Last news in Fakti

14 Март, 2014 15:00 6 602 3

Калин Георгиев е спрял акцията срещу стрелеца от Лясковец през 2012 г. /Обновена/

  • лясковец-
  • стрелеца-
  • полиция

Политиците си прехвърлят вината, резултатът е загинала барета и трима ранени служители на реда

Калин Георгиев е спрял акцията срещу стрелеца от Лясковец през 2012 г. /Обновена/ - 1
Снимка: БТА

През 2012 г. операцията на Специализирания отряд за борба с тероризма в Лясковец срещу днешния стрелец Петър Савов, е била спряна с изричното разпореждане от тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев, научи Факти.бг.

Днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев попита: „Много е важно защо през 2012 г. е спряна операцията, която, ако беше проведена, сега нямаше да има този изход”. В същото време бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов си позволи да нападне сегашното ръководство.

 "Този човек можеше да бъде изведен от дома, без да има загинал полицай. Какво направиха министърът и главният секретар по последните сигнали", запита той и не пропусна да обвини управляващите. "Девет месеца те са в управлението, както в политическото, така и в професионалното. Това, което имам аз като информация, последните 4-5 месеца има около 6 писма. В последните 15-20 дни има сериозно писмо, написано като заплаха към училището. Директорът е изпратил на компетентните институции да се произнесат. Тук трябва да се дават отговорите защо се получи тази ситуация", заяви Цветан Цветанов.

Резултатът днес обаче е загинал служител на СОБТ Емил Шарков, и още трима ранени служители на реда.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него отговорите защо е допуснато да бъде убит полицай, трябва да бъдат дадени в Народното събрание. Можеше да се размине и без жертва, заяви той. "Този човек можеше да бъде изведен от дома, без да има загинал полицай. Какво направиха министърът и главният секретар по последните сигнали", запита той и не пропусна да обвини управляващите. "Девет месеца те са в управлението, както в политическото, така и в професионалното. Това, което имам аз като информация, последните 4-5 месеца има около 6 писма. В последните 15-20 дни има сериозно писмо, написано като заплаха към училището. Директорът е изпратил на компетентните институции да се произнесат. Тук трябва да се дават отговорите защо се получи тази ситуация", заяви Цветан Цветанов и изказа съболезнования на близките на загиналия полицай. Днес да говорим по други теми в парламента, при положение, че имаме тежък случай, е нелепо, смята Цветанов.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/183875-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86.html

През 2012 г. е била планирана операция на СОБТ, в резултат на която е трябвало да бъде принудително проникнато в жилището на Петър Савов и да бъде иззето оръжието, с което той разполага. Още тогава е било ясно, че той вече не е ловец и има психически проблеми.

А иначе днес стана ясно, че на 12 март тази година е постъпил сигнал за това, че са отправени заплахи от 53-годишния мъж, че ще използва оръжие срещу ученици, ако продължават да вдигат шум.

На 13 март случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност. Причината била наличната информация, че от 2011 г. Петков имал асоциално поведение, не излизал от дома си и демонстрирал изключително висока степен на агресия спрямо околните, изключвайки всякакъв диалог, обясни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
В 00.00 часа на 14 март започнал инструктаж, такъв бил проведен и в 4,00 сутринта.
Факти.бг припомня и че Петър Савов уби барета, и рани още трима служители на реда. При ответен удар самият той бе ранен и изведен на шестия час след стрелбата от дома му, където се бе барикадирал.

Във ВМА пристигнаха към 15,00 часа линейките с тримата пострадали от Лясковец. По първоначални сведения на медицинския екип,  транспортирал ранените от Велико Търново, и тримата са с огнестрелни наранявания на горни крайници, но  със стабилни жизнени показатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivailo Ninov

    0 0 Отговор
    ОТГОВОРНИКА НА КОС ДА БЪДЕ Ч.КАН ЯКООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Който е подготвил акцията, той отговаря..

    Да, се обвиняват с предишните за бездействието е съвсем друго нещо...
  • 3 васил димчев

    0 0 Отговор
    Ювелирна акция. Маскирани щурмуват частен дом. То и да не е луд човек би трябвало да направи опит за самоотбрана.