Тема: Украйна

24 Август, 2024 10:01 2 355 58

Наемници от Африка и Азия: Русия ги лъже, че няма да се бият

  • украйна-
  • наемници-
  • война-
  • русия-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • африка-
  • азия-
  • руснаци-
  • войници-
  • непал

Вместо да останат в тила, както им е обещано, ги пращат на предна линия в Украйна. ДВ разговаря с някои от тях.

Наемници от Африка и Азия: Русия ги лъже, че няма да се бият - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато подписвал договора си с руското Министерство на отбраната, 21-годишният мъж от Шри Ланка, който бил трудов мигрант в Русия, не очаквал, че ще се озове на фронта в Украйна. За възможността да влезе в руската армия той научил от свой сънародник, който го уверил, че няма да го изпратят на фронта, тъй като чужденците ставали „помощници“. Затова пък, ако подпишел, щял да си реши въпроса с пребиваването в Русия - той и родителите му щели да получат руско гражданство.

Събеседникът на ДВ признава, че точно това го е накарало да подпише договора – възможността да легализира престоя си в Русия. Подписал с военните през февруари 2024, обещали му заплата около 2300 долара плюс възможни допълнителни плащания. След два месеца служба в тила, Русия го изпратила в околностите на Донецк, където се водят сражения. Той казал на командира си, че иска да се върне в Шри Ланка, но го заплашили, че, ако избяга, може да го изпратят в руски затвор за 15 години. Дори до магазина не го пускали да ходи сам, а винаги с придружител. По думите му в отряда имало и граждани на Непал, Индия, Киргизстан и Таджикистан.

Още новини от Украйна

Русия принуждава чужденци да подписват договори

Още при първото си сражение на фронта човекът от Шри Ланка бил ранен, а впоследствие и пленен от украински военни. С него ДВ се срещна и разговаря в украинска военнополева болница - при условие, че ще запази самоличността му в тайна.

През юни агенция Блумбърг съобщи, позовавайки се на европейски служители, че Русия принуждава хиляди трудови мигранти и чуждестранни студенти да подписват договори с руската армия. В противен случай нямало да им подновят визите. „Африканци са били задържани и принуждавани да избират между депортиране и участие във войната“, казва източникът на ДВ.

Неотдавна ръководителят на Следствения комитет в Русия Александър Бастрикин съобщи, че руските власти са открили 30 000 мигранти, които наскоро са получили руско гражданство, но не са се регистрирали за военна служба. Според него една трета от тях вече са били изпратени на фронта в Украйна.

"Само за пари, за големи пари"

"Ние сме много, много бедни" - така 35-годишен гражданин на Непал описа живота на семейството си. ДВ разговаря с него през юли в лагер за военнопленници в Западна Украйна - също при условие той да остане анонимен. В Непал мъжът изкарвал като таксиметров шофьор до 400 долара на месец – крайно недостатъчно, за да издържа съпругата и двете си деца, както и родителите си. Негови приятели от Индия му разказали за възможността да печели пари в руската армия и непалецът се съгласил. „Само за пари, за големи пари“ - обяснява мъжът мотивацията си да се съгласи на този ход.

Непалецът пристигнал в Русия през октомври 2023 г. и след бърз медицински преглед бил изпратен заедно с 60 други чужденци в център за обучение в покрайнините на Москва. Там мъжът подписал едногодишен договор със заплата от 2000 долара. Първоначално служил в тила като помощник в кухнята - заедно с друг чужденец, китайски гражданин. По думите му в поделението имало общо 23 други непалци и трима индийци. Останалите 11 души били руснаци. Бойците използвали система за автоматичен превод, за да се разбират помежду си.

След месец непалецът се озовял край Донецк. Там той помолил командира си да го пусне да се прибере у дома, но той му заявил, че е невъзможно да се прекрати договорът. През април непалецът бил ранен. На фронта видял украински военни, които помолил за помощ. „Свалих си каската, бронежилетката, оставих настрана автомата и казах: моля ви, помогнете ми, аз съм от Непал“, разказва мъжът.

Вербуват се основно граждани от бедни държави

Сред пленените от украинската армия има граждани от най-различни държави - Сиера Леоне и Сомалия, Шри Ланка и Непал, Куба. „Те са предимно от глобалния юг, от бедните държави“, казва за ДВ Петро Яценко, говорител на Координационния щаб към Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство. Кубинец, подписал договор с руската армия, е заявил, че в родината си живеел със 7 долара на месец.

Вербуването на чужденци става основно в интернет – чрез целенасочена реклама в социалните мрежи. Друг начин е агитирането директно в чужбина – вербовчици ходят по предприятията и обещават на работниците висока заплата и служба в самата Русия, а не на фронта, казва още Яценко.

Непал забрани на гражданите си да работят в Русия

По информация на СиЕнЕн Руската федерация вече е вербувала около 15 000 граждани на Непал. Близки на непалски наемници поискаха от правителството в Катманду да направят необходимото за връщането на техните роднини у дома. В същото време властите настояват, че имат информация за много по-малко непалци, които служат в руската армия - около 200 човек, от които 13 са загинали. Въпреки това правителството забрани на своите граждани да пътуват с цел работа до Руската федерация. Междувременно полицията в Катманду арестува 18 души по подозрение, че са замесени в схемите.

През март седем индийци записаха видеообръщение за това, че Руската федерация ги е вербувала чрез измама – обещавала им е цивилна работа. По-късно в Индия бяха арестувани четирима души, заподозрени в участие в схемата. Междувременно премиерът Нарендра Моди се договори с руския президент Путин за връщане у дома на индийски граждани, сражаващи се на страната на Русия.

Според Иван Чувиляев от антивоенното движение „Хващайте гората“, което помага на войници да дезертират, Русия прилага същия подход и при вербуването на руснаци: използва се това, че те не познават законите и са в затруднено финансово положение, казва правозащитникът.

Автор: Анна Соколова


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    25 30 Отговор
    Целия свят е срещу Бандеровците.

    Коментиран от #2

  • 2 Точно

    21 16 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    А западните наемници седят дълбоко в тила и си взимат заплатире, за сметка на обикновенните украинци, заривени на първа линия..
    Болен, здрав носи..

    Коментиран от #40, #53

  • 3 по голяма

    29 14 Отговор
    глупост не бях чел хахахаха
    те и тука по черноморието жители на шри ланка бягат не от война
    а от хотелска кухня
    хахахаха кой вярва вече на дв

    Коментиран от #8

  • 4 извинете дв

    23 10 Отговор
    но малко ще ви се посмея ))))
  • 5 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    19 24 Отговор
    Ще излезе, че нашите руски полезни иgиo.и не са толкова npoZти и си има причина да си налягат gиpницитe на Запад, а не се отзоват на поканата на ходещия на токчета руслямски пророк Путлер.
  • 6 записваш се доброволец в армия

    25 6 Отговор
    която воюва и очакваш да си в тила хахахахахаха
    това във всу може да стане там държат чужденците за медиини изяви
    в друга армия едва ли
  • 7 Възрожденец

    23 33 Отговор
    Днес в Украйна празнуват Ден на независимостта!
    Честит празник, украински братя! Смажете руската напаст! Спасявате с кръвта си целия цивилизован свят! Слава на Украйна! Слава на украинския народ!

    Коментиран от #9, #52

  • 8 Ъхъ

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "по голяма":

    Бг туристическа индустрия е като на фронта, бягат!
  • 9 Хахахаха

    22 14 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Това ще им е последният празник на независимостта!
  • 10 всу колко такива плени

    9 8 Отговор
    аз за един незнам щот щяха да го разнасят кат циркова мечка
    но руснаците доста наемници взеха и показаха
    пореден фейк
  • 11 Ужас!

    19 2 Отговор
    Непалецът трябвало да издържа съпругата и двете си деца, както и родителите си. А защо съпругата му не работи, а също и родителите му. Всички вкупом са се впили в него и чакат да ги издържал...
  • 12 виктория

    15 9 Отговор
    И дойчето падна на нивото на пик!!!
  • 13 Фен

    20 7 Отговор
    А наемниците от Полша, САЩ и т.н., ги лъжат, че ще се върнат живи от Украйна.
  • 14 Чочо

    14 5 Отговор
    С руснаците разговарял чрез изкуствен интелект,а с украинците на руски ли си е говорил?!?!
    Или украинците са знаели непалски!
  • 15 Рускии МИР!

    12 7 Отговор
    Лъжи и пропаганда!

    Коментиран от #54

  • 16 В.В.П.

    7 8 Отговор
    1,5 млн в трапа ,също 100000 наемници от 100 държави...Това е сериозна цифра .Окропистан е обречен .Сащ ѝ Англия имат вината .
  • 17 В.В.П.

    6 6 Отговор
    Войната на Киев ,сащ и НАТО ,против Путин ,струват 1 трлн, долара и 1,6 млн ликвидирани .
  • 18 Мдааа

    2 1 Отговор
    Наемниците НИ, са по добри от наемниците ВИ....
  • 19 В.В.П.

    5 7 Отговор
    В Лион , Франция ме излъгаха че няма да работя на открито.И след седмица заминах за Буркина Фасо.да работим на голото слънце ..Само източно православни европейци..булгури ,окропи ,руски ,румънци .и някой гладен френски негър . .Високоякостен бетон за мостове ..Работата е да умреш ..Честно .По добре да се бия за пари .
  • 20 В.В.П.

    5 5 Отговор
    Сега ми дават работа в Казан ,бетон и деривати .съоръжения ,за 2000 евра .+ кола ..Наем .около 300 евра .. делим с един мой човек .руснак от ДНЕПРОПЕТРОВСК...Обаче пак е на голото слънце .

    Коментиран от #23

  • 21 В.В.П.

    2 5 Отговор
    Мисля да си купя парцел около Волга .Винаги съм мечтаел за Черешова градина .Ябълка ,синя слива ,круша ...Ще правя ракия .Хехе..Обаче ще си построят бг вила ,,иния руски бараки ,с метален покрив не ме кефят ..Само керемида
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Америка против България

    6 4 Отговор
    Докторант от МУ: „Не съм се подписвал в списъка в подкрепа на ЛГБТ в училищата, и други не са, но имената ни са включени“

    Стефан Радев е шокиран да види името си в отвореното писмо в подкрепа на ЛГБТ в училищата, макар че никога не се е подписвал и позицията му е против.
    „Не съм се подписвал в този списък!“ Това написа докторантът от Медицинския университет в София Стефан Радев. Той публикува позицията си във Фейсбук, след като е бил шокиран да види, че името му фигурира в списъка на преподавателите, уж подписали се срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които беше забранена ЛГБТ пропагандата в училищата.

    Споделете позицията на Стефан! Споделете я навсякъде, където можете! Нека стане ясно с каква лицемерна, лъжлива и престъпна мафия си имаме работа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Наемниците навсякъде по Света се

    9 1 Отговор
    Бият за Пари!? Други приказки са Глупости!!
  • 27 Демократ

    5 8 Отговор
    И какво се оказа че Рашкия е имигранстки кен ефф.
    А иначе вилат срещу емигрантите в Германия.
    Руснаците са шизо.
  • 28 Христов

    10 6 Отговор
    DW, Как не Ви е срам да занимавате хората с такава долнопробна, лицемерна пропаганда и след случващото се в Германия като цяло, и конкретно Солинген? Германия крещи: кой ми се изака в гащите? Питайте си Меркел, Урсула и компания! Жалко за Европа!
  • 29 Оне

    6 4 Отговор
    Руснаците се занимавали с измами на държавно ниво за да си набавят пушечно месо ли?

    Ауууу, изненАдАх се.
  • 30 Само питам

    6 7 Отговор
    България държава ли е или филиал на Украйна ?
    Защо новините преписани все от Украйна ?
    Или и на двете държави ги спускат от едно и също място ?
  • 31 жирналист

    7 3 Отговор
    Укрите знаята по цял свят кой какво мисли и прави ! То за това най много работа там имат врачките и астролозите .

    Коментиран от #32

  • 32 Всички бягат от злото

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "жирналист":

    Абе, верно ли че Непал забранил на държавно ниво гражданите му да работят в Русия, за да не ги мами Русия и да ги използва за пушечно месо?

    Коментиран от #34, #55

  • 33 баба врачка

    6 5 Отговор
    Предречам че за 50 дни контрата в Курска област ще даде фира и Укрите ще почиват тав във веки веков . На два метра пода земята .
  • 34 Само питам

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Всички бягат от злото":

    Това от ДВ ли го прочете или от Бесарабския ?
  • 35 какви са тия глупости

    7 1 Отговор
    Какви са тия "наемници" които нямало да се бият ? Бе дойчовците ,взехте ни за канарчета .
  • 36 Още в заглавието

    3 3 Отговор
    лъжете.
  • 37 В.В.П.

    3 3 Отговор
    На оня ,,Възрожденеца,,От трети Украински фронт чукаха баба му дорде хвана ..От там и любовта към Окропите ..
  • 38 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Наемниците се бият за пари..Убийците убиват за пари .Такъв е живота .
  • 39 Агтос

    6 3 Отговор
    Нормално, да не очаквате синовете на руската комунистическа буржоазия да отидат на фронта.
  • 40 влез в час бе

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    тук темата е за н.е.г.р.и.т.е в русия.има ли право русия да ги праща на война.защо не?дошли за балшие денги,що да не ги засилят на фронта.пречи ли нещо
  • 41 Възмутен

    6 0 Отговор
    Русия ги лъже, че няма да се бият, А ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 2000 ДОЛАРА ЗА МИЕНЕ НА ЧИНИИ !!!
  • 42 Ддд

    1 0 Отговор
    Като са прости, кой им е виновен?
  • 43 Бъзиктар

    2 1 Отговор
    Сега напишете защо нашите непалци и шри ланкийци избягаха от работните си места по морето без да ги карат да воюват.Даже и багажа и паспортите си оставиха.
  • 44 всичко

    2 0 Отговор
    Всичко е според плана на Върховния.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тореро

    1 2 Отговор
    Слава на Русия и Путин!

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 всички обичат руснаците

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Тореро":

    студени
  • 51 Бибиян

    0 1 Отговор
    Точно на место е попаднал-в менгяно-татарската орда!
  • 52 Ники

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Честит празник!🇧🇬♥️🇺🇦👏
  • 53 Чекай малко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    Със седенето .
    Хвърлят ги най отпред и често стават престрелки между ВСУ и наемниците
  • 54 Хи хи хи хо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рускии МИР!":

    То и в демокрацията ни лъгаха , че от чешмите ще тече мед и масло .
    Тъ.....н...А ... Р.
  • 55 Какво

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Всички бягат от злото":

    Е това ,,Непал,, ?
    Разясни ни.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Време е за закон за НПО

    0 0 Отговор
    Такъв, какъвто има в Русия, Сащ и другаде... Креатурите на ЦРУ и Сорос ще бъдат осветлени. Ще видим кой лъже.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.