Last news in Fakti

14 Март, 2014 16:05 3 369 5

Богомил Бонев: Ако Борисов и Цветанов бяха на власт можеше да бомбардират Лясковец

  • борисов-
  • цветанов-
  • богомил бонев-
  • полиция-
  • лясковец

Според бившият министър на вътрешните работи служителите на реда нямат достатъчно подготовка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако днес управляваха Цветанов или Борисов очаквам такава операция да приключи с бомбардиране на Лясковец, предположи пред Факти.бг бившият вътрешен министър Богомил Бонев по повод на разигралата се трагедия в Лясковец.

Ако се съди само по резултатите, очевидно днешната спецакция в Лясковец не е подготвена добре, каза в отговор на въпрос счита ли, че тя е била подготвена добре бившият министър на вътрешните работи. Той обаче изрично подчерта, че  няма начин да знаем дали е точно така и допълни, че това са рисковете на професията. „Жалко за момчето, но това се случва в цял свят.”

До колкото разбирам от изявлението на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента, убиецът е успял по някакъв начин да приспи вниманието на служителите на реда с това,  че ще се предаде и ги е изненадал. Това наистина са рисковете на полицейската професия и е въпрос на не толкова организационна подготовка колкото на индивидуална подготовка на всеки полицай.”, каза Бонев.

„И няма начин как да се подготвят защото не е такава обстановката в България каквато имаме на много други места. Теоретичните познания не помагат в случая. Но наистина и подготовката не е на ниво. Явно е, че било подценено начина на задържане и на обезвреждане на престъпник.

Запитан трябва ли баретите да бъдат отделени в отделна дирекция, Бонев каза: „Те би трябвало да са отделени и да се използват, по възможност, бих казал по-рядко. Аз спрях използването им защото при изпращането за задържане на опасен престъпник, това което вършеха обикновено беше да убият кучето на човека, вместо да задържат престъпника. Затова спрях тяхната активност, заяви Бонев.

Той припомни и за опита за обир на банката в Сливен през 2011 г. „И тази акция изобщо не беше най-брилянтна, даже преговарящият тогава, бившият шеф на Института по психология на МВР си позволи и днес да дава квалификации и оценки за операцията. То пък най-малко такива хора трябва да говорят. По принцип нашата полиция е абсолютно аматьорска и това е голям проблем”, каза Бонев.

Той подчерта и, че не е допустимо един психично болен човек да притежава оръжие. Като се има предвид, че първия сигнал по думите на главният секретар е от 2010 г., а разрешителното му за оръжие изтича 2012 г. Какво са правели, от тогава до сега? Къде е това полицейско управление не мога да разбера, каза Бонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Margharett M.

    1 0 Отговор
    А аз си спомням за теб,че ти се напикаваше при мисълта за барети,много неща още си спомняме за теб,отворен си сега,ама тогава...
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    БОГОМИЛ БОНЕВ май,го е хвърлял кон!или НОНА ЙТОВА е въздействала трайно на душата му!........./коментара е във връзка с началния врагмент на форума,относно Б.Борисов и Ц.Цветанов!
  • 3 Margharett M.

    0 0 Отговор
    "това което вършеха обикновено беше да убият кучето на човека, вместо да задържат престъпника". Не са ти изпълнявали нарежданията защото си бил господин никой или защото не си ги пращал при престъпниците.
  • 4 Ivan Petkov

    0 0 Отговор
    Мишоците,които не смеят да коментират с лицата си да мълчат!
  • 5 Dobromir Dechev

    0 0 Отговор
    Прав си шефе но човека си отиде без вина,а виновните...........