите които ни донесоха!
  • 39 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    А , СТИГА ГНУСНИ ЕВРЕИ В БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ ---СМЪРТ ЗА ЦИОНИСТКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ -СМЪРТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!